Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Zorgverzekering vergelijken

zorgverzekering op maat

Zorgverzekering vergelijken 2020

Sluit je zorgverzekering voor 2020 af via Verzekering.nl. Als onafhankelijke vergelijkingssite bieden wij je een objectieve vergelijking. Gebruik de zorgvergelijker en binnen enkele stappen sluit je de verzekering af die het beste past bij jouw situatie. Heb je vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice

Zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Via deze pagina krijg je informatie over zorgverzekeringen en kun je een goedkope zorgverzekering vergelijken en afsluiten.

De zorgverzekering is een verzekering die jaarlijks gewijzigd wordt. Je kunt er aan het einde van het jaar ook eigenlijk niet meer omheen. Via televisie, radio en online media vliegen de termen zoals vergoedingen, eigen bijdrage, eigen risico en restitutie of natura je om de oren.

Op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw) is de basiszorgverzekering verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Kinderen tot achttien jaar zijn verzekerd bij hun ouders op de polis. En zodra je achttien bent, ben je verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten.

Gebruik onze keuzehulp om de goedkoopste zorgverzekeringen te vergelijken. We hebben enkele gegevens van je nodig, waaronder:

  • Je huidige zorgverzekeraar
  • Je geboortedatum
  • Gewenst eigen risico
  • Gewenste zorgkeuze (gedeeltelijke of vrije keuze)
  • Eventueel aanvullende vergoedingen
  • Vergoedingen voor fysiotherapie, alternatieve geneesmiddelen, lenzen & brillen, tandarts en orthodontie tot 18 jaar
  • Gewenste dekking in het buitenland
  • Gewenste betaalfrequentie (maandelijks of jaarlijks)

In het overzicht zie je de goedkoopste zorgverzekeringen die het beste aansluiten op je zorgbehoeften. Zodra je een zorgverzekering hebt gekozen, leidt de ‘Bekijken’ knop je naar de website van de zorgverzekeraar. Let wel op: overstappen kan uitsluitend van medio november tot eind januari. Door vooraf zorgverzekeringen te vergelijken, weet je in de overstapperiode precies waar je aan toe bent.

Basispakket zorgverzekering

Zoals hierboven vermeld is de basisverzekering volgens de wet verplicht. Alle zorgverzekeraars bieden dan ook hetzelfde basispakket aan. De inhoud wordt elk jaar door de overheid bepaald. Het Zorginstituut Nederland adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de inhoud en de omvang, maar de minister neemt uiteindelijk het besluit over het basispakket.

Aanvullende zorgverzekering

De inhoud van de basisverzekering vergoedt niet alle zorg. Daarom zijn er aanvullende zorgverzekeringen. Deze vallen niet onder de Zorgverzekeringswet en zijn dus niet verplicht. Zorgverzekeraars mogen daarnaast zelf bepalen welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden en onder welke voorwaarden. Ze zijn ook niet verplicht om iedereen te accepteren, zoals bij de basisverzekering wel het geval is.

Voorbeelden van aanvullende verzekeringen zijn onder andere extra dekking voor de tandarts, extra fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, orthodontie of zorg in het buitenland.

Eigen risico

De zorgverzekering kent een verplicht eigen risico. Dit wordt net als de zorgpremie elk jaar vastgesteld door de overheid. In 2020 is het verplicht eigen risico 385 euro. Dit betekent dat wanneer je zorgkosten maakt, je deze tot 385 euro zelf betaalt. Maar niet voor alle zorgkosten wordt het eigen risico verrekend. Denk hierbij aan de huisarts en kraamzorg.

Naast het verplicht eigen risico bieden zorgverzekeraars ook de mogelijkheid om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal 885 euro. Dit leidt tot een korting op de zorgpremie, maar betekent ook dat een verzekerde het risico loopt om dit bedrag in één keer te moeten voldoen. Vaak kiezen mensen die weinig zorg nodig denken te hebben hiervoor.

Waarom zorgverzekeringen vergelijken belangrijk is

Verandering in je zorgbehoefte

Je situatie verandert continu en door recente gebeurtenissen kun je aanvullende modules wel of niet langer gebruiken. Je huidige zorgverzekering dekt niet altijd wat je nodig hebt, of juist meer dan dat. Het is daarom handig om jaarlijks je zorgverzekering te vergelijken om te checken of je zorgpolis nog bij je past.

Jaarlijks veranderende premie

Niet alleen je zorgbehoefte verandert, ook de zorgpremie stijgt of daalt ieder jaar. Door aan het einde van het jaar zorgverzekeringen te vergelijken kom je hier op tijd achter en kun je snel overstappen naar een verzekeraar die beter bij je past of een lagere premie aanbiedt. Het maakt hierbij geen verschil of je een basispremie hebt of aanvullende modules; beide schommelen jaarlijks.

Collectief versus individueel

Veel werkgevers bieden een collectieve zorgverzekering aan voor hun werknemers. Toch blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd de voordeligste keuze is. Collectieve zorgpolissen zijn namelijk van zichzelf al duurder en hebben een andere soort dekking dan individuele polissen. Door een individuele zorgverzekering te vergelijken met die van je werkgever weet je snel welke beter bij je past.

Actueel

Houd het nieuws over zorgverzekeringen in de gaten om op de hoogte te blijven van de komende veranderingen.

Andere verzekeringen

Naast zorgverzekeringen vergelijk je bij Verzekering.nl reisverzekeringen, rechtsbijstandverzekeringen, inboedelverzekeringen, opstalverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Onder onze overige verzekeringen vind je onder andere uitvaartverzekeringen, dierenverzekeringen, scooterverzekeringen en bootverzekeringen.

Veelgestelde vragen over het vergelijken van zorgverzekeringen

Waarom moet ik ziektekostenverzekeringen vergelijken?

Jaarlijks zorgverzekeringen vergelijken helpt je tijdig voordeligere premies en betere polissen af te sluiten. Overstappen van zorgverzekeraar kan eens per jaar en door de continue verandering in zorgpremies én je eigen zorgbehoefte is jaarlijks opnieuw oriënteren verstandig. Daarnaast is het vergelijken van zorgverzekeringen gratis en doe je dit snel en simpel.

Kan ik makkelijk overstappen van zorgverzekeraar?

Overstappen kan eens per jaar, tussen medio november en eind januari. Het is dus belangrijk dat je voor die tijd zorgverzekeringen vergelijkt. Heb je een nieuwe verzekering gevonden? Stap dan vóór 1 januari over. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude verzekering op. Zelf kun je tot 31 januari je overstap regelen.

Hoe weet ik wat mijn zorgverzekering vergoedt?

Zorgverzekeraars hebben verschillende soorten vergoedingen, waaronder voor brillen, fysiotherapie, de tandarts en orthodontie tot 18 jaar. Deze belangrijkste vergoedingen kun je standaard invullen bij onze keuzehulp. De overige vergoedingen voor bijvoorbeeld anticonceptiva, stottertherapie en orthodontie na 18 jaar kun je naar wens toevoegen. Uit je zorgbehoeften komt een overzicht van de goedkoopste zorgverzekering met de dekking die bij je past.

Waar moet ik op letten bij de goedkoopste zorgverzekering?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk een zorgverzekering met de dekking die aansluit op je behoeften. Toch verschillen premies van zorgverzekeraars met dezelfde dekking. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de vergoeding die je bij elke zorgverzekeraar ontvangt. Zo ben je ervan verzekerd dat je onder de streep niet meer premie betaalt dan wat de zorgverzekering vergoedt. Ook het eigen risico heeft invloed op de premie; een hoger eigen risico betekent een lagere premie. Dit betekent wel dat je zelf een hoger bedrag moet betalen voor je de vergoeding krijgt. Het is belangrijk een afweging te maken en jaarlijks zorgverzekeringen te vergelijken. Zo weet je tijdig of je huidige zorgverzekering nog bij je past.

Direct berekenen

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright