Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Wat is een WA-verzekering?

De afkorting WA staat voor ‘wettelijke aansprakelijkheid’. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die u met uw auto of aan ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Officieel noemen we dit schade die u veroorzaakt bij derden of tweezijdige schade. Van de verschillende soorten autoverzekeringen kunt u de WA-verzekering zien als een basisverzekering. Als u in Nederland woont en een (motor)voertuig bezit, bent u verplicht een WA-verzekering af te sluiten.

Kosten die een WA-verzekering dekt

De WA-verzekering dekt alleen de kosten in situaties waarin ú aansprakelijk bent. Ook wanneer u schade toebrengt aan de bezittingen van anderen, wordt dit vergoed. U kunt bijvoorbeeld denken aan situaties waarin iemand een medische behandeling moet ondergaan ten gevolge van een ongeluk of zijn auto moet laten repareren. Let op: de WA-verzekering dekt de kosten van schade aan uw eigen auto niet.

Aansprakelijkheid bij auto-ongelukken

Een WA-verzekering dekt schade die u bij anderen veroorzaakt in situaties waarin u aansprakelijk bent. Om dit wat te verhelderen, vindt u in onderstaande tabel een aantal voorbeeldsituaties over aansprakelijkheid in verschillende verkeerssituaties*.

Beschrijving van situatie

Ben u aansprakelijk?

Bij het inparkeren van uw auto schampt u per ongeluk een andere auto op de parkeerplaats. Hierdoor ontstaat er over de gehele zijkant van de auto een grote kras.

Ja

U rijdt op de snelweg en haalt via de linkerrijstrook een andere auto in. Tijdens het inhalen wijkt deze auto plotseling uit naar links, waardoor de auto’s elkaar kort raken en er lakschade en een deuk ontstaat bij de andere auto.

Nee

U staat te wachten voor het stoplicht en wanneer het licht groen wordt, trekt u op. Een andere weggebruiker rijdt door rood en rijdt u aan.

Nee

U rijdt via een uitrit een woonwijk uit en doordat u niet goed oplet, schampt u een fietser. De fietser valt en de fiets is beschadigd. De fietser is gelukkig ongedeerd.

Ja

*Bovenstaande situaties gelden uitsluitend als voorbeelden. Officieel aansprakelijkheid vaststellen, gaat via u verzekeraar.

Veelgestelde vragen over de WA-verzekering

Wat is het verschil tussen een WA- en een aansprakelijkheidsverzekering

Regelmatig worden de aansprakelijkheids- en WA-verzekering door elkaar gehaald. Met een WA-verzekering bent u verzekerd voor de kosten die u met uw (motor)voertuig berokkent bij anderen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade in andere situaties. Bijvoorbeeld wanneer uw kind een bal door de ruit van de buurman schiet.

Is een WA-verzekering verplicht?

Als u in Nederland woont en een (motor)voertuig bezit, bent u verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Hierdoor weet u in ons land altijd zeker dat de kosten worden vergoed, wanneer een bestuurder van een auto schade bij u aanricht. Als u in een auto rijdt zonder WA-verzekering, kunt u hier een boete voor krijgen.

Wat kost een WA-verzekering?

Dit hangt volledig af van welke voorwaarden u belangrijk vindt. Zo kunt u net als bij een zorgverzekering zelf de hoogte van uw eigen risico bepalen. Hoe lager uw maandbedrag, des te hoger uw eigen risico. De meeste WA-verzekeringen hebben echter geen eigen risico.

WA-verzekeringen vergelijken

Snel weten welke autoverzekering het beste bij uw situatie past? Op Verzekering.nl vergelijkt u gemakkelijk en snel WA-verzekeringen van verschillende aanbieders. Wanneer u de beste verzekeraar heeft gevonden, dient u via de website van de verzekeraar zelf een aanvraag voor een verzekering in. Let op: als u besluit een verzekering aan te vragen, is de verzekeraar niet verplicht u te accepteren.

Direct autoverzekering vergelijken Direct autoverzekering afsluiten

Vragen over WA-verzekeringen?

Heeft u een vraag over WA-verzekeringen? De klantenservice van Verzekering.nl staat voor u klaar en helpt u met het vinden van de WA-verzekering die het beste aansluit bij uw situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 2210633 of stuur een e-mail naar info@verzekering.nl.

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright