WA verzekering

Wat is een wa verzekering? Lees meer hierover.

De WA-verzekering dekking

Als je een autoverzekering wil afsluiten, is het handig om op de hoogte te zijn van de verschillen tussen de dekkingen. Er zijn drie dekkingen voor een autoverzekering: de WA-verzekering, de beperkt casco verzekering en de Allrisk verzekering. Op deze pagina vind je handige informatie over de kosten van een WA-verzekering en welke kosten een WA-verzekering dekt.

Het afsluiten van een WA-verzekering voor een autoverzekering, is verplicht in Nederland. WA staat namelijk voor ‘Wettelijke Aansprakelijkheid’. De WA-autoverzekering is de goedkoopste dekking die je kunt afsluiten. Doordat een WA-verzekering alleen een klein gedeelte van de schade dekt, is de premie relatief laag. De financiële risico’s zijn dan wel groter.

Kosten van een WA-verzekering

De hoogte van de premie voor een autoverzekering is voor iedereen verschillend. Het hangt namelijk af van enkele factoren. Zo kun je bijvoorbeeld, net als bij de zorgverzekering, zelf de hoogte van je eigen risico instellen. Hoe hoger het eigen risico, des te lager de maandpremie. Daarnaast zorgen de verschillen in auto’s en schadevrije jaren voor afwijkende premies. Een goedkope WA-verzekering kun je gemakkelijk vinden op Verzekering.nl.

Schade dat de WA-verzekering dekt

De WA-autoverzekering dekt niet veel verschillende situaties. Toch is het belangrijk om goed te weten in welke gevallen je wel en niet verzekerd bent. De WA-verzekering dekt alleen de kosten in situaties waarin je zelf aansprakelijk bent. De schade die je toebrengt aan de bezittingen van anderen worden vergoed. Ook als er eventuele medische kosten gemaakt moeten worden voor iemand als gevolg van het ongeval waar je aansprakelijk voor bent, wordt dit vergoed. De WA-autoverzekering dekt de kosten van de schade aan je eigen niet.

De WA-verzekering afsluiten

Een WA-verzekering is wettelijk verplicht in Nederland als je in bezit bent van een auto, bestelauto, motor of brommer. Er zijn in Nederland veel verzekeraars waarbij je een WA-verzekering kunt afsluiten. Door je goed in te dekken tegen schade die je aanricht aan anderen, kom je niet snel voor verrassingen te staan.

Waar je op moet letten bij het afsluiten van een WA-verzekering

Bij het vergelijken van WA-autoverzekeringen, is het belangrijk om te kijken naar een aantal factoren. Het type auto dat je rijdt, is belangrijk bij het bepalen van de hoogte van de premie. Heb je bijvoorbeeld een snelle of zwaardere wagen, dan is de kans goot dat je meer moet betalen. Ook de waarde van de auto en je eigen leeftijd spelen een belangrijke rol als je een WA-verzekering wil afsluiten. Rekening houden met al deze factoren kan soms best vermoeiend en ingewikkeld zijn. Op Verzekering.nl vind je alle informatie die je nodig hebt om zorgeloos over te stappen.

Veelgestelde vragen over de WA-verzekering

De WA-verzekering kan soms verschillende vragen oproepen. Hieronder staan een aantal van de meest gestelde vragen over de WA-verzekering uitgelegd.

Verschillen tussen een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering

Regelmatig worden de aansprakelijkheidsverzekeringen en de WA-verzekering door elkaar gehaald. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor de kosten die je met je (motor)voertuig aanbrengt bij anderen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten die aan de anderen worden aangebracht in andere situaties. Een voorbeeld hiervan is als je per ongeluk knoeit op de nieuwe bank van de buren. De kosten worden vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering.

De WA-autoverzekering verplicht

Als je in Nederland woont en een (motor)voertuig bezit, ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Hierdoor weet je zeker dat de schade aan je auto wordt vergoed, als er iemand anders schade bij je aanricht. Als je een auto bezit zonder een WA-verzekering, riskeer je een boete. De RDW legt in eerste instantie een boete op van €400. Ook de politie kan nog aanvullend beboeten met €550 als zij jou tegenkomen op de openbare weg.

Redenen om een goede WA-verzekering af te sluiten

Er zijn een aantal goede redenen om een goede WA-verzekering af te sluiten. Door goed te vergelijken en je wensen op een rijtje te zetten, kan je gemakkelijk een goede WA-verzekering vinden. Hieronder worden als eerst enkele voordelen genoemd. Om vervolgens een paar risico’s te noemen die je loopt als je geen WA-verzekering hebt afgesloten.

De voordelen van een goede WA-verzekering

Door goed te vergelijken en de juiste WA-verzekering af te sluiten, kun je profiteren van een paar voordelen. Hieronder staan enkele voorbeelden van de voordelen van een goede WA-verzekering:
  • Je komt niet voor financiële verrassingen te staan na een ongeluk
  • Door goed te vergelijken betaal je nooit te veel maandelijkse premie
  • Je bent precies op de hoogte waar je wel en niet voor bent verzekerd

De risico’s zonder een WA-verzekering

Naast de voordelen van een goede WA-autoverzekering, kent het niet afsluiten van een WA-verzekering ook enkele risico’s. Ook door het niet goed te vergelijken van de verschillende mogelijkheden, loop je enkele risico’s. Lees hieronder de voorbeelden van een paar risico’s:
  • Je loopt het risico op een boete van de RDW van €400
  • Je loopt het risico op een boete van de politie van €550
  • Het niet afsluiten van een WA-verzekering kan invloed hebben op je VOG

Een WA-verzekering vergelijken via Verzekering.nl

Snel weten welke autoverzekering het beste bij jouw auto past? Op Verzekering.nl vergelijk je gemakkelijk en snel WA-verzekeringen van verschillende aanbieders. Door verzekeringen via Verzekering.nl te vergelijken zorg je ervoor dat je geld bespaart door zo goedkoop als mogelijk een autoverzekering af te sluiten. Verzekering.nl heeft samenwerkingen met veel verzekeraars, waardoor jij kan genieten van een ruim aanbod van goedkope WA-verzekeringen. Door wat persoonlijke gegevens in te vullen in de online vergelijker, vind je de beste WA-verzekeringen voor jouw situatie. Vergelijk op Verzekering.nl en bespaar. WA-autoverzekeringen vergelijken

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven