Zakelijk

Het gewicht van je auto en een autoverzekering: Alles wat je moet weten hierover

Autoverzekering nieuws

Het gewicht van je auto en een autoverzekering: Alles wat je moet weten hierover

3 minuten leestijd

Het gewicht van je auto en een autoverzekering: Alles wat je moet weten hierover

Een auto is een handig vervoermiddel, waarmee je lange afstanden binnen een relatief snelle tijd kunt afleggen. Een auto kan wel duizenden kilo’s wegen. Maar wist je dat het gewicht van je auto ook de hoogte van je autopremie beïnvloedt? In dit artikel zullen we je alles uitleggen over het verband tussen het gewicht van je auto en je autopremie. Lees gerust verder voor meer informatie.

Welke factoren spelen een rol bij het berekenen van je autopremie?

Als je een autoverzekering wilt afsluiten, kijkt je verzekeraar naar een aantal factoren. De factoren die invloed hebben op de hoogte op je autopremie zijn bijvoorbeeld: Je postcode, woonplaats, schadevrije jaren, je leeftijd en voertuigbouwjaar. Maar wist je dat het gewicht van je auto ook invloed heeft op de hoogte van je autopremie? Nee? Dan weet je dat nu wel! Deze factoren hebben invloed op je premie, omdat deze factoren invloed hebben op de kans dat óf hoogte van je schades in de toekomst. Zo zijn jongere bestuurders, volgens de statistieken, geneigd om meer schade aan te richten dan meer ervaren bestuurders.

Waarom heeft het gewicht van je auto invloed op de hoogte van je autopremie?

Het gewicht van je auto zal de hoogte van je WA autopremie beïnvloeden. Maar waarom? Het heeft allemaal met het risico op schade te maken. Hoe zwaarder je auto, hoe groter de impact bij schade. Dit heeft als gevolg dat de schade die je met je zwaardere voertuig aanricht ook groter is. Zou je zelf liever aangereden worden door een voertuig van 800kg of een voertuig van 1800kg met dezelfde snelheid? De eerste zal een veel kleinere schade geven dan de tweede. Om deze reden is het gewicht van je autovoertuig van invloed op de hoogte van je verzekering voor je auto. Voor het gewicht van je auto (zonder passagiers en bagage) worden in de meeste gevallen termen gebruikt zoals ‘ledig gewicht’,’ kentekengewicht’ of ‘leeggewicht’.

Waar kan ik gegevens over het gewicht van mijn auto vinden?

Wanneer je een autoverzekering wilt afsluiten, kan het zo zijn dat je verzekeraar vraagt naar het gewicht van je auto. Voor de gegevens over het gewicht van je auto kun je simpelweg kijken naar je kentekenbewijs. Wanneer je je kentekenbewijs voor je hebt, moet je kijken naar de termen voor totaalgewicht van je auto zoals bijvoorbeeld ‘ledig gewicht of ‘massa rijklaar’. Daar zal je het gewicht van je auto vinden in kilogrammen.

Autogewicht heeft naast invloed op premie, ook invloed op wegenbelasting

Het gewicht van je auto heeft ook invloed op de hoeveelheid wegenbelasting, die je moet betalen. Maar waarom eigenlijk? In Nederland wordt ervan uitgegaan dat het auto’s met een zwaarder gewicht meer schade veroorzaken aan de wegen in Nederland. Een voertuig zoals vrachtwagens, die enorme hoeveelheden lading en bagage meebrengen, zullen meer schade en slijtage veroorzaken op wegen en bruggen. Dit betekent dus dat een
zwaardere auto meer belasting moet bijdragen aan de wegenbelasting, zodat de overheid dit geld kan gebruiken voor het behoud, aanleggen en herstel van wegen.

Op zoek naar een autoverzekering? Vergelijk je verzekering

Een autoverzekering kiezen is niet altijd gemakkelijk. Toch kunnen wij het bij Verzekering.nl het makkelijk voor je maken. Binnen enkele drukken op de knop kun je op onze site voordelige en passende autoverzekeringen vinden. Houdt hierbij de belangrijke gegevens zoals je kenteken, woonplaats en gewicht van je auto bij de hand. Vergelijk gerust de voordeligste verzekeringen via Verzekering.nl.

Autoverzekeringen online vergelijken

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven