Zakelijk

Assurantiebelasting: wat is dat eigenlijk?

Opstalverzekering nieuws

Assurantiebelasting: wat is dat eigenlijk?

2 minuten leestijd
Iedereen die in Nederland woont betaalt belasting. Wanneer een verzekeraar en een verzekeringsnemer een verzekering afsluiten, moet er assurantiebelasting worden betaald over de verzekeringspremie (Belastingdienst, 2020). Wat moet je eigenlijk weten van assurantiebelasting? Voor wie is het belangrijk? Wie moeten er betalen? De antwoorden op deze vragen en nog meer informatie vind je in dit blog!

In het algemeen betaal je belasting over je inkomsten, bijvoorbeeld je loon. Hoe je de belasting betaalt hangt af van de manier waarop je je inkomsten krijgt. Je moet naast je normale belasting ook nog assurantiebelasting betalen. Wil je weten wat dit inhoudt? Lees dan verder.

Wat is assurantiebelasting?

Een synoniem voor assurantie is ook wel verzekering. Assurantiebelasting betekent dus eigenlijk ‘verzekeringsbelasting’. Een verzekering sluit je in de meeste gevallen af om onverwachte hoge kosten te vermijden. Een assurantie is een overeenkomst tussen de verzekeraar en de verzekeringsnemer.

Tarief assurantiebelasting

In Nederland is de assurantiebelasting geregeld in de Wet op belastingen van rechtsverkeer (Wikipedia, 2020). Het tarief van de assurantiebelasting is vastgesteld op een bepaald percentage van de premie. De afgelopen jaren is het tarief van de assurantiebelasting flink gestegen. Het huidige tarief van de belasting is 21%. De hoogte van de belasting is voor iedereen gelijk. In 2013 was de assurantiebelasting 9,7%. De verhoging in 2013 was een maatregel om de begroting van de overheid op orde te brengen. Elk land kent zijn eigen belastingsysteem voor verzekeringen. Voor de meeste verzekeringen in Nederland wordt het merendeels van de belasting afgedragen aan de staat.

Voor wie geldt assurantiebelasting?

Niet iedereen in Nederland is verplicht assurantiebelasting te betalen. Op de site van de Rijksoverheid staat een duidelijk overzicht welke personen of instellingen de assurantiebelasting moeten betalen. Over de volgende verzekeringen betaal je in de meeste gevallen belasting;

  • Autoverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Opstalverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Reisverzekering
  • (Brom)fietsverzekering
  • Telefoonverzekering

 

Ben je na het lezen van dit blog benieuwd of je niet te veel kwijt bent aan je verzekeringen? Vergelijk nu je verzekering op Verzekering.nl en kom er achter of je niet te veel betaald!

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven