Moet je een aparte caravanverzekering afsluiten?

Veelgestelde vragen caravanverzekering


Een caravanverzekering is een speciale verzekering, voor wanneer je caravan beschadigd raakt bij een ongeval of gestolen wordt. Een verplichte WA-autoverzekering geeft je alleen dekking voor derden. Dit betekent dat er geen dekking is voor je caravan bij schade of diefstal.

De meeste polissen van een caravanverzekering hebben een looptijd van 12 maanden en je kunt ervoor kiezen om jaarlijks of maandelijks te betalen. Het is meestal goedkoper om jaarlijks te betalen, dus het is de moeite waard om te doen als het wel financieel haalbaar is voor je.

Is caravanverzekering verplicht?

Moet je een aparte caravanverzekering afsluiten? Het antwoord hierbij is: “Nee”. In Nederland ben je niet verplicht een caravanverzekering af te sluiten. Of een caravanverzekering specifiek voor jouw situatie noodzakelijk is, is een andere vraag. Wanneer je duizenden euro’s hebt uitgegeven voor je caravan en steeds aan het ‘upgraden’ bent is het natuurlijk verstandig om deze te verzekeren tegen schade en diefstal.

Wat wordt er verzekerd met een caravanverzekering?

Met een goede caravanverzekering ben je verzekerd als je caravan zelf materiële schade krijgt, tegen diefstal, vandalisme, etc. De schade aan de caravan zelf wordt nooit gedekt door je autoverzekering. De schade die je veroorzaakt met je caravan, die gekoppeld is aan je auto wordt dan wel gedekt door je verplichte WA-autoverzekering. Als je caravan niet gekoppeld is aan je auto, dan wordt deze schade in meeste gevallen gedekt door aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

  • Met een standaard caravanverzekering ben je gedekt voor:
  • Schade tijdens het slepen
  • Brand en zelfontbranding (bijvoorbeeld kortsluiting)
  • Hulpverlening zoals: Het bewaken en transporteren van de caravan, het opnieuw plaatsen en aansluiten van een beschadigde caravan
  • Diefstal en vandalisme
  • Schade door storm, hagel, etc.
  • Schade aan inventaris
  • Verblijf in het buitenland voor een bepaalde periode van maximaal 6 maanden

Vergelijk en vind de beste caravanverzekering

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en al je voorkeuren en huidige situatie tot in detail in kaart te brengen. Een keuze maken voor het afsluiten van een caravanverzekering is niet eenvoudig. Gebruik daarom onze handige vergelijker die speciaal voor je een berekening maakt van de geschikte caravanverzekering die past bij je huidige situatie en wensen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven