Zakelijk

WA verzekering

Wat is een wa verzekering? Lees meer hierover.

WA verzekering

Wat is een WA verzekering?

Een WA-verzekering, of wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, is een verplichte verzekering voor eigenaren van motorvoertuigen in Nederland. Deze verzekering dekt schade die jij met je voertuig aan anderen toebrengt. Dit kan zowel materiële schade als letselschade zijn. Het is de meest basale vorm van autoverzekering en daarmee vaak de goedkoopste optie, maar het biedt ook de minst uitgebreide dekking​. Naast een WA verzekering heb je ook een WA beperkt casco en een WA volledig casco verzekering. De WA beperkt casco biedt dekking voor eigen schade in bepaalde situaties en de WA volledig casco verzekering is de meest uitgebreide vorm van de autoverzekering. Deze verzekering biedt een uitgebreide dekking voor zowel schade aan jouw eigen voertuig als schade die je aan anderen toebrengt tijdens het rijden.

Waarom een WA autoverzekering afsluiten?

Een WA-verzekering biedt essentiële financiële bescherming tegen claims van derden. Bij een ongeval waarbij je aansprakelijk wordt gesteld, kunnen de kosten voor schade en letsel hoog oplopen. Zonder WA-verzekering draag je zelf deze kosten, wat kan leiden tot ernstige financiële problemen​.

Verzekering.nl biedt een handige, onafhankelijke vergelijkingsservice voor WA-verzekeringen. Hiermee kun je eenvoudig en objectief verschillende verzekeraars en hun aanbiedingen vergelijken om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Onafhankelijke vergelijking van verzekeraars

Eenvoudig en snel de beste keuze maken

Bespaar geld door de voordeligste optie te kiezen

 

Dekking
WA
Beperkt casco
All risk
Schade aan anderen
Brand
Diefstal
Inbraakschade
Ruitschade
Storm & extreem weer
Loslopende dieren
Vandalisme
Aanrijding
Gangbare leeftijd auto
10+ jaar
6 - 10 jaar
0 - 5 jaar

Dekkingsoverzicht

Wat wordt er gedekt met een WA autoverzekering?

Een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) autoverzekering is de basisverzekering die wettelijk verplicht is voor elke autobezitter in Nederland. Deze verzekering dekt de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan andere mensen of hun bezittingen. Het is een essentiële verzekering die financiële bescherming biedt tegen de kosten van schade die je onopzettelijk toebrengt aan derden tijdens het autorijden. Hieronder vallen zowel materiële schade aan voertuigen en eigendommen als letselschade aan andere personen.

De dekking van een WA-verzekering is vrij specifiek en beperkt zich tot de aansprakelijkheid voor schade aan anderen. Dit betekent dat de verzekering de kosten voor reparaties aan andere auto’s of eigendommen dekt, evenals de medische kosten en andere compensaties gerelateerd aan letsel bij derden. Echter, schade aan je eigen auto is niet gedekt onder deze polis. Voor eigen schade moet men uitwijken naar uitgebreidere verzekeringen zoals de WA plus of allrisk verzekeringen.

Daarnaast biedt de WA-verzekering ook juridische bescherming. Mocht je aangeklaagd worden als gevolg van een ongeval, dan helpt de verzekering met de kosten van juridische verdediging. Dit aspect is bijzonder waardevol gezien de mogelijke kosten en complexiteit van juridische procedures na verkeersongevallen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat jouw verzekering precies dekt en welke aanvullende dekkingen je eventueel nodig hebt om volledig beschermd te zijn.

Aanvullende dekkingen voor je autoverzekering

Nadat je een basisverzekering hebt gekozen, kun je deze uitbreiden met aanvullende dekkingen voor extra zekerheid. Deze extra verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen wel handig zijn. Hier zijn enkele opties:

Deze verzekering dekt schade aan passagiers en de bestuurder na een ongeval, inclusief persoonlijke eigendommen en kleding.

Deze verzekering biedt een uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit van de inzittenden als gevolg van een verkeersongeval.

Deze aanvullende dekking biedt juridische hulp bij het verhalen van schade op de tegenpartij. Handig als je juridische bijstand nodig hebt na een ongeluk.

Deze verzekering dekt de kosten voor hulp bij autopech, zowel in Nederland als in het buitenland. Controleer de voorwaarden, want deze kunnen per verzekeraar verschillen.

Met deze dekking kun je één keer per jaar schade claimen zonder dat je premie stijgt. Let wel, je schadevrije jaren worden mogelijk teruggezet.

Maak gebruik van deze informatie om de juiste autoverzekering voor jouw situatie te kiezen. Vergelijk verschillende verzekeringen op Verzekering.nl en vind de beste dekking voor de scherpste prijs. Zo ben je goed voorbereid en verzekerd voor elk avontuur op de weg!

Vergelijken bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl vergelijken we verzekeraars waar we mee samenwerken, zodat je de beste en actuele opties krijgt. We ontvangen een vergoeding van de verzekeraar, maar jij betaalt niet extra en je premie blijft hetzelfde. Ongeacht of je via ons of rechtstreeks bij de verzekeraar je verzekering afsluit.

Kwaliteit waarborgen wij zo

Bij Verzekering.nl vergelijken we onafhankelijk en objectief een breed aanbod aan verzekeringen. We werken alleen met partners die een compleet aanbod hebben. Onze specialisten voeren regelmatig kwaliteitschecks uit, zodat je altijd kunt vertrouwen op de kwaliteit van de verzekeringen die we aanbieden.

Voordelen van Verzekering.nl

Wat bepaalt de premie van een autoverzekering?​

De premie voor de goedkoopste autoverzekering wordt beïnvloed door een combinatie van verschillende factoren. Door te begrijpen welke elementen van invloed zijn op de hoogte van je premie, kun je beter geïnformeerde keuzes maken en aanzienlijk besparen op je autoverzekering. Hier zijn de belangrijkste factoren die bepalen hoeveel je betaalt voor je autoverzekering:

  • Type dekking: De gekozen dekking (WA, WA Beperkt Casco, of allrisk) is een van de grootste factoren. Een WA-verzekering is meestal het goedkoopst, terwijl een allrisk-verzekering de hoogste premie heeft vanwege de uitgebreide dekking.
  • Kenmerken van de auto: Goedkopere, minder krachtige auto’s hebben vaak lagere premies. Kies een model dat minder gevoelig is voor diefstal en dat niet veel kost om te repareren. Oudere auto’s met een lagere dagwaarde hebben vaak lagere premies. Overweeg een gebruikte auto in plaats van een nieuwe. Beperk het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Veel verzekeraars bieden lagere premies voor bestuurders die minder rijden. Hoe meer kilometers je per jaar rijdt, hoe hoger de premie, omdat meer rijden het risico op ongevallen verhoogt. Gebruik de auto alleen voor privédoeleinden in plaats van zakelijk gebruik, aangezien dit vaak goedkoper is.
  • Leeftijd en ervaring van de bestuurder: Jongere bestuurders (onder de 25 jaar) betalen meestal hogere premies omdat zij een hoger risico op ongevallen vormen. Bestuurders met meer jaren rijervaring krijgen doorgaans lagere premies.
  • Schadevrije jaren: Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de no-claim korting die je krijgt. Rijd voorzichtig om schadevrije jaren op te bouwen. Een schone rijgeschiedenis zonder ongelukken leidt tot lagere premies. Deze korting, ook wel no claim korting genoemd, kan oplopen tot een percentage van 80%.
  • Woonplaats: Je woonplaats speelt een belangrijke rol. Stedelijke gebieden met een hogere kans op ongevallen, diefstal of vandalisme hebben vaak hogere premies dan landelijke gebieden.
  • Eigen Risico: Een hoger eigen risico betekent een lagere premie. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt bij een schadeclaim voordat de verzekeraar uitbetaalt. Verzekeraars bieden vaak verschillende opties voor het eigen risico.
  • Accessoires en aanvullende dekkingen: Dure accessoires zoals audioapparatuur verhogen de premie. Optionele dekkingen zoals pechhulp, inzittendenverzekering of rechtsbijstandverzekering verhogen de totale premie.  Vermijd de dekkingen zoals inzittendenverzekering, pechhulp en rechtsbijstand als deze niet essentieel voor je zijn. Deze kunnen de premie verhogen.

Door deze strategieën te volgen, kun je de kosten van je autoverzekering minimaliseren en de goedkoopste optie vinden die past bij jouw situatie. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de dekking die je echt nodig hebt, zodat je niet onderverzekerd raakt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een WA autoverzekering?

Het kiezen van de juiste WA autoverzekering is cruciaal om ervoor te zorgen dat je voldoende gedekt bent voor schade die je aan anderen toebrengt, terwijl je ook binnen je budget blijft. Hier zijn enkele belangrijke punten om in overweging te nemen:

Punt 1: Premie
De premie is het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks betaalt voor je verzekering. Het is belangrijk om verschillende aanbieders te vergelijken om de beste prijs te vinden die past bij jouw budget. Let hierbij ook op eventuele kortingen of acties die van toepassing kunnen zijn.

Punt 2: Dekking
Hoewel een WA-verzekering alleen schade aan derden dekt, kunnen er kleine verschillen zijn in de dekking die verzekeraars bieden. Controleer de polisvoorwaarden om te zien welke specifieke schade en situaties gedekt zijn. Dit kan bijvoorbeeld variëren in dekkingslimieten of uitsluitingen.

Punt 3: Eigen risico
 Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadeclaim voordat de verzekeraar de rest vergoedt. Een hoger eigen risico kan leiden tot een lagere premie, maar betekent ook dat je bij schade meer uit eigen zak moet betalen. Overweeg wat voor jou een acceptabel eigen risico is.

Punt 4: Klantbeoordelingen 
Lees beoordelingen van andere klanten om inzicht te krijgen in de service en afhandelingssnelheid van de verzekeraar. Dit kan je helpen om te beslissen of een verzekeraar betrouwbaar is en goede klantenservice biedt.

Punt 5: Aanvullende verzekeringen
Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten, zoals een inzittendenverzekering of rechtsbijstandverzekering. Overweeg of deze aanvullingen voor jou nuttig kunnen zijn en wat de extra kosten hiervan zijn.

Punt 6: Contractvoorwaarden
Bekijk de contractduur en de opzegtermijn van de verzekering. Sommige verzekeraars hanteren lange contracten met strenge opzegvoorwaarden, terwijl anderen meer flexibiliteit bieden.

Punt 7: Schadevrije jaren
Veel verzekeraars geven korting op basis van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Dit kan een aanzienlijke invloed hebben op de premie die je betaalt. Zorg ervoor dat je schadevrije jaren correct worden overgenomen bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar.

Punt 8: Vergelijkingssites
Gebruik onafhankelijke vergelijkingssites zoals Verzekering.nl om verschillende verzekeraars en hun aanbiedingen objectief te vergelijken. Dit kan je helpen om snel en eenvoudig de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een weloverwogen beslissing maken bij het kiezen van een WA autoverzekering die zowel betaalbaar is als voldoet aan jouw specifieke behoeften.

In welke scenario's kan  een ...verzekering jou helpen? of bespaartips

Het vinden van de juiste autoverzekering kan een uitdaging zijn, vooral als je probeert de kosten laag te houden zonder in te boeten op essentiële dekking. Afhankelijk van je situatie en de leeftijd van je auto, kunnen verschillende soorten autoverzekeringen meer of minder geschikt zijn. Hier zijn drie scenario’s van mensen die op zoek zijn naar de meest geschikte en betaalbare autoverzekering voor hun specifieke omstandigheden.

Joris heeft net zijn eerste baan en wil een goedkope autoverzekering omdat zijn budget beperkt is. Hij wil vooral de verplichte dekking en maakt zich minder zorgen over eventuele schade aan zijn eigen auto. De WA-verzekering biedt de verplichte dekking tegen lage kosten. Voor een oudere auto zoals is het niet economisch om te betalen voor extra dekking, aangezien de auto zelf niet veel waarde meer heeft.

José gebruikt haar auto voornamelijk voor boodschappen en om haar kinderen naar school te brengen. Ze wil niet te veel betalen voor haar autoverzekering, maar wil wel aan de wettelijke verplichtingen voldoen. Voor een auto van bijna 10 jaar oud, zoals de Toyota Yaris, is een WA-verzekering vaak de meest kosteneffectieve keuze. José voldoet hiermee aan de wettelijke eisen zonder onnodige extra kosten.

Pieter heeft een relatief nieuwe en dure auto die hij vaak gebruikt voor zijn werk. Hij wil zeker zijn dat eventuele schade aan zijn eigen auto ook gedekt is, omdat de reparatiekosten hoog kunnen zijn. Voor een nieuwe en waardevolle auto is een WA beperkt casco of een WA volledig casco verzekering aan te raden. Deze verzekering biedt uitgebreide dekking voor zowel schade aan derden als schade aan de eigen auto, wat belangrijk is gezien het frequente gebruik en de hoge waarde van de auto.

Stappenplan om een WA autoverzekering af te sluiten

Het afsluiten van een WA autoverzekering is een essentiële stap om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en om financiële bescherming te krijgen bij schade aan derden. Hieronder vind je een duidelijk stappenplan om dit proces soepel te laten verlopen.

Stap 1: Analyseer jouw behoeften

Voordat je een WA autoverzekering afsluit, is het belangrijk om je eigen situatie goed in kaart te brengen. Beoordeel de leeftijd en waarde van je voertuig. Voor oudere auto’s is een basis WA-verzekering vaak voldoende, omdat de auto zelf niet veel waarde meer heeft. Denk ook na over je rijgedrag: hoeveel kilometers rijd je jaarlijks en onder welke omstandigheden? Als je voornamelijk korte afstanden in de stad rijdt, kan een basisdekking al voldoende zijn. Overweeg daarnaast je financiële situatie om te bepalen wat je maandelijks kunt besteden aan een autoverzekering.

Stap 2: Vul je gegevens in

Het invullen van je persoonlijke en voertuiggegevens is de volgende stap. Verzamel alle benodigde informatie, zoals je rijbewijsnummer, kentekenbewijs en schadevrije jaren. Ga vervolgens naar een onafhankelijke vergelijkingssite zoals Verzekering.nl. Door je gegevens hier in te vullen, krijg je een overzicht van verschillende verzekeraars en hun aanbiedingen. Dit maakt het makkelijker om een weloverwogen keuze te maken.

Stap 3: Kies de dekking die bij je past

Nu je een overzicht hebt van de beschikbare opties, is het tijd om de juiste dekking te kiezen. Voor de meeste mensen met een oudere auto zal een basis WA-verzekering voldoende zijn. Deze verzekering biedt de verplichte dekking tegen lage kosten en is bedoeld voor schade die je aan anderen toebrengt. Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door om te begrijpen wat wel en niet gedekt is. Als je twijfelt, kun je altijd overwegen of aanvullende dekkingen zoals WA beperkt casco of WA volledig casco nodig zijn voor extra gemoedsrust.

Stap 4: WA-verzekering afsluiten

De laatste stap is het daadwerkelijk afsluiten van de WA-verzekering. Kies de verzekeraar die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt en die het beste aansluit bij jouw behoeften. Vul de aanvraag in op de website van de verzekeraar en zorg ervoor dat je alle vereiste gegevens correct invoert. Nadat je de aanvraag hebt ingediend, ontvang je een bevestiging van de verzekeraar. Bewaar de polis documenten goed en betaal de eerste premie om de dekking te activeren. Dit kan vaak via automatische incasso of een eenmalige betaling.

Scroll naar boven