Bootverzekering

Zorgeloos het water op

Onze top 3 bootverzekeraars

Bootverzekering

Niet alleen op de weg kunnen er vervelende zaken gebeuren, maar ook op het water kunnen verschillende dingen voorvallen. Sluit voor jouw boot een aparte aansprakelijkheidsverzekering af. De schade die je aanbrengt aan iemand anders met je boot valt namelijk onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Het is dan ook slim als je in bezit bent van een boot je te verzekeren tegen diefstal en/of schade en een bootverzekering af te sluiten.

Bootverzekering

Een bootverzekering is een verzekering die de schade door of aan je boot dekt. Er bestaan verschillende dekkingen en pakketten. De basisdekking is de WA-verzekering. Daarnaast kun je nog kiezen uit de Beperkte en de Volledige Cascoverzekering.

Soorten bootverzekeringen

Er zijn een aantal verschillende soorten bootverzekeringen. Er bestaan twee hoofdsoorten bootverzekeringen. Dit zijn de WA-verzekering en de Cascoverzekering.

WA-verzekering

De WA-verzekering voor een boot is geen verplichte verzekering, maar wel een erg verstandige. Met de WA-verzekering ben je verzekerd voor de schade die je een ander aanbrengt met je boot. Lichamelijk letsel en materiële schade aan anderen tot €10 miljoen is gedekt. Vaak kan de WA-verzekering uitgebreid worden met een aanvullende schade, diefstal of brandverzekering.

Cascoverzekering

De Cascoverzekering heeft twee varianten. De Beperkte Casco en de Volledig Casco (ook wel Allrisk). Met de Beperkte Casco ben je verzekerd voor diefstal en/of schade aan je eigen boot. Deze schade kan ook ontstaan door de natuur. Met de Volledig Casco ben je ook verzekerd voor aanvaringen en vandalisme.

Soorten boten

Bij het afsluiten van een bootverzekering wordt er gevraagd naar het soort boot dat je bezit. Er zijn vier hoofdcategorieën waar je uit kunt kiezen:

 • Zeilboot
 • Speedboot
 • Sloep
 • Jacht

Deze hoofdcategorieën zijn nog onder te verdelen in subcategorieën, maar zijn per verzekeraar verschillend.

Voordelen van een bootverzekering

Naast dat je goed verzekerd bent met een bootverzekering, zijn er nog een aantal andere voordelen van een bootverzekering. Zo krijg je na negen schadevrije jaren bij veel verzekeraars een hoge no-claimkorting. Deze korting kan in sommige gevallen wel oplopen tot 50%. Dat is mooi meegenomen. Daarnaast is de trailer vaak gratis meeverzekert. Dit geldt echter alleen als de trailer op de polis staat vermeld.

Ook de inboedel is verzekerd. Dit is pas vanaf de Beperkte Casco verzekering. Er worden geen extra premie kosten in rekening gebracht voor het meeverzekeren van de inboedel.
Tot slot is de uitgebreide keuze voor het vaargebied een groot voordeel van de bootverzekering. Je kunt precies kiezen in welke gebieden je verzekerd wilt zijn.

Zeewaardigheid verklaring

Mocht je op zee willen varen, dan verplicht de verzekeraar je vaak een zeewaardigheid verklaring aan te vragen. Dit is een lijst met spullen die verplicht aanwezig moeten zijn op de boot om de zee op te mogen. Wanneer alle spullen aanwezig zijn worden jij en je boot zeewaardig verklaard en mag je de zee bevaren.

Bootverzekering vergelijken en afsluiten

Voldoende informatie gelezen en nu op zoek naar dé bootverzekering voor jouw boot? Dankzij de onafhankelijke vergelijkingstool bovenaan de pagina, kun je nu allerlei bootverzekeringen vergelijken. Vergelijk op prijs, kwaliteit, dekking en service of iets wat jij belangrijk vindt. Vergelijk en vind de beste bootverzekering.

 

Onze top 3 bootverzekeraars

Waarop zijn de premies van de bootverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Houten sloep uit 1976
 • Lengte sloep 5,20 meter
 • Waarde sloep € 4.000,-
 • Buitenboordmotor benzine met 10pk uit 2021
 • WA + beperkt casco of vergelijkbaar
 • Eigen risico € 0,-
 • Geen aanvullende dekkingen
 • Geen trailer
 • 5 schadevrije jaren
 • Vaargebied Nederlandse binnenwateren
 • Ligplaats Nederland, maar niet Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag

Datum berekening: 22 maart 2024

Stappenplan voor het afsluiten van een bootverzekering

Om de juiste premie voor jou af te sluiten, hebben verzekeraars wat informatie nodig. Lees dit stukje rustig door en zie hoe je een bootverzekering kunt afsluiten.

Stap 1: Algemene vragen over je boot

Bij de eerste stap worden er een aantal algemene vragen gesteld over je boot. Deze vraag gaan over het bouwjaar, de lengte, de waarde, de naam en het materiaal waarvan de boot is gemaakt.

Stap 2: Specifieke informatie over je boot

Bij de tweede stap wordt er gevraagd naar specifieke informatie over je boot. Er worden vragen gesteld over je motor. Ook andere specificaties komen aan bod. Zorg er dus voor dat je alle informatie over je boot bij de hand hebt.

Stap 3: Dekking kiezen

Bij stap drie zul je de keuze moeten maken tussen verschillende dekkingen en pakketten. Kies je voor de basisdekking of wil je toch graag zo uitgebreid mogelijk verzekerd zijn. Zulke vragen zal je jezelf moeten stellen bij stap drie.

Stap 4: Controleren ingevulde vragen

De vierde stap is een controlemoment. Vraag jezelf af of je niet per ongeluk een typefout hebt gemaakt of iets dergelijks. Het zou zonde zijn als er verkeerde informatie staat op je polis, waardoor je niet verzekerd bent.

Stap 5: Invullen persoonlijke gegevens

De een-na-laatste stap bestaat uit het invullen van persoonlijke gegevens. Ze vragen dan naar je naam, adres, geboortedatum, e-mail, telefoonnummer en ga zo maar door. Het is belangrijk om deze informatie juist door te geven, zodat in gevallen van nood jij hen goed kan bereiken.

Stap 6: Afsluiten

Ben je helemaal tevreden en heb je alles dubbel gecontroleerd? Dan is het tijd om de bootverzekering af te sluiten. De bootverzekering heb je helemaal op maat afgestemd en is de beste verzekering voor je situatie.

Keuze uit de beste bootverzekeraars

Een groot aanbod bootverzekeraars

BALK VERBERGEN
Met onze vergelijkingstool vraag je in 5 minuten simpel een verzekering aan!
1
Stap 1: uw gegevens

Vul je geboortedatum in en selecteer de hoogte van je gewenste eigen risico.

2
Stap 2: aanvullende dekking

Selecteer eventueel aanvullende dekkingen.

3
Stap 3: vergelijken
Vergelijk zorgverzekeringen op prijs, dekking en gecontracteerde zorgverleners.

Veelgestelde vragen bootverzekering

De belangrijkste antwoorden over bootverzekering

Bootverzekering vergelijken

De voordeligste bootverzekeringen vergelijken

Soorten bootverzekeringen

Wanneer je de boot verzekert kan je kiezen uit twee verschillende hoofdsoorten bootverzekeringen:

 • Alleen een WA-verzekering, waarbij je verzekerd bent voor schade die je een ander aanbrengt. Vaak kan de WA-verzekering uitgebreid worden met een dekking voor aanvullende schade, diefstal of brandverzekering voor je boot.
 • Een cascoverzekering, die ook schade dekt die door anderen of onvoorziene omstandigheden zijn veroorzaakt. Vaak kan ook nog uitgebreid worden naar een Casco+ verzekering. De exacte dekkingen verschillen per verzekeraar.

Soorten boten

Bij het afsluiten van een bootverzekering wordt er gevraagd naar het soort boot dat je bezit. Welke soort boot je kunt verzekeren is per verzekeraar verschillend. Er zijn verschillende soorten boten waar je uit kunt kiezen:

 • Open zeilboot
 • Kajuitzeiljacht
 • Motorzeiler
 • Motorboot
 • Speedboot
 • Sloep
 • Rubberboot
 • Catamaran
 • Jetski

Dekking bootverzekering

Normale dekking

Bij de bootverzekering is er de keuze tussen de WA bootverzekering en de WA Casco bootverzekering. De WA verzekering dekt de schade die je veroorzaakt aan derden. Met de WA Casco verzekering ben je niet alleen verzekerd voor de schade die je toebrengt aan derden maar ook voor storm- en brandschade.

Aanvullende dekking

Ook bij de bootverzekering is het mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Het verschilt per verzekeraar welke aanvullende dekkingen je kan afsluiten bij jouw bootverzekering. Vaak bieden verzekeraars een extra inboedelverzekering, verhaalsrechtsbijstand, opvarenden verzekering, verhuur verzekering en hulp onderweg aan.

Speciale verzekeringen

Voor speciale boten zijn er aangepaste verzekeringen gecreëerd, dit zijn de:

 • Catamaranverzekering
 • Motorverzekering
 • Sloepverzekering
 • Speedbootverzekering
 • Zeilbootverzekering

Een eigen risico bij een bootverzekering

In principe betaal je bij een WA-verzekering geen eigen risico. Bij een uitgebreidere verzekering, zoals een Beperkt Casco en een Volledig Casco (Allrisk) betaal je vaak wel een eigen risico. Deze wordt bepaald aan de hand van de waarde van jouw boot.

Vaarbewijs nodig om een boot te verzekeren

Niet voor elke boot is een vaarbewijs nodig om te mogen besturen, dus is het voor deze boten ook niet verplicht om een vaarbewijs te hebben als je een verzekering af wil sluiten. Voor boten waar het verplicht is een vaarbewijs te bezitten om de boot te besturen, heb je ook een vaarbewijs nodig om een verzekering voor die boot af te kunnen sluiten.

Opzeggen van een bootverzekering

Je kan de verzekering opzeggen op de opzegdatum. De meeste verzekeraars hanteren één maand opzegtermijn. Een bootverzekering ligt meestal een jaar vast. Daarna kan je de verzekering vaak per maand opzeggen. Er zijn uitzonderingen waardoor je binnen het vastgelegde jaar je verzekering al kunt opzeggen. Dit betreft dan een verandering in de premie of polisvoorwaarden die in jouw nadeel zijn. Wanneer er sprake is van verkoop van de boot kan je de verzekering tussentijds opzeggen, maar wanneer je van verzekeraar wil wisselen is er vaak een opzegtermijn voor de bootverzekering. Tegenwoordig kan je jouw bootverzekering vrijwel overal per post en per e-mail opzeggen. De opzegprocedure kan je terugvinden in de voorwaarden van je verzekering.

Overstappen van bootverzekering

Zodra de opzegdatum van jouw huidige bootverzekering bereikt is, kan je via Verzekering.nl een nieuwe bootverzekering afsluiten. Zorg ervoor dat jouw nieuwe verzekering pas ingaat op de dag dat de oude ophoudt, anders betaal je een dubbele premie.

Inboedel van boot meeverzekeren

Of je inboedel is meeverzekerd hangt af van welke verzekering je afsluit. Bij een WA-verzekering is de inboedel niet meeverzekerd, maar mocht je een WA met cascoverzekering afsluiten kan je er meestal voor kiezen om jouw inboedel mee te verzekeren. Het dekkingsbedrag verschilt per verzekeraar.

Bootverzekering verplicht

In Nederland is het niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Dit wordt echter wel aangeraden om zo eventuele hoge kosten door schade te dekken. In sommige landen is het wél verplicht om een bootverzekering te hebben, ook voor toeristen die op de zee varen die bij dat land hoort.

Boot in haven of stalling verzekeren

De meeste verzekeraars dekken ook schade die in de stalling of haven is veroorzaakt. Vaak moet de haven of stalling waar de boot ligt wel aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor dekking van de kosten. Deze eisen zijn te vinden in de polisvoorwaarden en verschillen per verzekeraar.

Boot allrisk verzekeren in grachten van grote steden

Dit kan, maar niet veel verzekeraars bieden deze verzekering aan. Dit vanwege de hoge kans op schade aan je boot. Je kan wel bijna altijd WA verzekeren in de grachten van een grote stad.

Tijdelijke boot voor 6 maanden verzekeren

Nee, het tijdelijk verzekeren gaat in de basis niet. De verzekering staat voor een jaar vast. Daarna kan je meestal elke maand opzeggen. Wanneer er sprake is van verkoop kun je vaak wel tussentijds opzeggen.

Vaargebied van een bootverzekering

Wanneer je een verzekering afsluit vraagt de verzekeraar je om een keuze te maken tussen de vaargebieden. Deze vaargebieden zijn vaak onderverdeeld in Nederlandse vaargebieden en Europese vaargebieden. De termen klein vierkant en groot vierkant worden gebruikt om verschillende Europese vaargebieden te definiëren. Het is belangrijk dit goed in de gaten te houden aangezien je simpelweg geen dekking zal hebben wanneer je buiten je verzekerde vaargebied gaat. Mocht je toch verder willen varen dan je verzekerde gebied neem dan gelijk contact op met je verzekeraar.

Voor welke soorten boten is er een bootverzekering

Wanneer je je verzekering afsluit moet je altijd aangeven welke soort boot je wil verzekeren. Dit heeft invloed op de hoeveelheid premie die je gaat betalen. Let op: niet elke verzekeraar biedt verzekeringen voor alle soorten boten.

No-claimkorting bij een bootverzekering

Een no-claimkorting is een bedrag dat van jouw premie afgaat wanneer je één of meer jaren schadevrij hebt gevaren. Omdat je in deze jaren geen schade hebt geclaimd gaat jouw premiebedrag omlaag. Bij de meeste verzekeraars kan je een no-claimkorting krijgen als je één of meer schadevrije jaren hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting. Er zit echter wel een limiet aan deze korting. Dit is per verzekeraar verschillend.

Een allrisk bootverzekering

Een allrisk bootverzekering is een verzekering voor de boot die de meest volledige dekking biedt bij schade die je aanbrengt aan anderen en schade aan eigen boot. Deze verzekering wordt ook wel de WA met volledig casco bootverzekering genoemd.
Scroll naar boven