Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Bootverzekering vergelijken

Zorgeloos het water op

Beschikbare verzekeringen

FBTO Bootverzekering
FBTO Bootverzekering vanaf € 5,51*
Nationale-Nederlanden Bootverzekering
Nationale-Nederlanden Bootverzekering vanaf € 8,28*

Bootverzekering vergelijken informatie

Normale dekking
Bij de bootverzekering is er de keuze tussen de WA bootverzekering en de WA Casco bootverzekering. De WA verzekering dekt de schade die je veroorzaakt aan derden. Met de WA Casco verzekering ben je niet alleen verzekerd voor de schade die je toebrengt aan derden maar ook voor storm- en brandschade.

Aanvullende dekking
Ook bij de bootverzekering is het mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Deze aanvullende verzekeringen verschillen wel per verzekeraar.

Waarop zijn de premies van de bootverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Houten sloep uit 1976
 • Lengte sloep 5,20 meter
 • Waarde sloep € 4.000,-
 • Buitenboordmotor benzine met 10pk uit 2021
 • WA + beperkt casco of vergelijkbaar
 • Geen aanvullende dekkingen
 • Geen trailer
 • 5 schadevrije jaren
 • Vaargebied Nederlandse binnenwateren
 • Ligplaats Nederland, maar niet Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag


Datum berekening: 3 juni 2022

Voor speciale boten zijn er aangepaste verzekeringen gecreëerd, dit zijn de:

 • Catamaranverzekering
 • Motorverzekering
 • Sloepverzekering
 • Speedbootverzekering
 • Zeilbootverzekering

Betaal je een eigen risico bij een bootverzekering?

In principe betaal je bij een WA-verzekering geen eigen risico. Bij een uitgebreidere verzekering, zoals een Beperkt Casco en een Volledig Casco (Allrisk) betaal je vaak wel een eigen risico. Deze wordt bepaald aan de hand van de waarde van jouw boot.

Heb ik een vaarbewijs nodig om een boot te kunnen verzekeren?

Niet voor elke boot is een vaarbewijs nodig om te mogen besturen, dus is het voor deze boten ook niet verplicht om een vaarbewijs te hebben als je een verzekering af wil sluiten. Voor boten waar het verplicht is een vaarbewijs te bezitten om de boot te besturen, heb je ook een vaarbewijs nodig om een verzekering voor die boot af te kunnen sluiten.

Hoe kan ik mijn bootverzekering opzeggen?

Tegenwoordig kan je jouw verzekering vrijwel overal per post en per email opzeggen. De opzegprocedure kan je terugvinden in de voorwaarden van je verzekering.

Hoe kan ik overstappen van bootverzekering?

Zodra de opzegdatum van jouw huidige bootverzekering bereikt is, kan je via Verzekering.nl een nieuwe bootverzekering afsluiten. Zorg ervoor dat jouw nieuwe verzekering pas ingaat op de dag dat de oude ophoudt, anders betaal je dubbele premiekosten.

Is de inboedel van mijn boot meeverzekerd?

Of je inboedel is meeverzekerd hangt af van welke verzekering je afsluit. Bij een WA-verzekering is de inboedel niet meeverzekerd, maar mocht je een WA met casco-verzekering afsluiten kan je er meestal voor kiezen om jouw inboedel mee te verzekeren. Het dekkingsbedrag verschilt per verzekeraar.

Is een bootverzekering verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Dit wordt echter wel aangeraden om zo eventuele hoge kosten door schade te dekken. In sommige landen is het wél verplicht om een bootverzekering te hebben, ook voor toeristen die op de zee varen die bij dat land hoort.

Is mijn boot ook in de haven/stalling verzekerd?

De meeste verzekeraars dekken ook schade die in de stalling of haven is veroorzaakt. Vaak moet de haven of stalling waar de boot ligt wel aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor dekking van de kosten. Deze eisen zijn te vinden in de polisvoorwaarden en verschillen per verzekeraar.

Kan ik mijn boot ook allrisk verzekeren in grachten van grote steden?

Dit kan, maar niet veel verzekeraars bieden deze verzekering aan. Dit vanwege de hoge kans op schade aan je boot. Je kan wel bijna altijd WA verzekeren in de grachten van een grote stad.

Kan ik mijn boot ook voor 6 maanden verzekeren?

Nee, de verzekering staat voor een jaar vast. Daarna kan je meestal elke maand opzeggen.

Op welk vaargebied geldt een bootverzekering?

Wanneer je een verzekering afsluit vraagt de verzekeraar je om een keuze te maken tussen de vaargebieden. Deze vaargebieden zijn vaak onderverdeeld in Nederlandse vaargebieden en Europese vaargebieden. De termen klein vierkant en groot vierkant worden gebruikt om verschillende Europese vaargebieden te definiëren.

Voor welke soorten boten is de bootverzekering geschikt?

Wanneer je je verzekering afsluit moet je altijd aangeven welke soort boot je wil verzekeren. Dit heeft invloed op de hoeveelheid premie die je gaat betalen. Let op: niet elke verzekeraar biedt verzekeringen voor alle soorten boten.

Wanneer kan ik een bootverzekering opzeggen?

Je kan de verzekering opzeggen op de opzegdatum. De meeste verzekeraars hanteren één maand opzegtermijn. Een bootverzekering ligt meestal een jaar vast. Daarna kan je de verzekering vaak per maand opzeggen. Er zijn uitzonderingen waardoor je binnen het vastgelegde jaar je verzekering al kunt opzeggen. Dit betreft dan een verandering in de premie of polisvoorwaarden die in jouw nadeel zijn. Ook kan je de verzekering vroegtijdig opzeggen als je je boot verkoopt.

Wanneer krijg ik een no-claimkorting bij mijn bootverzekering?

Bij de meeste verzekeraars kan je een no-claimkorting krijgen als je één of meer schadevrije jaren heeft opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting. Er zit echter wel een limiet aan deze korting. Dit is per verzekeraar verschillend.

Wat is een allrisk bootverzekering?

Een allrisk bootverzekering is een verzekering voor de boot die de meest volledige dekking biedt bij schade die je aanbrengt aan anderen en eigen schade. Deze verzekering wordt ook wel de WA met volledig casco genoemd.

Wat is een bootverzekering?

Een bootverzekering is een verzekering voor jouw boot. Door een verzekering af te sluiten dek je jezelf, en jouw portemonnee, tegen hoge kosten wanneer er bijvoorbeeld schade ontstaat aan jouw boot.

Wat is een no-claimkorting?

Een no-claimkorting is een bedrag dat van jouw premie afgaat wanneer je één of meer jaren schadevrij hebt gevaren. Omdat je in deze jaren geen schade hebt geclaimd gaat jouw premiebedrag omlaag.

Wat is er verzekerd bij een bootverzekering?

Wat er verzekerd is bij een bootverzekering hangt af van welke soort verzekering je hebt afgesloten en bij welke verzekeraar je dit hebt gedaan. Er zijn meestal drie verzekeringen waaruit je kan kiezen: WA-verzekering (dekt alleen schade die je een ander aandoet), WA beperkt casco (dekt naast schade die je veroorzaakt bij een ander ook een aantal schadeoorzaken wanneer je eigen schade veroorzaakt) en WA volledig casco, ook wel allrisk genoemd. Deze laatste verzekerd naast de schade die je een ander toedoet ook de meeste eigen schade en schade door onvoorziene omstandigheden.

Welke aanvullende dekkingen kan ik bij een bootverzekering afsluiten?

Het verschilt per verzekeraar welke aanvullende dekkingen je kan afsluiten bij jouw bootverzekering. Vaak bieden verzekeraars een extra inboedelverzekering, verhaalsrechtsbijstand en hulp onderweg.

Welke dekking heb ik met een bootverzekering?

Met een WA-verzekering dekt de verzekeraar alleen de kosten voor schade die je aan iemand anders hebt aangebracht. De WA beperkt Cascoverzekering en WA volledig Casco dekken ook eigen schade. Wat jouw verzekering precies dekt kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Bootverzekering vergelijken Overig

Niet alleen op de weg kunnen er vervelende zaken gebeuren, maar ook op het water kunnen verschillende dingen voorvallen. Sluit voor jouw boot een aparte aansprakelijkheidsverzekering af. De schade die je aanbrengt aan iemand anders met jouw boot valt namelijk niet onder de dekkingen van jouw AVP. Het is dan ook slim als je in bezit bent van een boot je te verzekeren tegen diefstal en/of schade en een bootverzekering af te sluiten.

Wanneer je een bootverzekering afsluit moet je kiezen uit het soort boot wat je wilt verzekeren. Vervolgens moet je een vaargebied selecteren waarvoor je wilt verzekeren. De vaargebieden worden meestal ingedeeld in 3 of 4 verschillende gebieden. Vaargebied 1 beslaat de Nederlandse wateren, en Vaargebied 3 of 4 (dit hangt af van de verzekeraar) beslaat meestal vrijwel alle wateren ter wereld. Verzekeraars geven wel altijd grenzen aan tot waar je verzekerd bent. Door verschillende omstandigheden, zoals oorlog, piraterij of rotsen kunnen sommige gebieden te riskant zijn. Binnen 10 kilometer voor de kust van Libië ben je bijvoorbeeld bij de meeste verzekeraars niet verzekerd.

Mocht je op zee willen varen verplicht de verzekeraar je vaak een zeewaardigheidsverklaring aan te vragen. Dit is een lijst met spullen die verplicht aanwezig moeten zijn op de boot om de zee op te mogen. Wanneer alle spullen aanwezig zijn worden jij en je boot zeewaardig verklaard en mag je dus de zee bevaren.

Soorten verzekeringen

Wanneer je de boot verzekert kan je kiezen uit twee verschillende hoofdsoorten bootverzekeringen:

 • Alleen een WA-verzekering, waarbij je verzekerd bent voor schade die je een ander aanbrengt. Vaak kan de WA-verzekering uitgebreid worden met een aanvullende schade, diefstal of brandverzekering.
 • Een Cascoverzekering, die ook schade dekt die door anderen of onvoorziene omstandigheden zijn veroorzaakt. Vaak kan ook nog uitgebreid worden naar een Casco+ verzekering.

Soorten boten

Bij het afsluiten van een bootverzekering wordt er gevraagd naar het soort boot dat je bezit. Er zijn vier hoofdcategorieën waar je uit kunt kiezen:

 • Zeilboot
 • Speedboot
 • Sloep
 • Jacht

Deze hoofdcategorieën zijn nog onder te verdelen in subcategorieën, maar deze zijn per verzekeraar verschillend.

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright