Zakelijk

Bootverzekering

Zorgeloos het water op

Onze top 3 bootverzekeraars

Bootverzekering vergelijken

Vergelijk en sluit binnen 5 minuten af!

Als je eigenaar bent van een boot, wil je natuurlijk zoveel mogelijk van het water genieten, of je nu een bescheiden sloep hebt of een uitgebreide motorboot. Vooral op zonnige dagen is het heerlijk om de rust op het water op te zoeken. Echter, het risico op schade is altijd aanwezig. Gelukkig biedt een bootverzekering dekking voor deze schade, zodat je zonder zorgen kunt blijven varen.

 Vind de beste bootverzekering voor jou

Bij Verzekering.nl begrijpen we dat het uitkiezen van de perfecte bootverzekering tegen een scherpe premie geen eenvoudige taak is. Nederland telt een groot aantal boten, variërend in soorten en maten. De juiste verzekering vinden vereist dat je let op dekking, voorwaarden, en natuurlijk de premie. Het individueel bekijken van deze aspecten bij verschillende verzekeraars kan veel tijd in beslag nemen. Daarom bieden we je een onafhankelijk overzicht aan. Met dit overzicht kun je gemakkelijk en snel de premies van verschillende bootverzekeraars met elkaar vergelijken. Je boot verzekeren doe je gemakkelijk en onafhankelijk via Verzekering.nl.

Groot aanbod van bootverzekeringen

 Overzichtelijk premie aanbod

 Het beste onafhankelijke advies voor jou

Onze top 3 bootverzekeraars

Waarop zijn de premies van de bootverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Houten sloep uit 1976
 • Lengte sloep 5,20 meter
 • Waarde sloep € 4.000,-
 • Buitenboordmotor benzine met 10pk uit 2021
 • WA + beperkt casco of vergelijkbaar
 • Eigen risico € 0,-
 • Geen aanvullende dekkingen
 • Geen trailer
 • 5 schadevrije jaren
 • Vaargebied Nederlandse binnenwateren
 • Ligplaats Nederland, maar niet Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag

Datum berekening: 22 maart 2024

Keuze uit de beste bootverzekeraars

Een groot aanbod bootverzekeraars

Gemakkelijk afsluiten in 3 stappen

Met ons overzicht vraag je binnen 5 minuten makkelijk een bootverzekering aan!
1

Stap 1: Bekijk het aanbod

Bekijk het aanbod en kies welke verzekeraar jou aanspreekt. Kijk goed onder het aanbod hoe het overzicht tot stand is gekomen.

2

Stap 2: Kies je dekking

Controleer naast het bekijken van de dekking van de bootverzekering ook of je nog aanvullende dekkingen nodig hebt.

3

Stap 3: Afsluiten!

Sluit een bootverzekering gemakkelijk af en kijk goed naar de polisvoorwaarden.

Wat is een bootverzekering?

Een bootverzekering is een polis die bescherming biedt tegen de financiële gevolgen van schade aan of door je boot. Dit kan gaan om schade door aanvaring, brand, diefstal of andere onvoorziene gebeurtenissen. De verzekering kan ook aansprakelijkheid dekken, voor het geval dat je schade veroorzaakt aan anderen of aan hun eigendommen. Afhankelijk van de gekozen dekking kan het ook bijstand in noodgevallen op het water omvatten, zoals slepen bij pech. Er zijn verschillende soorten bootverzekeringen beschikbaar, afhankelijk van het type en de grootte van de boot, en het gebruik ervan.

Soorten bootverzekeringen

Wanneer je de boot verzekert kan je bij de meeste verzekeraars kiezen uit 3 verschillende soorten bootverzekeringen:

WA-verzekering

De basisverzekering voor boten is de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering. Deze standaardoptie wordt door de meeste verzekeraars op een vergelijkbare manier aangeboden. Met een WA-verzekering ben je gedekt voor schade die je toebrengt aan anderen of aan eigendommen van anderen. Dit zorgt ervoor dat je financieel beschermd bent tegen claims als gevolg van ongelukken veroorzaakt door jouw boot.

Beperkt Casco verzekering

Wie een uitgebreider pakket wenst, kan kiezen voor Beperkt Casco. De samenstelling van dit pakket verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars dekken schade aan de eigen boot, motor, inboedel en scheepsuitrusting, terwijl andere verzekeraars zich richten op het dekken van schade veroorzaakt door brand, storm of diefstal. Bij het afsluiten van een bootverzekering is het belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen. Zo weet je precies waarvoor je gedekt bent en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Volledig Casco verzekering

De Volledig Casco, ook wel all risk dekking genoemd, biedt de meest uitgebreide bescherming. Deze dekking omvat schade veroorzaakt door vandalisme, storm of bliksem, ontploffingen, vorst, eigen gebreken, en schade die ontstaat tijdens transport of berging. Bovendien is er doorgaans een garantie op de aanschafwaarde.

Aanvullende dekkingen voor je bootverzekering

Wanneer je een bootverzekering hebt gekozen, kun je aanvullende dekkingen afsluiten om nog vollediger verzekerd te zijn. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen extra zekerheid bieden wanneer je het water op gaat. Ook dit kan verschillen per verzekeraar, dus kijk goed wat je nodig hebt en welke verzekeraar deze aanvullende dekkingen aanbiedt. Je hebt de keuze uit verschillende aanvullende dekkingen, zoals:

Particuliere verhuur

Wil je jouw boot verhuren aan particulieren? Kies dan voor de aanvullende dekking verhuur tussen particulieren. Deze aanvullende dekking is alleen af te sluiten in combinatie met de dekking Volledig Casco. De aansprakelijkheid van de verhuurder naar de huurder is hierbij meeverzekerd.

Ongevallen

Bij een ernstig ongeval op je boot kan iemand blijvend invalide raken of misschien wel overlijden. Met de aanvullende dekking ongevallen ontvang je in deze situatie een vergoeding.

Rechtsbijstand

Met de aanvullende dekking rechtsbijstand ben je verzekerd van juridische hulp bij bijvoorbeeld conflicten over de koop of verkoop van je boot of bij schade. En is er sprake van vervolging door een strafbaar feit dat te maken heeft met je vaartuig? Ook dan kun je rekenen op rechtsbijstand.

Pechhulp

De dekking pechhulp biedt je de vertrouwde hulp van de alarmcentrale als je pech hebt op het water. Denk bijvoorbeeld aan een technische storing waardoor je plotseling niet verder kunt varen.

Veelgestelde vragen bootverzekering

De belangrijkste antwoorden over bootverzekering

Waarom je een bootverzekering moet afsluiten

Het afsluiten van een bootverzekering is essentieel voor iedereen die waarde hecht aan zijn of haar boot en veiligheid op het water. Waarom? Het biedt cruciale financiële bescherming tegen onvoorziene incidenten op het water. De juiste bootverzekering dekt de kosten van schade aan je boot door bijvoorbeeld aanvaringen, brand, storm, of diefstal.

Hoewel een bootverzekering in Nederland niet wettelijk verplicht is, is het zeer aan te raden om deze toch af te sluiten. Zonder verzekering draag je zelf de financiële lasten van schade of verlies van je boot. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en leiden tot onaangename verrassingen. Een bootverzekering biedt daarnaast ook gemoedsrust; je weet dat je in geval van schade niet alleen staat.

Begin daarom vandaag nog met het vergelijken van verschillende bootverzekeraars. Dit helpt je om een verzekering te vinden die past bij jouw behoeften en zorgt voor optimale bescherming van je waardevolle boot.

Belangrijk om te weten bij een bootverzekering

In principe betaal je bij een WA-verzekering geen eigen risico. Bij een uitgebreidere verzekering, zoals een Beperkt Casco en een Volledig Casco (all risk) betaal je vaak wel een eigen risico. Deze wordt bepaald aan de hand van de waarde van jouw boot.

Een no-claimkorting is een bedrag dat van jouw premie afgaat wanneer je één of meer jaren schadevrij hebt gevaren. Omdat je in deze jaren geen schade hebt geclaimd gaat jouw premiebedrag omlaag. Bij de meeste verzekeraars kan je een no-claimkorting krijgen als je één of meer schadevrije jaren hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting. Er zit echter wel een limiet aan deze korting. Dit is per verzekeraar verschillend.

Niet voor elke boot is een vaarbewijs nodig om te mogen besturen, dus is het voor deze boten ook niet verplicht om een vaarbewijs te hebben als je een verzekering af wil sluiten. Voor boten waar het verplicht is een vaarbewijs te bezitten om de boot te besturen, heb je ook een vaarbewijs nodig om een verzekering voor die boot af te kunnen sluiten.

Je kan de verzekering opzeggen op de opzegdatum. De meeste verzekeraars hanteren één maand opzegtermijn. Een bootverzekering ligt meestal een jaar vast. Daarna kan je de verzekering vaak per maand opzeggen. Er zijn uitzonderingen waardoor je binnen het vastgelegde jaar je verzekering al kunt opzeggen. Dit betreft dan een verandering in de premie of polisvoorwaarden die in jouw nadeel zijn. Wanneer er sprake is van verkoop van de boot kan je de verzekering tussentijds opzeggen, maar wanneer je van verzekeraar wil wisselen is er vaak een opzegtermijn voor de bootverzekering. Tegenwoordig kan je jouw bootverzekering vrijwel overal per post en per e-mail opzeggen. De opzegprocedure kan je terugvinden in de voorwaarden van je verzekering.

Zodra de opzegdatum van jouw huidige bootverzekering bereikt is, kan je via Verzekering.nl een nieuwe bootverzekering afsluiten. Zorg ervoor dat jouw nieuwe verzekering pas ingaat op de dag dat de oude ophoudt, anders betaal je een dubbele premie.

Wanneer je een verzekering afsluit vraagt de verzekeraar je om een keuze te maken tussen de vaargebieden. Deze vaargebieden zijn vaak onderverdeeld in Nederlandse vaargebieden en Europese vaargebieden. De termen klein vierkant en groot vierkant worden gebruikt om verschillende Europese vaargebieden te definiëren. Het is belangrijk dit goed in de gaten te houden aangezien je simpelweg geen dekking zal hebben wanneer je buiten je verzekerde vaargebied gaat. Mocht je toch verder willen varen dan je verzekerde gebied, neem dan gelijk contact op met je verzekeraar.

Mocht je op zee willen varen, dan verplicht de verzekeraar je vaak een zeewaardigheid verklaring aan te vragen. Dit is een lijst met spullen die verplicht aanwezig moeten zijn op de boot om de zee op te mogen. Wanneer alle spullen aanwezig zijn worden jij en je boot zeewaardig verklaard en mag je de zee bevaren.

Voordelen van een bootverzekering

Naast dat je goed verzekerd bent met een bootverzekering, zijn er nog een aantal andere voordelen van een bootverzekering. Zo krijg je na negen schadevrije jaren bij veel verzekeraars de hoogste no-claim korting. Deze korting kan in sommige gevallen wel oplopen tot 50%. Dat is mooi meegenomen. Daarnaast is de trailer vaak gratis meeverzekert. Dit geldt echter alleen als de trailer op de polis staat vermeld.

Ook de inboedel is verzekerd. Dit is pas vanaf de Beperkt Casco verzekering. Er worden geen extra premie kosten in rekening gebracht voor het meeverzekeren van de inboedel.

Tot slot is de uitgebreide keuze voor het vaargebied een groot voordeel van de bootverzekering. Je kunt precies kiezen in welke gebieden je verzekerd wilt zijn.

Stappenplan voor het afsluiten van een bootverzekering

Om de juiste premie voor jou af te sluiten, hebben verzekeraars wat informatie nodig. Lees dit stukje rustig door en zie hoe je een bootverzekering kunt afsluiten.

Stap 1: Algemene vragen over je boot
Bij de eerste stap worden er een aantal algemene vragen gesteld over je boot. Deze vraag gaan over het bouwjaar, de lengte, de waarde, de naam en het materiaal waarvan de boot is gemaakt.

Stap 2: Specifieke informatie over je boot
Bij de tweede stap wordt er gevraagd naar specifieke informatie over je boot. Er worden vragen gesteld over je motor. Ook andere specificaties komen aan bod. Zorg er dus voor dat je alle informatie over je boot bij de hand hebt.

Stap 3: Dekking kiezen
Bij stap drie zul je de keuze moeten maken tussen verschillende dekkingen en pakketten. Kies je voor de basisdekking of wil je toch graag zo uitgebreid mogelijk verzekerd zijn. Zulke vragen zal je jezelf moeten stellen bij stap drie.

Stap 4: Afsluiten
Ben je helemaal tevreden en heb je alles dubbel gecontroleerd? Dan is het tijd om de bootverzekering af te sluiten. De bootverzekering heb je helemaal op maat afgestemd en is de beste verzekering voor je situatie.

Op basis van welke factoren wordt de hoogte van je bootverzekeringspremie gebaseerd?

De hoogte van de premie van jouw autoverzekering is gebaseerd op verschillende factoren. We hebben voor jou uitgezocht welke factoren hierbij een rol spelen.

De gegevens van de boot
De premie wordt mede bepaald door het soort boot dat je verzekert. Zeilboten, motorboten, jachten en speedboten hebben elk hun eigen risicoprofiel. Daarnaast speelt de waarde van de boot een grote rol. Duurdere boten zullen doorgaans hogere verzekeringspremies hebben vanwege de hogere vervangingskosten. Ook kan de lengte van de boot uitmaken voor je premie.

De dekking van je boot
De dekking die je kiest voor je bootverzekering speelt een cruciale rol in het bepalen van de premie. Je kunt kiezen uit basisdekkingen zoals WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), Beperkt Casco en Volledig Casco, waarbij de laatste de meest uitgebreide bescherming biedt. Daarnaast zijn er diverse aanvullende dekkingen beschikbaar, zoals particuliere verhuur, ongevallenverzekering voor opvarenden, rechtsbijstand en pechhulp. Deze keuzes beïnvloeden niet alleen de kosten maar ook het niveau van bescherming en zekerheid dat de verzekering biedt.

Kortingen bij bootverzekering
De no-claim korting is een belangrijke factor die de hoogte van de premie voor je bootverzekering kan beïnvloeden. Deze korting wordt toegepast als beloning voor het schadevrij varen. Wanneer je één of meer jaren geen schade claimt bij je verzekeraar, wordt je premie lager. Dit systeem is bedoeld om veilig varen te stimuleren. De korting op je premie neemt toe naarmate je meer schadevrije jaren opbouwt, wat een besparing kan opleveren op de lange termijn. Echter, er is wel een maximum aan de korting die je kunt ontvangen, en deze limiet verschilt per verzekeraar. Dit betekent dat het zorgvuldig bijhouden van je schadevrije jaren een directe invloed kan hebben op de kosten van je bootverzekering.

Hoe vergelijken we bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl nemen wij een uitgebreide selectie van bootverzekeraars op de markt mee in de vergelijking. Zo krijg je bij ons altijd een aanbod te zien dat up-to-date is. Goed om te weten is dat wij hierin een selectie maken van aanbieders van bootverzekeringen waar wij mee samenwerken. Op deze manier kunnen wij altijd de beste bootverzekeringen aanbieden waar wij volledig achter staan. 

Zo verdienen wij ons geld

Als je ervoor kiest om via onze website een bootverzekering af te sluiten, ontvangen wij een eenmalige vergoeding van de verzekeraar. Het goede nieuws is dat wij geen kosten aan jou doorberekenen voor het gebruik van onze website. Bovendien blijven je premies hetzelfde, ongeacht of je via ons of rechtstreeks bij de verzekeraar je bootverzekering afsluit.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een boot-, reis-, auto-, inboedel-, of een andere verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.

Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden.

Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kan onze vergelijkingstool de beste verzekering voor jou aanbieden.

De voordelen van de vergelijker van Verzekering.nl

Ons doel is om de best passende bootverzekering voor jouw wensen te vinden. We streven ernaar dat je goed verzekerd bent tegen een gunstige prijs. Ons aanbod kan je uitstekend helpen bij het berekenen van een passende premie. Je krijgt een overzichtelijke lijst te zien met verzekeraars, gerangschikt van de laagste naar hoogste premie. Hier kun je gemakkelijk meer informatie vinden over de verzekeraars en de voorwaarden doornemen.

De voordelen van het gebruiken van ons aanbod zijn enorm. Als je allerlei verzekeringen één voor één zou moeten opzoeken, kost dat veel tijd. Bij ons heb je in slechts 4 stappen en minder dan 5 minuten tijd een volledig overzicht van diverse verzekeraars. Bovendien is ons aanbod 100% onafhankelijk. We streven echt naar het beste voor jou. Ons overzicht is eenvoudig, overzichtelijk, tijdbesparend en betrouwbaar. Klik op de knop ‘vergelijk bootverzekeringen’ en vind eenvoudig de beste premie voor jouw situatie.

Vergelijk bootverzekeringen

Bronnen en expertise

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze pagina:

Gecontroleerde informatie door een expert

Picture of Robert-Jan Everts

Robert-Jan Everts

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Robert-Jan Everts. Robert-Jan houdt zich constant bezig met het waarborgen van de kwaliteit van het aanbod dat wij aanbieden. Hij checkt hierbij of de informatie van de aanbieders overeenkomt met de informatie die wij geven.

Scroll naar boven