Op de hoogte
blijven?

Beschikbare verzekeringen

Allianz Global Assistance fietsverzekering
Allianz Global Assistance fietsverzekering vanaf € 2,08
Centraal Beheer fietsverzekering
Centraal Beheer fietsverzekering vanaf € 2,35
Univé fietsverzekering
Univé fietsverzekering vanaf € 2,41
Hema fietsverzekering
Hema fietsverzekering vanaf € 2,50

Fietsverzekering informatie

Normale dekking

Bij fietsverzekeringen hebt u meestal de keuze tussen een basisverzekering en een completere verzekering.

Aanvullende dekkingen

Veel verzekeraars bieden als aanvullende dekking pechhulp aan. Bij slechts een paar verzekeraars zit deze dekking standaard in het pakket.

Als u een speciale duurdere fiets hebt wilt u die natuurlijk het liefst zo goed mogelijk verzekeren. Er zijn speciale verzekeringen voor de volgende fietsmodellen:

  • Bakfietsverzekering
  • E-bike verzekering
  • Elektrische fietsverzekering
  • Mountainbikeverzekering
  • Racefietsverzekering

Wat is een fietsverzekering?

Een fietsverzekering is een verzekering die u afsluit om kosten te dekken die voortkomen aan schade aan of diefstal van uw fiets. U kunt kiezen voor een doorlopende verzekering of een tijdsgebonden verzekering. De doorlopende verzekering stopt pas als u de verzekering zelf opzegt. De tijdsgebonden verzekering loopt een periode van 3 of 5 jaar en kan daarna pas weer opgezegd of verlengd worden.

Wat vergoedt een fietsverzekering?

Een fietsverzekering dekt de kosten die voortkomen uit schade aan uw fiets of uit diefstal van uw fiets. Als uw fiets gestolen wordt krijgt u vaak het aankoopbedrag van de fiets terug van de verzekering. De kosten bij schade door bijvoorbeeld een aanrijding krijgt u meestal gedeeltelijk vergoed. Sommige verzekeraars rekenen een eigen risico van een paar tientallen euro’s.

Welke verschillende soorten fietsverzekeringen zijn er?

Bij de meeste verzekering kunt u kiezen uit een verzekering met een basisdekking en een uitgebreidere dekking. Sommige verzekeraars bieden voor elk soort fiets een aparte verzekering.

Waarom zou ik een fietsverzekering nemen?

Fietsen raken snel beschadigd en worden regelmatig gestolen. Verzekering.nl raadt aan om een fietsverzekering af te sluiten, zodat u gedekt bent voor hoge kosten als u wat aan uw fiets hebt.

Waarvoor ben ik verzekerd als ik iemand aanrijd?

De meeste verzekeraars dekken alleen schade die door uzelf komt. De reparatiekosten van deze schade wordt dan meestal (gedeeltelijk) vergoed door de verzekeraar. Wanneer u iemand aanrijdt en diegene of zijn of haar bezittingen schade aanbrengt zult u dit moeten verhalen op uw aansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een elektrische fietsverzekering?

Een elektrische fietsverzekering is een verzekering voor uw elektrische fiets. Bij deze verzekering kunt u ook fietsaccessoires meeverzekeren. Sommige verzekeraars bieden zelfs pechhulp bij de elektrische fietsverzekering.

Wat is een goed fietsslot?

Een slot dat goedgekeurd is door Stichting Art wordt gezien als het uitgangspunt van een veilig en goed fietsslot. Stichting Art is een stichting die sloten voor tweewielers test. Een goed fietsslot kost meestal rond de 40 euro.

Wat moet ik doen als mijn fiets gestolen is?

Doe aangifte bij de politie. Zorg dat u het framenummer en de kenmerkende eigenschappen van de fiets doorgeeft. Bel uw verzekeraar wanneer uw fiets niet meer boven water komt.

Waar loop ik het meeste risico dat mijn fiets gestolen wordt?

In het centrum van de stad en bij het station. Maar het is belangrijk om overal u fiets goed op slot te zetten.

Hoeveel gestolen fietsen zijn er in Nederland?

Het geschatte aantal gestolen fietsen ligt tussen de 500.000 en 750.000 per jaar.

Wat is een anti-diefstalchip?

Een anti-diefstalchip is een chip die verwerkt wordt in het slot van de fiets. De politie heeft een speciaal apparaat waarmee ze deze chip kunnen lezen. Hierdoor kunnen zij uw fiets sneller terugvinden. Veel verzekeraars bieden korting op de premie voor fietsen die zo’n chip hebben.

Ik heb schade aan mijn fiets, waar kan ik dit opgeven?

U kunt de schade via de mail, de website of via een uitgeprint schadeformulier doorgeven aan de verzekeraar.

Welke factoren bepalen de premie van mijn fietsverzekering?

Uw premie wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren, namelijk de regio waarin u woont, de nieuwwaarde van de fiets en natuurlijk het soort dekking dat u kiest. De meeste verzekeraars hanteren de volgende regio’s:

  • Regio 1: Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht;
  • Regio 2: Middelgrote steden als Leiden, Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Nijmegen, Rijswijk, Tilburg en Voorburg;
  • Regio 3: De rest van Nederland behalve de provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Zeeland;
  • Regio 4: De provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Zeeland.

Wat is een eigen risico?

Een eigen risico is een bedrag dat u zelf aan reparatiekosten moet uitgeven voordat de verzekeraar start met kosten dekken. Meestal is dit bedrag een paar tientjes, en lang niet alle verzekeraars hanteren een eigen risico bij de fietsverzekering.

Fietsverzekering Overig

In tegenstelling tot een autoverzekering is een fietsverzekering niet verplicht, maar wel net zo handig. Fietsen raken vaak heel makkelijk beschadigd, door uzelf of een ander. Woont u daarnaast ook nog in een drukke stad? dan is de kans op beschadiging en diefstal nog groter. De vaak lage premies van fietsverzekeringen wegen dan ook op tegen de kosten van het plakken van een band, het terug buigen van een wiel of het aanschaffen van een hele nieuwe fiets. Verzekering.nl zet hieronder de verschillende soorten fietsverzekeringen voor u op een rijtje.

Bakfietsverzekering

Sinds een aantal jaar is de bakfiets immens populair geworden onder jonge ouders en kinderdagverblijven. De bakfietsen en haar onderdelen zijn vaak redelijk prijzig en daarom is het slim om u goed te verzekeren tegen schade of diefstal.

Racefietsverzekering

Ook racefietsen zijn in populariteit gestegen de afgelopen tijd. De designs worden alsmaar moderner, dunner en lichter. Dat is natuurlijk prachtig voor het oog, maar dat betekent wel dat u uw racefiets altijd goed vast moet zetten. Het is in ieder geval een goed idee om u te verzekeren zodat u kan blijven racen naar uw werk of school.

E-bikeverzekering/Elektrische fietsverzekering

De E-bike en de elektrische fiets worden vaak met elkaar verward. De E-bike is een fiets die op stroom werkt en waarbij de bestuurder niet meer hoeft te trappen. De elektrische fiets is een fiets met een hulpmotor die het trappen vergemakkelijkt, maar niet helemaal overbodig maakt. Ondanks dat deze twee soorten fietsen niet hetzelfde zijn beschouwen verzekeraars het vaak wel zo. Wees dus maar niet bang als er maar éen van de twee soorten fietsen genoemd wordt.

Mountainbikeverzekering

De echte mountainbiker gaat er flink op los door de modderige paden, bossen of duinen. Het is dan ook niet gek dat er zo nu en dan iets beschadigd aan de fiets. Omdat de mountainbike vaak wordt gebruikt op vakantie dekken veel verzekeraars ook schade of diefstal in het buitenland (wel binnen Europa).

Vergelijk de beste verzekeraars

Overige informatie

verberg
 v.a. 79,95 p/m

Overstappen van zorgverzekering
voor 2020?

Vind via verzekering.nl de zorgverzekering die het best bij jou past!

© copyright