Zakelijk

Wat is een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Veelgestelde vragen arbeidsongeschiktheids­­verzekering


Onze top 3 arbeidsongeschiktheids­­verzekeraars

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een verzekering waarmee je verzekerd bent van een inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Als je dan onverhoopt niet meer kunt werken, door bijvoorbeeld een ziekte of ongeval, ontvang je een maandelijkse uitkering van de verzekeraar. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg je er dus voor dat je je wegvallende inkomen, door arbeidsongeschiktheid, opvangt. Het kan handig zijn om je voor deze risico’s voor te bereiden.

Voor wie?

Een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering kan voornamelijk voor zzp’ers en ondernemers erg nuttig zijn. Zij zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor hun inkomen, pensioen en verzekeringen. Als zij arbeidsongeschikt raken hebben ze, in tegenstelling tot iemand in loondienst, geen financieel vangnet. Als ZZP’er dien je dit zelf te regelen, aangezien je geen recht op een uitkering hebt bij ziekte of zodra je arbeidsongeschikt raakt. Daarom kan het voor ondernemers en ZZP’ers erg handig of noodzakelijk zijn om je voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering particulier

Als je in loondienst werkt, ben je via je werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Gedurende de eerste twee jaren wordt het inkomen bij ziekte (grotendeels) doorbetaald. Daarna hangt het af van allerlei factoren, zoals het door een arts vastgesteld percentage van arbeidsongeschiktheid, in hoeverre je recht hebt op een uitkering. En hoe hoog die uitkering dan zal zijn. Het netto besteedbaar inkomen kan dan fors dalen. Het is goed om hier rekening mee te houden als je bijvoorbeeld een hoge hypotheek hebt of thuis moet zorgen voor brood op de plank. In dit geval kun je een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering nemen.

Aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering particulier

Met de aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering voor particulieren kun je je inkomen uitgebreider verzekeren. Dit is vooral handig voor hogere inkomens. Je krijgt met de arbeidsongeschiktheidsverzekering een deel van je inkomen maandelijks terug, en dus niet altijd het laatstverdiende inkomen. Dit komt door een dagmaximum. Particulieren die een hogere uitkering willen ontvangen kunnen van een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering gebruik maken, die vergelijkbaar is met de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Zelfstandigen kunnen de aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering niet aanvragen.

Voordeel aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer je arbeidsongeschikt raakt met een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering komt er bovenop de collectieve dekking een aanvullend bedrag bij het inkomen. Een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat het inkomen niet flink terug valt bij arbeidsongeschiktheid.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht. Hier gaat echter over een paar jaar wel verandering in komen. De groep zelfstandigen krijgen dan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zodat ze beschermd zijn voor grote inkomensrisico’s en het de zogenoemde oneerlijke concurrentiestrijd tegen gaat. Ga voor meer informatie over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering naar de pagina “FAQ: Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?”.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijken

Veel mensen geven aan dat ze het ingewikkeld vinden om (aanvullende) arbeidsongeschiktheidsverzekeringen goed te vergelijken. Toch is het erg voordelig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te vinden die het beste bij jou en bij jouw portemonnee past. Daar kunnen wij je mee helpen, want wij vergelijken een groot aantal verzekeraars van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Op onze website kun je alles lezen over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Wij helpen graag met onze objectieve, professionele en vooral onafhankelijke houding met het zoeken naar de goedkoopste verzekering die het beste bij je past. 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven