Zakelijk

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Financiële zekerheid voor je nabestaanden
Onze top 5 overlijdensrisico­verzekeraars

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) krijgen je nabestaanden een eenmalig bedrag uitgekeerd bij je overlijden. Dit bedrag helpt hen om het verlies van je inkomen tijdelijk op te vangen en doorlopende kosten te blijven betalen. Denk hierbij aan uitgaven zoals kinderopvang, studiekosten van je kinderen, hypotheekaflossingen of huur. Je hebt zelf de vrijheid om te bepalen welk bedrag je wilt verzekeren en voor welke periode je de verzekering wilt afsluiten. Een ORV biedt je nabestaanden financiële zekerheid.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?
Een van de levensverzekeringen is de overlijdensrisicoverzekering. De overlijdensrisicoverzekering betaalt alleen uit als er aan enkele voorwaarden wordt voldaan. De overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten om de nabestaanden financiële zekerheid te geven. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering worden er enkele afspraken in de polisvoorwaarden genoteerd. Voorbeelden hiervan zijn; de looptijd, maandelijkse premie en het verzekerde bedrag.

Kies de beste overlijdensrisicoverzekering voor jou

Bij Verzekering.nl begrijpen we dat het vinden van de ideale overlijdensrisicoverzekering met de voordeligste premie geen eenvoudige opgave is. Niemand betaalt graag te veel. Er wordt daarom vaak veel tijd gespendeerd aan het vergelijken van verzekeringen. Zo ook voor het vergelijken van overlijdensrisicoverzekeringen. De kosten gedurende de looptijd lopen op in de duizenden euro’s. Logisch dat je dan op zoek gaat naar een kwalitatief goede verzekering, maar ook naar een overlijdensrisicoverzekering die niet al te duur is. 

 Vind de beste premie voor jouw situatie

 Complete informatie zodat jij de beste keus maken kunt

Binnen 5 minuten een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Onze top 5 overlijdensrisico­verzekeraars

Waarop zijn de premies van de overlijdensrisicoverzekering gebaseerd?

Het aanbod van overlijdensrisicoverzekeringen hierboven is een beperkt deel van de markt. Wij tonen alleen de verzekeraars waarmee wij een samenwerking hebben. De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Geboortedatum 01-01-2000
 • Postcode 9971 AA
 • Niet-roker
 • Niemand meeverzekeren
 • Afsluiten gericht op een hypotheek
 • 30 jaar looptijd
 • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
 • Verzekerd bedrag € 200.000,-
 • Vaste premie (dus niet variabel)

Datum berekening: 25 maart 2024

Keuze uit de beste overlijdensrisicoverzekeraars

Een groot aanbod verzekeraars

Gemakkelijk afsluiten in 3 stappen

Met ons overzicht vraag je binnen 5 minuten makkelijk een overlijdensrisicoverzekering aan!
1

Stap 1: Bekijk het aanbod

Bekijk het aanbod en kies welke verzekeraar jou aanspreekt. Kijk goed onder het aanbod hoe het overzicht tot stand is gekomen.

2

Stap 2: Kies je dekking

Kies de dekking die het best bij jouw past om op de juiste manier verzekerd te zijn.

3

Stap 3: Afsluiten!

Sluit een OVR gemakkelijk af en kijk goed naar de polisvoorwaarden.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) krijgen je nabestaanden een eenmalig bedrag uitgekeerd bij je overlijden. Dit bedrag helpt hen om het verlies van je inkomen tijdelijk op te vangen en doorlopende kosten te blijven betalen. Denk hierbij aan uitgaven zoals kinderopvang, studiekosten van je kinderen, hypotheekaflossingen of huur. Je hebt zelf de vrijheid om te bepalen welk bedrag je wilt verzekeren en voor welke periode je de verzekering wilt afsluiten. Een ORV biedt je nabestaanden financiële zekerheid.

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering beschermt je nabestaanden tegen financiële risico’s van je overlijden, bijvoorbeeld verlies van inkomen. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering heb je zelf de keuze hoe dit pakket eruit komt te zien. Zo kies je zelf:

 • Je kiest een passend verzekerd bedrag
 • Je kiest een verzekeringsvorm
 • Je betaalt de premie aan de verzekeraar
 • Je bent verzekerd gedurende looptijd

Indien je komt te overlijden, biedt de verzekering financiële steun door een eenmalige uitkering te verstrekken. Deze uitkering kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de hypotheek af te lossen, waardoor jij of je partner in staat blijft om de overige maandelijkse vaste lasten te voldoen.

Verzekeringsvormen overlijdensrisicoverzekering

Als je overweegt een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, is het belangrijk om de verschillende vormen die beschikbaar te zijn te begrijpen. Hieronder is een overzicht te zien en deze uitleg helpt je bij het maken van je keuze die het beste past bij jouw persoonlijke behoeften.

Gelijkblijvende dekking

In een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft het uit te keren bedrag gedurende de hele periode van de verzekering onveranderd. Dit type verzekering is daarom bijzonder geschikt voor het dekken van een aflossingsvrije schuld.

Doordat de hoogte van de dekking niet afneemt, ligt de premie hoger dan bij andere vormen van overlijdensrisicoverzekeringen.

Annuïtair dalende dekking

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering neemt het verzekerde bedrag af, waarbij de afname versnelt naarmate de looptijd toeneemt. In de beginjaren is de daling van het verzekerde bedrag minimaal, maar tegen het einde van de looptijd versnelt deze, afhankelijk van het gekozen afnamepercentage.

Zo’n annuïtair dalende dekking sluit naadloos aan bij een hypotheek die eveneens annuïtair afneemt. Deze premie ligt tussen de gelijkblijvende en de lineair dalende dekking.

Lineair dalende dekkking

In een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering vermindert het verzekerde bedrag gelijkmatig over de gehele looptijd. De uitkering daalt stapsgewijs tot nul euro tegen het einde van de looptijd.

Deze vorm van dekking past goed bij een hypotheek die eveneens lineair afneemt. Bij deze dekking is de premie het laagst.

Veelgestelde vragen overlijdensrisicoverzekering

De belangrijkste antwoorden op een rijtje

Belangrijke informatie overlijdensrisicoverzekering

In veel gevallen wordt een overlijdensrisicoverzekering tegelijk met een hypotheek afgesloten. Veel hypotheekverstrekkers eisen dat tegenwoordig van hun klanten. Het is dus verstandig om vooraf een overlijdensrisicoverzekering te vergelijken en af te sluiten. Je sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af met ongeveer dezelfde hoogte als je hypotheek.

Het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering samen met een hypotheek zorgt voor financiële zekerheid voor je nabestaanden. Op het moment dat je komt te overlijden, keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit. Met dat bedrag kun je partner de hypotheek (voor een groot gedeelte) aflossen. Je partner hoeft dus niet gedwongen het huis te verkopen. Mocht de hypotheek al zijn afgelost, kan de uitkering gebruikt worden om het weggevallen inkomen op te vangen.

Belangrijk om te weten is dat een overlijdensrisicoverzekering niet alitjd uitbetaald. Er moet aan enkele voorwaarden voldaan worden. De verzekeraar keert alleen de premie uit aan je nabestaanden als je tijdens de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering komt te overlijden. 

Daarnaast mag er ook geen sprake zijn van onvolledigheid of onjuistheden bij het invullen van de gezondheidsverklaring. De verzekeraar zal bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering eerst vragen om een gezondheidsverklaring. Dit is een grote vragenlijst die gaat over zowel je medische verleden als je huidige medische situatie.

Een overlijdensrisicoverzekering loopt gedurende de looptijd flink in de papieren. Maandelijks betaal je een paar tientjes, maar wel voor een looptijd van bijvoorbeeld dertig jaar. Wanneer je dus per maand € 5,- goedkoper uit kan zijn voor dezelfde dekking heb je het eigenlijk over een verschil van € 1.800,-. Het is daarom verstandig om eerst goed onderzoek te doen naar verschillende overlijdensrisicoverzekeringen en deze met elkaar te vergelijken.

De premie die je betaalt voor de overlijdensrisicoverzekering hangt af van veel verschillende factoren. Een van de belangrijkste variabele die invloed heeft op de premie voor de overlijdensrisicoverzekering is je leeftijd op het moment dat je de verzekering afsluit. Hoe ouder je bent, des te groter de kans is dat je komt te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering. De premie zal dan hoger zijn dan iemand die jonger is.

Daarnaast speelt je gezondheid ook een grote rol in het bepalen van de premie. De verzekeraar kijkt zowel naar je medische geschiedenis als naar je huidige situatie. Op basis van deze informatie maakt de verzekeraar een risico-inschatting. Tot slot hebben de lengte van de looptijd en de hoogte van de uitkering invloed op de maandelijkse premie.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen rokers en niet-rokers, wat een aanzienlijke invloed heeft op de premie die je betaalt. Verzekeraars beschouwen rokers als een hoger risico vergeleken met niet-rokers. Dit komt omdat roken geassocieerd wordt met een hogere kans op vele ziekten wat de levensverwachting kan verkorten.

Hierdoor zijn de premies voor rokers doorgaans hoger dan voor niet-rokers. Het verschil in premie kan aanzienlijk zijn en hangt af van meerdere factoren zoals de leeftijd van de verzekerde, de looptijd van de verzekering, en het verzekerde bedrag.

Vanaf januari 2021 kunnen ex-kankerpatiënten zich gemakkelijker verzekeren. Dit komt door nieuwe regelgeving die verzekeraars verbiedt om kanker als factor mee te wegen, wanneer iemand een aantal jaar vrij is van kanker, bij het vaststellen van premies voor overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen. In de regel moet er tien jaar geen kanker zijn geconstateerd. Voor jongeren tot 21 jaar geldt een kortere termijn van vijf jaar, vanwege de grotere kans op blijvend herstel na herstel van kanker. Wel speelt de hoogte van het verzekerde bedrag en de eindleeftijd ook een rol om te bepalen of dit niet bekeken mag worden. Om zeker te weten of het in jouw situatie door de verzekeraar beoordeeld moet worden kun je deze checklist invullen bij het Verbond van Verzekeraars. Deze nieuwe regelgeving is bedoeld om ex-kankerpatiënten dezelfde verzekeringsmogelijkheden te bieden als anderen, zonder dat hun ziekteverleden een hindernis vormt.

Als je een hypotheek neemt, kan de geldverstrekker je verplichten een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Deze ORV is dan vaak verpand aan je hypotheek, wat betekent dat bij overlijden de uitkering direct naar de hypotheekschuld gaat. Dit vermindert automatisch je hypotheekschuld.

Stel je voor, een echtpaar heeft een huis gekocht voor € 400.000,- met een hypotheek van € 350.000,-. Ze hebben een ORV waarbij op het leven van de man € 275.000,- verzekerd is en op dat van de vrouw € 175.000,-. Als de man overlijdt en de ORV is verpand, wordt de € 275.000,- gebruikt om de hypotheek af te lossen, waardoor er een resterende schuld van € 75.000,- overblijft.

Tegenwoordig bieden sommige geldverstrekkers echter de optie om deze verpanding op te heffen. Als het echtpaar hiervoor kiest, kan de vrouw bij overlijden van haar man zelf besluiten hoe ze de € 275.000,- van de ORV gebruikt. Ze kan ervoor kiezen om de hele hypotheek af te lossen, een deel ervan, of het geld anders te besteden, zoals aan een spaarrekening voor toekomstige studiekosten van hun kinderen. Dit geeft meer vrijheid in financiële planning na het overlijden van een partner.

Verschil vaste en variabele overlijdensrisicoverzekering premie

Wat is een vaste premie?
Bij de vaste premie betaal je elke maand hetzelfde bedrag voor je overlijdensrisicoverzekering. Hierbij wordt er dus niet gekeken naar de leeftijd van de verzekerde. Eigenlijk betaal je in het begin een te hoge premie en aan het einde juist weer een te lage premie. De vaste premie is dus ook wel een gemiddelde premie. 

Waarom een vaste premie? Elke maand hetzelfde bedrag, als je ervan uitgaat dat je de verzekering niet eerder stopt en de totale premie bij een vaste premie is over het algemeen lager. Waarom geen vaste premie? Wanneer de kans groot is dat je de overlijdensrisicoverzekering eerder zal stoppen en als je een lage startpremie wilt. 

Wat is een variabele premie?
Bij de variabele premie betaal je iedere maand een andere premie. De hoogte van de premie wordt bepaald door de leeftijd van de verzekerde en het bedrag dat in die maand verzekerd is.

Waarom een variabele premie? Je hebt een lage startpremie, je hoeft geen premie vooruit te betalen en wanneer de kans groot is dat je de overlijdensrisicoverzekering eerder stopt. Waarom geen variabele premie? Als je liever elke maand dezelfde premie betaalt en de totale premie bij een variabele premie is over het algemeen hoger.

Verschillen verzekeraars

Voor een verzekering waar in totaal veel kosten aan zitten verbonden, zoals de overlijdensrisicoverzekering, is het goed om de verschillen in de verzekeraars te vinden.

Als eerst kunnen verzekeraars zich onderscheiden op het gebied van service en kwaliteit. Door een klantenservice die 24/7 bereikbaar is, of door persoonlijk contact tijdens het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering onderscheidt een verzekeraar zich. Een verzekeraar die meedenkt met je situatie zal ervoor zorgen dat je eerder bij hen de verzekering afsluit.

Ook kunnen verzekeraars zich onderscheiden door de hoeveelheid mogelijkheden ze jou bieden. Veel verschillende soorten pakketten, waardoor jij een keuzevrijheid krijgt. Je kunt zelf de plussen en minnen tegen elkaar wegstrepen en een keuze maken. Een verzekeraar waarbij je uit vier of vijf verschillende pakketten kunt kiezen, is voor jou als klant aantrekkelijker dan een verzekeraar die één pakket aanbiedt.

Beste overlijdensrisicoverzekeringen volgens MoneyView 2024

In januari 2024 heeft het onafhankelijke onderzoeksbureau MoneyView een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar overlijdensrisicoverzekeringen, waarbij verschillende verzekeraars zijn beoordeeld. Het onderzoek omvatte 30 producten met een gelijkblijvende dekking en 32 producten met een annuïtair dalende dekking. De beoordeling betrof 2.728 klantprofielen per dekking, met variabelen zoals rookgedrag, leeftijd, verzekeringsduur, aantal verzekerden en verzekerd kapitaal. De volgende verzekeraars hebben zich onderscheiden met een maximale score van 5 uit 5 sterren voor specifieke aspecten:

 • Allianz is het beste uit de test gekomen met hun overlijdensrisicoverzekering met een eenjarige premie. Deze specifieke verzekering heeft de hoogst mogelijke score van 5 sterren gekregen in de categorie Productrating Prijs voor gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekeringen. 
 • Centraal Beheer en FBTO hebben zich onderscheiden in de categorie annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekeringen. Beide verzekeraars hebben een 5-sterrenrating ontvangen in de Productrating Prijs voor deze specifieke verzekering variant.

Het is essentieel om op te merken dat de ‘beste’ overlijdensrisicoverzekering afhangt van individuele behoeften, voorkeuren en de specifieke dekking die je zoekt. Vergelijk de voorwaarden en prijzen om de beste overlijdensrisicoverzekering voor jouw situatie te vinden.

Op basis van welke factoren wordt de hoogte van je overlijdensrisicoverzekeringspremie gebaseerd?

De hoogte van de premie van jouw overlijdensrisicoverzekering is gebaseerd op verschillende factoren. We hebben voor jou uitgezocht welke factoren hierbij een rol spelen.

De hoogte van het verzekerd bedrag van je overlijdensrisicoverzekering
Het bedrag dat je wilt laten uitkeren bij overlijden beïnvloedt ook de premie. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie zal zijn.

Je leeftijd
Leeftijd is een van de meest bepalende factoren voor de premie van een overlijdensrisicoverzekering. Hoe jonger je bent bij het afsluiten van de verzekering, hoe lager de premie, omdat jongere mensen over het algemeen een lager risico vormen om te overlijden.

Gezondheidstoestand
De gezondheid van een verzekerde speelt een cruciale rol. Voorafgaand aan het afsluiten van een polis wordt vaak een gezondheidsverklaring gevraagd. Aandoeningen zoals hartziekten of diabetes kunnen de premie verhogen. Rokers betalen over het algemeen een hogere premie dan niet-rokers. Dit komt omdat roken het risico op diverse gezondheidsproblemen verhoogt, wat weer leidt tot een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden.

Looptijd van de verzekering
De duur van de verzekering heeft ook invloed op de premie. Een langere looptijd betekent vaak een hogere premie, omdat de kans groter is dat de verzekerde overlijdt binnen de termijn van de polis.

Hoe vergelijken we bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl nemen wij een selectie van overlijdensrisicoverzekeraars op de markt mee in ons overzicht. Zo krijg je bij ons altijd een aanbod te zien dat up-to-date is. Goed om te weten is dat wij hierin een selectie maken van aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen waar wij mee samenwerken. Op deze manier kunnen wij altijd de beste overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden waar wij volledig achter staan.

Zo verdienen wij ons geld

Als je ervoor kiest om via onze website een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, ontvangen wij een eenmalige vergoeding van de verzekeraar. Het goede nieuws is dat wij geen kosten aan jou doorberekenen voor het gebruik van onze website. Bovendien blijven je premies hetzelfde, ongeacht of je via ons of rechtstreeks bij de verzekeraar je overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een overlijdensrisico-, reis-, auto-, inboedel-, of een andere verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.

Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden.

Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kunnen wij de beste verzekering voor jou aanbieden.

De voordelen van de vergelijker van Verzekering.nl

Ons doel is om de best passende overlijdensrisicoverzekering voor jouw wensen te vinden. We streven ernaar dat je goed verzekerd bent tegen een gunstige prijs. Ons overzicht kan je uitstekend helpen bij het berekenen van een passende premie. Je krijgt een overzichtelijke lijst te zien met verzekeraars, gerangschikt van de laagste naar hoogste premie, op basis van jouw specifieke wensen en behoeften. Hier kun je gemakkelijk meer informatie vinden over de verzekeraars en de voorwaarden doornemen.

De voordelen van het gebruiken van ons overzicht zijn enorm. Als je allerlei verzekeringen één voor één zou moeten opzoeken, kost dat veel tijd. Bij ons heb je in slechts 4 stappen en minder dan 5 minuten tijd een volledig overzicht van diverse verzekeraars. Bovendien is ons overzicht 100% onafhankelijk. We streven echt naar het beste voor jou. Ons overzicht is eenvoudig, overzichtelijk, tijdbesparend en betrouwbaar. Klik op de knop ‘vergelijk overlijdensrisicoverzekeringen’ en vind eenvoudig de beste premie voor jouw situatie.

Bronnen en expertise

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze pagina:

Gecontroleerde informatie door een expert

Picture of Jeroen van der Zwan

Jeroen van der Zwan

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Jeroen van der Zwan. Jeroen houdt zich constant bezig met het waarborgen van de kwaliteit van het aanbod dat wij aanbieden. Hij checkt hierbij of de informatie van de aanbieders overeenkomt met de informatie die wij geven.

Scroll naar boven