Hoe en wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Zorgtoeslag is een aanvulling die je vanaf je 18e ontvangt van de Nederlandse staat. Mogelijk kom je in aanmerking voor deze toeslag. Of je de zorgtoeslag ontvangt en wat de hoogte van het bedrag is hangt af van je inkomen. In 2024 mag je maximaal €37.496 bruto per jaar verdienen om in aanmerking te komen, samen met je (toeslag)partner mag je €47.368 verdienen.

Redenen stopzetten zorgtoeslag

In sommige gevallen moet je toeslag stopzetten omdat je anders onterecht te veel ontvangt. Alle toeslag die onterecht verkregen is moet namelijk terugbetaald worden. Veranderingen in salaris of samenwonen (je krijgt er immers een toeslagpartner bij) kunnen ervoor zorgen dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Je moet dit soort veranderingen altijd binnen 4 weken doorgeven aan de belastingdienst.

Hoe zorgtoeslag stopzetten?

Het stopzetten van zorgtoeslag is betrekkelijk eenvoudig. Bij de Belastingdienst kan je na het inloggen met je DigiD alle soorten toeslagen zien waar je op dat moment recht op hebt. Via deze site kan je ook financiële wijzigingen en veranderingen in je leven doorgeven. Hierdoor wordt er opnieuw naar je situatie gekeken en besloten of je nog recht hebt op zorgtoeslag.

Consequenties bij onterecht ontvangen zorgtoeslag

Als je geen wijzigingen doorvoert of niet op tijd bent met het doorgeven kan het zijn dat je onterecht te veel zorgtoeslag hebt ontvangen. In dit geval krijg je een bericht van de belastingdienst met de mededeling dat je te veel hebt ontvangen. Dit moet of worden verrekend met zorgtoeslag waar je nog recht op hebt, of je moet het terugbetalen via een terugvorderingsbeschikking van de belastingdienst.

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Er zijn verschillende situaties die kunnen voorkomen waarbij je de zorgtoeslag moet stopzetten. Bijvoorbeeld wanneer:

  • Je vermogen hoger is dan €140.213, of wanneer je samen met fiscale partner/toeslagpartner meer dan €177.301 spaargeld bezit.
  • Je jaarinkomen hebt boven de inkomensgrens voor zorgtoeslag. Het bedrag waar je dan boven zit is  €37.496. Wanneer je fiscale partner/toeslag partner hebt is dit bedrag boven de €47.368.
  • De zorgtoeslag stopzetten na je studie? Als je je diploma hebt behaald, betekentent dit niet dat je per direct de zorgtoeslag stop moet zetten. Dit hangt af van je inkomen. Pas als je niet meer aan de eisen voldoet voor zorgtoeslag of je inkomen te hoog is, moet je de zorgtoeslag stopzetten.

Zorgverzekering vergelijken

Heb jij al een passende zorgverzekering? Via onze online vergelijker vind je de beste zorgverzekering van 2024 die het beste bij jou past voor de voordeligste prijs. Tevens kun je via Verzekering.nl direct een zorgverzekering afsluiten.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven