Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Verzeker je tegen schade aan anderen

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Vergelijk en sluit binnen 5 minuten af!

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd wanneer er schade ontstaat en je aansprakelijk wordt gesteld. In dit geval moet jij ook de schade die je hebt aangericht vergoeden.

Vergelijk verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen via Verzekering.nl. We zijn professioneel, onafhankelijk en objectief. We helpen je graag om de goedkoopste verzekering te vinden die bij jouw situatie past. Hierboven vind je ons aanbod met online verzekeraars waarbij je gemakkelijk alle premies kunt vergelijken.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Een AVP is een verzekering die eventuele schade die je als verzekerde aan iemand anders of zijn spullen aanbrengt. De aansprakelijkheidsverzekering is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als je als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit meestal tot € 1.250.000,- of € 2.5000.000,- gedekt per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar. Een AVP is voor particulieren in Nederland niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. De premie is niet heel hoog, terwijl een mogelijke aansprakelijkheidsclaim dat wel kan zijn.

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Waarop zijn de premies van de aansprakelijkheidsverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Alleenstaand zonder kinderen
 • Geboortedatum: 01-01-1980
 • Postcode 9971 AA
 • Verzekerde som van € 1.250.000,- of dichtstbijzijnde optie bij verzekeraar
 • Eigen risico van maximaal € 100,- afhankelijk van mogelijkheden bij verzekeraar

Datum berekening: 8 mei 2023

Keuze uit de beste aansprakelijkheidsverzekeraars

Keuze uit een groot aantal verzekeraars van aansprakelijkheidsverzekeringen!

Gemakkelijk vergelijken in 3 stappen

Met onze vergelijker stap je binnen 5 minuten simpel over.
1
Stap 1: uw gegevens

Vul je postcode, huisnummer, geboortedatum in en selecteer je gezinssamenstelling.

2
Stap 2: aanvullende dekking

Bepaal het verzekerde bedrag en je eigen risico.

3
Stap 3: vergelijken

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen op premie en voorwaarden.

Veelgestelde vragen aansprakelijkheidsverzekeringen

De belangrijkste antwoorden over aansprakelijkheidsverzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

De voordeligste aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Je aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verzekert je tegen schade aan anderen waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld.

 • Je bent verzekerd tegen schade aan anderen
 • Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt letselschade aan anderen en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd

Premie gebaseerd op gezinssamenstelling

De premie die je moet betalen voor de aansprakelijkheidsverzekering hangt af van jouw gezinssamenstelling. In de basis zijn er twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen te onderscheiden: de dekking alleenstaand en de dekking gezinsverband. Onder de dekking gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier horen ook meerderjarige ongehuwde kinderen bij die bij de verzekerde inwonen of voor studie uitwonend zijn. Sommige verzekeraars koppelen hier een leeftijdsgrens aan.

Hoe vergelijk je aansprakelijkheidsverzekeringen?

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt in Nederland door bijna alle verzekeraars aangeboden. Er is ontzettend veel keus waardoor het lastig is om de verschillende aanbieders te vergelijken. Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk dat je eerst voor jezelf vaststelt wie je verzekerd wil hebben en voor welk bedrag. Ben je bijvoorbeeld alleenstaand, of heb je uitwonende kinderen? Deze en andere factoren bepalen de dekking, premie en voorwaarden van je verzekering. Vervolgens moet je bij de verschillende verzekeringen gaan afvragen wat de verzekering wel of niet dekt en welke zaken uitgesloten zijn van de dekking. Let tijdens het vergelijken van twee verschillende verzekeringen wel op dat het verzekerde bedrag en de hoogte van het eigen risico gelijk moet zijn.

Alleenstaand of gezin?

Als je alleen woont is het voldoende om een alleenstaandenverzekering af te sluiten. Deze dekking is goedkoper dan een gezinsdekking. Onder deze verzekering worden de volgende persoon verzekerd:

 • Jijzelf
 • Eventuele logés
 • Huispersoneel; als schade die wordt toegebracht door het huispersoneel direct te maken heeft met de uitgevoerde werkzaamheden wordt dat ook gedekt.

Onder de gezinsaansprakelijkheidsverzekering vallen dezelfde personen als bij een alleenstaandendekking plus de volgende personen:

 • Echtgenoot of partner
 • Thuiswonende minderjarige kinderen
 • Thuiswonende meerderjarige kinderen
 • Meerderjarige kinderen die niet meer thuis wonen in verband met hun studie
 • Schade veroorzaakt binnen het gezin door een familielid dat onder dezelfde polis valt, wordt niet vergoed. Als bijvoorbeeld een telefoon in de broekzak blijft zitten en wordt mee gewassen, wordt die niet vergoed. Als een telefoon van een logé wordt mee gewassen wordt die wel vergoed. Letselschade die onderling in het gezin wordt veroorzaakt is wel gedekt.

Meer weten over aansprakelijkheidsverzekeringen?

Op Verzekering.nl vind je veel informatie over aansprakelijkheidsverzekeringen en andere verzekeringen. We geven antwoord op veelgestelde vragen en bieden je overzicht in de grote verscheidenheid van verschillende verzekeraars en hun producten.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt alle schade die ontstaat vanuit de schuld van de verzekerde partij of de schade die ontstaat uit risicoaansprakelijkheid. De verzekering dekt dus de schade waarvoor jij aansprakelijk bent. De meeste verzekeraars hanteren dezelfde richtlijnen voor een aansprakelijkheidsverzekering. Er is echter een aantal bijzondere situaties die per verzekeraar verschillen. Je doet er dus goed aan om je te verdiepen in de verschillen per verzekeraar. Daarnaast hebben verzekeraars ook uitsluitingen in de aansprakelijkheidsverzekering opgenomen, bijvoorbeeld wanneer je iets opzettelijk doet.

Kosten aansprakelijkheidsverzekering

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering verschillen per persoon. De hoogte van de premie voor de verzekering hangt af van onder andere de gezinssamenstelling en verschilt uiteraard per verzekeraar. Als alleenstaande betaal je tussen de 3 en 4 tientjes per jaar. Voor een gezin met kinderen komt de premie net boven de € 60,- per jaar. De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering voor een alleenstaande zijn het laagst. Een verzekering voor een gezin met kinderen is het hoogst. Logisch doordat er meer personen onder de verzekeringsdekking vallen.

Aansprakelijkheid en vriendendiensten

In de wet staat dat je niet aansprakelijk bent voor schade die je aanricht tijdens het uitvoeren van een zogenaamde vriendendienst. Een vriendendienst is een onbetaalde klus. Klussen zijn volgens de wet altijd voor het risico van de “indienstnemer”. In het geval van de vriendendienst is dit dus de vriend waar je de klus voor uitvoert.

Toch zorgt de vriendendienst voor de nodige verwarring bij de aansprakelijkheidsverzekering. De meeste verzekeraars hebben daarom een vriendendienstclausule opgenomen in de voorwaarden. Meestal kan je via deze clausule aanspraak maken op jouw aansprakelijkheidsverzekering wanneer je schade veroorzaakt tijdens een vriendendienst. Veel mensen voelen zich namelijk wel verantwoordelijk en moreel verplicht om de schade aan hun vrienden te vergoeden. Ook al is dit wettelijk gezien lang niet altijd zo. Een verzekeraar kijkt naar wie er aansprakelijk zou zijn wanneer er geen sprake is van een vriendendienst en bepaalt de vergoeding op basis van die situatie. De meeste verzekeraars hanteren wel een maximum voor de vriendendienstaansprakelijkheid. Dit is flink lager dan de het maximum bedrag op de polis. Bekijk de voorwaarden dus goed.

Aansprakelijkheid door sport en spel

Stel, een toeschouwer krijgt tijdens een (amateur)voetbalwedstrijd een bal in zijn gezicht. Zijn bril gaat hierdoor kapot. In principe is de voetballer die de bal schopt niet aansprakelijk. Voor aansprakelijkheid moet er namelijk sprake zijn van een onrechtmatige daad. En een voetbal wegtrappen tijdens een voetbalwedstrijd is niet verboden. Het is een normaal onderdeel van het spel en de kapotte bril is een simpel ongelukje. Dit kan gebeuren tijdens een voetbalwedstrijd, maar de toeschouwer blijft wel met de schade zitten. Wie draait op voor de kosten van de nieuwe bril?

Ongeveer de helft van alle aansprakelijkheidsverzekeringen heeft een sport-en-spelclausule in de voorwaarden opgenomen. Je kan gebruik maken van deze clausule om schade te vergoeden die jij per ongeluk veroorzaakt tijdens sport en spel. De voorwaarden zijn wel dat:

 • De benadeelde niet zelf deels schuldig is aan het ongeluk
 • De benadeelde zelf niet meedoet aan de sport of het spel
 • De sporter die het ongeluk veroorzaakt niet aansprakelijk is

Wanneer de toeschouwer uit het voorbeeld opeens het veld op rent en hierdoor de bal in zijn gezicht krijgt, krijgt de bril niet vergoed. Het is deels zijn eigen schuld. Wanneer je tegenstander ervoor kiest om een bril te dragen tijdens het voetballen, dan accepteert hij dat deze stuk kan gaan door een ongeluk tijdens de wedstrijd. Dan maak je namelijk geen gebruik van de sport-en-spelclausule, maar van de reguliere voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering.

Schade aan geleende spullen

Wanneer jij iets van iemand leent en het gaat tijdens het gebruik kapot, dan kan je meestal geen gebruik maken van de aansprakelijkheidsverzekering. De verzekeraar redeneert namelijk dat het ook kapot had kunnen gaan als de eigenaar het zelf gebruikt had. Toch hebben inmiddels veel verzekeraars een speciale clausule die deze schade wel dekt. Er mag dan geen financiële vergoeding tegenover het gebruik staan en er is een maximumbedrag bepaalt. Dit maximum staat in de polisvoorwaarden.

Aansprakelijkheid bij oppassen en logeren

Wanneer je logés of oppaskinderen schade veroorzaken aan de spullen van anderen, dan valt dat standaard onder de aansprakelijkheidsverzekering. Schade die deze logés aan jouw spullen toebrengen is niet gedekt. De reden hiervoor is dat je het risico accepteert wanneer je de logés toelaat in je huis. Hetzelfde principe geldt wanneer jouw kinderen schade veroorzaken bij anderen tijdens het logeren.

Bepaalde aansprakelijkheidsverzekeringen hebben een ‘oppasclausule’ die een uitzondering maakt in bepaalde situaties. De voorwaarde is wel dat de oppasser geen schuld aan de situatie heeft. Bijvoorbeeld: de oppas geeft de kinderen verfspullen en verlaat vervolgens de kamer om aan het eten te beginnen. Bij terugkomst hebben de kinderen een prachtig schilderij gemaakt op de witte muur. Dit kosten voor het opnieuw verven van de muur zijn in dit geval voor eigen rekening. Een verzekeraar zal niet snel uitkeren in deze situatie.

Een verzekering voor aansprakelijkheid is niet verplicht, maar wel zeer handig

een aansprakelijkheidsverzekering is zoals eerder aangegeven in het artikel niet een verplichte verzekering. Dit betekent dat je zelf mag bepalen of je de verzekering afsluit of niet. Maar waarom dek je jezelf en je gezinsleden niet goed in, als het gewoon kan. In het dagelijkse leven lopen jij en je gezinsleden veel risico. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het fietsen per ongeluk een zijspiegel van iemand eraf rijden. Of kan je kind tijdens het skateboarden per ongeluk een kras achterlaten op de auto van je buurman. Wat doe je dan in zo een geval? Flink balen natuurlijk. De kosten in zulke situaties kunnen erg oplopen. Daarom is het verstandig om jezelf en je gezinsleden goed te verzekeren met een verzekering voor aansprakelijkheid. Voor slechts enkele euro’s per maand kun je jezelf en je geliefde gezinsleden goed indekken tegen het risico van aansprakelijkheid.

Wat valt altijd buiten de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering?

Er is een aantal zaken die eigenlijk altijd buiten de standaard dekking van een aansprakelijkheidsverzekering vallen.
 1. Schade door voertuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt. Deze voertuigen hebben namelijk een eigen verzekering nodig (bijvoorbeeld een autoverzekering)
 2. Schade die veroorzaakt is door personen die onder jouw aansprakelijkheidsverzekering vallen. Als jouw kind iets van jou kapot maakt wordt dit doorgaans niet vergoed.
 3. Schade die opzettelijk veroorzaakt wordt of veroorzaakt wordt onder invloed van alcohol of drugs wordt niet gedekt door de verzekering. Bij kinderen onder de 14 jaar is schade door opzet wel verzekerd.
 4. Je bent mede aansprakelijk voor schade die veroorzaakt wordt door een groep. Ook wanneer jij de schade niet direct veroorzaakt. Wanneer de groep zich zo ernstig misdraagt dat ieder weldenkend mens er niet aan mee zou doen, dan wordt je geacht dat je uit de groep stapt en je distantieert van hun gedrag. Doe je dit niet dan ben je aansprakelijk voor de schade, maar keert de aansprakelijkheidsverzekering niet uit.
 5. Schade die je veroorzaakt aan spullen die je huurt, leaset of in je bezit hebt door een vergelijkbare constructie is niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering.
 6. Spullen die je onrechtmatig in je bezit hebt door diefstal vallen ook niet onder jouw aansprakelijkheidsverzekering.
 7. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die je aanricht bij het uitoefenen van je beroep. Dit valt onder de verzekering van je werkgever. Voor (onbetaald) vrijwilligerswerk geldt een uitzondering. In deze situaties keert de verzekering vaak wel uit.

Een alles-in-1-pakket

Ben je naast een aansprakelijkheidsverzekering van plan om andere verzekeringen af te sluiten, voor bijvoorbeeld je inboedel en je opstal, dan is een alles-in-1-verzekeringspakket ideaal voor jouw situatie. Met een verzekeringspakket bespaar je jezelf veel moeite. Zo heb je voor meerdere verzekeringen dezelfde verzekeraar en lopen de verzekeringen tegelijk af. Wil je wisselen van verzekeraar? Dan is het opzeggen van je oude verzekeringen een stuk sneller geregeld. Wanneer je kiest voor een inboedelverzekering of opstalverzekering kun je gemakkelijk de aansprakelijkheidsverzekering meenemen in de vergelijking.

Premiekorting op je verzekeringen

Kies je ervoor om meerdere verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten door middel van een pakket, dan kun je vaak korting krijgen. Een aantal verzekeraars biedt aantrekkelijke premiekortingen aan. Je bent zo minder geld kwijt voor een pakket dan wanneer je alle verzekeringen los van elkaar afsluit. Zeker niet alle verzekeringen bieden kortingen aan. Verdiep je dus goed in de verzekeraars en de voorwaarden. Zo kan het zijn dat je minimaal 3 verzekeringen moet afnemen voordat je in aanmerking komt voor korting.

Niet altijd de beste keuze

Een verzekeringspakket is niet altijd de beste keuze. Zo bevatten de pakketten niet altijd verzekeringen met de beste voorwaarden en dekkingen. Daarnaast zijn sommige verzekeringen nog altijd goedkoper wanneer je er voor kiest om ze los af te sluiten. Vergelijk dus altijd goed de verzekeringen die aansluiten op jouw situatie. Gebruik hiervoor eenvoudig onze vergelijkingstool.

Glasschade en aansprakelijkheid

In de meeste gevallen valt glasschade onder de opstalverzekering. Het is ook mogelijk om een glasverzekering af te sluiten. In sommige gevallen valt de schade onder de aansprakelijkheidsverzekering. Heb jij of heeft een van je gezinsleden schade toegebracht aan een het raam van een ander, dan kun je terugvallen op je aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan wanneer iets onder de aansprakelijkheidsverzekering valt.

Valt onder de aansprakelijkheidsverzekering

 • Het per ongeluk kapot tikken van de ramen van de buren.
 • Een kind van 13 jaar of jonger dat met opzet een raam kapot maakt.
 • Als een kind van 14 jaar of 15 jaar met opzet een raam kapot maakt wordt dit minder makkelijk vergoed.

Valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering

 • Als een raam kapot gaat bij een windkracht 7 of hoger is dit geen aansprakelijkheidskwestie. In dit geval kan de eigenaar beroep doen op de woonverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers

Richt je als zzp’er schade aan, dan is het mogelijk dat je daar aansprakelijk voor wordt gesteld. Dit valt buiten de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar mogelijk valt het wel binnen de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je maakt tijdens onbetaald vrijwilligerswerk. Richt je schade aan tijdens betaald werk, bijvoorbeeld als zzp’er, dan dekt de verzekering dat niet. Er zijn in dit geval twee soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen: de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Het verschil tussen een WA verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering

Een WA verzekering is niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering, waarmee je jezelf verzekert tegen schade die je aanbrengt aan anderen of andermans spullen. Een WA verzekering is een verzekering, waarmee je een auto of een ander voertuig kan verzekeren tegen schade die je aanbrengt aan anderen. WA autoverzekeringen vergelijken kan heel gemakkelijk via Verzekering.nl. Een WA verzekering voor je autoverzekering vergelijken kan eenvoudig via deze website. Via onze site kun je WA- verzekeringen, maar ook andere verzekeringen voor de auto met elkaar vergelijken. Vergelijk WA verzekering auto via Verzekering.nl.

WA verzekering vergelijken

Een WA verzekering vergelijken kan gemakkelijk via Verzekering.nl. Ben je op zoek naar een goedkope WA verzekering? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag bij het afsluiten van een goedkope WA verzekering. WA verzekering auto vergelijken doe je snel en gemakkelijk via onze site. Vergelijk WA verzekeringen via Verzekering.nl!

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven dekt de schade die je maakt tijdens betaalde werkzaamheden. Deze dekking geldt voor zowel personen als spullen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Heb je als zzp’er invloed op de financiële situatie van een bedrijf, bijvoorbeeld in het geval van een verlies? Dan is het goed om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt, naast materiële schade en letselschade, vermogensschade.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, het is in Nederland niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. We raden het wel aan, zodat de kosten gedekt worden wanneer je schade veroorzaakt aan andermans eigendommen.

Is mijn aansprakelijkheidsverzekering geldig in het buitenland?

Ja, met een aansprakelijkheidsverzekering ben je in binnen- en buitenland verzekerd. Het kan wel verschillen per verzekeraar of dit slechts voor een beperkt aantal landen is, of dat je verzekering wereldwijd geldig is.

Zijn mijn huisdieren meeverzekerd?

Je huisdieren vallen, net als je kinderen, onder de aansprakelijkheidsverzekering. Je bent dus verzekerd tegen de schade die je huisdier toebrengt aan eigendommen van anderen.

Wat is het verschil met een rechtsbijstandverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen de financiële gevolgen van schade die je bij anderen aanricht. Bij een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van een juridisch conflict.

Wat is het verschil met een WA-verzekering?

Een WA-verzekering is verplicht wanneer je een auto of motor hebt. Deze verzekering vergoedt de schade die je toebrengt aan een ander met je motorvoertuig. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je de schade die toegebracht wordt aan een ander zonder toedoen van een motorvoertuig.

Wanneer kan ik mijn aansprakelijkheidsverzekering opzeggen?

Het is mogelijk om je aansprakelijkheidsverzekering op te zeggen. Het opzeggen van je verzekering kan diverse redenen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld ontevreden zijn over je huidige verzekering. Wanneer je je huidige verzekering voor aansprakelijkheid wilt afzeggen, dan is het mogelijk om dit schriftelijk te doen. Bij veel verzekeraars kan dit echter ook per brief of via een e-mail. Wanneer je je verzekering wilt opzeggen, is het van belang dat je de correspondentie altijd goed bewaart als bewijsstuk voor je uitschrijving. Wanneer kan je je verzekering voor aansprakelijkheid opzeggen? Je kunt je verzekering opzeggen wanneer je de contractduur hebt doorlopen. In de meeste gevallen is dit 12 maanden.
Scroll naar boven