Garantie en verzekeringen: hoe werkt dat?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering nieuws

Garantie en verzekeringen: hoe werkt dat?

2 minuten leestijd
Veel winkels geven u garantie op uw aankopen. In reclames wordt vaak de nadruk gelegd op de garantie, zodat u gerustgesteld een product koopt. Maar wat houdt garantie precies in? Krijgt u het hele aankoopbedrag vergoed als uw aankoop kapot gaat? En is het slim om ook een verzekering af te sluiten?

Verschil tussen garantie en verzekering

Garantie krijgt u vaak op elektronica, denk aan laptops en smartphones. Deze producten haalt u thuis pas uit de verpakking en u weet in de winkel dus niet of ze werken. Daarnaast kan een defect bij deze producten aan de techniek liggen, waar u niet altijd invloed op heeft.
Lees altijd de voorwaarden van de garantie. Vaak wordt er garantie gegeven op fabricage- en montagefouten. Dit houdt dus alleen defecten in die het product al heeft terwijl u het aanschaft. Denk hierbij aan een knopje of schroefje dat verkeerd is gemonteerd, waardoor uw laptop niet goed werkt.

De garantie is in dit geval dus niet geldig op schade of diefstal. Schade door uzelf, ook onvoorzien, valt vaak onder slijtage. Slijtage ziet de winkel als gebruikersschade en hier krijgt u nooit een vergoeding voor. Een verzekering kan u juist wel verder helpen bij schade die niet onder de garantie valt. U kunt zelf kiezen welke dekking u wilt. Zo kunt u een passende verzekering afsluiten.

Verschillende verzekeringen

Misschien sluit u liever geen verzekering af voor nieuwe aankopen, zoals een computer, laptop of smartphone. De aanschaf alleen heeft al genoeg gekost. Sommige mensen kiezen er juist wel voor om een verzekering af te sluiten. Zo weten zij zeker dat ze niet voor de kosten opdraaien als het product kapot gaat. Het afsluiten van een verzekering kan u dus ook veel geld besparen.

Er zijn verschillende verzekeringen die u kunt afsluiten. Afhankelijk van het product dat u heeft gekocht, kunt u een passende verzekering zoeken. In sommige gevallen zijn er zelfs speciale verzekeringen voor uw product, denk bijvoorbeeld aan verzekeringen voor smartphones. Ga ook eens na welke overige waardevolle spullen u in huis heeft. Het kan namelijk verstandiger en voordeliger zijn als u een inboedelverzekering afsluit. Dit kan al vanaf een paar euro per maand. Er bestaan ook allrisk inboedelverzekeringen waarmee u in veel gevallen ook verzekerd bent bij ongelukjes, zoals het laten vallen van een smartphone.

Wat kunt u het beste doen?

Garantie is dus meestal niet hetzelfde als een verzekering. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat de garantie ook schade dekt. Dit is meestal niet het geval, vraag daarom altijd bij de kassa wat de garantie precies inhoudt als u twijfelt. Op Verzekering.nl kunt u verschillende verzekeringen vergelijken. U ziet wat de verzekeringen vergoeden en kunt direct een verzekering afsluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven