Zakelijk

Welke kosten brengt het houden van een huisdier met zich mee?

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Welke kosten brengt het houden van een huisdier met zich mee?

2 minuten leestijd
​Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. Niet alleen honden en katten, maar ook vogels, vissen, konijnen, reptielen en knaagdieren. Welke kosten brengt het houden van een huisdier met zich mee?

Aanschafkosten

Als u een huisdier aanschaft, kost dit in de meeste gevallen geld. Steeds populairder worden rasdieren. Voor een kleine rashond betaalt u al snel 500 euro. Daarbij komen nog extra kosten, zoals een hondenmand, kennel, verzorgingsproducten en voer. Misschien denkt u dat de kosten afhankelijk zijn van welk dier u kiest. Dit is natuurlijk voor een groot gedeelte waar. Een hond eet nu eenmaal meer dan een goudvis. Maar een aquarium kan weer erg duur zijn in aanschaf en kost veel tijd om te verschonen.

Inentingen

Inentingen worden door dierenartsen aangeraden. Het kan niet alleen ziektes voorkomen die uw huisdier gemakkelijk oploopt, maar u bent uiteindelijk ook minder geld aan ziektekosten kwijt. Als een hond of kat naar het buitenland gaat, is het zelfs verplicht om het dier in te enten tegen hondsdolheid.

Vanaf 2013 moeten honden verplicht gechipt en geregistreerd worden. De bedoeling hiervan is om illegale praktijken, zoals illegaal doorfokken, onder controle te houden. Voor katten is dit nog niet verplicht, maar wel aan te raden. Zo kan bij vermissing uw huisdier bij u worden teruggebracht.

Tips om kosten te besparen

Bij elkaar kunnen de kosten dus behoorlijk oplopen. Een dierenverzekering is daarom aan te raden. Er zijn verschillende soorten dierenverzekeringen. Een dierenverzekering werkt in principe hetzelfde als de zorgverzekering voor mensen. Een basisverzekering kunt u al voor minder dan 5 euro afsluiten. Vaak zitten veel voorkomende kosten in het basispakket, zoals vaccinaties en sterilisatie.

U kunt de medische kosten van uw huisdier inschatten en aan de hand hiervan een verzekering kiezen. Natuurlijk denkt u liever niet aan het overlijden van uw huisdier, maar het is goed om te weten dat u ook de kosten hiervan kunt regelen via uw dierenverzekering. Sommige dierenverzekeringen dekken de vervoerskosten en een eventuele begrafenis.

Zijn de aanschafkosten voor u te veel? Bedenk dan dat u ook een huisdier uit het asiel kunt adopteren. Dieren uit het asiel hebben vaak al medische procedures ondergaan. Ook kunt u via internet gemakkelijk aan tweedehands artikelen komen voor uw huisdier, zoals manden en speeltjes.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven