Winterweer en autoverzekering: Waar moet ik rekening mee houden?

Bespaar op je premie

Autoverzekering nieuws

Winterweer en autoverzekering: Waar moet ik rekening mee houden?

3 minuten leestijd

Tijdens de winter kunnen schadegevallen door slecht weer voorkomen. Denk aan het wegglijden door ijs op de weg of dat je auto geraakt wordt door een sneeuwbal. Hoe bereid je jouw auto het beste voor op winterse omstandigheden en wat zijn belangrijke punten met betrekking tot winterweer en de autoverzekering?

Je auto winterklaar maken

Je kunt met een paar stappen je auto winterklaar maken. Hiermee verleng je niet alleen de levensduur van jouw auto, maar zorg je er ook voor dat je veiliger op de weg bent. Volgens de ANWB is de kans op autoschade in de winter 60 procent groter dan in de zomer. Om je veiliger te voelen op de weg hebben we een lijstje samengesteld zodat je beter voorbereid de winter tegemoet gaat.

  1. Winterbanden: Het eerste punt betreft het monteren van winterbanden onder je auto. In Nederland is het niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Echter, tijdens winterse omstandigheden zijn winterbanden zeker geen overbodige luxe. Ze bieden betere grip op sneeuw of ijs vanwege hun diepere profiel. Dit verkort tevens de remweg. Alternatief voor winterbanden zijn vierseizoenenbanden, waarmee je gedurende alle seizoenen goed uitgerust bent. Indien je kiest voor winterbanden, dien je deze in het voorjaar weer te vervangen voor zomerbanden.
  2. Bandenspanning: Bij dalende buitentemperaturen is het raadzaam om de bandenspanning iets te verhogen voor betere grip. Bij een temperatuurdaling van 10 graden, stijgt de bandenspanning met 0,1 bar. Stel dat de geadviseerde bandenspanning van je auto bij 20 graden 2,0 bar is, dan dien je bij 10 graden de bandenspanning op 2,1 bar te zetten. Bij 0 graden is dit 2,2 bar.
  3. Ruitenwisservloeistof met antivries: Bij bevriezingsgevaar is het verstandig om de ruitenwisservloeistof bij te vullen met een antivriesvariant. De variant herken je aan de blauwe kleur, terwijl de zomervariant vaak roze of geel is. Door het gebruik van antivriesvloeistof bevriezen je ruiten niet. Zo kun je pekel en vuil snel van je ramen verwijderen.
  4. Wintervoorraad: Het is handig om standaard een ijskrabber in je auto te hebben. Hiermee kun je gemakkelijk het ijs van je autoruiten verwijderen en veilig de weg op gaan. Het is gevaarlijk en ook verboden om met besneeuwde of beijzelde ramen te rijden. Naast een ijskrabber zijn er andere producten die handig zijn om bij je te hebben. Denk aan een beschermingsdeken voor je voor- en achterruit, startkabels en een zaklamp.
  5. Wintercheck: Als je geen zin hebt om zelf alles te controleren, kun je ook eenvoudig een wintercheck bij een autogarage laten uitvoeren. Zij maken je auto helemaal winterklaar, waardoor je met een gerust gevoel de weg op kunt.

Autoverzekering met betrekking tot winterweer

Het kan voorkomen dat je in de winter schade aan je auto krijgt door het weer. Of deze schade vergoed wordt, is afhankelijk van de dekking van je verzekering. Bij schade door storm of hagel ben je gedekt met een beperkt casco verzekering of een all risk verzekering. Met een WA-verzekering wordt enkel schade aan anderen vergoed, niet je eigen schade. Stel dat je vanwege gladheid bent weggegleden en hierdoor tegen een andere auto bent gebotst. In dit geval wordt je eigen schade alleen vergoed met een all risk verzekering. Gladde wegen zijn een gevolg van weersomstandigheden en vallen daarom niet onder beperkt casco. Met een WA-verzekering of beperkt casco ben je wel gedekt voor de schade aan het andere voertuig. Als je één van deze twee dekkingen hebt, dien je de schade aan je eigen auto dus zelf te betalen. 

Sneeuwbalschade

Het kan gebeuren dat er iemand een sneeuwbal tegen jouw auto gooit en hierdoor sprake ontstaat. Als je deze schade niet op de tegenpartij kunt verhalen, wordt dit alleen gedekt met de all risk verzekering. In dergelijke gevallen is het verstandig om te overwegen of het de moeite waard is om de schade te claimen op je verzekering. Door schade te claimen, verminder je het aantal schadevrije jaren. Hierdoor wordt de premiekorting minder en stijgt je maandelijkse premie. Soms is het voordeliger om zelf de schade te betalen.

Autoverzekering afsluiten

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Bij ons kun je diverse autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Maak gebruik van onze vergelijkingstool. De vergelijker zoekt de beste autoverzekering die aansluit op jouw wensen en behoeften. Klik op de ‘vergelijk autoverzekeringen’ knop om snel je premie te berekenen. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je bij Verzekering.nl.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven