Zakelijk

Wat is handig om te regelen voor overlijden?

Uitvaartverzekering nieuws

Bekijk alle uitvaartverzekeringen

Bekijk de mogelijkheden via onderstaande uitvaartverzekeringstool. Klik hiervoor op de onderstaande button en selecteer de gewenste opties.

Bekijk de opties

Wat is handig om te regelen voor overlijden?

3 minuten leestijd
Waarschijnlijk bent u er nog helemaal niet mee bezig, maar een uitvaart is zeker iets waar u bij stil moet staan. Het is niet alleen voor uzelf prettig om alles alvast op een rijtje te hebben, maar ook voor uw nabestaanden. Door dit tijdig te doen voorkomt u een hoop onnodige problemen. Wat vooral helpt is om uw wensen en behoeften te hebben vastgelegd. Dit kan erg behulpzaam zijn, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Een uitvaartverzekering is een geruststelling voor je nabestaanden. Zij hebben namelijk minder financiële lasten en hoeven zich minder zorgen te maken over het regelen van de uitvaart. Als je overweegt een uitvaartverzekering af te sluiten, is het handig om alvast te bedenken wat je precies zou willen en wat handig is om te regelen voor overlijden. Verzekering.nl heeft een aantal belangrijke punten onderzocht die je moet weten voordat je een uitvaartverzekering afsluit. 

Uitzoeken voor het afsluiten van een uitvaartverzekering

Als je een uitvaartverzekering wilt afsluiten, is het belangrijk om vooraf te bepalen of je begraven wilt worden of gecremeerd. De meeste mensen weten dit doorgaans wel. Echter, er zijn nog meer vragen rondom de uitvaart die niet iedereen direct zal weten te beantwoorden. Deze vragen omvatten zaken zoals: wil je de ondersteuning van een uitvaartverzorger, wil je dat de overledene wordt opgebaard, wat voor soort kist je wilt, wat voor soort rouwdrukwerk je wenst, en nog veel meer. 

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het verstandig om hier goed voor te gaan zitten. Het betreft immers je laatste afscheid. Dit afscheid moet voldoen aan je wensen. Daarom is het essentieel om goed na te denken over welke wensen je precies hebt voor je uitvaart. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering dien je eerst in te vullen welke pakketten je voor je uitvaart wenst. 

Wat is handig om te regelen voor overlijden?

Wij hebben een aantal punten op een rij gezet die handig zijn om vast te leggen voordat je overlijdt:

  1. Wensen betreffende de erfenis vastleggen: Het benoemen van een erfgenaam, het opstellen van een testament, of het opmaken van een codicil.
  2. Medische wensen vastleggen: Het opstellen van een wilsverklaring of het controleren van het donorregister.
  3. Uitvaartwensen vastleggen: Voorbereidingen treffen voor de uitvaart. 
  4. Betaling van de uitvaart regelen: Spaargeld opzij zetten of een uitvaartverzekering afsluiten.
  5. Administratieve zaken regelen: benoem een contactpersoon die na je overlijden jouw zaken afhandelt, zoals pensioenzaken, toeslagen en belastingzaken. Deze contactpersoon kan tevens een wettelijke erfgenaam zijn.
  6. Een overzicht maken van verzekeringen en automatische incasso’s: Met een overzicht weten je nabestaanden precies welke verzekeringen en automatische incasso’s ze moeten stopzetten bij overlijden.
  7. Zaken rondom woning regelen: Een huurcontract overnemen en bepalen wie jouw koopwoning erft. 

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Aangezien een uitvaartverzekering niet helemaal hetzelfde is als de meeste andere verzekeringen, leggen we kort uit hoe het werkt. Hoewel het beginstadium veel onderzoek vereist om aan je wensen te voldoen, is de rest redelijk vergelijkbaar met andere verzekeringen.

In het begin bepaal je de verzekeringswaarde van de uitvaart. Dit bedrag geef je door aan de verzekeraar. Vervolgens kies je de soort verzekering. Bij een uitvaartverzekering gaat het om een uitkering in diensten of een geldbedrag, dus een kapitaalverzekering of een naturaverzekering. Zodra alles vooraf bepaald is, gaat de looptijd van de verzekering in. Gedurende deze periode betaal je een maandelijkse premie. Bij overlijden keert de uitvaartverzekeraar uit, dit kan in diensten, geld of een combinatie daarvan zijn.

Wat voor soort uitkering kun je kiezen bij je uitvaartverzekering

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen waar je uit kunt kiezen: een kapitaal uitvaartverzekering en een natura uitvaartverzekering. Met een kapitaal uitvaartverzekering spaar je een specifiek bedrag op dat bij overlijden wordt uitgekeerd aan je nabestaanden. Dit geld kan vervolgens worden gebruikt om de uitvaartkosten te dekken. Bij een natura uitvaartverzekering kies je voor een vastgesteld pakket, inclusief items zoals een kist en de diensten van een uitvaartverzorger. Vooraf wordt grotendeels bepaald hoe de crematie of begrafenis wordt georganiseerd, waardoor jouw nabestaanden minder hoeven te regelen na je overlijden.

Uitvaartzekering afsluiten

Ben je op zoek naar een uitvaartverzekering voor zekerheid, vertrouwen en persoonlijke aandacht? Op Verzekering.nl bieden we informatie over verschillende uitvaartverzekeringen. Je kunt bij ons gemakkelijk een uitvaartverzekering afsluiten. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je bij Verzekering.nl.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven