Rechtsbijstandverzekering

Verzeker je voor hulp bij een juridisch conflict!

Rechtsbijstandverzekering

Vergelijk en sluit binnen 5 minuten af!

Een conflict kan op ieder moment ontstaan. Of het nu gaat om de aanschaf van een nieuwe keuken, een verbouwing, een vakantie of hotel die je hebt geboekt, ruzie met je werkgever of een conflict in het verkeer. Soms lukt het niet om een conflict zelf op te lossen en ben je genoodzaakt om juridische hulp in te schakelen. De kosten van een jurist of advocaat lopen snel hoog op. Om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk juridische hulp in kan schakelen, kan je een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die de kosten dekt voor het verlenen van juridische bijstand. Daarnaast kunnen de kosten die gemaakt worden bij het inhuren van externe deskundigen of advocaten gedekt worden door deze verzekering samen met de kosten van een gerechtelijke procedure. Je betaalt hiervoor een vaste premie per maand.

Onze top 5 rechtsbijstandverzekeraars

Waarop zijn de premies van de rechtsbijstandverzekering gebaseerd?

Bovenstaande premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en gebaseerd op de volgende gegevens:

  • Alleenstaand zonder kinderen
  • Geboortedatum: 01-01-1980
  • Basisdekking zonder uitbreidingen
  • Geen verkeersrechtsbijstand
  • Huurwoning
  • Eigen risico € 300,.

Berekeningsdatum: 17 oktober 2023

Keuze uit de beste rechtsbijstandverzekeraars

Een groot aanbod verzekeraars van rechtsbijstandverzekeringen

Gemakkelijk vergelijken in 3 stappen

Met onze vergelijkingstool vraag je binnen 5 minuten een rechtsbijstandverzekering aan!
1

Stap 1: je situatie

Vul je geboortedatum, adres, woon- en gezinssituatie in.

2

Stap 2: aanvullende modules

Kies uit de aanvullende modules waardoor het aanbod zich op je wensen aanpast.

3

Stap 3: vergelijk het aanbod

Vergelijk de getoonde rechtsbijstandverzekeringen op premie en voorwaarden.

De belangrijkste vragen over rechtsbijstandverzekeringen

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

De voordeligste rechtverzekeringen vergelijken

Dekkingen rechtsbijstandverzekering

Verzekeraars richten de rechtsbijstandverzekering op verschillende manieren in. Sommige verzekeraars hebben een verzekering waarbij direct de meeste conflicten zijn verzekerd. Andere verzekeraars bieden een verzekering waarin standaard de algemene consumentendekking is opgenomen. Deze standaarddekking valt naar eigen keuze uit te breiden met een of meer rubrieken. Deze rubrieken vallen vaak onder te verdelen in onderstaande:

Werk & Inkomen

Een veel gekozen dekking is de rubriek werk voor conflicten met de werkgever. Deze rubriek wordt ook vaak inkomen genoemd. Dit komt voor allerlei conflicten met de werkgever van pas, maar helemaal bij een dreigend ontslag of reorganisatie. Het is lang niet altijd zo dat een situatie in een juridisch steekspel ontaard, vaak is het al prettig om te weten hoe iets juridisch precies zit. 

Wonen

Onder deze rubriek vallen conflicten met buren bijvoorbeeld over een erfgrens, conflicten met de verhuurder van je woning, maar ook conflicten met de ingehuurde aannemer voor de verbouwing van je duurste bezit.

Verkeer

Een andere aanvullende rubriek op een rechtsbijstandverzekering is verkeer. Dit gaat over conflicten door bijvoorbeeld een aanrijding, maar vaak vallen hier ook andere conflicten onder zoals rondom een aankoop van de auto of zelfs het onderhoud van de auto. Ook conflicten als een andere verkeersdeelnemer dan een gemotoriseerd voertuig als de  auto (bijvoorbeeld als fietser) vallen onder deze dekking. Veel verzekeraars geven een korting op de rechtsbijstandverzekering wanneer je zelf geen motorrijtuig hebt aangezien dat een redelijk deel van deze verzekering is.

Belasting & Vermogen

Deze dekking wordt niet door alle verzekeraars geboden en is niet voor iedereen even relevant. Met deze rubriek verzeker je juridische hulp bij een conflict met de Belastingdienst, maar ook bij conflicten over je aandelen.

Scheidingsmediation

Rechtshulp bij scheidingen is vaak wenselijk vanwege de hoogoplopende emoties. Doordat het relatief vaak voorkomt en redelijkheid door de emoties niet altijd aanwezig is bieden verzekeraars hier weinig tot geen dekking voor. Met de aanvullende dekkingen voor scheidingsmediation krijg je als het ware een soort procesbegeleiding bij het goed regelen van de scheiding. Een uitgebreider conflict valt ook hier niet onder. Daarnaast is het bij verzekeraars zo dat deze dekking reeds enkele jaren (vaak 3) meeverzekerd moet zijn om er een beroep op te kunnen doen.

Premies van een rechtsbijstandverzekering

De hoogte van de premie voor een rechtsbijstandverzekering hangt af van verschillende factoren. Zo wordt de premie beïnvloed door het aantal aanvullende pakketten die je nodig hebt om je situatie goed te verzekeren. Bij de meeste verzekeraars word je namelijk een basispakket aangeboden en kun je eventuele extra dekkingen toevoegen aan je verzekering.

De belangrijkste factoren die de hoogte van de premie voor een rechtsbijstandverzekering bepalen, zijn hieronder genoemd:

Als eerst heeft de looptijd van de rechtsbijstandverzekering een belangrijke rol in hoogte van de premie. Een lange rechtsbijstandverzekering zorgt voor een lagere maandelijkse premie.
Een eigen risico heeft ook invloed op je premie. Het eigen risico is vrijwillig bij een rechtsbijstandverzekering. Kies je voor een vrijwillige eigen risico, dan zal je maandelijkse premie dalen.
De relatiestatus kan zorgen voor een korting op je premie. In veel gevallen is de rechtsbijstandverzekering voor het hele gezin. Mocht je geen partner en kinderen hebben, dan zal je bij veel verzekeraars een korting krijgen op je premie.
Tot slot spelen de eventuele aanvullende dekkingen een grote rol. Je kunt kiezen voor enkele aanvullende dekkingen om ervoor te zorgen dat je volledig gedekt bent in je situatie. Dit zorgt er uiteraard ook voor dat je maandelijkse premie zal stijgen.

De beste rechtsbijstandverzekeringen volgens MoneyView-onderzoek

In september 2023 voerde het onafhankelijke onderzoeksbureau MoneyView een grondig onderzoek uit naar de beste rechtsbijstandverzekeringen. Het resultaat van dit onderzoek werd gepubliceerd, waarbij de toonaangevende verzekeraars werden beoordeeld. Hieronder volgt een overzicht van verzekeraars die een beoordeling van 5 van de 5 sterren hebben ontvangen voor hun rechtsbijstandverzekeringen:

  • Voor de rechtsbijstandverzekering werd Univé geïdentificeerd als de beste rechtsbijstandverzekeraar op het gebied van prijs. Dit is het 5e opeenvolgende jaar waarin Univé 5 sterren ontvangt voor prijs-kwaliteitverhouding. Univé hecht veel belang aan een goede prijs-kwaliteitverhouding. Sluit hier af.
  • Voor de rechtsbijstandverzekering kwam Nationale-Nederlanden naar voren als de beste verzekeraar op het gebied van voorwaarden. Goede polisvoorwaarden zijn van essentieel belang voor Nationale-Nederlanden. Sluit hier af.

De uitkomsten van het onderzoek van MoneyView bieden waardevolle inzichten voor wie op zoek is naar betrouwbare rechtsbijstandverzekeringen.

Stappenplan voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekeraars hebben verschillende pakketten en polisvoorwaarden voor dit type verzekering. Let dus goed op de verschillende voorwaarden die ze hebben. Ook is het goed om aandacht te besteden aan de kleine lettertjes.

Stap 1; Gegevens

Stap 1 bestaat uit het invullen van enkele gegevens. Deze gegevens gaan onder andere over je leeftijd, wie je verzekert en of je in een koop- of huurhuis woont.

Stap 2; Aanvullende dekking

Bij stap 2 zul je moeten kiezen tussen enkele aanvullende dekkingen. Wil je alleen de basisdekking of wil je ruimer verzekerd zijn? Dat zijn vragen die je zult beantwoorden bij stap 2.

Stap 3; Persoonlijke gegevens

Bij stap 3 wordt er om nog meer gegevens gevraagd. Hier gaat het dan om je naam, adres, telefoonnummer, e-mail en rekeningnummer. Zorg er voor dat je deze informatie bij de hand hebt tijdens het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

Stap 4; Juridisch verleden

Bij stap 4 zul je vragen krijgen over je juridische verleden. Deze vragen gaan over verzekeringen in het algemeen en specifiek je juridische verleden.

Stap 5; Afsluiten

Tot slot zul je in stap 5 een overzicht te zien krijgen van de keuzes die je hebt gemaakt in stap 1 tot en met 4. Daarnaast zullen de polisvoorwaarden benoemd worden. Als je alles rustig hebt doorgelezen, kun je de verzekering afsluiten.

Voordelen van rechtsbijstandverzekeringen

Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kent enkele voordelen. Zo is een rechtsbijstandverzekering relatief goedkoop. Wanneer je dit vergelijkt met de kosten van een advocaat bij een juridisch verschil, is de rechtsbijstandverzekering veel goedkoper. Daarnaast geldt de rechtsbijstandverzekering voor het hele gezin. Ook krijg je de vrijheid om een pakket samen te stellen dat helemaal is afgestemd op je eigen situatie. Je betaalt dus niet voor iets wat je eigenlijk niet zou willen.

Afsluiten van rechtsbijstandverzekeringen

Genoeg informatie gevonden en op zoek naar een rechtsbijstandverzekering? Op verzekering.nl kun je de beste rechtsbijstandverzekeringen met elkaar vergelijken. Vergelijk op prijs, dekking en service of andere zaken die jij belangrijk vindt. Dankzij de onafhankelijke vergelijkingstool bovenaan de pagina, kun je de rechtsbijstandverzekering vinden die het best op jouw wensen aansluit. Vind dé rechtsbijstandverzekering en sluit af.

Scroll naar boven