Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Beschikbare verzekeringen

Hema scooter- en brommerverzekering
Hema scooter- en brommerverzekering vanaf € 4,14
Inshared scooter- en brommerverzekering
Inshared scooter- en brommerverzekering vanaf € 4,53
Centraal Beheer scooter- en brommerverzekering
Centraal Beheer scooter- en brommerverzekering vanaf € 4,79

Scooterverzekering en brommerverzekering informatie

Net als bij de autoverzekering is het zowel bij de scooter als bij de brommerverzekering verplicht om WA verzekerd te zijn. Een WA verzekering is een basisverzekering en biedt in veel gevallen geen dekking. Als u meer verzekerdheid verlangt is het aan te raden voor de WA Casco of de Allrisk verzekeringen te gaan. Deze verzekeringen bieden in veel meer gevallen schade waardoor u minder snel voor nare verassingen komt te staan.

Als u de trotse eigenaar bent van een speciaal soort scooter dan is het bij veel verzekeraars mogelijk om hier een aparte verzekering voor af te sluiten. Voor de volgende soorten scooters zijn er aparte verzekeringen af te sluiten:

  • Elektrische scooter
  • Snorscooter
  • Vespa

Heb ik met een bromfietsverzekering een eigen risico?

Ja, u hebt ook bij de bromfietsverzekering te maken met een eigen risico. Dit is het bedrag dat u zelf dient te betalen wanneer u schade veroorzaakt. Hoe hoog het eigen risico is, is afhankelijk van meerdere factoren, als de verzekeringsmaatschappij, de soort verzekering, de hoogte van de premie en de polisvoorwaarden.

Mijn scooter is gestolen. Wat moet ik nu doen?

Wanneer uw scooter is gestolen, dan kan het uiteraard zijn dat deze door een ander beschadigd raakt of dat er schade bij anderen wordt veroorzaakt met uw scooter. Het is dus belangrijk dat u de verzekeringsmaatschappij zo spoedig mogelijk op de hoogte stelt van de diefstal. U dient eerst aangifte van de diefstal te doen bij de politie, waarna u met de documentatie bij de hand contact op kunt nemen met de verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen uw scooterverzekering direct opschorten.

Ben ik direct verzekerd als ik mijn scooterverzekering online afsluit?

Ja en nee. U bent in principe wel direct verzekerd vanaf het moment dat u de scooterverzekering via het internet afsluit bij een verzekeraar. Echter, dit is een voorlopige dekking, ofwel een tijdelijke verzekering, en de verzekeringsmaatschappij heeft in deze periode nog het recht om u de volledige verzekering te weigeren. Wanneer zich geen problemen voordoen, dan ontvangt u binnen korte periode de polis voor de standaard scooterverzekering.

Moet ik de premie van de scooterverzekering per maand betalen?

Dit is volledig afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Diverse verzekeraars bieden u zelf de keuze als het gaat om betalingstermijnen voor de premie. U kunt dan kiezen uit betalingen per maand, per kwartaal of per jaar. Sommige verzekeraars bieden u ook de mogelijkheid tot halfjaarlijkse betalingen. Gerust.nl wijst u erop dat de meeste verzekeringsmaatschappijen de voorkeur geven aan langere perioden. Hierdoor krijgt u vaak korting wanneer u kiest voor een betaling per half jaar of per jaar. Tevens zijn er verzekeringsmaatschappijen die u niet de mogelijkheid bieden van een maandbetaling, maar minimaal een kwartaalbetaling aanhouden.

Verloopt de premiebetaling per automatische incasso?

Veel verzekeringsmaatschappijen geven er de voorkeur aan dat u de premiebetalingen per automatische incasso laat verlopen. Echter, dit is niet in alle gevallen verplicht. Er zijn zeker ook voldoende verzekeringsmaatschappijen die u de mogelijkheid bieden per acceptgiro te betalen. Gerust.nl raadt u wel aan te bekijken of er extra kosten in rekening worden gebracht voor het betalen per acceptgiro.

Kan ik ook scooterverzekeringen vergelijken?

Ja, dit kan zeker. Er zijn diverse onafhankelijke websites die de premie voor u met elkaar kunnen vergelijken. Wanneer u kiest voor een WA-verzekering voor uw scooter, dan hoeft u uitsluitend naar de premiebedragen te kijken. De WA-dekking is namelijk gelijk bij iedere verzekeringsmaatschappij. Gerust.nl raadt u aan ook de dekkingen te vergelijken wanneer u voor een aanvullende scooterverzekering gaat.

Geldt er een eigen risico bij de scooterverzekering?

Dit ligt aan de soort verzekering. Bij de reguliere WA-dekking heeft u niet te maken met een eigen risico. Bij de aanvullende scooterverzekering is dit wel het geval. U hebt te maken met een minimaal bedrag eigen risico, maar er bestaat ook de mogelijkheid het eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie.

Wat moet ik doen als mijn scooter is gestolen?

Wanneer u slachtoffer wordt van diefstal van uw scooter, dan dient u dit eerst aan te geven bij de politie, zodat er een proces verbaal opgemaakt kan worden. Vervolgens dient u de scooterverzekeraar op de hoogte te stellen van de diefstal. Gerust.nl raadt u sterk aan dit op zo kort mogelijke termijn te regelen, om te voorkomen dat eventuele schades nog op u kunnen worden verhaald.

Is een scooterverzekering overdraagbaar?

Nee, het is niet mogelijk uw scooterverzekering over te dragen aan de nieuwe eigenaar van uw scooter. U dient de scooterverzekering met het vrijwaringsbewijs op te zeggen, waarna de nieuwe eigenaar zelf een scooterverzekering dient af te sluiten.

Mijn kind is niet opgegeven als jonge bestuurder. Mag deze mijn scooter wel besturen?

Indien uw kind in het bezit van een bromfietsrijbewijs is, dan mag deze de scooter wel besturen. Gerust.nl geeft hierbij wel aan dat het belangrijk is te bekijken of er een beperking van het aantal gereden kilometers door andere bestuurders geldt bij uw verzekeraar. Wanneer een jonge bestuurder, iemand jonger dan 25 jaar, schade veroorzaakt, dan wordt er een hoger eigen risico gehanteerd.

Bouw ik schadevrije jaren op via mijn scooterverzekering?

Nee, met het afsluiten van een scooterverzekering worden geen schadevrije jaren opgebouwd.

Wat dekt de WA scooterverzekering precies?

De WA scooterverzekering is de enige dekking die in Nederland verplicht is gesteld aan iedereen die een scooter of bromfiets in het bezit heeft. Deze verzekering vergoedt schade die u met de scooter bij anderen veroorzaakt. Gerust.nl wijst u erop dat de eigen schade in geen geval wordt vergoed met deze verzekeringsvorm.

Wat dekt de WA Volledig Casco scooterverzekering?

Verzekering.nl verwijst u graag naar de voorgaande twee vragen. Zowel de dekking van WA als die van WA Beperkt Casco zijn opgenomen in de WA Volledig Casco scooterverzekering, welke overigens ook wel Allrisk verzekering wordt genoemd. Daarnaast zijn binnen deze vorm ook schades als gevolgd van slippen, omslaan en (eenzijdige) aanrijdingen gedekt. U krijgt ook de kosten vergoedt wanneer deze het gevolg zijn van een aanrijding die u zelf heeft veroorzaakt.

Wat is een ART goedgekeurd slot?

Veel verzekeringsmaatschappijen stellen als eis dat u gebruik maakt van een ART goedgekeurd slot voor de scooter, zodat u deze goed beveiligd tegen diefstal. Een slot met ART keurmerk is volledig goedgekeurd als optimale beveiliging. Gerust.nl raadt u aan dit slot bij een dealer te kopen en de aankoopbon altijd te bewaren.

Ik heb een nieuwe scooter gekocht. Kan ik de verzekering van mijn vorige scooter overzetten?

Wanneer u een nieuwe scooter koopt, en de oude verkoopt, inruilt of naar de sloop brengt, dan is het mogelijk om de scooterverzekering over te laten zetten. Deze loopt dan gewoon door voor uw nieuwe scooter. Echter, u bent dit niet verplicht. Met het vrijwaringsbewijs van de vorige scooter kunt u de scooterverzekering ook afsluiten. U hebt dan ook de optie om bij een andere verzekeringsmaatschappij een nieuwe scooterverzekering af te sluiten.

Wat dekt de WA Beperkt Casco scooterverzekering precies?

Deze scooterverzekering dekt schade als gevolg van diefstal en inbraak, storm en blikseminslag, brand en aanrijdingen met loslopende dieren. Gerust.nl wijst u erop dat binnen deze dekking ook de standaard WA-dekking is opgenomen.

Wanneer mag ik mijn scooterverzekering opzeggen?

Verzekering.nl vertelt u graag meer over de drie momenten waarop u de scooterverzekering op mag zeggen. Op de eerste plaats mag dit per direct wanneer de scooter niet meer in uw bezit is. Heeft u de scooter verkocht of naar de sloop gebracht? Dan kunt u met het vrijwaringsbewijs direct de scooterverzekering stopzetten. Ditzelfde kunt u ook doen met een schorsingsbewijs, als de scooter nog wel in uw bezit is, maar op eigen terrein opgeslagen staat. Op de tweede plaats mag de scooterverzekering opgezegd worden wanneer de polis meer dan een jaar loopt. Na dit eerste jaar is het mogelijk de scooterverzekering maandelijks stop te zetten. Gerust.nl wijst u er echter wel op dat deze regeling niet bij iedere verzekeringsmaatschappij gelijk is. Tot slot mag de scooterverzekering worden opgezegd binnen dertig dagen voor het eindigen van het lopende contract.

Scooterverzekering en brommerverzekering Overig

Scooters en brommers vallen onder de categorie kleine motorvoertuigen. Ook snorfietsen, invalidenauto’s en spartamet’s vallen in deze eerder genoemde categorie. Eigenaren van brommers, scooters en snorfietsen zijn verplicht om minimaal een wettelijk aansprakelijkheid (WA) verzekering te hebben op het moment dat zij de weg op gaan. Zonder een WA verzekering mag er niet op de scooter gereden worden. Naast de WA basisverzekering zijn er nog twee soorten verzekeringen voor kleine motorvoertuigen, dit zijn de WA beperkt Casco en de WA volledig Casco. Het verschilt nog wel eens per verzekeraar wat zij vergoeden bij deze scooter- en brommerverzekeringen. Wel zijn er een aantal richtlijnen.

WA-verzekering

  • Schade aan derde veroorzaakt door de eigenaar / bestuurder van de scooter is gedekt.

WA-Beperkt Casco

  • Schade aan derde zowel lichamelijke als materiële schade.
  • Schade waaraan de eigenaar de eigenaar niets aan kan doen zoals diefstal, brand, vandalisme etc.

Volledig Casco

  • Schade aan derde zowel lichamelijke als materiële schade.
  • Schade bij de eigenaar zelf.
  • Schade waar de eigenaar niets aan kan doen zoals diefstal, brand, vandalisme etc.

Verschil brommer en scooter

Het verschil tussen een brommer en een scooter zit in de details. Zo zijn bij een scooter de benen tijdens het rijden naast elkaar terwijl bij een brommer de benen juist uit elkaar zitten. Tegenwoordig worden scooters steeds populairder en ziet u steeds minder brommers op straat. Toch hebben nog altijd naar verluidt zo’n één miljoen Nederlanders een brommer in hun bezit.

Overige kleine motorvoertuigen

Ook snorfietsen, invalidenauto’s en spartamet’s vallen zoals eerder genoemd onder de kleine motorvoertuigen. Bij de invalidenauto is het net als bij de scooter, brommer en snorfiets verplicht om een WA basisverzekering te hebben. Wat veel mensen niet weten is dat ook de spartamet verplicht WA verzekerd moet zijn.

Vergelijk de beste verzekeraars

Contact opnemen? Simpel!

Overige informatie

© copyright