Zakelijk

All-risk autoverzekering (WA volledig casco)

Wat is een WA volledig casco? Lees meer hierover!

Wat is WA volledig casco?

Een WA volledig casco verzekering, vaak aangeduid als allrisk verzekering, is de meest uitgebreide vorm van autoverzekering die beschikbaar is. Deze verzekering biedt een uitgebreide dekking voor zowel schade aan jouw eigen voertuig als schade die je aan anderen toebrengt tijdens het rijden. In tegenstelling tot de WA-verzekering, die alleen schade aan anderen dekt, en de beperkt casco-verzekering, die ook enige dekking biedt voor eigen schade in bepaalde situaties, beschermt een WA volledig casco verzekering tegen verschillende soorten risico’s.

Hoewel een allrisk verzekering over het algemeen duurder is de andere autoverzekeringen, biedt het een uitgebreide bescherming die sommige bestuurders de moeite waard vinden. De WA volledig casco is vooral geschikt voor mensen die veel kilometers maken en die in een voertuig rijden die jonger is dan zes jaar. Ook is het een goede keuze wanneer je in een gebied woont waar de risico’s op schade hoger zijn of wanneer je zeker wilt weten dat je goed bent verzekerd.

In 2024 zijn steeds meer autobezitters op zoek naar een betrouwbare verzekering, die niet alleen dekking biedt voor schade aan anderen, maar ook aan jouw eigen auto. Het vinden van de juiste verzekeringsdekking kan verwarrend zijn door de overvloed aan beschikbare opties en de complexiteit van polissen. Wij hebben de oplossing! Met onze vergelijkingstool kun je eenvoudig en snel alle premies van een groot aantal autoverzekeraars vergelijken.

Het beste onafhankelijke advies voor jou

Een groot aanbod van autoverzekeraars

Vind de beste premie voor jouw situatie

Sluit binnen 5 minuten een nieuwe autoverzekering af

Welke schade dekt de autoverzekering?

Er bestaan drie verschillende soorten autoverzekeringen: de WA-verzekering, de beperkt casco verzekering en de allrisk verzekering. Elke verzekering biedt een ander niveau van dekking voor schade. De mate waarin schade wordt vergoed, is afhankelijk van de gekozen dekking. In het overzicht hieronder zie je duidelijk welke schade door welke verzekering wordt vergoed.

Dekking
WA
Beperkt casco
All risk
Schade aan anderen
Brand
Diefstal
Inbraakschade
Ruitschade
Storm & extreem weer
Loslopende dieren
Vandalisme
Aanrijding
Gangbare leeftijd auto
10+ jaar
6 - 10 jaar
0 - 5 jaar

Wat valt er allemaal onder de allrisk autoverzekering?

Een allrisk verzekering betekent natuurlijk niet dat alles verzekerd is. Er is natuurlijk een groot gedeelte verzekerd en meer dan wanneer je een WA of WA+ neemt. Hierdoor is de benaming allrisk een beetje misleidend en kan je beter spreken van volledig casco. Maar wat valt er allemaal onder? Naast schade aan anderen, wat al onder de wettelijke aansprakelijkheid valt, ben je ook verzekerd voor: 

 1. Schade aan je eigen auto: Het maakt niet uit wie de schade heeft veroorzaakt. De kosten voor reparatie of vervanging van je eigen voertuig worden vergoed. Dit omvat schade door aanrijdingen, slippen, van de weg raken en andere soorten ongelukken.
 2. Diefstal en inbraak: Kosten als gevolg van diefstal van je auto of inbraak worden gedekt onder de allrisk verzekering
 3. Schade door natuurlijke gebeurtenissen: Allrisk verzekeringen bieden doorgaans dekking voor schade veroorzaakt door natuurlijke gebeurtenissen zoals stormen, hagel, overstromingen en zelfs aanrijdingen met dieren.
 4. Ruitschade: Reparatie of vervanging van beschadigde autoruiten, zoals de voorruit, zijruiten of achterruit, wordt vaak vergoed.
 5. Eigen schuld of schuld van onbekende tegenpartij: Zelfs als je zelf de schade hebt veroorzaakt of als de tegenpartij onbekend is, wordt de schade aan je eigen voertuig gedekt.

Een WA volledig casco verzekering biedt dus de meest uitgebreide dekking en zorgt voor een hoge mate van financiële bescherming in diverse situaties waarbij schade aan je auto kan optreden. Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de polisvoorwaarden en de verzekeringsmaatschappij. 

Dan is het ook belangrijk om te weten wanneer een schade niet wordt verzekerd. Dit verschilt ook per verzekeraar, maar dit is een lijst van de meest voorkomende uitsluiting bij de WA Volledig casco:

 • Bestuurder heeft geen geldig rijbewijs
 • Schade door opzet of roekeloos gedrag
 • Gebruik van het voertuig voor verhuur, wedstrijden of zakelijk personenvervoer
 • Schade door bijvoorbeeld roest of slijtage
 • Je auto niet op slot zat of je sleutels zaten er nog in 
 • Rijden onder invloed van (te veel) alcohol of drugs

Op welke factoren wordt de hoogte van je volledig casco premie gebaseerd?

De hoogte van de premie van jouw autoverzekering is gebaseerd op verschillende factoren. We hebben voor jou uitgezocht welke factoren hierbij een rol spelen.

Gegevens van je auto
De gegevens van je auto zijn van belang voor de verzekeraar. Hiermee kan deze een inschatting maken van de kosten die er komen kijken bij een schade. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het gewicht van je auto. Verzekeraars verwachten namelijk meer schade bij een ongeval als je auto zwaarder is. De waarde van je auto telt hierin ook mee, namelijk de dagwaarde. De dagwaarde is de waarde die je auto op dit moment waard is, dit wordt bepaald door de leeftijd, de accessoires op je auto en de kilometerstand. Bij een volledig casco verzekering wordt ook gekeken naar de cataloguswaarde van je auto. Dit is het bedrag dat je auto kostte op het moment van aanschaf.

Je persoonlijke gegevens
De tweede factor zijn je persoonlijke gegevens, zoals je postcode, je leeftijd, het aantal schadevrije jaren, het eigen risico en het aantal kilometers dat je per jaar wilt rijden. Deze factoren spelen allemaal een rol bij het bepalen van de hoogte van je premie. Schadevrije jaren resulteren in premiekorting. Wanneer je een auto, motor of bestelauto op jouw naam hebt verzekerd, bouw je schadevrije jaren op. Elk jaar dat je geen schade claimt, levert je 1 schadevrij jaar op. Al deze genoemde factoren spelen mee bij het bepalen van de hoogte van de premie. Zo moeten jonge bestuurders meer betalen dan oudere bestuurders, en betaal je ook meer als je meer kilometers per jaar wilt rijden. De locatie waar je woont kan invloed hebben op de hoogte van je premie. Bijvoorbeeld, als je in een gebied woont met een hoog aantal auto-ongelukken of diefstal, kan dit resulteren in een hogere premie.

De soort dekking van je autoverzekering
De derde factor die de premie van je autoverzekering beïnvloedt, is het type dekking dat je kiest. Als je besluit om een volledig casco (allrisk) verzekering af te sluiten, zal de maandelijkse premie hoger zijn dan wanneer je kiest voor een minder uitgebreide dekking zoals een WA-verzekering. Dit komt doordat een volledig casco verzekering niet alleen schade aan anderen dekt, maar ook schade aan je eigen voertuig, ongeacht wie de schade heeft veroorzaakt. Hierdoor zal de verzekeraar meer moeten uitkeren in geval van schade, wat resulteert in een hogere premie. Hoe uitgebreider de dekking die je kiest, hoe hoger de premie zal zijn. Daarnaast kunnen optionele aanvullingen zoals pechhulp of rechtsbijstand ook de premie verhogen.

Voorwaarden van je autoverzekering
De vierde factor zijn de voorwaarden van een verzekeraar. Als een verzekeraar goede voorwaarden heeft, is dit gunstiger voor jou en zal er bij schade of pech meer geld worden uitgekeerd of een betere service worden geboden. Dit speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van je premie. Voorwaarden kunnen sterk variëren per verzekeraar. Verzekeraars willen hun eigen unieke product aanbieden, daarom passen ze hun voorwaarden aan, wat de premie beïnvloedt.

Keuzehulp bij het vergelijken van autoverzekeringen

Om de beste dekking voor jou te vinden, is het verstandig om te kijken naar de dagwaarde van je auto. Als je auto al 10 jaar oud is maar nog steeds een hoge dagwaarde heeft, kan het verstandig zijn om naar een uitgebreidere dekking te kijken. Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken betreft de dekking, kan het kijken naar de dagwaarde je helpen. Houd bij je keuze ook in gedachte of je indien nodig geld achter de hand hebt voor schadeherstel. Als je dit niet hebt, kan het verstandig zijn om een uitgebreidere dekking te nemen. Wij hebben drie voorbeeld scenario’s voor jou die kunnen helpen bij de keuze van de WA volledig casco verzekering.

Scenario 1: 
Piet heeft net een nieuwe auto gekocht. Het is best een dure auto, daarom overweegt Piet om een WA volledig casco verzekering (allrisk) te nemen voor zijn auto. Met een allrisk verzekering wordt niet alleen schade aan anderen vergoed in het geval van een ongeval (WA-dekking), maar ook schade aan de eigen auto, zelfs als het de schuld van de bestuurder betreft. Dit is vooral belangrijk bij een nieuwe auto, waarbij de kosten van reparatie of vervanging hoog kunnen zijn. Wanneer Piet voldoende eigen vermogen heeft om eventuele schade aan de auto zelf te kunnen dragen, kan een uitgebreide dekking minder noodzakelijk zijn. Dit hangt echter af van de bereidheid van de eigenaar om het risico van schade zelf te dragen en de financiële gevolgen ervan te kunnen dragen.

Scenario 2: 
Mark heeft een bijzondere klassieke auto die hij koestert. Hoewel de auto al meer dan 15 jaar oud is, heeft deze nog steeds een aanzienlijke waarde vanwege zijn zeldzaamheid en de zorg die Mark erin heeft gestoken. Mark besluit een WA volledig casco verzekering (allrisk) af te sluiten voor zijn klassieke auto. Hij beseft dat de vervangingskosten of reparatiekosten van zijn geliefde auto hoog kunnen zijn, zelfs bij kleine schades. Daarom vindt Mark het de moeite waard om de hogere premie te betalen voor een uitgebreide dekking om zijn kostbare bezit te beschermen tegen alle mogelijke risico’s, inclusief diefstal, vandalisme en ongevallen. Als een auto slechts af en toe wordt gebruikt of weinig kilometers maakt, is het mogelijk dat een uitgebreide dekking niet nodig is. Een lagere frequentie van gebruik vermindert over het algemeen het risico op ongevallen, waardoor een minder uitgebreide dekking voldoende kan zijn.

Scenario 3:
Clara heeft onlangs een tweedehandsauto gekocht bij een lokale autodealer. De auto is ongeveer 10 jaar oud en ze is nu op zoek naar een passende autoverzekering. Clara zit echter te twijfelen tussen de verschillende dekkingen en weet niet welke ze moet kiezen. In dit geval is een WA-verzekering waarschijnlijk de meest geschikte optie voor Clara. Bij een auto die ouder is dan 5 jaar kan een allrisk verzekering vaak overbodig zijn vanwege de lagere waarde van de auto en de hogere afschrijving. Als Clara wat meer dekking wil dan alleen de wettelijk verplichte WA-verzekering, kan ze overwegen om een WA beperkt casco af te sluiten. Deze verzekering dekt naast schade aan anderen ook schade aan haar eigen auto door bijvoorbeeld brand, diefstal, inbraak, ruitbreuk, of aanrijdingen met dieren.

Beste autoverzekeringen volgens MoneyView

In augustus 2023 heeft het onafhankelijke onderzoeksbureau MoneyView een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar autoverzekeringen, waarbij verschillende verzekeraars zijn beoordeeld op diverse dekkingen. De volgende verzekeraars hebben zich onderscheiden met een maximale score van 5 uit 5 sterren voor specifieke aspecten:

Voor volledig casco scoren ABN AMRO, OHRA en Nationale-Nederlanden het hoogst met elk 5 sterren. ABN AMRO staat bekend om zijn uitstekende prestaties met nieuwwaarderegelingen en uitgebreide cascodekking. OHRA blinkt uit in betaalbaarheid, met veel verschillende productopties die passen bij diverse behoeften en budgetten. Nationale-Nederlanden valt op door ruime voorwaarden en een uitgebreide vergoeding bij hulpverlening. Je kunt direct bij deze verzekeraars een all-risk autoverzekering afsluiten en profiteren van uitstekende dekking en service.

Bron: Moneyview Special Item autoverzekering

Waarom is het slim om minimaal 1 keer per jaar autoverzekeringen te vergelijken?

Verzekeringen veranderen voortdurend. Het kan zijn dat je vorig jaar de beste autoverzekering voor jouw situatie hebt afgesloten, maar dat er dit jaar een andere verzekeraar betere voorwaarden biedt voor dezelfde prijs. Bovendien kost het vergelijken van autoverzekeringen je nog geen 5 minuten. Door regelmatig autoverzekeringen te vergelijken, kun je er zeker van zijn dat je de best mogelijke dekking krijgt tegen de meest betaalbare prijs. Het is verstandig om minstens één keer per jaar autoverzekeringen te vergelijken, vooral als het gaat om een WA volledig casco verzekering, ook bekend als allrisk verzekering. Hier zijn een paar redenen waarom:

 • Kostenbesparing: Verzekeraars passen regelmatig hun tarieven aan, wat betekent dat een andere verzekeraar mogelijk een beter aanbod heeft dat kan leiden tot lagere premies. Door jaarlijks te vergelijken, kun je mogelijk een betere deal vinden en geld besparen.
 • Veranderingen in dekking: Je eigen behoeften en omstandigheden kunnen in de loop van de tijd veranderen. Misschien heb je een nieuwe auto gekocht of een tweede auto, waar je een verzekering voor nodig hebt. Ook kan je bijvoorbeeld verhuisd zijn naar een locatie met meer risicofactoren. Door te vergelijken kun je zien welke verzekeraar het best past bij jouw huidige situatie. 
 • Besparingsmogelijkheden: Door verschillende zorgverzekeringen te vergelijken, kun je mogelijk besparen op je maandelijkse premie. Daarnaast kun je ontdekken of er verzekeraars zijn die betere voorwaarden bieden tegen een vergelijkbare of lagere prijs.
 • Vergelijken is gratis: Onze vergelijker biedt een eenvoudige en kosteloze manier om autoverzekeringen te vergelijken. Het geeft snel inzicht in de premies, dekkingen en mogelijkheden. Zonder verplichtingen kun je kosteloos ontdekken of er een betere passende optie is dan je huidige verzekering. Het loont dus om regelmatig te vergelijken en zo zeker te zijn van de beste keuze voor jouw situatie.

Door jaarlijks autoverzekeringen te vergelijken, kun je ervoor zorgen dat je de beste dekking krijgt tegen de beste prijs, rekening houdend met je veranderende behoeften en omstandigheden.

Hoe vergelijken we bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl nemen wij een uitgebreide selectie van autoverzekeraars op de markt mee in de vergelijking. Zo krijg je bij ons altijd een aanbod te zien dat up-to-date is. Goed om te weten is dat wij hierin een selectie maken van aanbieders van autoverzekeringen waar wij mee samenwerken. Op deze manier kunnen wij altijd de beste autoverzekeringen aanbieden waar wij volledig achter staan.

Zo verdienen wij ons geld

Als je ervoor kiest om via onze website een autoverzekering af te sluiten, ontvangen wij een eenmalige vergoeding van de verzekeraar. Het goede nieuws is dat wij geen kosten aan jou doorberekenen voor het gebruik van onze website. Bovendien blijven je premies hetzelfde, ongeacht of je via ons of rechtstreeks bij de verzekeraar je autoverzekering afsluit. Wil je meer informatie? Klik hier voor uitgebreide details.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een zorg-, reis-, auto-, inboedel-, of een andere verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.

Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden. Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kan onze vergelijkingstool de beste verzekering voor jou aanbieden.

Onze kwaliteit waarborgen wij door regelmatig kwaliteitschecks uit te voeren. Onze specialisten zorgen ervoor dat de verzekeringen die wij aanbieden voldoen aan de strenge normen en criteria. Hierdoor kunnen wij garanderen dat je altijd kunt vertrouwen op de kwaliteit van de verzekeringen die je via ons afsluit.

De voordelen van de vergelijker van Verzekering.nl

Ons doel is om de best passende autoverzekering voor jouw wensen te vinden. We streven ernaar dat je goed verzekerd bent tegen een gunstige prijs. Onze vergelijker kan je helpen bij het berekenen van een passende premie. Je krijgt een overzichtelijke lijst met de verzekeraars, gerangschikt van de laagste naar de hoogste premie, op basis van jouw specifieke wensen en behoeften. Hier kun je gemakkelijk meer informatie vinden over de verzekeraars en de voorwaarden doornemen. Naast een WA volledig casco kan je ook een WA of een WA beperkt casco afsluiten. 

De voordelen van het gebruiken van onze vergelijker zijn enorm. Als je allerlei verzekeringen één voor één zou moeten opzoeken, kost dat veel tijd. Bij ons heb je in slechts 4 stappen en minder dan 5 minuten tijd een volledig overzicht van diverse verzekeraars. Bovendien is onze vergelijker 100% onafhankelijk. We streven echt naar het beste voor jou. Onze vergelijker is eenvoudig, overzichtelijk, tijdbesparend en betrouwbaar. Klik op de knop ‘vergelijk autoverzekeringen’ en vind eenvoudig de beste premie voor jouw situatie.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven