Arbeidsongeschiktheids-verzekering vergelijken

Zekerheid indien je arbeidsongeschikt raakt

Onze top 3 arbeidsongeschiktheids­­verzekeraars

Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van een inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Als je dan onverhoopt niet meer kunt werken, door bijvoorbeeld een ziekte of ongeval, ontvang je een maandelijkse uitkering van de verzekeraar. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg je er dus voor dat je je wegvallende inkomen, door arbeidsongeschiktheid, opvangt. Hier denk je natuurlijk liever niet over na, maar toch is het handig om hierbij stil te staan. Om te besparen op de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering, is het vergelijken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering belangrijk. Zo kun je de verzekering kiezen die het beste bij jou past.

Wanneer past een AOV bij je?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan voornamelijk voor zzp’ers en ondernemers erg nuttig zijn. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun inkomen, pensioen en verzekeringen. Als zij arbeidsongeschikt raken hebben ze, in tegenstelling tot iemand in loondienst, geen financieel vangnet. Als ZZP’er dien je dit zelf te regelen aangezien je geen recht op een uitkering hebt bij ziekte of zodra je arbeidsongeschikt raakt. Daarom kan het voor ondernemers en ZZP’ers erg handig of noodzakelijk zijn om je voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Vergelijk gemakkelijk en snel verzekeraars van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen via de online vergelijker bovenaan de pagina.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering particulier

Wanneer is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor particulieren nodig? Als je in loondienst werkt, ben je via je werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Gedurende de eerste twee jaren wordt het inkomen bij ziekte (grotendeels) doorbetaald. Daarna hangt het van allerlei factoren af, zoals het door een arts vastgesteld percentage van arbeidsongeschiktheid, in hoeverre je recht hebt op een uitkering. En hoe hoog die uitkering dan zal zijn. Het netto besteedbaar inkomen kan dan fors dalen. Het is goed om hier rekening mee te houden als je bijvoorbeeld een hoge hypotheek hebt of thuis als hoofdkostwinner of alleenverdiener moet zorgen voor het inkomen. Als particulier is het belangrijk om uit te zoeken of je werkgever collectief iets heeft geregeld.

Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken

De hoogte van de premie bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering hangt, zoals bij veel verzekeringen, af van verschillende factoren. Zo kun je vaak zelf je uitkeringsduur, hoogte van het verzekerd bedrag en de eigenrisicoperiode kiezen. Er zitten daardoor grote verschillen in premie. Daarom is het goed om van te voren de arbeidsongeschiktheidsverzekering te vergelijken. De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet goedkoop. Dat komt omdat de kans bestaat dat verzekeraars, zelfs tot jouw pensioendatum aan toe, ieder jaar een forse uitkering zullen moeten doen. Dit moet van premies die ze ontvangen betaald worden. Toch zijn er flink wat mogelijkheden om de premie te verlagen.

Onze top 3 arbeidsongeschiktheids­­verzekeraars

Waarop zijn de premies van de arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd?

Het aanbod van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hierboven is een beperkt deel van de markt. Wij tonen alleen de verzekeraars waarmee wij een samenwerking hebben. De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

  • Geboortedatum 01-01-1995
  • Beroep: managementconsultant
  • Bruto jaarinkomen: € 60.000,-
  • Soort AOV: langlopende uitkering
  • Verzekerd bedrag: € 30.000,-
  • Periode zonder uitkering: 6 maanden
  • Eindleeftijd: 68 jaar
  • Aangesloten bij FNV zelfstandigen

Datum berekening: 18 oktober 2023

Gangbare arbeid

Wanneer de verzekeraar bij het beoordelen van de vraag hoe ‘ongeschikt’ je bent om arbeid te verrichten mag kijken naar de vraag wat je nog wel kunt, kan dat een prettige korting opleveren in de premie. Je dient je dan wel te realiseren, dat je dan niet snel arbeidsongeschikt zult zijn. Want er zal vaak nog veel zijn dat je nog kan doen. Het is echter wel de goedkoopste variant.

Passende arbeid

Hier wordt bij het beoordelen van de vraag in hoeverre je nog in staat bent om te werken met name gekeken naar jouw opleiding en ervaring. Hierbij krijg je iets minder korting, maar wel een betere dekking.

Beroepsongeschiktheid

Indien beroepsongeschiktheid is meeverzekerd, dan ben je al arbeidsongeschikt wanneer je om medische redenen jouw huidige beroep niet meer kunt uitoefenen. Dit is de duurste variant, maar wel veruit de beste. Wij raden dan ook altijd aan te kiezen voor deze vorm.

Wachttijd

Indien je de eerste paar weken of maanden van jouw ziekte geen uitkering nodig hebt, omdat je een financiële buffer hebt, kan dat aanzienlijk in de premie schelen. Hoe meer maanden je zelf kan betalen, hoe lager de kosten voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering zullen zijn. Dit kun je bij je verzekeraar dan aangeven.

Keuze uit de beste arbeidsongeschiktheidsverzekeraars

Een groot aanbod arbeidsongeschiktheidsverzekeraars

BALK VERBERGEN
Met onze vergelijkingstool vraag je in 5 minuten simpel een verzekering aan!
1
Stap 1: uw gegevens

Vul je geboortedatum in en selecteer de hoogte van je gewenste eigen risico.

2
Stap 2: aanvullende dekking

Selecteer eventueel aanvullende dekkingen.

3
Stap 3: vergelijken
Vergelijk zorgverzekeringen op prijs, dekking en gecontracteerde zorgverleners.

Veelgestelde vragen arbeidsongeschikheidsverzekering

De belangrijkste antwoorden

Scroll naar boven