Vallen scooterongelukken binnen mijn reisverzekering?

Reisverzekering nieuws

Vallen scooterongelukken binnen mijn reisverzekering?

2 minuten leestijd
Meer dan honderden Nederlanders belanden per jaar in een buitenlands ziekenhuis door ongelukken met een gehuurde scooter. Deze ongelukken gebeuren met name in Azië waar het verkeer heel anders is geregeld en de scooterverhuurders heel makkelijk een scooter verhuren. Voor een klein bedrag kunt u al een scooter voor een dag huren. Deze scooters hebben vaak de kracht van een motor en hier dient u dan eigenlijk ook een motorrijbewijs voor te hebben. Alleen de verhuurders letten hier niet op en de vakantieganger denkt dat hij een normale scooter heeft. Dit zorgt veel ongelukken in het buitenland.

Ben ik verzekerd bij een ongeluk?

De scooters die in worden verhuurd hebben vaak een motorinhoud van 110cc of zelfs meer, terwijl in Nederland een normale scooter motorinhoud van 50cc mag hebben. Bij een 50cc scooter is een rijbewijs AM oftewel een scooterrijbewijs voldoende. Indien het voertuig een grotere motorinhoud heeft dient u het rijbewijs A, A1 of A2 (max 125cc) te hebben. Dus als u in het bezit bent van een scooterrijbewijs en u krijgt een ongeluk met een scooter van 110cc bent u strafbaar bezig. Dan dekt uw reisverzekering dus ook niet de kosten die gemaakt worden bij een eventueel ongeval.

Chaotische verkeerssituatie

In de Aziatische landen is de verkeerssituatie vaak ook anders dan in Nederland. Dit zorgt dan ook voor veel ongelukken. In bijvoorbeeld Thailand en Indonesië rijdt men aan de linkerkant. Dit is voor de meeste Nederlanders vaak wennen. Daarnaast is het op de wegen veel drukker en de kans op ongelukken is daardoor groter. De bescherming die de meeste mensen dragen is ook niet optimaal. Door de warmte dragen de meeste mensen een korte broek en slippers. Bij een ongeval geeft dit bijna geen bescherming en loopt de bestuurder dus meer verwondingen op.

Dus wilt u toch genieten van uw scootertripje in het buitenland? Ga dan eerst na hoeveel motorinhoud de scooter heeft die u huurt. Indien dit te hoog is, raden wij u aan om een andere verhuurder of een ander vervoersmiddel te zoeken binnen de stad. Zo bent u altijd verzekerd door uw reisverzekering en komt u niet zomaar voor onverwachte kosten te staan op uw vakantie.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven