Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

WA verzekering

Wat is een WA-verzekering?

Als je een autoverzekering wil afsluiten, kan je jezelf afvragen wat de soorten dekkingen inhouden. Je hebt namelijk 3 mogelijke dekkingen voor je autoverzekering: WA, WA beperkt casco en WA casco volledig. In dit artikel zullen we het hebben over de WA verzekering. Wat is een WA verzekering? De afkorting WA staat voor ‘Wettelijke Aansprakelijkheid’. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je met jouw auto of aan ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Officieel noemen we dit schade die je veroorzaakt bij derden of tweezijdige schade. Van de verschillende soorten autoverzekeringen kun je de WA-verzekering zien als een basisverzekering. Als je in Nederland woont en een (motor)voertuig bezit, ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten.

Kosten die een WA-verzekering dekt

De WA-verzekering dekt alleen de kosten in situaties waarin jij zelf aansprakelijk bent. Ook wanneer je schade toebrengt aan de bezittingen van anderen, wordt dit vergoed. Je kunt bijvoorbeeld denken aan situaties waarin iemand een medische behandeling moet ondergaan ten gevolge van een ongeluk of zijn auto moet laten repareren. Let op: de WA-verzekering dekt de kosten van schade aan je eigen auto niet.

Wat kost een WA-verzekering?

De hoogte van de premie voor een autoverzekering is verschillend per auto en per individu. Het hangt verder af van welke voorwaarden je belangrijk vindt. Zo kunt je net als bij een zorgverzekering zelf de hoogte van je eigen risico kiezen. Hoe hoger je eigen risico, des te lager je maandpremie. De meeste WA-verzekeringen hebben echter geen eigen risico. Bij de andere dekkingen kan dit meestal wel. Wil jij de hoogte van jouw premie berekenen? Druk dan de knop onderaan de pagina en bekijk de hoogte van de premie. Met behulp van onze vergelijkingstool kun je goedkope WA verzekeringen vinden, die passen bij jouw persoonlijke situatie. Zo betaal je nooit onnodig teveel. WA verzekering auto vergelijken? Bekijk jouw mogelijkheden via Verzekering.nl en vergelijk de beste verzekeringen voor je auto.

Aansprakelijkheid bij auto-ongelukken

Een WA-verzekering dekt schade die je bij anderen veroorzaakt in situaties waarin je aansprakelijk bent. Om dit wat te verhelderen, vindt je in onderstaande tabel een aantal voorbeeldsituaties over aansprakelijkheid in verschillende verkeerssituaties*.

Beschrijving van situatie

Ben je aansprakelijk?

Bij het inparkeren van je auto schaaf je per ongeluk een andere auto op de parkeerplaats. Hierdoor ontstaat er over de gehele zijkant van de auto een grote kras.

Ja

Je rijdt op de snelweg en haalt via de linkerrijstrook een andere auto in. Tijdens het inhalen wijkt deze auto plotseling uit naar links, waardoor de auto’s elkaar kort raken en er lakschade en een deuk ontstaat bij de andere auto.

Nee

Je staat te wachten voor het stoplicht en wanneer het licht groen wordt, trek je op. Een andere weggebruiker rijdt door rood en rijdt je aan.

Nee

Je rijdt via een uitrit een woonwijk uit en doordat je even niet goed oplet, raak je een fietser. De fietser valt en de fiets is beschadigd. De fietser is gelukkig ongedeerd.

Ja

*Bovenstaande situaties gelden uitsluitend als voorbeelden. Officieel aansprakelijkheid vaststellen, gaat via je verzekeraar en hangt vaak af van de details.

Veelgestelde vragen over de WA-verzekering

Wat is het verschil tussen een WA- en een aansprakelijkheidsverzekering

Regelmatig worden de aansprakelijkheidsverzekering en WA-verzekering door elkaar gehaald. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor de kosten die je met jouw (motor)voertuig berokkent bij anderen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade in andere situaties. Bijvoorbeeld wanneer je kind een bal door de ruit van de buurman schiet.

Is een WA autoverzekering verplicht?

Als je in Nederland woont en een (motor)voertuig bezit, ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Hierdoor weet je in ons land altijd zeker dat de kosten worden vergoed, wanneer een bestuurder van een auto schade bij je aanricht. Als je in een auto rijdt zonder WA-verzekering, kun je hier een boete voor krijgen. Het is zelfs een strafbaar feit, waardoor het ook gevolgen kan hebben wanneer dit relevant is voor bijvoorbeeld je VOG. Het RDW controleert geregeld of alle voertuigen zijn aangemeld voor minimaal een WA autoverzekering. Wanneer dit niet zo is kun je een boete krijgen van € 400,-. Mocht de politie je vervolgens alsnog tegenkomen in de niet verzekerde auto kan de politie nog aanvullend beboeten met € 550,-. Als de overtreding van de verzekeringsplicht langer duurt dan kan de boete nog verder oplopen. Het afsluiten van een WA autoverzekering is dus zeker aan te raden.

WA verzekering afsluiten

Waar kan ik een WA verzekering afsluiten?

Een WA verzekering is wettelijk verplicht in Nederland, als je in bezit bent van een auto, bestelauto, motor, brommer of motor. Er zijn in Nederland veel verzekeraars waarbij je een WA verzekering kunt afsluiten, zodat je jezelf goed kunt indekken tegen schade die je aanricht aan anderen en hun bezittingen. Als je op zoek bent naar de beste deals voor je WA verzekering, dan kun je op Verzekering.nl goed terecht. Een WA verzekering afsluiten kan snel, eenvoudig en veilig. Via Verzekering.nl kun je de beste WA verzekeringen vergelijken en afsluiten. De goedkoopste WA verzekering auto vergelijken doe je via Verzekering.nl!

Een WA verzekering afsluiten? Waar moet ik op letten?

Bij het vergelijken van WA verzekeringen is het belangrijk om te kijken naar een aantal factoren. Het type auto dat je rijdt is belangrijk bij het bepalen van de hoogte van je premie. Heb je bijvoorbeeld een snelle of zwaardere wagen, dan is de kans groot dat je meer moet betalen. Ook de waarde van de auto en je leeftijd spelen een belangrijke rol als je een WA verzekering wilt afsluiten. Rekening houden met al deze factoren kan soms vermoeiend en ingewikkeld zijn. Daarom maken wij het op Verzekering.nl heel gemakkelijk voor jou. Wij beschikken over een vergelijkingstool waardoor wij aan de hand van jouw ingevulde gegevens de beste en goedkoopste WA verzekeringen tonen aan jou. Zo kun je snel en eenvoudig een passende WA verzekeringen vergelijken en afsluiten. WA verzekering auto vergelijken en afsluiten doe je via Verzekering.nl!

Vragen over een WA autoverzekering?

Heeft u een vraag over WA-verzekeringen? De klantenservice van Verzekering.nl staat voor je klaar en helpt je met het vinden van de WA-verzekering die het beste aansluit bij je situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 2210633 of stuur een e-mail naar info@verzekering.nl.

WA verzekering vergelijken

WA verzekering auto vergelijken

Snel weten welke autoverzekering het beste bij je situatie past? Op Verzekering.nl vergelijk je gemakkelijk en snel WA-verzekeringen van verschillende aanbieders. Door verzekeringen via Verzekering.nl te vergelijken zorg je ervoor dat je geld bespaart door zo goedkoop als mogelijk een autoverzekering af te sluiten. Verzekering.nl heeft samenwerkingen met veel verzekeraars, waardoor jij kunt genieten van een ruim aanbod aan goedkope autoverzekeringen. Ben je op zoek naar een goede WA verzekering? Dan helpen wij je graag verder. Wij kijken aan de hand van jouw wensen en persoonlijke situatie. Aan de hand daarvan geven wij de goedkoopste WA autoverzekeringen weer. Wanneer je de beste verzekeraar hebt gevonden, dien je via de website van de verzekeraar zelf een aanvraag voor een verzekering in. Let op: als u besluit een verzekering aan te vragen, is de verzekeraar niet verplicht je aanvraag te accepteren.

Direct WA autoverzekeringen vergelijken


Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright