Zakelijk

Geldt mijn autoverzekering ook in het buitenland?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Geldt mijn autoverzekering ook in het buitenland?

Wanneer je met je auto naar het buitenland gaat, is het belangrijk om te weten of je autoverzekering daar ook geldig is. Hier zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden:

Geldigheid in Europese landen

Je Nederlandse autoverzekering is in de meeste Europese landen geldig. Op je groene kaart staan alle landen vermeld waar je verzekering dekking biedt. In de landen binnen de Europese Unie is de groene kaart sinds 1972 niet meer verplicht, maar het kan handig zijn om deze toch mee te nemen als bewijs van verzekering.

Groene kaart en digitaal verzekeringsbewijs

Naast de fysieke groene kaart accepteren veel landen nu ook een digitaal verzekeringsbewijs. Dit digitale bewijs kun je zelf printen en het bevat dezelfde informatie als de groene kaart. Het is verstandig om deze altijd bij je te hebben, vooral in landen buiten de EU waar een groene kaart nog wel verplicht is, zoals Albanië, Bosnië en Herzegovina, Israël, Marokko, en Turkije.

Soorten dekking

De dekking van je autoverzekering in het buitenland hangt af van het type verzekering dat je hebt:

  • WA-verzekering: Dekt schade die je toebrengt aan anderen.
  • Beperkt casco: Dekt daarnaast ook schade door brand, diefstal, en natuurrampen.
  • Allrisk: Dekt vrijwel alle schades, inclusief die aan je eigen voertuig, ongeacht de schuldvraag.

Aanvullende verzekeringen

Als je extra zekerheid wilt, kun je aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals pechhulp in het buitenland. Dit is vaak niet standaard inbegrepen, maar kan cruciaal zijn als je onderweg pech krijgt.

Langdurig verblijf en speciale voorwaarden

Voor langer verblijf in het buitenland, zoals bij verhuizing, gelden vaak andere regels. In veel gevallen moet je een aparte verzekering afsluiten in het land van verblijf, omdat je Nederlandse autoverzekering dan niet meer geldig is. Dit verschilt per verzekeraar, dus het is belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen en navraag te doen bij je verzekeraar.

Met deze informatie ben je goed voorbereid en kun je met een gerust hart met je auto naar het buitenland reizen. Voor meer informatie over gerelateerde onderwerpen, bezoek de pagina’s over autoverzekering vergelijken en veelgestelde vragen over autoverzekeringen op Verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven