Zakelijk

Wat zijn de kosten en mogelijkheden van een uitvaart?

Uitvaartverzekering nieuws

Bekijk alle uitvaartverzekeringen

Bekijk de mogelijkheden via onderstaande uitvaartverzekeringstool. Klik hiervoor op de onderstaande button en selecteer de gewenste opties.

Bekijk de opties

Wat zijn de kosten en mogelijkheden van een uitvaart?

3 minuten leestijd
Waarschijnlijk bent u er nog helemaal niet mee bezig, maar een uitvaart is zeker iets waar u bij stil moet staan. Het is niet alleen voor uzelf prettig om alles alvast op een rijtje te hebben, maar ook voor uw nabestaanden. Door dit tijdig te doen voorkomt u een hoop onnodige problemen. Wat vooral helpt is om uw wensen en behoeften te hebben vastgelegd. Dit kan erg behulpzaam zijn, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

De kosten van een uitvaart kunnen sterk variëren. Er bestaan talloze opties en mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Hoe uitgebreider de uitvaart is, des te hoger de kosten zullen zijn. Bovendien verschillen de kosten tussen een begrafenis en een crematie aanzienlijk. Bovendien verschillen de kosten tussen een begrafenis en een crematie aanzienlijk. Wil je meer weten over de mogelijkheden en kosten van een uitvaart? Lees dan verder.

Waardoor kan de prijs variëren?

De kosten van een uitvaart kunnen sterk variëren. Enkele voorbeelden waarin de kosten aanzienlijk kunnen verschillen, zijn bijvoorbeeld de keuze van de kist, het aanbieden van koffie met cake versus een borrel met wijn en hapjes, het houden van alleen een dienst bij het uitvaartcentrum of ook een kerkdienst, en natuurlijk de locatie van de uitvaart. De kosten van verschillende uitvaartlocaties kunnen aanzienlijk uiteenlopen. Kiezen voor een begrafenis in plaats van een crematie kan ook leiden tot aanzienlijk hogere kosten.

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

Wat zijn de kosten van een begrafenis? Gemiddeld genomen is een begrafenis duurder dan een crematie. Dit komt doordat er bij een begrafenis extra kosten bijkomen, zoals grafkosten, een grafsteen en de keuze uit een luxere kist. De grafkosten kunnen sterk variëren per gemeente. De gemiddelde kosten voor een begrafenis in Nederland bedragen € 9.500. Het is mogelijk om een aanzienlijk goedkopere begrafenis te hebben; de basiskosten voor een begrafenis liggen gemiddeld rond de € 3.500. 

Het kostenverschil bij een begrafenis hangt sterk af van het type graf, de begraafplaats en de grafkosten per gemeente. In 2023 was Zuid-Holland de provincie waar de grafkosten gemiddeld het hoogst waren, namelijk €4.266. Daarentegen waren de grafkosten in Limburg het laagst, gemiddeld € 2.015 per graf. 

De grafsteen kan ook in prijs verschillen. Mogelijkheden hiervoor zijn onder andere steen, hout, glas of kunststof. Op veel begraafplaatsen is een grafsteen verplicht, maar niet overal. Gemiddeld besteden mensen € 2.200 aan een grafsteen. Als je kosten wilt besparen, kun je overwegen een begraafplaats te kiezen waar grafstenen niet verplicht zijn.

Wat zijn de kosten van een crematie? 

Gemiddeld genomen is een crematie iets goedkoper dan een begrafenis. Een crematie kost gemiddeld € 8.000. Bij een begrafenis zijn er kosten zoals de grafsteen en grafkosten. Bij een crematie komen deze kosten niet voor. De reden dat een crematie in vergelijking met een begrafenis niet aanzienlijk goedkoper is, ligt in het feit dat er bij een crematie andere kosten worden gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een urn en eventuele kosten voor het uitstrooien van de as.

Mogelijkheden voor een uitvaart

Op dit moment zijn er in Nederland 3 opties wanneer iemand is overleden: begraven worden, gecremeerd worden of je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap. Begraven en cremeren zijn de meest gebruikelijke vormen van lijkbezorging. Zo’n 61% van de Nederlanders kiest voor crematie. Er zijn diverse opties beschikbaar bij zowel begraven als cremeren. Enkele van deze opties zijn:

  • Begraven worden op een traditionele begraafplaats
  • Begraven worden op een natuurbegraafplaats
  • Crematie met begrafenis van de urn
  • Crematie met uitstrooien van as
  • Crematie waarbij de as wordt verdeeld in sieraden voor nabestaanden
  • Crematie met het bewaren van as in een urn

Momenteel zijn er ook nieuwe vormen van lijkbezorging, hoewel deze nog niet beschikbaar zijn in Nederland. Enkele van deze nieuwe methoden zijn:

  • Resomeren: Dit houdt in dat het lichaam wordt opgelost onder verhoogde druk in een warme loogoplossing, waarbij verpulverde botresten overblijven.
  • Promesseren: Hierbij wordt het lichaam bevroren, waarna het in kleine stukjes wordt getrild en gevriesdroogd. Deze methode resulteert in droge korrels die begraven kunnen worden.
  • Ecoleren: Het lichaam wordt door middel van elektriciteit omgezet in een inactief biologisch poeder, dat begraven of uitgestrooid kan worden.

Uitvaartverzekering afsluiten

Er zijn talloze opties voor een uitvaart, maar deze gaan vaak gepaard met aanzienlijke kosten. Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, worden deze kosten grotendeels of zelfs volledig gedekt. Met een uitvaartverzekering hoeft het volledige bedrag van de uitvaart niet in één keer te worden betaald, wat financiële gemoedsrust biedt voor je nabestaanden. 

Om de beste uitvaartverzekering te vinden die bij jou past, is het verstandig om vooraf te bepalen wat jouw wensen zijn voor de uitvaart. Via Verzekering.nl kun je eenvoudig een uitvaartverzekering afsluiten. Wij bieden uitvaartverzekeringen van verschillende verzekeraars aan. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je bij Verzekering.nl.

Vergelijk uitvaartverzekering

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven