Zakelijk

​Uw boot klaar maken voor het nieuwe vaarseizoen

Bootverzekering nieuws

Onze top 3 bootverzekeraars

​Uw boot klaar maken voor het nieuwe vaarseizoen

2 minuten leestijd
Het lekkere weer is in aantocht en daarmee gaat het nieuwe vaarseizoen weer bijna van start. Voor aanvang van het nieuwe seizoen is het goed om uw boot klaar te maken voor het water en goed te kijken naar uw verzekering en aansprakelijkheid. Een aanvaring of beschadiging is erg vervelend en uw boot valt vaak niet onder uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Boot klaarmaken voor het water

Uw boot moet allereerst klaar zijn om veilig het water op te kunnen. Verwijder grove stukken vuil en repareer de krassen in de boot om waterdoorlating te voorkomen. Verf eventueel enkele onderdelen opnieuw en zorg voor een goede waslaag. Uw kunt nu veilig met uw boot het water op. Vervolgens kunt u gaan kijken naar aansprakelijkheid en verzekeringen.

Verschillende bootverzekeringen

De verzekering die u kunt afsluiten, hangt af van het type boot dat u bezit. De volgende bootverzekeringen zijn er:

  • ·Catamaranverzekering
  • Motorbootverzekering
  • Sloepverzekering
  • Speedbootverzekering
  • Zeilbootverzekering

Vaargebieden

U kunt ervoor kiezen om een keer wat verder uit uw buurt te gaan varen. Er zijn echter verschillende vaargebieden die ook in verbinding staan met uw verzekering. De meeste verzekeraars hanteren dezelfde vaargebieden. Het eerste vaargebied zijn de Nederlandse binnenwateren. De tweede is het vaargebied Nederland; waaronder de Nederlandse binnenwateren en de zee rondom Nederland valt tot 20 zeemijlen uit de kust. Als u door Europa wilt gaan varen, valt u onder vaargebied Europese binnenwateren. Als u nog verder wilt, zijn er verzekeringen voor in en rondom Europa en voor buiten Europa.

Aansprakelijkheid

Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft, ben u niet automatisch verzekerd als u ergens tegenaan vaart. Een vaartuig valt niet onder de dekking van uw aansprakelijkheidsverzekering. U kunt hier dus geen beroep op doen, maar u bent daarentegen wel wettelijk aansprakelijk als u schade veroorzaakt. Daarom is het verstandig om een goede bootverzekering af te sluiten.

Uitzonderingen

Wanneer u schade veroorzaakt met een klein vaartuig, bestaat er een kans dat dit onder een van de uitzonderingen van uw aansprakelijkheidsverzekering valt. Als u bijvoorbeeld schade toebrengt met een roeiboot of kano, kan dit onder een van de uitzonderingen vallen. Dit gaat ook op wanneer uw zeilboot een maximaal oppervlak heeft van 16 vierkante meter. Een buitenboordmotor is toegestaan, mits het vermogen daarvan niet hoger is dan 3 kilowatt.

Afsluiten met hulp van een specialist

Uw tussenpersoon regelt waarschijnlijk al uw verzekeringen. Dan is uw bootverzekering onderdeel van dat pakket. Een boot vraagt echter om een specialistische verzekering. Bij veel verzekeraars zijn er geen watersportexperts werkzaam. Hierdoor kan het zijn dat uw schade niet goed wordt beoordeeld, omdat zij kennis en ervaring missen. U betaalt dan wel veel premie, maar u heeft dan vaak geen goede dekking. Neem daarom de tijd bij het uitzoeken van een specialistische bootverzekering. Bij schade ziet u de voordelen hiervan terug.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven