Uitvaartverzekering vergelijken

Geen zorgen voor je nabestaanden

Bekijk alle uitvaartverzekeringen

Bekijk de mogelijkheden via onderstaande uitvaartverzekeringstool. Klik hiervoor op de onderstaande button en selecteer de gewenste opties.

Bekijk de opties

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijk verzekeringen en sluit gemakkelijk af!

Een overlijdensgeval is ingrijpend en heftig voor de nabestaanden. Naast het verwerken van het verdriet moet er helaas ook een uitvaart geregeld worden. Daar komt best veel bij kijken. Door voorbereid te zijn met een uitvaartverzekering, kunnen individuen en hun families gemoedsrust vinden in moeilijke tijden, terwijl ze zich tegelijkertijd beschermen tegen onverwachte kosten. In 2023 waren er in Nederland een gemiddelde van 3.247 sterfgevallen per week geregistreerd. Deze statistiek benadrukt het belang van een uitvaartverzekering, omdat het mensen bewust maakt van de financiële lasten die gepaard gaan met begrafenissen of crematies.

Denk maar aan een kist, bloemen, een ruimte regelen en eten en drinken voor de gasten. De kosten kunnen al snel hoog oplopen. Een basis uitvaart kost gemakkelijk € 8.000,-. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering of crematieverzekering worden je nabestaanden niet belast met deze hoge kosten. Zo help je jouw nabestaanden bij het regelen van een mooi afscheid. Verzekering.nl zet de verschillende soorten uitvaartverzekeringen voor je op een rijtje. Een begrafenisverzekering vergelijken doe je snel en eenvoudig via onze lijst. Sluit gemakkelijk de goedkoopste begrafenisverzekering af door het vergelijken van de kosten uitvaartverzekering.

Vind de beste en goedkoopste uitvaartverzekering voor jou

Bij Verzekering.nl snappen we dat het vinden van de beste uitvaartverzekering met de laagste premie een uitdagende taak is. Er zijn diverse factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de dekking, voorwaarden en premies. Wanneer je deze elementen individueel moet onderzoeken, kan dit een tijdrovende klus zijn. Om je hierbij te helpen, bieden we een uitvaartverzekeringstool aan. Onze onafhankelijke uitvaartverzekeringstool vormt de oplossing voor jou. Hiermee kun je eenvoudig en snel premies van verschillende uitvaartverzekeraars vergelijken.

Voldoet aan jouw laatste wensen en behoeften

Vind de beste premie voor jouw situatie

Binnen 5 minuten een uitvaartverzekering

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Je kunt via verzekering.nl niet alleen uitvaartverzekeringen vergelijken en afsluiten. Wij bieden ook uitgebreide informatie, nieuwsberichten en antwoorden op veelgestelde vragen. Wist je dat er verschillende soorten uitvaartverzekeringen zijn? Er zijn drie varianten, en de vergoeding die je nabestaanden ontvangen, hangt af van de gekozen dekking. De drie diverse dekkingen zijn: natura uitvaartverzekering, kapitaal uitvaartverzekering en combinatie uitvaartverzekering. Het is essentieel dat je weet welke dekking het beste bij jou past. Hieronder lees je wat iedere dekking inhoudt.

Natura uitvaartverzekering

Wanneer je een natura uitvaartverzekering afsluit, wordt jouw uitvaart geregeld door de verzekeraar onder van tevoren afgesproken voorwaarden. In dit geval wordt er geen geld uitgekeerd aan je nabestaanden; de verzekeraar verzorgt de uitvaart voor hen.

Kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering houdt in dat je nabestaanden een geldbedrag ontvangen. Het is niet verplicht om dit geld specifiek aan de uitvaart uit te geven. Als je een natura sommenverzekering afsluit dan is dit wel het geval, de nabestaanden kunnen de uitvaartkosten declareren bij de verzekeraar.

Combinatie uitvaartverzekering

Zoals de naam al aangeeft, is de combinatie uitvaartverzekering een samenvoeging van de natura- en kapitaal uitvaartverzekering. Deze verzekering biedt een standaardpakket aan uitvaartdiensten, maar keert de nabestaanden extra geld uit om aanvullingen aan dit pakket toe te voegen.

Verschillende factoren die de hoogte van de premie bepalen

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn er verschillende factoren die de premie bepalen.

 • De leeftijd van de verzekerde is hierbij een belangrijke factor. Over het algemeen geldt dat hoe jonger je bent, hoe goedkoper de premie is, omdat de kans op overlijden kleiner is en de looptijd langer.
 • Ook het verzekerde bedrag en de looptijd zijn van invloed op de premie. Hoe hoger het verzekerde bedrag en hoe korter de looptijd, hoe hoger de premie.
 • Het soort uitvaartverzekering en het moment van afsluiten kunnen ook van invloed zijn op de premie.

Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de verschillende opties en factoren voordat je een uitvaartverzekering afsluit.

Op deze pagina heb je niet de mogelijkheid om te vergelijken gebaseerd op je actuele situatie. Wel kun je vergelijken op basis van de lijst met actuele verzekeraars die op deze pagina getoond wordt.

Keuze uit de beste uitvaartverzekeraars

Een groot aanbod verzekeraars van uitvaartverzekeringen

Gemakkelijk onze online tool gebruiken in 4 stappen

Je kunt een uitvaartverzekering aanpassen aan jouw wensen en behoeften. Uitvaartverzekeraars bieden verschillende pakketten en hebben verschillende aanvullende dekkingen waaruit je kunt kiezen. Het is dus verstandig om goed te kijken of je een eventueel lagere premie kunt vinden bij een andere verzekeraar. Om dit proces overzichtelijk te maken, raden wij aan gebruik te maken van onze uitvaartverzekeringstool. Weet jij niet hoe deze werkt? Geen probleem, wij hebben het hier stap voor stap uitgelegd. 
1

Stap 1: je gegevens

2

Stap 2: dekkingen

3

Stap 3: vergelijk het aanbod

4

Stap 4: kies & stap over

Stappenplan voor het afsluiten van een uitvaartverzekering

In 4 stappen bij jouw ideale uitvaartverzekering

Neem de tijd om je persoonlijke wensen en behoeften met betrekking tot je uitvaart in kaart te brengen. Denk hierbij aan de keuze tussen een crematie of begrafenis, de gewenste uitvaartceremonie, eventuele specifieke rituelen, en andere persoonlijke voorkeuren. Dit helpt je om te bepalen welk type uitvaartverzekering het beste aansluit op jouw wensen.

Bovenaan de website vind je de uitvaartverzekering tool, hier staan een aantal verzekeraars die je kan vergelijken. Let hierbij op factoren zoals de premie, de dekking die wordt geboden, en de flexibiliteit van de verzekering. Bezoek de websites van de verzekeraar, door op bekijken te klikken en gebruik hun online tools om de premie te berekenen op basis van jouw gegevens zoals je geboortedatum, het gewenste verzekerde bedrag, en de verdeling tussen vrij besteedbare en vaste diensten. Het is van essentieel belang een uitvaartverzekering te vinden die aan jouw unieke eisen voldoet. Iedereen heeft verschillende behoeften, dus maak een weloverwogen overweging. 

Zodra je een geschikte uitvaartverzekeraar hebt gekozen, vul je de benodigde gegevens in op hun website. Naast persoonlijke informatie, zoals je geboortedatum, dien je ook aan te geven welk bedrag je wilt verzekeren en hoe je de uitkering wilt verdelen tussen vrij besteedbare en vaste diensten.  Neem de tijd om de volgende aspecten te overwegen en aan te passen naar jouw persoonlijke voorkeuren:

 • Keuze tussen crematie of begrafenis
  Overweeg de keuze tussen een begrafenis of crematie. Een begrafenis is over het algemeen duurder door de kosten voor grafrechten, een grafmonument en onderhoud. Een crematie biedt meer flexibiliteit voor het bewaren van het as, zoals in een assieraad, urn of het uitstrooien van de as. De kosten hiervan zijn doorgaans lager, maar dit hangt af van jouw specifieke wensen die je er om heen wilt. 
 • In diensten of in geld
  Maak de keuze tussen het ontvangen van uitvaartdiensten of een geldbedrag bij overlijden. Bij “In diensten” worden de kosten van de uitvaart direct door de verzekeraar vergoed in de vorm van geleverde diensten. Bij “In geld” ontvang je een geldbedrag, waarmee je zelf de uitvaartkosten kunt betalen. Deze keuze biedt flexibiliteit en stelt je in staat om de uitvaart naar eigen wens vorm te geven. 
 • Het vrij besteden bedrag
  Geniet van alle vrijheid om zelf te bepalen hoe het vrij te besteden bedrag voor de uitvaart wordt gebruikt. Dit bedrag kan naar eigen inzicht worden besteed aan verschillende aspecten van de uitvaart. Je hebt de mogelijkheid om de hoogte van het verzekerde bedrag aan te passen, zodat het overeenkomt met jouw specifieke wensen. Alle vrijheid om zelf te kiezen waar het vrij te besteden bedrag voor de uitvaart aan uitgegeven wordt. Je kunt de hoogte van uw verzekerd bedrag altijd nog aanpassen. Hoe hoog het vrij te besteden bedrag moet zijn, is sterk afhankelijk van jouw wensen. Weet je nog niet wat een uitvaart naar jouw wens kost? Gebruik dan de uitvaartkostenmeter die vaak bij de verzekeraar te vinden is. Deze tool helpt je een schatting te maken van de benodigde financiële dekking op basis van jouw specifieke voorkeuren en gewenste uitvaartdiensten. 
 • Partners en kinderen meeverzekeren
  Overweeg het meeverzekeren van partners en kinderen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Dit biedt niet alleen financiële bescherming voor het hele gezin in geval van overlijden, maar sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om kinderen onder de 18 gratis mee te verzekeren. Het gezamenlijk verzekeren van het gezin kan handig zijn en leiden tot kortingen of speciale voorwaarden. Houd rekening met mogelijke aanpassingen in gezinsomstandigheden en bekijk specifieke voorwaarden en uitsluitingen bij het maken van deze belangrijke keuze.
 • Betaalduur en premiebetaling
  Je hebt de keuze tussen twee opties, namelijk: premie betalen tot 65 jaar of tot aan je overlijden. Als je kiest voor betaling tot aan overlijden, geniet je van een lagere premie in vergelijking met de optie tot 65 jaar. Daarnaast kun je de frequentie van je premiebetaling kiezen, met opties zoals maandelijks, per kwartaal, halfjaarlijks, of jaarlijks. Kies je voor betaling per kwartaal, halfjaar, of jaar, dan kun je profiteren van kortingen die variëren tussen 2% en 5,3%. 

Voordat je definitief akkoord gaat met de uitvaartverzekering, is het essentieel om de polisvoorwaarden grondig door te nemen. Hierin staat precies vermeld wat wel en niet gedekt wordt. Let op eventuele uitsluitingen, voorwaarden, en andere details die van invloed kunnen zijn op de dekking. Zorg ervoor dat je volledig begrijpt wat de verzekering inhoudt om verrassingen te voorkomen. Na het invullen van alle benodigde gegevens en akkoord gaan met de polisvoorwaarden, dien je de aanvraag in bij de verzekeraar. De verzekeraar zal de aanvraag beoordelen en eventueel aanvullende vragen stellen. Wacht op de acceptatie van de verzekering voordat de dekking officieel van kracht wordt.

BALK VERBERGEN!
Met onze simpele vergelijkings tool stapt u binnen 5 minuten over
1
Stap 1: uw gegevens

Vul je geboortedatum in en selecteer de hoogte van je gewenste eigen risico.

2
Stap 2: aanvullende dekking

Selecteer eventueel aanvullende dekkingen.

3
Stap 3: vergelijken
Vergelijk zorgverzekeringen op prijs, dekking en gecontracteerde zorgverleners.

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

De belangrijkste antwoorden over uitvaartverzekeringen

Wat dekt een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een belangrijk financieel instrument dat ontworpen is om de kosten van een begrafenis of crematie te dekken, en tegelijkertijd nabestaanden te ontlasten van onverwachte uitgaven tijdens een emotioneel zware periode. Er bestaan drie verschillende soorten uitvaartverzekeringen: een natura-, kapitaal- en combinatieverzekering. Elke verzekering biedt een ander niveau van dekking voor jouw uitvaart, en het is essentieel om de specifieke kenmerken van elke optie te begrijpen om de juiste keuze te maken die aansluit bij jouw wensen en behoeften. Wij hebben een overzicht samengesteld waarin duidelijk wordt welke aspecten van de uitvaart de soort verzekering dekt:

Natura
Kapitaal
Combinatie
Uitvaart wensen vooraf aangegeven
Veel keuzevrijheid nabestaanden
Uitkering in vorm van diensten
Uitkering in vorm van geld
Uitvaart wordt geregeld
Nabestaanden bepalen vorm uitvaart
Keuze uitvaartverzekeraars
Vrije keuze
Vrije keuze
Beperkt

Direct je uitvaart verzekeren

Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan financiële gemoedsrust bieden aan je nabestaanden in een zware periode. Het vergelijken en afsluiten van een uitvaartverzekering kan eenvoudig en snel online via Verzekering.nl. Begin met het vergelijken van relevante uitvaartverzekeringen met behulp van onze handige online uitvaartverzekeringstool. Nadat je de uitvaartverzekeringen hebt vergeleken, kun je de meest geschikte uitvaartverzekering afsluiten, waarmee je verzekerd bent tegen de kosten van jouw uitvaart, zoals overeengekomen met de verzekeraar.

Kosten uitvaartverzekering vergelijken

De kosten van een uitvaartverzekering zijn afhankelijk van een aantal zaken: je leeftijd, de duur van premiebetaling en de verzekerde waarde van de uitvaartverzekering. Over het algemeen geldt: des te jonger iemand zich laat verzekeren met een uitvaartverzekering, des te lager de totale premie kosten zullen zijn. Wil je een goede uitvaartverzekering afsluiten? Dat kan! Via onze site kun je snel en eenvoudig uitvaartverzekeringen vergelijken. Vergelijk diverse premies met behulp van de tool bovenaan de pagina, en vind de goedkoopste uitvaartverzekering voor jou.

Hoe lang moet ik een uitvaartverzekering blijven betalen?

De looptijd van een verzekering uitvaart loopt levenslang. Hoeveel jaren je premie moet betalen over je uitvaartverzekering is afhankelijk van jouw verzekeraar. Daarom is het handig om een uitvaartverzekering van te voren te vergelijken. Veelvoorkomend is dat je 30 jaar lang premie moet betalen, maar een kortere periode of levenslang komt ook voor. Heb je de afgesproken duur premie betaald? Dan hoef je daarna geen premie meer te betalen aan je verzekeraar. Je bent dan wel gewoon verzekerd voor je uitvaart wanneer je overlijdt.

Uitbetaling uitvaartverzekering

Hoe word je uitbetaald bij een verzekering voor uitvaart bij een overlijdensgeval? In het geval dat een verzekerde van de polis komt te overlijden wordt het verzekerde bedrag door de verzekeraar uitgekeerd aan je nabestaanden. De hoogte van het bedrag dat uitgekeerd wordt is afhankelijk van je uitvaartpolis. Wanneer je een natura uitvaartverzekering hebt afgesloten kunnen de nabestaanden met een aangesloten uitvaartverzorger contact opnemen. De uitvaartverzorger krijgt dan een vergoeding voor de onderdelen waarvoor je verzekerd bent. Wanneer de uitvaart groter is dan waarvoor verzekerd kan het zijn dat de nabestaanden ook deels een nota ontvangen. Ben je op zoek naar de goedkoopste begrafenisverzekering? Via Verzekering.nl kun je de beste uitvaartverzekeringen vergelijken met elkaar.

Wanneer heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Het kan verstandig zijn om een uitvaartvaartverzekering af te sluiten. Vooraf kun je dan het beste een uitvaartverzekering vergelijken. Of de uitvaartverzekering nodig is voor jou, is volledig afhankelijk van jouw situatie. Heb je voldoende spaargeld opgebouwd door de jaren heen, waardoor jij een uitvaart makkelijk kan bekostigen?

Dan kan een uitvaartverzekering overbodig zijn. Een gemiddelde uitvaart kost rond de € 6.500,- en € 11.000,-, een flinke uitgave dus. We zeggen nadrukkelijk dat je het makkelijk moet kunnen bekostigen aangezien er vaak ook nog andere extra kosten zijn wanneer iemand overlijd. Heb je niet voldoende spaargeld voor een uitvaart? Dan is het aan te raden om een uitvaartverzekering af te sluiten. Vergelijk begrafenisverzekeringen gemakkelijk via Verzekering.nl.

Noodzakelijk:

Als je te weinig spaargeld hebt om de uitvaart te bekostigen.

Voor geruststelling over de financiering van je uitvaart.

Wanneer je nabestaanden te weinig geld hebben om voor de uitvaart te betalen.

Niet noodzakelijk:

Als er voldoende geld beschikbaar blijft na overlijden.

Bij tevredenheid met een standaard uitvaart.

Wanneer je nabestaanden geen bezwaar hebben tegen het bekostigen van je uitvaart.

Voordelen uitvaartverzekering

Met het afsluiten van een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken om de hoge uitvaartkosten. De kosten van een uitvaart worden vaak onderschat maar liggen gemiddeld rond de € 6.500,- en € 11.000,- kosten. Dit kan een flinke klap zijn voor je nabestaanden, die alles zullen moeten regelen en financieren. Met een uitvaartverzekering krijgen je nabestaanden het bedrag dat je verzekerd hebt voor de uitvaart indien je komt te overlijden tijdens de duur van de verzekering. Hierdoor komen ze niet in eventuele schulden te staan. Met het vergelijken van de uitvaartverzekering kies je de goedkoopste en best passende begrafenisverzekering voor jouw situatie. Let op de verschillende voorwaarden tijdens het uitvaartverzekering vergelijken, zodat je je nabestaanden goed achterlaat.

Soorten uitvaartverzekeringen

Als je een uitvaartverzekering afsluit kan je kiezen voor een uitbetaling in natura of een uitbetaling in kapitaal. De verzekerde moet hierin de keuze maken tijdens het afsluiten van de verzekering. Er zit een duidelijk verschil in de twee soorten. Daarom is een uitvaartverzekering vergelijken essentieel.

 • Een uitbetaling in natura houdt in dat je uitvaart geregeld wordt door de verzekeraar onder van tevoren afgesproken voorwaarden. Jouw nabestaanden krijgen dus geen geld uitgekeerd om de uitvaart te regelen. Een andere vorm van deze verzekering is een combinatieverzekering. Deze verzekering biedt een standaardpakket aan uitvaartdiensten, maar keert de nabestaanden extra geld uit om aanvullingen aan dit pakket te doen. Deze soort uitvaartverzekeringen biedt geen keuzevrijheid in uitvaartverzorger. Vaak is de uitvaartverzekeraar dan zelf ook uitvaartverzorger.
 • Een uitbetaling in kapitaal betekent dat jouw nabestaanden wel geld uitgekeerd krijgen. Het is echter niet verplicht om dit geld ook daadwerkelijk aan de uitvaart te besteden. Een natura sommenverzekering houdt in dat de nabestaanden het geld wél verplicht aan de uitvaart moeten besteden. Zij krijgen dan geen bedrag uitgekeerd, maar kunnen uitvaartkosten declareren bij de verzekeraar. Dit soort uitvaartverzekeringen biedt een volledige keuzevrijheid in uitvaartverzorger.

Soms vallen de kosten voor de uitvaart hoger uit dan waar de overledene zich voor had verzekerd. In dit geval zullen de nabestaanden moeten bijbetalen voor de uitvaart. Wil je dit risico niet lopen? Verzeker je dan voor een hoger bedrag dan gemiddeld. Wanneer je de uitvaartkostenmeter invult krijg je een goed inzicht van de te verwachten uitvaartkosten.

Hoe ouder je bent wanneer je je uitvaartverzekering afsluit, hoe hoger de maandelijkse premie wordt. Veel jongere mensen zijn helemaal niet bezig met zaken als uitvaart en de dood, maar om hoge premies te voorkomen adviseren wij je om toch niet te lang te wachten met een uitvaartverzekering afsluiten. Het kan ook gebeuren dat je te oud bent voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Door uitvaartverzekeringen te vergelijken, kun je snel de goedkoopste begrafenisverzekering voor jou vinden.

Bekijk ook Uitvaartverzekering kind | Uitvaartverzekering baby | Uitvaartverzekering moslim

Overzicht uitvaartverzekeraars

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het essentieel om niet alleen te kijken naar de hoogte van de premie, maar ook naar de bijkomende kosten en de looptijd van de verzekering. Uitvaartverzekeraars hanteren verschillende voorwaarden en kostenstructuren, die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke keuze van de verzekerde. In dit overzicht worden enkele belangrijke factoren belicht, waaronder de kosten die door uitvaartverzekeraars in rekening worden gebracht, de looptijd van de verzekering en de leeftijdsgrenzen die van toepassing zijn bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Verzekeraar
Looptijd
Leeftijdsgrens
Distributiekosten
Monuta
Tot aan je overlijden
Tot 75
€ 84,-
Dela
Tot aan je 65e of aan overlijden
Tot 75
€ 19,20
a.s.r.
Zelf de keuze
Tot 76
€ 21,-
Twenthe
10, 15, 20, 25, 30, 40, tot 65 jaar, tot 81 jaar of tot overlijden.
Tot 75
€ 24,-
De Laatste Eer
10, 20 of 30 jaar, tot je 90ste levensjaar of overlijden.
Elke leeftijd
€ 16,-
Lifetri
X
Tot 75
X

Tips en adviezen voor de uitvaartverzekering voor jou!

Het kiezen van de juiste uitvaartverzekering is een belangrijke beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. Met talloze opties en variabelen is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn voordat je een keuze maakt. Hier zijn enkele tips en adviezen om je te helpen bij het vinden van de meest geschikte uitvaartverzekering voor jouw behoeften:

Tip 1: Breng je behoeften en wensen in kaart

Maak een overzicht van je persoonlijke behoeften en wensen met betrekking tot je uitvaart. Denk hierbij aan de keuze tussen crematie of begrafenis, de gewenste ceremonie, en andere specifieke voorkeuren. Dit zal je helpen bij het bepalen van het type uitvaartverzekering dat het beste bij je past. Stel een uitvaartchecklist op om ervoor te zorgen dat alle belangrijke aspecten worden overwogen. Dit kan helpen bij het bepalen van de gewenste dekking en het vaststellen van het verzekerde bedrag.

Tip 2: Bepaal de ideale uitvaartverzekering voor jou