Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Hoe sluit ik een zorgverzekering af op m'n 18e?

Antwoord

Op je 18e ben je officieel volwassen. Wanneer je wonend of werkend in Nederland bent is de basisverzekering voor je wettelijk verplicht. De inhoud hiervan wordt bepaald door de overheid. Wanneer er iets in de basisverzekering verandert, geldt dit dus voor alle zorgverzekeraars. Ook zijn zorgverzekeraars verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Als je zorg uit het basispakket gebruikt, dan betaal je eerst nog het eigen risico. Het verplicht eigen risico van €385,- Kinderen tot 18 jaar zijn gratis met hun ouders meeverzekerd en hebben geen eigen risico. Dus wanneer je zelf 18 bent gaat voor jou ook het eigen risico van start.

De basisverzekering kun je natuurlijk uitbreiden met een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is bedoeld voor de vergoeding van zaken die niet zijn opgenomen in je basisverzekering. Denk hierbij aan brillen/ lenzen, zorghotel, alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie etc. Je kiest natuurlijk alleen zaken die voor jou van toepassing zijn om aanvullend te verzekeren. Ook kun je kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering. Deze biedt dekking voor tandartskosten en soms ook orthodontie. Dit is wel een relatief dure aanvulling, dus is het hierbij van belang dat je weet hoeveel kosten je gaat maken en/ of het voor je toegevoegde waarde heeft om deze verzekering af te sluiten. Wanneer je namelijk meer betaalt dan je er daadwerkelijk uithaalt, is deze verzekering voor jou waarschijnlijk overbodig.

Ook heb je natuurlijk recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage voor de kosten die u maakt voor je zorgverzekering. De hoogte van deze bijdrage hangt af van je inkomen. Het doel van hiervan is om de premiekosten van je zorgverzekering betaalbaar te houden, voornamelijk voor mensen met een laag inkomen. Of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag kunt en wat de hoogte hiervan is, hangt af van je jaarinkomen. De voorwaarden hiervoor verschillen elk jaar. In principe heeft iedereen recht op zorgtoeslag, echter hangt de hoogte af van je persoonlijke omstandigheden.

Wil je weten bij welke verzekeraar jij het goedkoopst uit bent? Neem dan een kijkje op onze vergelijker: Verzekering.nl. Je kunt de nieuwe premies berekenen voor je zorgverzekering, zodat je ook in 2020 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright