Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Scooterverzekering en brommerverzekering

Goed verzekerd de weg op!

Beschikbare verzekeringen

InShared WA Brommerverzekering
InShared WA Brommerverzekering vanaf € 8,41
HEMA WA Brommerverzekering
HEMA WA Brommerverzekering vanaf € 9,41
Centraal Beheer WA Bromfietsverzekering
Centraal Beheer WA Bromfietsverzekering vanaf € 9,62

Scooterverzekering en brommerverzekering informatie

Net als bij de autoverzekering is het zowel bij een scooter als bij een brommer verplicht om WA verzekerd te zijn. Een WA verzekering is een basisverzekering en biedt in veel gevallen geen dekking. Er is alleen dekking bij schade die je bij iemand anders veroorzaakt. Als je meer verzekerdheid verlangt is het aan te raden voor de WA Beperkt Casco of de WA Volledig Casco (Allrisk) verzekeringen te gaan. Deze verzekeringen bieden in veel meer gevallen dekking waardoor je minder snel voor nare verassingen komt te staan.

Waarop zijn de premies van de brommerverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Piaggio Liberty uit 2015
 • WA dekking zonder uitbreidingen
 • Geboortedatum: 01-01-1960
 • Postcode 9971 AA
 • 20 schadevrije jaren


Datum berekening: 25 augustus 2021

Verschillende soorten?

Er lijken verschillende soorten verzekeringen te zijn. Online kom je dan ook verschillende termen tegen zoals:

 • Bromfietsverzekering
 • Snorfietsverzekering
 • Snorscooterverzekering
 • Scooterverzekering
 • Elektrische scooterverzekering


Voor verzekeraars komt dit allemaal op hetzelfde neer, je kunt dus rustig bij een van onze aanbieders een berekening maken en een scooterverzekering afsluiten. De maximale snelheid van het voertuig heeft wel invloed op de premie. Logisch aangezien je nou eenmaal een kleinere schade maakt wanneer je met 25 km per uur tegen tegen iets aanrijdt dan wanneer je dat met 45 kilometer per uur doet.

Als je de trotse eigenaar bent van een speciaal soort scooter dan is het bij veel verzekeraars mogelijk om hier een aparte verzekering voor af te sluiten. Voor de volgende soorten scooters zijn er aparte verzekeringen af te sluiten:

 • Elektrische scooter
 • Snorscooter
 • Vespa

Heb ik met een bromfietsverzekering een eigen risico?

Ja, je hebt ook bij de bromfietsverzekering te maken met een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf dient te betalen wanneer je schade veroorzaakt. Hoe hoog het eigen risico is, is afhankelijk van meerdere factoren, als de verzekeringsmaatschappij, de soort verzekering, de hoogte van de premie en de polisvoorwaarden.

Mijn scooter is gestolen. Wat moet ik nu doen?

Wanneer je scooter is gestolen, dan kan het uiteraard zijn dat deze door een ander beschadigd raakt of dat er schade bij anderen wordt veroorzaakt met jouw scooter. Het is dus belangrijk dat je de verzekeringsmaatschappij zo spoedig mogelijk op de hoogte stelt van de diefstal. Je dient eerst aangifte van de diefstal te doen bij de politie, waarna je met de documentatie bij de hand contact op kunt nemen met de verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je scooterverzekering direct opschorten.

Ben ik direct verzekerd als ik mijn scooterverzekering online afsluit?

Ja en nee. Je bent in principe wel direct verzekerd vanaf het moment dat je de scooterverzekering via het internet afsluit bij een verzekeraar. Echter, dit is een voorlopige dekking, ofwel een tijdelijke verzekering, en de verzekeringsmaatschappij heeft in deze periode nog het recht om jou de volledige verzekering te weigeren. Wanneer zich geen problemen voordoen, dan ontvang je binnen korte periode de polis voor de standaard scooterverzekering.

Moet ik de premie van de scooterverzekering per maand betalen?

Dit is volledig afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Diverse verzekeraars bieden je zelf de keuze als het gaat om betalingstermijnen voor de premie. Je kunt dan kiezen uit betalingen per maand, per kwartaal of per jaar. Sommige verzekeraars bieden je ook de mogelijkheid tot halfjaarlijkse betalingen. Verzekering.nl wijst je erop dat de meeste verzekeringsmaatschappijen de voorkeur geven aan langere perioden. Hierdoor krijg je vaak korting wanneer je kiest voor een betaling per half jaar of per jaar. Tevens zijn er verzekeringsmaatschappijen die je niet de mogelijkheid bieden van een maandbetaling, maar minimaal een kwartaalbetaling aanhouden.

Verloopt de premiebetaling per automatische incasso?

Veel verzekeringsmaatschappijen geven er de voorkeur aan dat je de premiebetalingen per automatische incasso laat verlopen. Echter, dit is niet in alle gevallen verplicht. Er zijn zeker ook voldoende verzekeringsmaatschappijen die je de mogelijkheid bieden per acceptgiro te betalen. Verzekering.nl raadt je wel aan te bekijken of er extra kosten in rekening worden gebracht voor het betalen per acceptgiro.

Kan ik ook scooterverzekeringen vergelijken?

Ja, dit kan zeker. Er zijn diverse onafhankelijke websites die de premie voor je met elkaar kunnen vergelijken. Wanneer je kiest voor een WA-verzekering voor je scooter, dan hoef je uitsluitend naar de premiebedragen te kijken. De WA-dekking is namelijk gelijk bij iedere verzekeringsmaatschappij. Verzekering.nl raadt je aan ook de dekkingen te vergelijken wanneer je voor een aanvullende scooterverzekering gaat.

Geldt er een eigen risico bij de scooterverzekering?

Dit ligt aan de soort verzekering. Bij de reguliere WA-dekking heb je niet te maken met een eigen risico. Bij de aanvullende scooterverzekering is dit wel het geval. Je hebt te maken met een minimaal bedrag eigen risico, maar er bestaat ook de mogelijkheid het eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie.

Wat moet ik doen als mijn scooter is gestolen?

Wanneer je slachtoffer wordt van diefstal van jouw scooter, dan dien je dit eerst aan te geven bij de politie, zodat er een proces verbaal opgemaakt kan worden. Vervolgens dien je de scooterverzekeraar op de hoogte te stellen van de diefstal. Verzekering.nl raadt je sterk aan dit op zo kort mogelijke termijn te regelen, om te voorkomen dat eventuele schades nog op je kunnen worden verhaald.

Is een scooterverzekering overdraagbaar?

Nee, het is niet mogelijk je scooterverzekering over te dragen aan de nieuwe eigenaar van jouw scooter. Je dient de scooterverzekering met het vrijwaringsbewijs op te zeggen, waarna de nieuwe eigenaar zelf een scooterverzekering dient af te sluiten.

Mijn kind is niet opgegeven als jonge bestuurder. Mag deze mijn scooter wel besturen?

Indien je kind in het bezit van een bromfietsrijbewijs is, dan mag deze de scooter wel besturen. Verzekering.nl geeft hierbij wel aan dat het belangrijk is te bekijken of er een beperking van het aantal gereden kilometers door andere bestuurders geldt bij jouw verzekeraar. Wanneer een jonge bestuurder, iemand jonger dan 25 jaar, schade veroorzaakt, dan wordt er een hoger eigen risico gehanteerd.

Bouw ik schadevrije jaren op via mijn scooterverzekering?

Nee, met het afsluiten van een scooterverzekering worden geen schadevrije jaren opgebouwd.

Wat dekt de WA scooterverzekering precies?

De WA scooterverzekering is de enige dekking die in Nederland verplicht is gesteld aan iedereen die een scooter of bromfiets in het bezit heeft. Deze verzekering vergoedt schade die je met de scooter bij anderen veroorzaakt. Verzekering.nl wijst je erop dat de eigen schade in geen geval wordt vergoed met deze verzekeringsvorm.

Wat dekt de WA Volledig Casco scooterverzekering?

Verzekering.nl verwijst je graag naar de voorgaande twee vragen. Zowel de dekking van WA als die van WA Beperkt Casco zijn opgenomen in de WA Volledig Casco scooterverzekering, welke overigens ook wel Allrisk verzekering wordt genoemd. Daarnaast zijn binnen deze vorm ook schades als gevolgd van slippen, omslaan en (eenzijdige) aanrijdingen gedekt. Je krijgt ook de kosten vergoedt wanneer deze het gevolg zijn van een aanrijding die je zelf heeft veroorzaakt.

Wat is een ART goedgekeurd slot?

Veel verzekeringsmaatschappijen stellen als eis dat je gebruik maakt van een ART goedgekeurd slot voor de scooter, zodat je deze goed beveiligd tegen diefstal. Een slot met ART keurmerk is volledig goedgekeurd als optimale beveiliging. Verzekering.nl raadt je aan dit slot bij een dealer te kopen en de aankoopbon altijd te bewaren.

Ik heb een nieuwe scooter gekocht. Kan ik de verzekering van mijn vorige scooter overzetten?

Wanneer je een nieuwe scooter koopt, en de oude verkoopt, inruilt of naar de sloop brengt, dan is het mogelijk om de scooterverzekering over te laten zetten. Deze loopt dan gewoon door voor je nieuwe scooter. Echter, je bent dit niet verplicht. Met het vrijwaringsbewijs van de vorige scooter kun je de scooterverzekering ook afsluiten. Je hebt dan ook de optie om bij een andere verzekeringsmaatschappij een nieuwe scooterverzekering af te sluiten.

Wat dekt de WA Beperkt Casco scooterverzekering precies?

Deze scooterverzekering dekt schade als gevolg van diefstal en inbraak, storm en blikseminslag, brand en aanrijdingen met loslopende dieren. Verzekering.nl wijst je erop dat binnen deze dekking ook de standaard WA-dekking is opgenomen.

Wanneer mag ik mijn scooterverzekering opzeggen?

Verzekering.nl vertelt je graag meer over de drie momenten waarop je de scooterverzekering op mag zeggen. Op de eerste plaats mag dit per direct wanneer de scooter niet meer in jouw bezit is. Heb je de scooter verkocht of naar de sloop gebracht? Dan kun je met het vrijwaringsbewijs direct de scooterverzekering stopzetten. Ditzelfde kun je ook doen met een schorsingsbewijs, als de scooter nog wel in jouw bezit is, maar op eigen terrein opgeslagen staat. Op de tweede plaats mag de scooterverzekering opgezegd worden wanneer de polis meer dan een jaar loopt. Na dit eerste jaar is het mogelijk de scooterverzekering maandelijks stop te zetten. Verzekering.nl wijst je er echter wel op dat deze regeling niet bij iedere verzekeringsmaatschappij gelijk is. Tot slot mag de scooterverzekering worden opgezegd binnen dertig dagen voor het eindigen van het lopende contract.

Scooterverzekering en brommerverzekering Overig

Scooters en brommers vallen onder de categorie kleine motorvoertuigen. Ook snorfietsen, invalidenauto’s en spartamet’s vallen in deze eerder genoemde categorie. Eigenaren van brommers, scooters en snorfietsen zijn verplicht om minimaal een wettelijk aansprakelijkheid (WA) verzekering te hebben op het moment dat zij de weg op gaan. Zonder een WA verzekering mag er niet op de scooter gereden worden. Naast de WA basisverzekering zijn er nog twee soorten verzekeringen voor kleine motorvoertuigen, dit zijn de WA beperkt Casco en de WA volledig Casco. Het verschilt nog wel eens per verzekeraar wat zij vergoeden bij deze scooter- en brommerverzekeringen. Wel zijn er een aantal richtlijnen.

WA verzekering

 • Schade aan derde veroorzaakt door de eigenaar / bestuurder van de scooter is gedekt.

WA Beperkt Casco

 • Schade aan derde zowel lichamelijke als materiële schade.
 • Schade waaraan de eigenaar de eigenaar niets aan kan doen zoals diefstal, brand, vandalisme etc.

WA Volledig Casco (AllRisk)

 • Schade aan derde zowel lichamelijke als materiële schade.
 • Schade bij de eigenaar zelf.
 • Schade waar de eigenaar niets aan kan doen zoals diefstal, brand, vandalisme etc.

Verschil brommer en scooter

Het verschil tussen een brommer en een scooter zit in de details. Zo zijn bij een scooter de benen tijdens het rijden naast elkaar terwijl bij een brommer de benen juist uit elkaar zitten. Tegenwoordig worden scooters steeds populairder en zie je steeds minder brommers op straat. Toch hebben nog altijd naar verluidt zo’n één miljoen Nederlanders een brommer in hun bezit.

Overige kleine motorvoertuigen

Ook snorfietsen, invalidenauto’s en spartamet’s vallen zoals eerder genoemd onder de kleine motorvoertuigen. Bij de invalidenauto is het net als bij de scooter, brommer en snorfiets verplicht om een WA basisverzekering te hebben. Wat veel mensen niet weten is dat ook de spartamet verplicht WA verzekerd moet zijn.

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright