Motorverzekering vergelijken

Een motorverzekering die bij jou past

Motorverzekering vergelijken

Vergelijk en sluit binnen 5 minuten af!

Motorverzekering afsluiten

Ben je op zoek naar een goede motorverzekering? Via de vergelijker bovenaan de pagina kun je de beste motorverzekeringen vergelijken. Bij het vergelijken en afsluiten van een motorverzekering is het belangrijk dat je let op de volgende zaken:

 • Leeftijd bestuurder
 • Dekking van de motorverzekering
 • Aantal te rijden kilometers
 • Aantal schadevrije jaren
 • Woonplaats

Deze factoren zijn van invloed op de hoogte van de premie wanneer je een motorverzekering gaat afsluiten. Vergelijk de goedkoopste motorverzekeringen door de vergelijker in te vullen en sluit eenvoudig de motorverzekering af die het beste bij jou past.

Motorverzekering berekenen

Wil je de premie voor je motorverzekering berekenen? Dat kan eenvoudig met de motorverzekering vergelijker. Wij hebben een groot aanbod aan verzekeraars waarmee wij samenwerken. Zo kun je de beste deals afsluiten en betaal je niet te veel. Bereken de premie voor je motorverzekering hierboven, en sluit vandaag nog een nieuwe motorverzekering af!

Onze top 5 motorverzekeraars

Waarop zijn de premies van de motorverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Yamaha Sport uit 1997
 • 74 KW vermogen
 • 599CC cilinderinhoud
 • WA dekking zonder uitbreidingen
 • Geboortedatum: 01-01-1960
 • Postcode 9971 AA
 • 20 schadevrije jaren
 • Laagste categorie kilometers per jaar

Datum berekening: 9 mei 2023

Keuze uit de beste motorverzekeraars

Een groot aanbod verzekeraars van motorverzekeringen!

Gemakkelijk vergelijken in 3 stappen

Met onze vergelijker vraag je binnen 5 minuten heel eenvoudig een motorverzekering aan!
1

Stap 1: je situatie

Vul je kenteken, schadevrije jaren, adres, geboortedatum en het aantal kilometers per jaar in.

2

Stap 2: je dekking

Kies of je de motor WA, WA + Beperkt Casco of WA +Volledig Casco wil verzekeren.

3

Stap 3: vergelijk het aanbod

Vergelijk motorverzekeringen op premie, dekking en eigen risico. Vraag gelijk een verzekering aan.

Veelgestelde vragen over motorverzekeringen

De belangrijkste antwoorden over motorverzekeringen

Motorverzekering vergelijken

De voordeligste motorverzekeringen vergelijken

Motorverzekering vergelijken

Een motor is een motorfiets met twee wielen. Als je een motorfietsverzekering afsluit kan je meestal kiezen welk soort voertuig je wilt verzekeren. Voor een motorverzekering gelden daarbij vaak dezelfde voorwaarden als voor bijvoorbeeld een trikeverzekering. Indien je er niet zeker van bent of je jouw voertuig hiermee kunt verzekeren, kun je het beste de gegevens van jouw motor invoeren en de motorverzekering vergelijken. Een motorverzekering berekenen, vergelijken en afsluiten is gemakkelijk dankzij onze online vergelijker. Zodat jij snel met een gerust gevoel de weg op kan.

Motorfietsverzekering vergelijken

Een motorfiets kan zowel twee, drie als vier wielen hebben. Net als bij een auto is het ook bij jouw motorfiets verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Dit betekent dat je aansprakelijk bent als je schade rijdt aan iets of iemand. Naast een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering kan je ook een WA beperkt Casco of een Allriskverzekering afsluiten. Dit betekent respectievelijk dat je naast de WA, verzekerd bent voor zaken als brand, schade en diefstal, en dat je voor alle mogelijke gevallen verzekerd bent. Een motorfietsverzekering kun je gemakkelijk vergelijken door bovenaan de pagina de gegevens van je voertuig in te vullen. Zo bereken je eenvoudig de premie!

Normale dekking

Onder de normale dekkingen verstaan wij: de WA verzekering, de WA Beperkt Casco en de WA Volledig Casco. Bij de WA verzekering ben je verzekerd voor de schade die een ander toebrengt aan jouw motor maar je bent niet verzekerd bij ongeval of diefstal. Bij de WA Beperkt Casco ben je verzekerd bij storm-, brand- en diefstalschade. De WA Volledig Casco is de meest uitgebreide van de drie, hierbij ben je ook verzekerd voor schade die je zelf hebt veroorzaakt. Bedenk van te voren goed waarvoor je gedekt wilt zijn, zodat je niet onnodig geld uitgeeft aan dekkingen. Een motor is een kostbaar bezit, dus het is verstandig om de motorverzekering voor het afsluiten goed te vergelijken.

Aanvullende dekkingen

Bij de meeste verzekeraars kun je naast de normale dekkingen ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Voorbeelden hiervan zijn de no-claim bescherming en de nieuwwaarde dekking. Als je de motorverzekering gaat vergelijken kom je deze verschillende opties tegen. Met de aanvullende dekkingen wordt de premie duurder, maar het kan heel wat kosten besparen indien je motor bijvoorbeeld gestolen wordt. Om te berekenen wat de motorverzekering straks gaat kosten, vergelijk de motorverzekering dan via de vergelijker bovenaan de pagina.

Ik wil een motorverzekering afsluiten. Wat heb ik nodig?

Wanneer je een motorverzekering wilt afsluiten, worden er een aantal dingen opgevraagd door je verzekeraar. Je verzekeraar vraagt naar je persoonlijke gegevens. Daarnaast wordt je ook gevraagd naar de meldcode van je motor. De meldcode van je motor kun je vinden in het framenummer van je motor. Als je de framenummer van je motor hebt gevonden moet je de laatste 4 cijfers doorgeven aan je verzekeraar, dat is namelijk de meldcode van je motor. Dit zijn belangrijke gegevens om in je achterhoofd te houden bij een motorverzekering vergelijken.

Beste motorverzekering 2022?

Wat is de beste motorverzekering 2022? Hier deed onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview in december 2021 onderzoek naar per dekking. De onderstaande verzekeraars kregen 5 uit 5 sterren voor deze dekkingen.

 • Voor de WA dekking kwam FBTO naar voren als de beste motorverzekeraar.
 • Voor de beperkt casco dekking kwam Centraal Beheer naar voren als de beste motorverzekeraar.
 • Voor de volledig casco dekking kwamen FBTO en Univé naar voren als de beste motorverzekeraars 2022.

Om de voordeligste motorverzekering voor jouw voertuig te berekenen, kun je via de vergelijker bovenaan de pagina snel de verschillende motorverzekering vergelijken met elkaar.

Specifieke verzekeringen

Als je een speciale motor hebt dan wil je die natuurlijk extra goed laten verzekeren. Er bestaan speciale verzekeringen voor de volgende soort motoren.

 • Motorfietsen verzekering
 • Harleys verzekering
 • Trikeverzekering

Harley
Als je de trotse eigenaar bent van een Harley Davidson is het soms handig om een aparte Harleyverzekering af te sluiten. Dit houdt in dat de verzekering is aangepast op de specifieke eigenschappen van motoren zoals Harley Davidsons. Je kan voor jouw Harley ook een ‘normale’ verzekering afsluiten, maar let op: niet elke verzekeraar accepteert Harleys.

Trike
Een trike is een motorfiets met drie wielen. De voorwaarden voor een trikeverzekering zijn vaak hetzelfde als die van een motorverzekering.

Leeftijd
In de wereld van de motoren wordt nogal eens onderscheid gemaakt in bestuurders boven en onder de 25 jaar. Hier houden sommige verzekeraars ook rekening mee. Let hier dus op bij het motorverzekering vergelijken.

Voordelen motorverzekering vergelijken

Een ongeluk of beschadiging aan de motor door bijvoorbeeld storm kan snel gebeuren. Door het afsluiten van een uitgebreide motorverzekering ben jij gedekt voor schade aan je motor en schade door diefstal of vandalisme. Een motor is een kostbaar bezit, zonder de verzekering zouden de kosten aan je motor erg op kunnen lopen. Verklein dit financiële risico door een goede verzekering af te sluiten voor je motor. Door de motorverzekering te vergelijken zie je welke motorverzekering je het beste kunt afsluiten. De premie van de motorverzekering berekenen en vergelijken kan eenvoudig via onze online vergelijker bovenaan deze pagina. Vergelijk de verschillende motorverzekeraars zodat je de best passende en voordeligste motorverzekering met zekerheid kunt afsluiten. Meer weten over Verzekering.nl? Bekijk hier ons aanbod en wie we zijn.

Veelgestelde vragen motorverzekering

Kan ik een motorverzekering afsluiten zonder rijbewijs?

Wanneer je een motor koopt, ben je wettelijk verplicht om je motor te verzekeren met een motorverzekering. In veel gevallen heb je een rijbewijs nodig om een motorverzekering af te sluiten. Je kan dus in de meeste gevallen geen motorverzekering afsluiten zonder rijbewijs. Er zijn echter wel verzekeraars, waarbij je wel een motor kan afsluiten zonder dat je een rijbewijs hebt.

Wat is de waarde van mijn motor?

Wil je de waarde van jouw motor weten? Dan kun je bij een dealer een waardeschatting voor je motor opvragen. Als je een goed beeld wilt hebben over de waarde van je motor, kun je op online platformen naar prijzen van jouw type motor bekijken en vergelijken, zodat je goede indicatie kan krijgen van de dagwaarde je motor.

Wanneer kan ik mijn motorverzekering opzeggen?

Je kunt jouw motorverzekering op verschillende momenten opzeggen:

 • Wanneer je contract afloopt bij je verzekering. Je kunt ervoor kiezen om niet langer verzekerd te zijn bij deze verzekeraar en je verzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten. In dit geval kun je gebruik maken van een opzegservice.
 • Wanneer je je motor verkoopt of naar de sloop brengt. De nieuwe eigenaar ontvangt dan een vrijwaringsbewijs. Dit is een bewijs dat de motor niet meer op jouw naam staat.
 • Wanneer de verzekeraar wijzigingen aanbrengt in ofwel de premie ofwel de voorwaarden die in jouw nadeel werken. Je kunt de verzekering hierdoor opzeggen, ook als de vastgelegde termijn van een jaar nog niet verstreken is.
Wat houdt de opzittendenverzekering in?

De opzittendenverzekering motor dekt de kosten van de schade die de opzittende oploopt, zoals bijvoorbeeld medische kosten. Deze verzekering kan vergeleken worden met de inzittendenverzekering voor de auto.

Wanneer mag mijn motor verzekerd worden als oldtimer?

Om een motor als oldtimer te verzekeren moet jijzelf en jouw motor aan een aantal voorwaarden voldoen. Jouw motor moet ouder zijn dan 20 jaar. Je mag niet meer dan 7.500 kilometer per jaar rijden met jouw motor. Deze motor mag niet je standaardvervoermiddel zijn, maar je zogeheten “tweede voertuig”.

Zijn er verplichtingen op het gebied van beveiliging voor de motorverzekering?

Ja, er zijn verplichtingen op het gebied van beveiliging voor je motorverzekering. De eis van een ART categorie 4 gecertificeerd slot wordt door elke verzekeraar gehanteerd. De rest van de eisen verschilt per verzekering. Het is handig om de motorverzekering te vergelijken van te voren. De eisen kun je terugvinden in de polisvoorwaarden of clausules.

Wat wordt er bedoeld met een winterstopdekking?

Met de winterstopdekking wordt bedoeld dat de motor in de periode van 15 december tot en met 1 maart (de winterstop dus) maar beperkt verzekerd is. Vaak is dat in die periode alleen voor brand en diefstal en niet voor schade die veroorzaakt wordt door het rijden. Voor mensen die uitsluitend in de zomer rijden met de motor is deze winterstopdekking ideaal. Voor de motorrijders die het gehele jaar gebruik maken van hun motor is deze soort dekking niet aan te raden. Er zijn verzekeraars die een afwijkende periode voor de winterstop hanteren, indien je kiest voor winterstop controleer dan van te voren welke periode die verzekeraar hanteert.

Hoe kan ik het vermogen in KW van mijn motor berekenen?

Bij nieuwere motoren staat dit vermogen in KW op het kentekenbewijs vermeld. Bij de wat oudere motoren dient dit zelf uitgerekend te worden. Dit kan door het aantal PK’s door 1,37 te delen.

Ben ik verplicht een motorverzekering af te sluiten?

Ja, wanneer je de eigenaar bent van de motor ben je verplicht een verzekering af te sluiten voor deze motor. Net als bij een auto, een brommer en elk ander motorrijtuig ben je in ieder geval verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Wil je een uitgebreidere dekking? Sluit dan een WA beperkt Casco of een Allriskverzekering af.


Hoe wordt het premiebedrag van de motorverzekering berekend?

De premie die je gaat betalen voor je verzekering hangt af van een aantal factoren:

 • Het soort verzekering (WA, WA met beperkt casco of Allrisk). De premie bij een WA-verzekering is lager dan die bij een Allriskverzekering;
 • Het soort voertuig dat je wilt verzekeren;
 • Het aantal schadevrije jaren die je verzameld hebt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op je premie.
 • Je leeftijd. Als je een beginnend bestuurder bent betaal je meer premie.
 • Winterstopdekking. Als je gebruik maakt van deze dekking betaal je in de winterperiode (meestal 15 december tot en met 1 maart) minder premie.
 • Je woonplaats. Wanneer je in een grote, drukke stad woont betaal je meer premie dan wanneer je in een rustig dorp woont.
Hoe weet ik hoeveel schadevrije jaren ik heb?

Elk jaar dat je geen schade claimt bij je motorverzekeraar bouw je een schadevrij jaar op. De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd worden bijgehouden door je verzekeraar. Wanneer je van verzekeraar wisselt kan je nieuwe verzekeraar de schadevrije jaren opvragen uit een databank.


Geldt er een eigen risico bij de motorverzekering?

Bij een WA-verzekering geldt geen eigen risico. Bij de rest van de verzekeringen wel. Hoe hoog dit eigen risico is hangt af van de verzekeraar en het soort verzekering. Wanneer je een hoger eigen risico vaststelt is je premie vaak lager.


Hoeveel basisdekkingen zijn er van de motorverzekering?

Er zijn drie basisdekkingen. De minst uitgebreide is de verplichte WA-verzekering. Deze verzekering dekt alleen schade die je bij iemand anders veroorzaakt. Een uitgebreidere verzekering is de WA met beperkt Casco, die naast de schade die je iemand anders aandoet ook bepaalde kosten dekt voor schade die je wordt aangedaan. De meest uitgebreide verzekering is de WA met volledig Casco, oftewel de Allriskverzekering. Deze verzekering dekt vrijwel alle schade.


Welke aanvullende dekkingen kan ik bij de motorverzekering afsluiten?

Bij je standaard verzekering kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Hiervoor zijn twee opties: de opzittendenverzekering en de rechtsbijstandsverzekering. Motorverzekering vergelijken voor de beste dekkingen? Kijk bovenaan de pagina voor de beste verzekering voor jou.


Is mijn motor verzekerd als iemand anders erop rijdt bij het oplopen van schade?

Ja. Hier zitten echter regels aan verbonden en geldt alleen als je ook de hoofdbestuurder van de motor bent.


Ben ik ook verzekerd tegen schade aan mijn motorkleding of helm?

De meeste beperkt casco en allriskverzekeringen dekken de schade aan motorkleding of helm ook, mits er ook schade is aan de motor zelf. Bij een WA-verzekering wordt deze schade niet gedekt.


Zijn de kosten voor pechhulp ook gedekt door de motorverzekering?

Nee. Bij enkele motorverzekeringen worden de kosten bij pechhulp in het buitenland wel gedekt, maar over het algemeen moet je dit zelf betalen. Indien je dit wilt kun je het beste de motorverzekering vergelijken zodat je weet welke verzekeraar dit aanbiedt.

Scroll naar boven