Zakelijk

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken 2024

Verzeker je tegen schade aan anderen
Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken in 2024

Door je aansprakelijkheidsverzekering bij ons te vergelijken, betaal je nooit meer te veel. Op Verzekering.nl kun je niet alleen aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken, maar geven we ook veel informatie over deze verzekering. Bij het vergelijken en afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering moet je een bepaald dekkingsbedrag kiezen.  Als je als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit meestal tot € 1.250.000,- of € 2.500.000,- gedekt per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is een verzekering die je beschermt tegen de financiële gevolgen van schade die je per ongeluk toebrengt aan anderen of aan hun bezittingen. De situaties kunnen variëren, van een kop koffie die per ongeluk over de laptop van een vriend wordt gemorst tot het veroorzaken van letsel bij iemand anders. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor deze schade, kan de kostenpost flink oplopen.

Vind de beste en goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering voor jou

Bij Verzekering.nl begrijpen we dat het vinden van de beste aansprakelijkheidsverzekering met de laagste premie een lastige opgave is. Je moet bijvoorbeeld kijken naar de dekking, voorwaarden en premie. Dit kan veel werk zijn als je dit afzonderlijk moet uitzoeken. Maak daarom gebruik van onze onafhankelijke vergelijker. Met onze vergelijkingstool vergelijk je eenvoudig en snel premies van een groot aantal aansprakelijkheidsverzekeraars.

Groot aanbod van aansprakelijkheidsverzekeringen

Vind de beste premie voor jouw situatie

Binnen 5 minuten een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Waarop zijn de premies van de aansprakelijkheidsverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Alleenstaand zonder kinderen
 • Geboortedatum: 01-01-1980
 • Postcode 9971 AA
 • Verzekerde som van € 1.250.000,- of dichtstbijzijnde optie bij verzekeraar
 • Eigen risico van maximaal € 100,- afhankelijk van mogelijkheden bij verzekeraar

Datum berekening: 25 maart 2024

Keuze uit de beste aansprakelijkheidsverzekeraars

Keuze uit een groot aantal verzekeraars van aansprakelijkheidsverzekeringen!

Gemakkelijk vergelijken in 3 stappen

Met onze vergelijkingstool sluit je binnen 5 minuten makkelijk een aansprakelijkheidsverzekering af!
1

Stap 1: jouw gegevens

Vul je postcode, huisnummer, geboortedatum in en selecteer je gezinssamenstelling.

2
Stap 2: aanvullende dekking

Bepaal het verzekerde bedrag en je eigen risico.

3
Stap 3: vergelijken

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen op premie en voorwaarden.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is een verzekering die je beschermt tegen de financiële gevolgen van schade die je per ongeluk toebrengt aan anderen of aan hun bezittingen. Dit kan variëren van een kop koffie die per ongeluk over de laptop van een vriend wordt gemorst, tot schade veroorzaakt tijdens een sportwedstrijd, of wanneer iemand door jouw toedoen letsel oploopt. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor deze schade, kan de kostenpost flink oplopen.

De aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen de schade die je als verzekerde veroorzaakt, maar ook die van je gezinsleden, huisdieren, en zelfs schade veroorzaakt door zaken die je leent of huurt. Het is een essentiële verzekering die je helpt om niet zelf op te draaien voor potentieel hoge schadevergoedingen.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering

Wat wordt er gedekt?

Wat wordt er niet gedekt?

Alleenstaand of gezinssamenstelling?

De premie die je moet betalen voor de aansprakelijkheidsverzekering hangt af van jouw gezinssamenstelling. In de basis zijn er twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen te onderscheiden: de dekking alleenstaand en de dekking gezinsverband. Onder de dekking gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier horen ook meerderjarige ongehuwde kinderen bij die bij de verzekerde inwonen of voor studie uitwonend zijn. Sommige verzekeraars koppelen hier een leeftijdsgrens aan.

Alleenstaand

Als je alleen woont is het voldoende om een alleenstaande verzekering af te sluiten. Deze dekking is goedkoper dan een gezinsdekking. Onder deze verzekering worden de volgende persoon verzekerd:

 • Jijzelf
 • Eventuele logés
 • Huispersoneel; als schade die wordt toegebracht door het huispersoneel direct te maken heeft met de uitgevoerde werkzaamheden wordt dat ook gedekt.

Gezinssamenstelling

Onder de gezinsaansprakelijkheidsverzekering vallen dezelfde personen als bij een alleenstaande dekking plus de volgende personen:

 • Echtgenoot of partner
 • Thuiswonende minderjarige kinderen
 • Thuiswonende meerderjarige kinderen
 • Meerderjarige kinderen die niet meer thuis wonen in verband met hun studie

Veelgestelde vragen aansprakelijkheidsverzekeringen

De belangrijkste antwoorden over aansprakelijkheidsverzekeringen

Direct jezelf voor aansprakelijkheid verzekeren

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is cruciaal voor iedereen. Waarom? Het biedt je essentiële financiële bescherming tegen onvoorziene incidenten waarbij je schade of letsel aan anderen veroorzaakt. Een geschikte aansprakelijkheidsverzekering staat klaar om de kosten van schadeherstel en de medische behandelingen van derden te vergoeden.

Het is in Nederland niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. We raden het wel aan, zodat de kosten gedekt worden wanneer je schade veroorzaakt aan andermans eigendommen. Zonder deze verzekering loop je het risico om zelf voor hoge kosten op te draaien in geval van schade die je aan anderen toebrengt. Deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen. Kies er daarom voor om vandaag nog een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en verschillende verzekeraars te vergelijken.

Belangrijk om te weten bij een aansprakelijk­heids­verzekering

In de meeste gevallen valt glasschade onder de opstalverzekering. Het is ook mogelijk om een glasverzekering af te sluiten. In sommige gevallen valt de schade onder de aansprakelijkheidsverzekering. Heb jij of heeft een van je gezinsleden schade toegebracht aan een het raam van een ander, dan kun je terugvallen op je aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan wanneer iets onder de aansprakelijkheidsverzekering valt.

Valt onder de aansprakelijkheidsverzekering

 • Het per ongeluk kapot tikken van de ramen van de buren.
 • Een kind van 13 jaar of jonger dat met opzet een raam kapot maakt.
 • Als een kind van 14 jaar of 15 jaar met opzet een raam kapot maakt wordt dit minder makkelijk vergoed.

Valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering

 • Als een raam kapot gaat bij een windkracht 7 of hoger is dit geen aansprakelijkheidskwestie. In dit geval kan de eigenaar beroep doen op de woonverzekering.

Stel, een toeschouwer krijgt tijdens een (amateur)voetbalwedstrijd een bal in zijn gezicht. Zijn bril gaat hierdoor kapot. In principe is de voetballer die de bal schopt niet aansprakelijk. Voor aansprakelijkheid moet er namelijk sprake zijn van een onrechtmatige daad. En een voetbal wegtrappen tijdens een voetbalwedstrijd is niet verboden. Het is een normaal onderdeel van het spel en de kapotte bril is een simpel ongelukje. Dit kan gebeuren tijdens een voetbalwedstrijd, maar de toeschouwer blijft wel met de schade zitten. Wie draait op voor de kosten van de nieuwe bril?

Ongeveer de helft van alle aansprakelijkheidsverzekeringen heeft een sport-en-spelclausule in de voorwaarden opgenomen. Je kan gebruik maken van deze clausule om schade te vergoeden die jij per ongeluk veroorzaakt tijdens sport en spel. De voorwaarden zijn wel dat:

 • De benadeelde niet zelf deels schuldig is aan het ongeluk
 • De benadeelde zelf niet meedoet aan de sport of het spel
 • De sporter die het ongeluk veroorzaakt niet aansprakelijk is

Wanneer de toeschouwer uit het voorbeeld opeens het veld op rent en hierdoor de bal in zijn gezicht krijgt, krijgt de bril niet vergoed. Het is deels zijn eigen schuld. Wanneer je tegenstander ervoor kiest om een bril te dragen tijdens het voetballen, dan accepteert hij dat deze stuk kan gaan door een ongeluk tijdens de wedstrijd. Dan maak je namelijk geen gebruik van de sport-en-spelclausule, maar van de reguliere voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering.

In de wet staat dat je niet aansprakelijk bent voor schade die je aanricht tijdens het uitvoeren van een zogenaamde vriendendienst. Een vriendendienst is een onbetaalde klus. Klussen zijn volgens de wet altijd voor het risico van de “indienstnemer”. In het geval van de vriendendienst is dit dus de vriend waar je de klus voor uitvoert.

Toch zorgt de vriendendienst voor de nodige verwarring bij de aansprakelijkheidsverzekering. De meeste verzekeraars hebben daarom een vriendendienstclausule opgenomen in de voorwaarden. Meestal kan je via deze clausule aanspraak maken op jouw aansprakelijkheidsverzekering wanneer je schade veroorzaakt tijdens een vriendendienst. Veel mensen voelen zich namelijk wel verantwoordelijk en moreel verplicht om de schade aan hun vrienden te vergoeden. Ook al is dit wettelijk gezien lang niet altijd zo. Een verzekeraar kijkt naar wie er aansprakelijk zou zijn wanneer er geen sprake is van een vriendendienst en bepaalt de vergoeding op basis van die situatie. De meeste verzekeraars hanteren wel een maximum voor de vriendendienstaansprakelijkheid. Dit is flink lager dan de het maximum bedrag op de polis. Bekijk de voorwaarden dus goed.

Richt je als zzp’er schade aan, dan is het mogelijk dat je daar aansprakelijk voor wordt gesteld. Dit valt buiten de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar mogelijk valt het wel binnen de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers.

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je maakt tijdens onbetaald vrijwilligerswerk. Richt je schade aan tijdens betaald werk, bijvoorbeeld als zzp’er, dan dekt de verzekering dat niet. Er zijn in dit geval twee soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen: de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Wanneer je logés of oppaskinderen schade veroorzaken aan de spullen van anderen, dan valt dat standaard onder de aansprakelijkheidsverzekering. Schade die deze logés aan jouw spullen toebrengen is niet gedekt. De reden hiervoor is dat je het risico accepteert wanneer je de logés toelaat in je huis. Hetzelfde principe geldt wanneer jouw kinderen schade veroorzaken bij anderen tijdens het logeren.

Bepaalde aansprakelijkheidsverzekeringen hebben een ‘oppasclausule’ die een uitzondering maakt in bepaalde situaties. De voorwaarde is wel dat de oppasser geen schuld aan de situatie heeft. Bijvoorbeeld: de oppas geeft de kinderen verfspullen en verlaat vervolgens de kamer om aan het eten te beginnen. Bij terugkomst hebben de kinderen een prachtig schilderij gemaakt op de witte muur. Dit kosten voor het opnieuw verven van de muur zijn in dit geval voor eigen rekening. Een verzekeraar zal niet snel uitkeren in deze situatie.

Het verschil tussen een WA verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering

Een WA verzekering is niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering, waarmee je jezelf verzekert tegen schade die je aanbrengt aan anderen of andermans spullen. Een WA verzekering is een verzekering, waarmee je een auto of een ander voertuig kan verzekeren tegen schade die je aanbrengt aan anderen. WA autoverzekeringen vergelijken kan heel gemakkelijk via Verzekering.nl. Een WA verzekering voor je autoverzekering vergelijken kan eenvoudig via deze website. Via onze site kun je WA- verzekeringen, maar ook andere verzekeringen voor de auto met elkaar vergelijken. Vergelijk WA verzekering auto via Verzekering.nl.

Waarom is het slim om minimaal 1 keer per jaar aansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken?

Het jaarlijks vergelijken van je aansprakelijkheidsverzekering is een verstandige strategie om meerdere redenen. Ten eerste kan je persoonlijke situatie veranderen, zoals gezinsuitbreiding of verhuizing, wat invloed heeft op de benodigde dekking. Ten tweede kunnen de voorwaarden en prijzen van verzekeringen wijzigen, waardoor je door regelmatig te vergelijken mogelijk een betere deal vindt.

Nieuwe aanbiedingen en producten van verzekeraars kunnen ook meer waarde of betere dekking bieden voor je geld. Regelmatig vergelijken helpt daarnaast om onder- of oververzekering te voorkomen, zodat je verzekering altijd goed aansluit bij jouw risico’s. Ten slotte word je door jaarlijks te vergelijken bewuster van de details van je polis, waaronder dekkingen en eigen risico, wat helpt bij het maken van claims en voorkomen van financiële verrassingen.

Beste aansprakelijkheidsverzekeringen volgens MoneyView

In september 2023 heeft het onafhankelijke onderzoeksbureau MoneyView een grondig onderzoek uitgevoerd naar de beste aansprakelijkheidsverzekeringen. Het resultaat van dit onderzoek is gepubliceerd, waarbij de onderzochte verzekeraars zijn beoordeeld. Hieronder volgt een overzicht van verzekeraars die een beoordeling van 5 uit 5 sterren hebben ontvangen voor hun aansprakelijkheidsverzekering:

 • Voor de aansprakelijkheidsverzekering werd OHRA geïdentificeerd als de beste aansprakelijkheidsverzekeraar op het gebied van prijs. Na vier jaar heeft OHRA opnieuw vijf sterren gekregen voor de prijs-kwaliteitverhouding van de aansprakelijkheidsverzekering.
 • Zowel FBTO als Centraal Beheer zijn met 5 sterren beoordeeld als de beste aansprakelijkheidsverzekeraars op het gebied van voorwaarden. Voor beide verzekeraars zijn goede polisvoorwaarden van essentieel belang.

De resultaten van het onderzoek door MoneyView bieden waardevolle inzichten voor mensen die op zoek zijn naar betrouwbare aansprakelijkheidsverzekeringen.

5 tips bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen

Vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen kan je veel opleveren, zowel financieel als in de zekerheid van de juiste dekking. Hier zijn wat handige tips om je door het proces te leiden:

Tip 1: Bepaal je behoeften
Het is essentieel om een verzekering te kiezen die past bij jouw persoonlijke levenssituatie. Denk aan de risico’s verbonden aan kinderen, huisdieren, of specifieke waardevolle bezittingen.

Tip 2: Vergelijk de dekking, niet alleen de premie
Een lage premie betekent niet altijd de beste waarde als de dekking niet voldoende kan zijn. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen kosten en de bescherming die de polis biedt.

Tip 3: Check het eigen risico
Het eigen risico kan een grote impact hebben op de kosten bij een claim. Afwegen wat je kunt dragen aan eigen risico tegenover de lagere premie is een belangrijke overweging.

Tip 4: Gebruik vergelijkingswebsites
Deze sites, ook zoals Verzekering.nl, bieden een snelle manier om verschillende verzekeringsopties naast elkaar te leggen, wat het vergelijken makkelijker maakt. Let wel op dat je een volledig beeld krijgt van de markt. 

Tip 5: Raadpleeg online reviews
Online reviews en ervaringen geven waardevolle inzichten in de kwaliteit van de service, claimafhandeling en klanttevredenheid van aansprakelijkheidsverzekeraars. Het is nuttig om deze te bekijken voordat je een beslissing maakt.

Keuzehulp bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen

Bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering, die je beschermt tegen schadeclaims als je per ongeluk schade of letsel aan anderen veroorzaakt, zijn er ook een aantal scenario’s die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Hieronder volgen drie voorbeeld scenario’s om je te helpen bij het bepalen van een aansprakelijkheidsverzekering.

Scenario 1: Kinderen
Je hebt kinderen en je vraagt je af hoe dit jouw behoefte aan een aansprakelijkheidsverzekering beïnvloedt. Kinderen kunnen onbedoeld schade veroorzaken aan eigendommen van anderen of hen letsel toebrengen tijdens het spelen. In dit scenario is het cruciaal om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben die schade dekt veroorzaakt door minderjarige gezinsleden. Dit biedt financiële bescherming voor situaties waarin je wettelijk aansprakelijk gesteld wordt voor de acties van je kinderen. Controleer of je polis expliciet dekking biedt voor incidenten veroorzaakt door alle gezinsleden, inclusief kinderen.

Scenario 2: Huisdierenbezitters
Als je huisdieren hebt, kan het zijn dat je twijfelt over de noodzaak van een aansprakelijkheidsverzekering hiervoor. Schade veroorzaakt door je huisdier aan derden kan snel oplopen. In dit geval is het verstandig om te controleren of je aansprakelijkheidsverzekering schade door huisdieren dekt

Scenario 3: Vrijwilligerswerk
 Stel, je doet vrijwilligerswerk of je bent betrokken bij gemeenschapsdienst projecten. Je vraagt je af of en hoe dit invloed heeft op je behoefte aan een aansprakelijkheidsverzekering. Tijdens vrijwilligerswerk kunnen er situaties ontstaan waarin je per ongeluk schade veroorzaakt aan eigendommen van de organisatie of aan derden. In dit geval is het verstandig om na te gaan of je aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor schade veroorzaakt in het kader van vrijwilligerswerk. Soms kan het ook zo zijn dat het geregeld is via de organisatie waar je dit werk verleent. Het is daardoor belangrijk dat je dit goed navraagt. 

Wat zijn de kosten van een aansprakelijkheidsverzekering?

De kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering staan bekend als de verzekeringspremie. Dit is het bedrag dat je regelmatig – maandelijks, per kwartaal of jaarlijks –  betaalt om de dekking van de verzekering te behouden. De totale premie die je voor je aansprakelijkheidsverzekering betaalt, bestaat uit verschillende componenten: de basispremie, administratiekosten en de assurantiebelasting. Daarnaast kunnen er bij het afsluiten van de verzekering eenmalige kosten zijn.

De administratiekosten, ook wel prolongatiekosten genoemd, worden per betalingsperiode geheven. De hoogte van deze kosten varieert per verzekeraar. De assurantiebelasting is een door de overheid bepaald tarief, dat momenteel op 21% staat. Alle verzekeraars zijn verplicht deze belasting te heffen en door te berekenen aan de verzekerden

Waar is de premie op gebaseerd?
De premie voor een aansprakelijkheidsverzekering hangt af van diverse factoren. Dit zijn onder andere de factoren waar de verzekeraar rekening mee houdt bij het berekenen van de premie:

 • Eigen risico: Een hoger eigen risico resulteert in een lagere premie, aangezien je daarmee een deel van het risico op je neemt.
 • Samenstelling van het huishouden: Alleenstaanden betalen een lagere premie dan gezinnen, omdat de risico’s voor de verzekeraar bij een kleiner huishouden lager liggen.
 • Verzekerde som: Je heeft meestal de keuze uit verschillende bedragen voor de dekking. De keuze van het bedrag beïnvloedt de hoogte van je premie

Hoe vergelijken we bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl nemen wij een uitgebreide selectie van aansprakelijkheidsverzekeraars op de markt mee in de vergelijking. Zo krijg je bij ons altijd een aanbod te zien dat up-to-date is. Goed om te weten is dat wij hierin een selectie maken van aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen waar wij mee samenwerken. Op deze manier kunnen wij altijd de beste aansprakelijkheidsverzekeringen aanbieden waar wij volledig achter staan.

Zo verdienen wij ons geld

Als je ervoor kiest om via onze website een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, ontvangen wij een eenmalige vergoeding van de verzekeraar. Het goede nieuws is dat wij geen kosten aan jou doorberekenen voor het gebruik van onze website. Bovendien blijven je premies hetzelfde, ongeacht of je via ons of rechtstreeks bij de verzekeraar je aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een aansprakelijkheids-, reis-, auto-, inboedel-, of een andere verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.

Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden.

Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kan onze vergelijkingstool de beste verzekering voor jou aanbieden.

De voordelen van de vergelijker van Verzekering.nl

Ons doel is om de best passende aansprakelijkheidsverzekering voor jouw wensen te vinden. We streven ernaar dat je goed verzekerd bent tegen een gunstige prijs. Onze vergelijker kan je uitstekend helpen bij het berekenen van een passende premie. Je krijgt een overzichtelijke lijst te zien met verzekeraars, gerangschikt van de laagste naar hoogste premie, op basis van jouw specifieke wensen en behoeften. Hier kun je gemakkelijk meer informatie vinden over de verzekeraars en de voorwaarden doornemen.

De voordelen van het gebruiken van onze vergelijker zijn enorm. Als je allerlei verzekeringen één voor één zou moeten opzoeken, kost dat veel tijd. Bij ons heb je in slechts 4 stappen en minder dan 5 minuten tijd een volledig overzicht van diverse verzekeraars. Bovendien is onze vergelijker 100% onafhankelijk. We streven echt naar het beste voor jou. Onze vergelijker is eenvoudig, overzichtelijk, tijdbesparend en betrouwbaar. Klik op de knop ‘vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen’ en vind eenvoudig de beste premie voor jouw situatie.

Bronnen en expertise

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze pagina:

Gecontroleerde informatie door een expert

Picture of Peter Alblas

Peter Alblas

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Alblas. Peter houdt zich constant bezig met het waarborgen van de kwaliteit van het aanbod dat wij aanbieden. Hij checkt hierbij of de informatie van de aanbieders overeenkomt met de informatie die wij geven.

Scroll naar boven