Op de hoogte
blijven?

Autoverzekering vergelijken en afsluiten

Hoe vindt u een goedkope autoverzekering met goede dekking voor uw auto? Naast alle verschillende premies en voorwaarden die autoverzekeraars hebben, zijn er nog een aantal andere zaken waar u op moet letten. Daarom geven we u hier een overzicht van een aantal belangrijke punten die u in overweging moet nemen bij het online vergelijken en afsluiten van een autoverzekering.

Wat is de bonus malus ladder

Autoverzekeraars kijken bij het berekenen van uw autoverzekering premie naar uw rijgedrag. Als u altijd schadeloos rijdt en dus nooit schade claimt staat u hoger op de bonus malus ladder. Dit zorgt ervoor dat u een relatief lage premie krijgt. Hoe vaker u schade claimt, hoe lager u op de bonus malus ladder komt te staan en hoe hoger de premie van u autoverzekering zal uitvallen.

Hoeveel schadevrije jaren hebt u?

Hoe hoog u op de bonus malus ladder staat, hangt dus af van het aantal schadevrije jaren dat u rijdt. De autoverzekeraars gaan uit van een basispremie en indien u een jaar schadevrij rijdt, gaat u een trede op de ladder omhoog. Indien u echter wel in een jaar schade rijdt, daalt u meestal in één keer meerdere treden op deze ladder. Het is dus relatief lastiger om hoger op de bonus malus ladder te komen.

Overige zaken die uw premie beïnvloeden

Naast de bovenstaande onderdelen is de hoogte van uw autoverzekering premie ook afhankelijk van onder andere uw leeftijd, uw postcode, het type auto, de staat van de auto en het aantal kilometers dat u gereden hebt. Als u gemiddeld veel kilometers rijdt, vormt u voor de verzekeraars een hoger risico en dat kan dan tot gevolg hebben dat u een hogere premie krijgt. Wees echter altijd eerlijk met het opgeven van uw gereden kilometers bij het online vergelijken en afsluiten van een autoverzekering! De verzekeraars zullen dit altijd controleren en indien u het aantal kilometers niet naar waarheid hebt ingevuld, kan de autoverzekeraar besluiten u te royeren. Dat houdt in dat u niet verzekerd bent.

Twitter
Facebook 070 2210633
mail onsinfo@verzekering.nl

Direct berekenen

Verzekering.nl helpt u met het vinden van een autoverzekering

Online zoeken naar de beste dekking tegen de goedkoopste premie is niet makkelijk. Wij van Verzekering.nl helpen u graag met het selecteren van een goede autoverzekering. Op de website van Verzekering.nl vergelijkt u alle premies gemakkelijk online bij alle online verzekeraars. Zo betaalt u nooit te veel en bent u verzekerd van de meest complete vergelijking.

Zoekt u een WA verzekering of juist een verzekering met Casco dekking? Op Verzekering.nl vergelijkt u alle autoverzekeringen op prijs, dekking en beoordeling. Komt u er niet uit? Dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze verzekeringsspecialisten voor een advies op maat.

Stappenplan autoverzekering

Verzekering.nl beschrijft via dit stappenplan hoe het proces verloopt:

1. Gegevens invullen en soort autoverzekering kiezen

De eerste stap van het afsluiten van een autoverzekering is het invullen van de gegevens. De vergelijker vraagt u om uw kenteken, geboortedatum, postcode en huisnummer en schadevrije jaren. Wanneer u deze gegevens hebt ingevuld, wordt u doorverwezen naar een uitgebreider formulier. De ontvangen gegevens staan al voor u ingevuld. U wordt hier gevraagd om het soort dekking voor uw autoverzekering te kiezen.

Voor een auto kunt u drie soorten verzekeringen afsluiten, namelijk een WA-verzekering, een WA Beperkt Cascoverzekering of een WA Volledig Cascoverzekering (allrisk).

WA-verzekering

Wanneer u in het bezit bent van een auto bent u verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid en houdt in dat u aansprakelijk gesteld kunt worden voor de kosten van schade die u bij een ander veroorzaakt. Een WA-verzekering dekt alleen dit soort schade en is vaak het goedkoopst.

WA Beperkt Casco

Deze autoverzekering dekt alle schade die u veroorzaakt bij een ander, en ook een aantal schadeoorzaken zoals ruitschade, diefstal en schade door extreme weersomstandigheden.

WA Volledig Casco

Deze verzekering is de meest uitgebreide soort verzekering en wordt ook wel de allriskverzekering genoemd. Deze autoverzekeringen dekken de schade die u veroorzaakt bij anderen, maar ook schade die u is aangedaan en schade die u bij uzelf veroorzaakt door uw eigen schuld. Elke verzekeraar hanteert wel een aantal uitzonderingen. Deze uitzonderingen verschillen per verzekeraar, dus lees de polisvoorwaarden goed na.

2. Vergelijk autoverzekeringen

De vergelijker heeft op basis van uw gegevens en voorkeuren een ranglijst gemaakt met de autoverzekeringen die het beste hierbij passen. De resultaten worden beoordeeld op premiebedrag, de hoogte van het eigen risico en de polisvoorwaarden van de verzekering. Deze verschillende autoverzekeringen kunt u onderling met elkaar vergelijken. Zo krijgt u een overzichtelijk beeld van de verschillen en overeenkomsten van de verzekeringen en kunt u en weloverwogen keuze maken.

3. Opzegtermijn checken

Voordat u een autoverzekering afsluit, moet u zeker weten of uw contractduur al verlopen is, zodat u uw oude verzekering op kunt zeggen. Veel verzekeraars hanteren een andere opzegtermijn en contractduur, dus lees dit goed na in de polisvoorwaarden.

4. Aanvullende modules autoverzekering

Wanneer u een autoverzekering hebt gekozen, kunt u ervoor kiezen om aanvullende modules af te sluiten, zodat u nog vollediger verzekerd bent. Deze aanvullende verzekeringen zijn echter niet verplicht. Vaak kunt u kiezen uit de volgende modules:

Schadeverzekering/inzittendenverzekering

Deze inzittendenverzekering dekt de schade bij de passagiers van de bestuurder na een ongeval. Hieronder valt schade aan de persoon, de kleding en de eigendommen van de persoon die in de auto aanwezig waren tijdens het ongeval. Wanneer een passagier overlijdt of ernstig letsel oploopt tijdens het ongeval wordt een vast bedrag uitgekeerd.

Rechtsbijstand

Deze aanvullende module voor een autoverzekering vergoedt juridische hulp die u nodig heeft bij het verhalen van schade op de tegenpartij.

No claim beschermer

De no claim module beschermt u tegen het stijgen van uw premie wanneer u schade claimt. Als u deze verzekering hebt afgesloten, kunt u éenmaal per jaar een schade claimen zonder dat uw premie omhoog gaat.

Pechhulp Nederland/Buitenland

Deze aanvullende module voor een autoverzekering dekt kosten voor hulp bij pech aan uw auto. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een module voor Nederland en het Buitenland.

5. Voorlopige dekking

Wanneer u al uw gegevens hebt ingevoerd en u (aanvullende) dekkingen hebt geselecteerd, wordt de aanvraag verstuurd naar de verzekeraar. Dan moet u wachten tot de verzekeraar u accepteert als verzekerde. Soms gebeurt dit direct, maar er kan ook een langere tijd overheen gaan.

In de tijd tussen de aanvraag en de bevestiging van uw autoverzekering krijgt u van Verzekering.nl een voorlopige dekking. Dit betekent dat u in de tussentijd wel gewoon verzekerd in uw auto kunt rijden.

Wanneer u in het verleden veel schade hebt geclaimd of niet netjes uw premie hebt betaald, kan een verzekeraar u weigeren. Mocht dit het geval zijn, kunt u bij een andere verzekeraar een nieuwe verzekering aanvragen.

6. Opzeggen autoverzekering

Wanneer u een autoverzekering hebt gekozen, moet u uw andere verzekering (als u die heeft) opzeggen. U moet hierbij rekening houden met een opzegtermijn van uw oude autoverzekering. De meeste verzekeraars hanteren een maand opzegtermijn na het eerste jaar. U kunt op verschillende manieren uw verzekering opzeggen.

Aangetekende brief

Wanneer u schriftelijk uw autoverzekering op moet zeggen, kunt u ervoor kiezen dit als een aangetekende brief te versturen. Dit betekent dat de brief alleen persoonlijk ontvangen mag worden door degene waarvoor hij bestemd is. De ontvanger moet hier ook voor tekenen. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw opzegbrief ook daadwerkelijk is ontvangen en dat de verzekeraar de opzegging van uw autoverzekering dus moet doorvoeren.

E-mail

U kunt bij de meeste verzekeraars uw autoverzekering opzeggen via de e-mail. Vaak wordt u gevraagd om een opzegformulier in te vullen. U kunt dan ook digitaal ondertekenen.

Opzegservice

Sommige verzekeraars bieden een opzegservice. Dit houdt in dat u eigenlijk niets hoeft te doen aan het opzeggen van uw oude autoverzekering, maar dat uw nieuwe verzekeraar deze voor u opzegt.

7. Acceptatie

Wanneer u geaccepteerd bent door uw verzekeraar kunt u uw andere verzekering opzeggen en kunt u goed verzekerd de weg op.

Direct berekenen


Andere verzekeringen

Naast autoverzekeringen vergelijkt u bij Verzekering.nl zorgverzekeringen, reisverzekeringen, opstalverzekeringen, inboedelverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen en rechtsbijstandverzekeringen. Onder onze overige verzekeringen vindt u onder andere dierenverzekeringen, bootverzekeringen, scooterverzekeringen en uitvaartverzekeringen.

Vergelijk de beste verzekeraars

Overige informatie

Bij het afsluiten van een autoverzekering via enkele van onze partners dient u op de hoogte te zijn van de IPID
Verberg

© copyright