Deze site gebruikt cookies om het bezoekersgedrag te analyseren. Er worden geen persoonlijke gegevens verzameld.
OKGeef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.
Ontvang informatie over de laagste polissen en brancheveranderingen.
De premie van de huisdierenverzekering wordt bepaald door naar de leeftijd, het gewicht en het ras van het huisdier te kijken. Tussen de verschillende verzekeraars zitten ook verschillen in de premies. Net zoals bij de meeste verzekeringen bieden de verzekeringen met een lage premie ook de minste dekking. Als je als baasje zeker wilt weten dat alle zorg voor het huisdier gedekt wordt is het meestal verstandiger om voor een verzekering te gaan met een wat hogere premie. Zeker bij grote honden zijn operaties vaak erg duur en worden die vaak alleen vergoed door de duurste verzekeringen.
De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:
Datum berekening: 28 maart 2023
Bij de dierenverzekering geldt net als bijvoorbeeld bij de zorgverzekering een eigen risico. Bij dit eigen risico is er de keuze tussen een percentage van de nota en een vast bedrag per nota. Bij kleine bedragen is een percentage van de nota gunstiger terwijl bij grote operaties een vast bedrag veel voordeliger is. Het is daarom belangrijk dat je goed nagaat welke vorm voor jou het beste uitkomt.
Makkelijk gezegd is een dierenverzekering een ziektekostenverzekering voor jouw huisdieren. Honden en katten moeten wel eens een dierenarts bezoeken of een gezondheidsbehandeling ondergaan. Vaak lopen deze kosten behoorlijk op. Met een dierenverzekering, die ook wel huisdierenverzekering wordt genoemd, worden deze kosten voor de dierenarts vergoed.
Of een dierenverzekering duur is, is moeilijk te zeggen. Dit is immers een kwestie van mening. De dierenverzekering is er al vanaf enkele euro’s in de maand. Verzekering.nl wijst je er wel op dat de verzekering voor honden en katten niet gelijk is. Voor een kat wordt de hoogte van de premie uitsluitend op basis van de leeftijd berekend. Voor honden wordt de premie berekend op basis van de leeftijd, het ras en het volgroeide gewicht. Een contractperiode is veelal een jaar. Na ieder jaar wordt de premie bijgesteld en opnieuw berekend.
We kunnen je hier enkel een indicatie geven. Het is namelijk zo dat de dekkingen van de dierenverzekering niet bij iedere verzekeraar gelijk zijn. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen zijn de volgende kosten in de dekking van de dierenverzekering opgenomen: hulpmiddelen als implantaten en verbandmiddelen, onderzoeken bij het vaststellen van ziekten of na het oplopen van letsel, diergeneesmiddelen die in Nederland zijn geregistreerd, het honorarium van de betreffende dierenarts, medische behandelingen, opnamen en operaties, inclusief de narcose. Vaak geldt er een maximale vergoeding per huisdier op jaarbasis, en dat er een eigen risico van kracht is.
Ja, deze zijn er zeker. Er zijn kosten die niet vanuit de standaard dierenverzekering worden vergoed, maar welke je mogelijk wel vergoed zou willen hebben. Hiervoor kan je een aanvullende dierenverzekering afsluiten. Zo zijn er aanvullende dierenverzekeringen voor onder meer sterilisatie en castratie, vaccinaties, tandheelkunde en crematie.
De dierenverzekering dekt uitsluitend kosten die in Nederland worden gemaakt. Wanneer je in het buitenland een dierenarts moet bezoeken, dan dien je deze kosten zelf te betalen.
Ja, vanaf het moment dat je de dierenverzekering hebt afgesloten is jouw huisdier verzekerd. Verzekering.nl wijst je erop dat je nog wel gebruik maakt van een voorlopige dekking. Na jouw aanvraag gaat de verzekeringsmaatschappij de aanvraag beoordelen en kan dan nog altijd besluiten de verzekering te weigeren, bijvoorbeeld omdat jouw huisdier al ziek is. De voorlopige dekking kan weer worden ingetrokken. Wanneer jouw huisdier wordt geaccepteerd, ontvang je hier een bevestiging van en is het dier volledig verzekerd.
Wanneer het huisdier gezond was op het moment van het aanvragen en ingaan van de dierenverzekering, dan worden de kosten die voortkomen uit een aangeboren aandoening of een erfelijke ziekten inderdaad vergoed. Het is wel belangrijk dat de betreffende ziekte of de aangeboren afwijking nog niet bekend waren voor het afsluiten van de dierenverzekering.
Je kan in bepaalde gevallen de dierenverzekering stopzetten tijdens een geldig contract. Wanneer jouw huisdier overlijdt of verhuist naar een nieuwe eigenaar, dan kan je de dierenverzekering opzeggen. Je dient hier dan wel bewijzen van te leveren aan de verzekeringsmaatschappij. Een contract loopt in de meeste gevallen een jaar, en in sommige gevallen vier jaar. Wanneer je na deze periode geen gebruik meer wilt maken van de verzekering, dan dien je dit in de meeste gevallen ruim voor het aflopen van de periode schriftelijk aan de verzekeraar te bevestigen.
Wanneer jouw huisdier overlijdt, dan heb je uiteraard in eerste instantie veel andere zorgen aan je hoofd. In de eerste dagen hou je je bezig met rouwen en waarschijnlijk niet met het opzeggen van de dierenverzekering. Daarom kan je in de meeste gevallen de dierenverzekering opzeggen met terugwerkende kracht in geval van overlijden. We adviseren je wel om direct na het laten inslapen van het huisdier, of binnen enkele dagen na het overlijden van het dier, een overlijdensverklaring bij de dierenarts aan te vragen. Deze heb je nodig bij het opzeggen van de dierenverzekering. Eventueel teveel betaalde premie ontvang je in de meeste gevallen binnen 6 weken terug van de verzekeringsmaatschappij.
Nee, het is niet verplicht je huisdier te laten chippen voordat je een dierenverzekering afsluit. Uiteraard is het wel altijd aan te raden je huisdier te laten chippen, zodat deze gemakkelijk kan worden teruggevonden bij vermissing of kan worden geïdentificeerd door de dierenambulance wanneer dit nodig is. Het chippen van huisdieren wordt veelal vanuit de dierenverzekering vergoed.
Het kan voorkomen dat je afstand doet van jouw huisdier binnen de contractperiode van de dierenverzekering. In dit geval dien je een ‘verklaring nieuwe eigenaar’ te overleggen om de dierenverzekering op te zeggen.
Ja, dit mag. Echter, een dierenverzekering doet dit niet zonder gegronde reden. Een dierenverzekeraar kan jouw huisdier weigeren te verzekeren wanneer deze al behoorlijk oud is, wanneer deze niet gezond is of bijvoorbeeld wanneer je valse informatie opgeeft bij het aanvragen van de dierenverzekering.
In de meeste gevallen is dit niet mogelijk. Verzekeringsmaatschappijen willen voorkomen dat je pas een dierenverzekering aanvraagt op het moment dat jouw huisdier daadwerkelijk zorg nodig heeft. Hierdoor wordt er vaak een wachttermijn gehanteerd. Deze wachttermijn duurt vaak 30 dagen, of een kalendermaand. Kosten die in deze periode worden gemaakt kunnen niet worden gedeclareerd.
Honden en katten zijn de meest voorkomende huisdieren waarvoor een dierenverzekering wordt afgesloten. Het is dan ook zo dat deze huisdieren vaak het meest kosten als het om de zorg gaat. Er zijn dierenverzekeringen die uitsluitend honden en katten kunnen verzekeren. Echter, Gerust.nl laat je weten dat er ook zeker verzekeringsmaatschappijen zijn die een goede dierenverzekering kunnen bieden aan kleinere huisdieren, zoals bijvoorbeeld knaagdieren of zelfs vogels.
Wanneer je meerdere huisdieren heeft, dan dien je deze apart te verzekeren. Bij het afsluiten van een dierenverzekering dien je de gegevens van het betreffende dier op te geven. Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om jouw kater te laten behandelen op de verzekering van een poes. Je dient dan voor zowel de poes als de kater een aparte dierenverzekering af te sluiten. Wanneer je voor meerdere dieren tegelijk een dierenverzekering afsluit, bestaat de mogelijkheid korting op de premie te krijgen.
Net als mensen hebben dieren ook weleens behoefte aan een bezoek aan een arts. Bijvoorbeeld bij ziekte, verwondingen door een gevecht of ongeluk, of om vaccinaties te halen. In Nederland is het hebben van een zorgverzekering voor mensen verplicht, maar niet voor dieren. Veel huisdiereneigenaren zijn er niet van op de hoogte dat ze een dierenverzekering voor hun huisdier kunnen afsluiten of zien er het nut niet van in. Totdat er een keer iets ernstigs met hun dier aan de hand is en de rekening van de dierenarts op de mat valt.
Zo’n bezoek aan de dierenarts kost natuurlijk geld, en als het dier ook daadwerkelijk iets mankeert kan de prijs flink oplopen. Veel eigenaren kunnen dit niet zomaar betalen. Hierdoor wordt een bezoek aan de dierenarts vaak (te) lang uitgesteld. Met een goedkope dierenverzekering hoef je je geen zorgen meer te maken om de rekening, en zo kan jouw huisdier altijd op tijd gebruik maken van de zorg die hij nodig heeft.
Een dierenverzekering werkt in principe hetzelfde als een zorgverzekering voor mensen. Je betaalt een bepaald bedrag aan premie per maand en de medische kosten worden voor een deel gedekt. De premies van een dierenverzekering liggen een stuk lager dan die van een zorgverzekering voor mensen, namelijk tussen de 5 en 50 euro per maand. Deze prijs hangt af van de hoeveelheid dekking en eventuele aanvullende dekking. De meeste dierenverzekeringen dekken tussen de 75% en 100% van de medische kosten. In het basispakket zitten de meest voorkomende kosten gedekt, zoals vaccinaties, ontvlooien en ontwormen, en sterilisatie. Ook worden bij de meeste verzekeringen kosten voor medicijnen en operaties voor het grootste gedeelte (of helemaal) vergoed. Met een goedkope dierenverzekering ben je al voor een groot gedeelte gedekt.
Net als bij je eigen zorgverzekering hanteert een dierenverzekering een eigen risico. Dit bedrag varieert van 100 tot 200 euro en kan je vaak zelf bepalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. De meeste dierenverzekeraars bieden uitsluitend verzekeringen voor honden en katten. Sommigen verzekeren ook vogels en kleine knaagdieren. Kortom, gebruik onze vergelijker om de beste dierenverzekering voor jou en je maatje te vinden.