Zakelijk

Caravanverzekering vergelijken

De beste caravanverzekeringen vergelijken

Caravanverzekering vergelijken

Vergelijk en sluit binnen 5 minuten af!

Op vakantie gaan met je caravan vergt veel voorbereiding. Je moet de tassen inpakken en zowel je auto als je caravan rijklaar maken. Je wilt natuurlijk onbezorgd op vakantie gaan. Een torenhoge rekening door bijvoorbeeld blikseminslag of schade, daar zit niemand op te wachten. Met een caravanverzekering hoef je niet meer bang te zijn voor onverwachte kosten. 

Waarom een caravanverzekering afsluiten?
In Nederland is het afsluiten van een WA-verzekering voor jouw auto, in tegenstelling tot een caravanverzekering, verplicht. Toch is het verstandig om zo een verzekering voor een caravan te overwegen. Met een caravanverzekering ben je namelijk verzekerd tegen onder andere schade aan jouw vouwwagen of toer- of stacaravan door brand, storm, bliksem, hagel en nog veel meer.

Vind de beste en goedkoopste caravanverzekering voor jou

Bij Verzekering.nl begrijpen we dat het zoeken naar de perfecte caravanverzekering met de voordeligste premie geen eenvoudige opgave is. Er zijn talloze factoren om in overweging te nemen, zoals wat er precies gedekt wordt, de voorwaarden van de polis, en de hoogte van de premies. Het afzonderlijk onderzoeken van al deze elementen kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Om je hierbij een handje te helpen, bieden we een caravanverzekeringstool aan. Onze onafhankelijke tool is dé oplossing voor jou. Hiermee kun je moeiteloos en snel de premies van verschillende caravanverzekeraars met elkaar vergelijken.

Groot aanbod van caravan verzekeraars

Vind de beste premie voor jouw situatie

Binnen 5 minuten een caravanverzekering afgesloten

 

Onze top 5 caravanverzekeraars

Waarop zijn de premies van de caravanverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • All Risk, zonder aanvullende dekkingen
 • Eigen risico indien mogelijk € 300,-
 • Kip Shelter Plus tourcaravan uit 2021
 • Hagelbestendig dak
 • Cataloguswaarde € 30.000,-
 • Aankoopwaarde € 26.950,-
 • Alleenstaand zonder kinderen
 • Geboortedatum 01-01-1960
 • Postcode 9971 AA

Datum berekening: 25 maart 2024

Keuze uit de beste caravanverzekeraars

Een groot aanbod verzekeraars van caravanverzekeringen

Gemakkelijk de caravanverzekering vergelijken in 3 stappen

Met onze vergelijker vraag je binnen 5 minuten makkelijk een caravanverzekering aan!
1

Stap 1: vul je caravan in

Kies het soort caravan en vul de lengte van je caravan in. Vul ook het bouwjaar en de nieuwwaarde in.

2

Stap 2: kies je dekking

Kies of je wil verzekeren voor brand en diefstal, beperkt casco of all risk.

3

Stap 3: extra’s en vergelijken

Selecteer links of je extra’s, zoals hagelschade, wil meeverzekeren. Vraag direct je verzekering aan.

Wat is een caravanverzekering?

Een caravanverzekering dekt schade aan je eigen caravan en biedt ook bescherming bij diefstal of inbraak. Hoewel het afsluiten van zo’n verzekering niet wettelijk verplicht is, biedt het wel een belangrijke financiële bescherming. Als je schade veroorzaakt aan een ander of aan andermans eigendommen met je caravan tijdens het achteruitrijden of parkeren, valt deze schade in de meeste gevallen onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) van je auto, afhankelijk van de situatie.

Het is belangrijk om te weten dat de schade veroorzaakt door je caravan alleen door de tegenpartij op de WA-verzekering van je auto kan worden verhaald als de caravan op dat moment aan de auto gekoppeld was, omdat de caravan dan juridisch gezien als onderdeel van de auto wordt beschouwd. Van de genoemde verzekeringen is alleen de WA-verzekering voor je auto wettelijk verplicht.

Wat is er gedekt met een caravanverzekering?

Welke soorten schade vallen er onder een caravanverzekering? Bekijk het overzicht hieronder.

Type schade
Brand en diefstal
Beperkt casco
All risk
Schade aan anderen
Diefstal
Brand
Storm
Aanrijding
Vandalisme

Extra opties caravanverzekering

Naast je standaard caravanverzekering kun je kiezen voor drie aanvullende opties. Hier een overzicht:

Inboedel

Er is een verschil tussen een caravanverzekering en een zogeheten inventarisdekking. Een inventarisdekking is een soort inboedelverzekering. Je moet de inboedel (of inventaris) van je caravan dus apart verzekeren. De inventarisdekking is niet inbegrepen bij een caravanverzekering.

Bij een inventarisdekking moet je denken aan spullen die niet bij de standaarduitrusting van de caravan horen. Voorbeelden hiervan zijn; borden, gordijnen en sommige meubelstukken. De spullen die je van huis meeneemt vallen weer onder de reisverzekering. Denk dan aan je telefoon of kleding.

Mover

Een mover is een apparaat dat onder een caravan of aanhangwagen gemonteerd wordt en het mogelijk maakt om deze met behulp van een afstandsbediening elektrisch te verplaatsen. Dit maakt het eenvoudiger om de caravan op de juiste plek op een camping of in een stalling te manoeuvreren zonder fysieke inspanning.

Als de mover niet is meeverzekerd in je caravanverzekering, betekent dit dat schade aan of diefstal van de mover niet gedekt wordt door de verzekering. Het kan verstandig zijn om te overwegen of je een aanvullende dekking voor de mover wilt afsluiten, vooral gezien de waarde en het belang van dit apparaat voor het gemakkelijk verplaatsen van je caravan.

Voortent/aanbouw/overig

In de standaard caravanverzekering zijn accessoires zoals de voortent, aanbouw, en andere toebehoren niet automatisch meeverzekerd. Het is belangrijk om zorgvuldig na te gaan of je deze extra items wilt laten verzekeren. Door ze op te nemen in je polis, zorg je voor een volledige dekking tegen schade of diefstal, wat voor extra gemoedsrust kan zorgen tijdens je vakanties of reizen. 

Overweeg de waarde van deze accessoires en hoe essentieel ze zijn voor jouw caravanervaring om te beslissen of een aanvullende dekking nodig is.

Handige informatie bij de caravanverzekering

Een WA-verzekering biedt je slechts dekking, wanneer je schade aanricht aan anderen en hun bezittingen. Heb je schade aan je eigen caravan? Dan wordt dat niet gedekt met een WA-verzekering. Wanneer je een caravan hebt, kan het om deze reden wel handig zijn om een caravanverzekering af te sluiten. Zo kun je jezelf goed beschermen tegen financiële verlezen als gevolg van schade aan je waardevolle caravan. Als je een goed inzicht wilt hebben in de hoogte van de premies, kun je gerust de vergelijker bovenaan de pagina invullen. Onze vergelijker zal vervolgens binnen enkele seconden de best passende en goedkoopste caravanverzekeringen weergeven.

Met een caravanverzekering is jouw voertuig verzekerd, maar de schade die jij hier eventueel mee aanricht aan anderen niet. Gelukkig kun je je hier wel tegen verzekeren. Wanneer jouw caravan gekoppeld is aan jouw auto kun je gebruik maken van de verplichte WA-autoverzekering. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) kun je je tegen schade verzekeren wanneer jouw caravan niet gekoppeld is aan jouw auto. Neem van tevoren wel de voorwaarden van deze verzekering door: niet alle verzekeraars zijn hetzelfde.

Hoewel een verzekering voor een caravan afsluiten erg verstandig is, moet je er rekening mee houden dat deze verzekering niet in elk gebied/land geldt. Over het algemeen geldt dat je in ieder geval veilig met jouw stacaravan op pad kunt tot maximaal 100 kilometer van de Nederlandse grens. Toch verder rondtrekken met jouw voertuig? Kijk dan even of het land waar jij naartoe wilt op de groene kaart van jouw autoverzekering staat. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs van jouw auto waarmee je kunt aantonen dat jij verzekerd bent.

De caravanverzekering premie die je moet betalen verschilt per verzekeraar. Wat de caravanverzekering kost, hangt af van de verzekeraar zelf, je vouwwagen of toer- of stacaravan en de extra’s die je eventueel verzekeren wilt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voortent. Daarnaast kun je vaak aanvullende dekkingen kiezen om je caravan extra goed te verzekeren tegen bepaalde schade of diefstal. Hoe hoger de cataloguswaarde (de nieuwprijs) van jouw caravan, hoe hoger de prijs van een caravan verzekering zal zijn. Bij het vergelijken van een caravanverzekering kom je de verschillende premies tegen. Wat een caravanverzekering kost, hangt dus volledig af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Door een caravanverzekering te vergelijken kun je de verschillende premies bekijken op basis van de gegevens van jouw caravan. Met het vergelijken van een caravanverzekering kies je gemakkelijk de voordeligste caravanverzekering voor jou zodat je de caravanverzekering premie minimaal kan houden.

Er zijn veel verschillende verzekeraars, premies, dekkingen en voorwaarden voor caravanverzekeringen. Als je ze allemaal één voor één grondig moet gaan bekijken, dan ben je morgen nog niet klaar. Gebruik daarom gerust onze vergelijker. Caravanverzekering vergelijken hoeft niet lang te duren. Binnen enkele drukken op de knop kun je via ons een goed inzicht krijgen in de goedkoopste verzekeringen voor je caravan. Daarnaast kun je ook de diverse dekkingen, voorwaarden en verzekeraars snel en overzichtelijk inzien.

Hagelschade kan flinke schade aan jouw caravan veroorzaken. Met deze aanvullende dekking is hagelschade verzekerd. Hiermee voorkom je onverwachte kosten en blijft je caravan in optimale staat, zelfs na onvoorziene weersomstandigheden. Dit is een ideale optie voor reizigers die in wisselvallige klimaten trekken of gewoon extra gemoedsrust willen hebben tijdens hun avonturen.

Veelgestelde vragen caravanverzekering

De belangrijkste antwoorden over caravanverzekering

Direct je caravan verzekeren

Het afsluiten van een caravanverzekering is een essentiële stap voor iedereen die van plan is op reis te gaan met een caravan. Deze verzekering biedt cruciale financiële bescherming tegen de onvoorziene omstandigheden die je onderweg kunt tegenkomen. Denk hierbij aan ongelukken, schade aan je caravan, of zelfs diefstal. Met de juiste caravanverzekering ben je verzekerd van een vlotte afhandeling bij schade of diefstal, zodat je zo snel mogelijk weer verder kunt met genieten van je vakantie.

Naast de financiële bescherming biedt een caravanverzekering ook een belangrijk gevoel van zekerheid. Het weten dat je goed verzekerd bent, neemt veel zorgen weg en maakt het mogelijk om volop te genieten van je reis met familie of vrienden. Het vergelijken van verschillende caravanverzekeringen is daarbij cruciaal; het stelt je in staat om de verzekering te vinden die het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften en die van je caravan, tegen een prijs die past bij jouw budget. Start daarom vandaag nog met het vergelijken van caravanverzekeringen om de perfecte dekking voor jouw caravan te vinden. Met tools zoals de vergelijkingsmachine voor caravanverzekeringen vind je binnen enkele minuten de verzekering die het best bij jou past. Het afsluiten van je caravanverzekering, evenals het vergelijken ervan, doe je gemakkelijk en snel, zodat je met een gerust hart op pad kunt. Voor het verkennen van andere verzekeringsopties kun je altijd ons brede aanbod bekijken.

Eigen risico caravanverzekering

Wanneer je caravan schade oploopt, is het goed om te weten dat de verzekering meestal niet het volledige bedrag dekt. Er is vaak sprake van een eigen risico, wat betekent dat je een bepaald deel van de schade zelf moet betalen. Dit eigen risico is vaak een vast bedrag, bijvoorbeeld € 150,-, dat niet door de verzekeraar wordt vergoed. Je hebt soms de optie om dit eigen risico af te kopen, waardoor je bij schade niets uit eigen zak hoeft te betalen, maar let op: hierdoor gaat je maandelijkse premie wel omhoog. Een andere keuze is om vrijwillig te kiezen voor een hoger eigen risico, wat juist zorgt voor een lagere premie. Zo kun je zelf bepalen wat het beste bij jouw situatie past.

Hoe hoog is het standaard eigen risico van een caravanverzekering?
Bij een caravanverzekering heb je vaak een eigen risico van € 75,- of € 150,-. Dat houdt in dat dit het bedrag is dat je zelf betaalt wanneer je schade laat repareren. Heb je een extra dekking voor hagelschade afgesloten? Dan ligt het eigen risico voor deze specifieke schade meestal iets hoger. Maar, als je caravan uitgerust is met een hagelbestendig dak, valt dit eigen risico vaak weg. Je kunt altijd terugvinden hoeveel eigen risico je hebt op je verzekeringspolis of in de voorwaarden die daarbij horen.

Voorbeeld berekening eigen risico
Stel je voor: je hebt een caravanverzekering met een standaard eigen risico van € 150,-. Op een dag loop je helaas schade op aan je caravan. Hoe wordt de schade financieel afgehandeld? Hieronder vind je een duidelijk voorbeeld van hoe de kosten worden berekend.

 • Schadebedrag: € 1.500,-
 • Eigen risico (wat je zelf betaalt): € 150,-
 • Schadevergoeding door de verzekeraar: € 1.350,-

In dit voorbeeld wordt het totale schadebedrag vastgesteld op € 1.500,-. Omdat er een eigen risico van € 150,- geldt, trek je dit bedrag af van het totale schadebedrag. De verzekeraar zal dan het resterende bedrag van € 1.350,- uitkeren voor de schade aan je caravan.

Beste caravanverzekeringen volgens MoneyView

Het begin van 2023 liet zien dat maar liefst 406.735 caravans geregistreerd stonden bij het RDW, wat bevestigt dat de caravan een zeer populair vakantiemiddel blijft in Nederland. Gezien de jaarlijkse berichtgeving over ongelukken met caravans en schade door extreem weer, is een goede verzekering essentieel. In dit Special Item van MoneyView ligt de focus op de beste caravanverzekeringen

In april 2024 heeft MoneyView 15 caravanverzekeringen grondig onderzocht op basis van 63 zorgvuldig geselecteerde en gewogen criteria uit de tabel ‘Caravanverzekeringen’ van MoneyView ProductManager. De uitblinkers die 5 sterren hebben verkregen zijn als volgt:

 • Centraal Beheer en Interpolis hebben beide een indrukwekkende 5-sterrenrating behaald. Ze scoren vooral hoog op de belangrijke aspecten zoals de waarderegeling voor tweedehands caravans en de dekking voor aanbouw. Bij beide verzekeraars is er sprake van een aanschafwaarderegeling voor tweedehands caravans die geldt tot vijf jaar na de aankoop. Bovendien zijn de voortent en luifel onbeperkt meeverzekerd, wat een belangrijke overweging is gezien de frequente schade die deze onderdelen kunnen oplopen op de vakantiebestemming.

Hoe vergelijken we bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl nemen wij een uitgebreide selectie van caravanverzekeraars op de markt mee in de vergelijking. Zo krijg je bij ons altijd een aanbod te zien dat up-to-date is. Goed om te weten is dat wij hierin een selectie maken van aanbieders van caravanverzekeringen waar wij mee samenwerken. Op deze manier kunnen wij altijd de beste caravanverzekeringen aanbieden waar wij volledig achter staan.

Zo verdienen wij ons geld

Als je ervoor kiest om via onze website een caravanverzekering af te sluiten, ontvangen wij een eenmalige vergoeding van de verzekeraar. Het goede nieuws is dat wij geen kosten aan jou doorberekenen voor het gebruik van onze website. Bovendien blijven je premies hetzelfde, ongeacht of je via ons of rechtstreeks bij de verzekeraar je caravanverzekering afsluit.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een caravan-, reis-, auto-, inboedel-, of een andere verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.

Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden.

Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kan onze vergelijkingstool de beste verzekering voor jou aanbieden.

De voordelen van de vergelijker van Verzekering.nl

Ons doel is om de best passende caravanverzekering voor jouw wensen te vinden. We streven ernaar dat je goed verzekerd bent tegen een gunstige prijs. Onze vergelijker kan je uitstekend helpen bij het berekenen van een passende premie. Je krijgt een overzichtelijke lijst te zien met verzekeraars, gerangschikt van de laagste naar hoogste premie, op basis van jouw specifieke wensen en behoeften. Hier kun je gemakkelijk meer informatie vinden over de verzekeraars en de voorwaarden doornemen.

De voordelen van het gebruiken van onze vergelijker zijn enorm. Als je allerlei verzekeringen één voor één zou moeten opzoeken, kost dat veel tijd. Bij ons heb je in slechts 4 stappen en minder dan 5 minuten tijd een volledig overzicht van diverse verzekeraars. Bovendien is onze vergelijker 100% onafhankelijk. We streven echt naar het beste voor jou. Onze vergelijker is eenvoudig, overzichtelijk, tijdbesparend en betrouwbaar. Klik op de knop ‘vergelijk caravanverzekeringen’ en vind eenvoudig de beste premie voor jouw situatie.

Bronnen en expertise

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze pagina:

Gecontroleerde informatie door een expert

Picture of Martin Dekker

Martin Dekker

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Martin Dekker. Martin houdt zich constant bezig met het waarborgen van de kwaliteit van het aanbod dat wij aanbieden. Hij checkt hierbij of de informatie van de aanbieders overeenkomt met de informatie die wij geven.

Scroll naar boven