Zakelijk

Begrafenisverzekering afsluiten

Een begrafenisverzekering afsluiten binnen een paar stappen!

Bekijk alle uitvaartverzekeringen

Bekijk de mogelijkheden via onderstaande uitvaartverzekeringstool. Klik hiervoor op de onderstaande button en selecteer de gewenste opties.

Bekijk de opties

Begrafenisverzekering afsluiten

Het overlijden van een geliefde brengt niet alleen emotionele last met zich mee voor de nabestaanden, maar er zijn ook praktische stappen die genomen moeten worden. Door voorbereid te zijn met een begrafenisverzekering, ook bekend als een uitvaartverzekering, kunnen individuen en hun families gemoedsrust vinden in moeilijke tijden. Wanneer de verzekerde overlijdt, keert de verzekeraar een geldbedrag of een pakket met diensten uit, afhankelijk van het type begrafenisverzekering. Met dit bedrag of pakket aan diensten kan de begrafenis worden georganiseerd.

De kosten van een uitvaart kunnen aanzienlijk zijn en onverwachte financiële lasten met zich meebrengen. De kosten liggen ongeveer tussen de € 9.000 en € 11.500, maar de werkelijke kosten variëren afhankelijk van persoonlijke wensen. Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een uitgebreide afscheidsdienst, dan kost dit meer dan bijvoorbeeld een afscheid in kleine kring. De kosten voor een begrafenis zijn over het algemeen hoger dan de kosten voor een crematie. Dit komt onder andere door de prijs van een graf, grafrechten, een grafmonument en onderhoud.

De premie die je betaalt voor de verzekering is het geld dat je apart zet voor jouw uitvaart. Je kunt zelf bepalen hoe hoog de dekking zal zijn voor de begrafenis, en daarmee ook de totale vergoeding voor de uitvaart. Het is verstandig om verschillende begrafenisverzekeringen met elkaar te vergelijken om de meest passende en betaalbare optie te vinden. Elk leven verdient een mooi afscheid. Kosten zouden daarbij niet in de weg moeten staan. Pak daarom de regie over je eigen afscheid en kies een begrafenisverzekering die bij je past. Verzekering.nl biedt een overzicht van verschillende begrafenisverzekeringen, waardoor het gemakkelijk wordt om snel de beste keuze te maken.

Hier zijn enkele redenen waarom Verzekering.nl de beste keuze is voor het afsluiten van jouw begrafenisverzekering:

Voldoet aan jouw laatste wensen en behoeften

Vind de beste begrafenisverzekering voor jouw situatie en behoeften

Sluit binnen 5 minuten een begrafenisverzekering af

Verschillende factoren die de hoogte van de premie bepalen

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn er verschillende factoren die de premie bepalen.

 • De leeftijd van de verzekerde is hierbij een belangrijke factor. Over het algemeen geldt dat hoe jonger je bent, hoe goedkoper de premie is, omdat de kans op overlijden kleiner is en de looptijd langer.
 • Ook het verzekerde bedrag en de looptijd zijn van invloed op de premie. Hoe hoger het verzekerde bedrag en hoe korter de looptijd, hoe hoger de premie.
 • Het soort uitvaartverzekering en het moment van afsluiten kunnen ook van invloed zijn op de premie.

Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de verschillende opties en factoren voordat je een uitvaartverzekering afsluit.

Op deze pagina heb je niet de mogelijkheid om te vergelijken gebaseerd op je actuele situatie. Wel kun je vergelijken op basis van de lijst met actuele verzekeraars die op deze pagina getoond wordt.

Wat dekt een uitvaartverzekering?

Een begrafenisverzekering is essentieel om de kosten van een begrafenis te dekken en om de nabestaanden te ontlasten van onverwachte financiële lasten tijdens een moeilijke periode. Er zijn drie hoofdtypen begrafenisverzekeringen: natura-, kapitaal- en combinatieverzekeringen. Elke verzekering biedt verschillende niveaus van dekking voor de uitvaart, en het is belangrijk om de specifieke kenmerken van elke optie te begrijpen om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw wensen en behoeften. Om dit proces te vergemakkelijken, hebben we een overzicht samengesteld van wat elk type verzekering dekt tijdens de uitvaart:

Natura
Kapitaal
Combinatie
Uitvaart wensen vooraf aangegeven
Veel keuzevrijheid nabestaanden
Uitkering in vorm van diensten
Uitkering in vorm van geld
Uitvaart wordt geregeld
Nabestaanden bepalen vorm uitvaart
Keuze uitvaartverzekeraars
Vrije keuze
Vrije keuze
Beperkt

Soorten uitvaartverzekering

Er zijn drie verschillende soorten voor een begrafenisverzekering. Kies je voor een naturaverzekering, kapitaalverzekering of juist voor een combinatieverzekering? De vergoeding die je nabestaanden ontvangen, hangt af van de gekozen uitvaartverzekering. Ben je niet helemaal bekend met wat elke variant precies inhoudt? Geen zorgen, wij zullen dit voor jou verduidelijken.

Naturaverzekering

Een naturaverzekering is een van de meest gebruikelijke opties voor begrafenisverzekeringen. Een naturaverzekering is een gangbare optie. Hierbij betaal je maandelijks een premie, maar wordt er geen geldbedrag verzekerd. In plaats daarvan zal de uitvaartverzekeraar bij overlijden diensten en goederen leveren, zoals vervoer, catering en rouwkaarten.

Het voordeel hiervan is dat het veel regelt voor nabestaanden in een toch al zware periode van rouw. Echter is er minder vrijheid bij het vormgeven van de uitvaart, en voor specifieke wensen kunnen extra kosten komen kijken. Daarnaast kunnen de gedekte diensten per naturaverzekering sterk verschillen.

Kapitaalverzekering

Samen met de naturaverzekering is de kapitaalverzekering een veel gekozen optie. Bij deze verzekering wordt bij het afsluiten een vast bedrag bepaald dat wordt uitgekeerd bij overlijden. Soms bouwt het ook extra kapitaal op, afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar.

Dit biedt meer vrijheid in de organisatie van de uitvaart en op deze manier kunnen ze de uitvaart persoonlijk maken, dit is iets wat veel mensen aantrekkelijk vinden. Echter, nabestaanden moeten de waarde van de verzekering jaarlijks aangeven in hun belastingaangifte.

Combinatieverzekering

De combinatieverzekering combineert zowel een natura- als kapitaalverzekering. Deze verzekering biedt bepaalde gedekte diensten, zoals vervoer en rouwkaarten, en keert ook een geldbedrag uit dat vrij te besteden is door nabestaanden.

Dit biedt een mix van voordelen: de gereguleerde diensten verminderen de organisatielast voor nabestaanden, terwijl ze ook de flexibiliteit hebben om extra geld te gebruiken voor aanvullende diensten of persoonlijke aanpassingen aan de uitvaart. Een potentieel nadeel is dat de premie over het algemeen hoger kan zijn dan bij individuele natura- of kapitaalverzekeringen.

Kosten van een begrafenis ten opzichte van een crematie

De kosten van een begrafenis kunnen aanzienlijk verschillen ten opzichte van die van een crematie. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor een begrafenis hoger dan die voor een crematie. Dit prijsverschil wordt voornamelijk veroorzaakt door specifieke uitgaven die bij een begrafenis komen kijken, zoals grafrechten, een grafmonument en het delven van het graf.

Een begrafenis kost doorgaans rond de € 9.000, waarbij de kosten kunnen variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en lokale tarieven. Zo kunnen de grafrechten alleen al tot € 3.600 bedragen, afhankelijk van de duur van het grafrecht en de locatie. Ook de aanschaf van een grafmonument kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, variërend van € 2.250 tot € 2.500.

Daarentegen ligt het gemiddelde kostenplaatje voor een crematie rond de € 6.500. Hierbij zijn de kosten voor een urn of verstrooiing van de as niet meegenomen, wat extra uitgaven met zich mee kan brengen. Het prijsverschil tussen een begrafenis en een crematie wordt mede bepaald door de keuze van de kist, het vervoer en eventuele ceremoniële diensten.

Daarnaast is het ook afhankelijk van welke begrafenisverzekering je kiest, hoe lang je premie wilt betalen en hoe oud je bent.

Uitvaart
Begrafenis
Crematie
Basiszaken
€4.500
€2.200
Opbaren en verzorging
€500 - €1.275
€500 - €1.275
Uitbreiding basiszaken (ondersteuning uitvaartverzorger, rouwbezoek, woorddienstbegeleider)
€310 - €2.470
€310 - €2.470
Uitvaartkist
Basis uitvaartkist €550
Houten uitvaartkist €1.000
Luxe kist €2.000
Basis uitvaartkist €550
Houten uitvaartkist €1.000
Luxe kist €2.000
Asbestemming
Niet van toepassing
As uitstrooien of meenemen € 0
Sierurn meenemen of in urnenmuur €275 - €320
 Urn begraven € 610
Begraafplaats
Begraafplaats in eigen woonplaats €2500
Zelf te kiezen begraafplaats + € 1.500
In het buitenland Verschilt per land kan tot 8.800 euro lopen
Niet van toepassing
Grafsteen
Natuurstenen grafsteen eenvoudig € 1.500
Natuurstenen grafsteen gemiddeld € 2.500
Grafmonument € 3.500
Niet van toepassing
Afscheidsdienst
Verzekeraars locatie €350 - €815
Gebedshuis €650
Anders: Eigen bedrag
Verzekeraars locatie €350 - €815
Gebedshuis €650
Anders: Eigen bedrag
Rouwdrukwerk (rouwbrieven, dankbetuigingen, advertentie in krant)
€275 - 3.000
€275 - 3.000
Bloemen
Klein boeket € 120
Groot boeket (bloemstuk) € 275
Kist bedekt € 750
Klein boeket € 120
Groot boeket (bloemstuk) € 275
Kist bedekt € 750
Vervoer
Rouwauto € 400
Luxe rouwauto € 800
Rouwauto met 2 volgauto's € 1.060
Rouwauto € 400
Luxe rouwauto € 800
Rouwauto met 2 volgauto's € 1.060
Catering (afhankelijk van het aantal personen)
Koffie, thee en cake € 7 per persoon
Lunch met soep en broodjes € 14 per persoon
Borrel met hapjes € 17 per persoon
Koffie, thee en cake € 7 per persoon
Lunch met soep en broodjes € 14 per persoon
Borrel met hapjes € 17 per persoon
Overige wensen
Eigen invulling
Eigen invulling
Totaal
€9.875 - €15.250
€5.875 - €10.250

Let op! Kosten zijn gemiddelden en kunnen variëren.

Waarom is het verstandig om een begrafenisverzekering te vergelijken?

Het is verstandig om een begrafenisverzekering te vergelijken om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt die past bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Hier zijn een paar redenen waarom het verstandig is om verschillende begrafenisverzekeringen te vergelijken:

 • Dekking en voorwaarden: Verschillende verzekeraars bieden verschillende dekkingen en voorwaarden aan voor hun begrafenisverzekeringen. Door ze te vergelijken, kun je zien welke het beste aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren. Of het nu gaat om dekking voor specifieke diensten, flexibiliteit bij het kiezen van een uitvaartondernemer, of andere aspecten van de polisvoorwaarden.
 • Flexibiliteit: Sommige begrafenisverzekeringen bieden meer flexibiliteit dan andere, bijvoorbeeld in termen van het aanpassen van de dekking of het aanpassen van de premiebetalingen. Door verschillende opties te vergelijken, kun je een verzekering vinden die het beste past bij jouw financiële situatie en behoeften op de lange termijn.
 • Premies: De premies van een begrafenisverzekering kunnen sterk variëren tussen verzekeraars. Door te vergelijken, kun je een beter idee krijgen van wat je kunt verwachten qua kosten en welke verzekeraar de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van twee zaken. Allereerst het pakket dat je kiest. Daarnaast telt je leeftijd op het moment van afsluiten. Wie op latere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, zal waarschijnlijk sneller overlijden. Daarom is de premie hoger. Door te vergelijken, kun je een verzekering vinden die betaalbaar is en past binnen jouw budget, terwijl je toch de gewenste dekking krijgt.
 • Klantenservice: De kwaliteit van de klantenservice kan sterk verschillen tussen verschillende verzekeraars. Het is belangrijk om te kiezen voor een verzekeraar die goede klantenservice biedt en die je kunt vertrouwen om je te helpen in geval van vragen of problemen. Een goede klantenservice kan het proces van het regelen van een begrafenisverzekering soepeler maken en kan van onschatbare waarde zijn voor nabestaanden in een moeilijke tijd. Door recensies te lezen en de ervaringen van anderen te onderzoeken, kun je een idee krijgen van hoe goed de verzekeraar omgaat met claims en klantenservice.

Door begrafenisverzekeringen te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen en ervoor zorgen dat je de juiste dekking krijgt tegen een betaalbare prijs, met de flexibiliteit en ondersteuning die je nodig hebt.

Tips het afsluiten van een begrafenisverzekering

Het kiezen van de juiste begrafenisverzekering is een cruciale beslissing die een zorgvuldige overweging vereist, vooral als je op zoek bent naar een betaalbare begrafenisverzekering. Met talloze opties en variabelen is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn voordat je een keuze maakt. Hier zijn enkele tips en adviezen om je te helpen bij het vinden van de meest geschikte en voordelige begrafenisverzekering voor jouw behoeften.

Je kunt een begrafenisverzekering aanpassen aan jouw wensen en behoeften. Begrafenisverzekeraars bieden verschillende pakketten en aanvullende dekkingen waaruit je kunt kiezen. Door onderstaande tips te volgen en gebruik te maken van onze tool, kun je een begrafenisverzekering vinden die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften, terwijl je zorgt voor financiële gemoedsrust voor jezelf en je nabestaanden.

Tip 1: Inventariseer jouw behoeften

Het kiezen van de juiste begrafenisverzekering begint met het inventariseren van je behoeften en wensen. Denk hierbij aan de keuze tussen een crematie of begrafenis, de gewenste uitvaartceremonie, eventuele specifieke rituelen, en andere persoonlijke voorkeuren. Maak een overzicht van deze aspecten om te bepalen welk type uitvaartverzekering het beste bij je past. Daarnaast is het essentieel om het juiste type verzekering te selecteren, zoals een naturaverzekering, kapitaalverzekering, combinatieverzekering, afhankelijk van je specifieke behoeften, financiële situatie en gezinssituatie. Het maken van een weloverwogen keuze tussen deze verschillende opties is cruciaal voor het vinden van de meest geschikte uitvaartverzekering die zorgt voor financiële gemoedsrust voor jezelf en je nabestaanden.

Tip 2: Begrafenisverzekeringen vergelijken

Voordat je een definitieve keuze maakt, is het essentieel om je persoonlijke behoeften en wensen in overweging te nemen. Met verschillende aanbieders en variabelen is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een definitieve beslissing neemt. Met behulp van de uitvaartverzekering tool van Verzekering.nl kun je eenvoudig de verschillende begrafenisverzekeringen vergelijken. Op de website vind je een overzicht van verschillende verzekeraars die je kunt vergelijken op factoren zoals premie, dekking en flexibiliteit van de verzekering. Door op de knop “bekijken” te klikken, kun je de websites van de verzekeraars bezoeken en gebruik maken van hun online tools om de premie te berekenen op basis van jouw gegevens, zoals je geboortedatum en het gewenste verzekerde bedrag. Het is van essentieel belang om een begrafenisverzekering te vinden die voldoet aan jouw unieke behoeften en eisen. Neem de tijd om een weloverwogen keuze te maken, aangezien iedereen verschillende behoeften heeft.

Tip 3: Goedkopere uitvaartverzekering

Zodra je een geschikte begrafenisverzekeraar hebt gekozen, vul je de benodigde gegevens in op hun website. Naast persoonlijke informatie, zoals je geboortedatum, dien je ook aan te geven welk bedrag je wilt verzekeren en hoe je de uitkering wilt verdelen tussen vrij besteedbare en vaste diensten. Neem de tijd om de volgende aspecten te overwegen en aan te passen naar jouw persoonlijke voorkeuren:

Keuze tussen crematie of begrafenis
Het is belangrijk om te overwegen of je een crematie of begrafenis wenst. Een begrafenis brengt doorgaans hogere kosten met zich mee vanwege grafrechten, een grafmonument en onderhoud. Een crematie biedt meer flexibiliteit voor het bewaren van as, zoals in een assieraad, urn of voor het uitstrooien van de as. De kosten kunnen echter variëren afhankelijk van jouw specifieke wensen.

In diensten of in geld
Beslis of je liever uitvaartdiensten ontvangt of een geldbedrag bij overlijden. Bij “In diensten” worden de kosten van de uitvaart direct door de verzekeraar vergoed in de vorm van geleverde diensten. Bij “In geld” ontvang je een geldbedrag waarmee je zelf de uitvaartkosten kunt betalen. Deze keuze biedt flexibiliteit om de uitvaart naar eigen wens vorm te geven.

Het vrij besteden bedrag
Geniet van alle vrijheid om zelf te bepalen hoe het vrij te besteden bedrag voor de uitvaart wordt gebruikt. Pas de hoogte van het verzekerde bedrag aan zodat het overeenkomt met jouw specifieke wensen. Dit bedrag kan naar eigen inzicht worden besteed aan verschillende aspecten van de uitvaart. Je kunt de hoogte van het verzekerde bedrag altijd nog aanpassen, en gebruik eventueel een uitvaartkostenmeter om een schatting te maken van de benodigde financiële dekking.

Partners en kinderen meeverzekeren
Overweeg het meeverzekeren van partners en kinderen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Dit biedt financiële bescherming voor het hele gezin in geval van overlijden. Sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om kinderen onder de 18 gratis mee te verzekeren. Het gezamenlijk verzekeren van het gezin kan leiden tot kortingen of speciale voorwaarden. Houd rekening met mogelijke aanpassingen in gezinsomstandigheden en bekijk specifieke voorwaarden en uitsluitingen bij het maken van deze belangrijke keuze.

Betaalduur en premiebetaling
Je staat voor de keuze tussen twee opties bij het afsluiten van een uitvaartverzekering: premiebetaling tot 65 jaar of tot aan je overlijden. Als je kiest voor betaling tot aan overlijden, profiteer je van lagere premies in vergelijking met de optie tot 65 jaar. Het is verstandig om niet te lang te wachten met het afsluiten van een uitvaartverzekering. Het afsluiten op jongere leeftijd kan leiden tot lagere premies, omdat de kosten van de premie vaak stijgen naarmate men ouder wordt.
Bovendien kun je de frequentie van je premiebetaling selecteren, met keuzes variërend van maandelijks tot jaarlijks. Als je kiest voor betaling per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks, zijn er kortingen beschikbaar die variëren van 2% tot 5,3%.

Tip 4: Kijk goed naar de voorwaarden

Bij het kiezen van een begrafenisverzekering is het begrijpelijk dat de premie en de dekking het meeste aandacht krijgen. Maar wat zeker niet vergeten moet worden zijn de voorwaarden. Deze variëren van verzekeraar en kunnen een invloed hebben op jouw uiteindelijke ervaring met de begrafenisverzekering. Let bij het bestuderen van de voorwaarden op zaken zoals:

 • Dekking
 • Eventuele uitsluitingen
 • Flexibiliteit van de polis
 • Declaraties

Een zorgvuldige overweging van deze aspecten helpt je de begrafenisverzekering te kiezen die het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften en verwachtingen. Voordat je definitief akkoord gaat met de begrafenisverzekering, is het essentieel om de polisvoorwaarden grondig door te nemen. Hierin staat precies vermeld wat wel en niet gedekt wordt. Zorg ervoor dat je volledig begrijpt wat de verzekering inhoudt om verrassingen te voorkomen. Na het invullen van alle benodigde gegevens en akkoord gaan met de polisvoorwaarden, dien je de aanvraag in bij de verzekeraar. De verzekeraar zal de aanvraag beoordelen en eventueel aanvullende vragen stellen. Wacht op de acceptatie van de verzekering voordat de dekking officieel van kracht wordt.

Hoe vergelijken we bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl richten we ons specifiek op het zorgvuldig samenstellen en presenteren van een uitgebreid assortiment uitvaartverzekeringen voor onze gebruikers. We streven ernaar om transparante informatie te verstrekken over diverse aspecten, zoals dekkingen, premies en voorwaarden. Onze selectiecriteria zijn streng en gelijk aan die voor andere verzekeringen.

We werken samen met verzekeraars die een breed scala aan uitvaartverzekeringen aanbieden, variërend van basis tot uitgebreide dekkingen, zodat onze gebruikers de verzekering kunnen kiezen die het beste past bij hun behoeften. Op deze manier kunnen we altijd verzekeringen aanbieden waar we volledig achter staan.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

We waarborgen consistent de kwaliteit van onze diensten. Het vinden van de juiste verzekering is van essentieel belang, en onze normen blijven altijd hoog. We evalueren verzekeringen objectief en onpartijdig, zonder enige partij te bevoordelen. Daarnaast streven we naar een breed scala aan opties door alleen samen te werken met partijen die een volledig assortiment aanbieden. Ons ultieme doel is om betaalbare en uitgebreide verzekeringen aan te bieden, zodat onze vergelijkingstool de optimale verzekering voor elke gebruiker kan selecteren.

Zo verdienen wij ons geld

Wat betreft ons verdienmodel, ontvangen we een eenmalige vergoeding voor elke afgesloten uitvaartverzekering via onze website. Dit stelt ons in staat om onze diensten te blijven aanbieden en te verbeteren, terwijl we onze gebruikers waardevolle informatie en ondersteuning bieden bij het maken van de juiste keuze.

De beste uitvaartverzekering vergelijken

Wij begrijpen dat het vinden van de juiste en meest betaalbare uitvaartverzekering een belangrijke zoektocht is voor jou. Wat voor de ene persoon de beste optie is, kan voor een ander heel anders zijn. Daarom gaan we samen met jou op zoek naar de verzekering die het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften. Met een divers aanbod van verzekeraars kan het lastig zijn om het overzicht te bewaren, aangezien elk zijn eigen voorwaarden, dekkingen en pakketten heeft.

Bij Verzekering.nl helpen we je precies daarbij: het behouden van overzicht. Onze uitvaartverzekeringstool biedt aanzienlijke voordelen, zoals duidelijk, eenvoudig, tijdbesparend en volledig onafhankelijk. Met behulp van onze tool kun je snel en gemakkelijk de beste uitvaartverzekering voor jou regelen.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven