Deze site gebruikt cookies om het bezoekersgedrag te analyseren. Er worden geen persoonlijke gegevens verzameld.
OKGeef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.
Wil je graag een autoverzekering vergelijken of vraag jezelf af of je huidige autoverzekering ergens anders goedkoper afgesloten kan worden? Op verzekering.nl kan je op een gemakkelijke manier de premie van je verzekering berekening. De autoverzekering vergelijker maakt op basis van je voorkeuren en gegevens een overzicht met de goedkoopste autoverzekeringen die het beste bij je passen. We beoordelen de verzekeringen op het premiebedrag, de polisvoorwaarden en het eigen risico.
Snel autoverzekeringen vergelijken: we helpen je alle verschillende premies en voorwaarden te vergelijken, zodat je goed geïnformeerd een verzekering voor je auto kunt afsluiten. We geven je een overzicht van de verzekeringen die het beste bij je passen, zodat je snel de goedkoopste verzekering voor je auto kunt afsluiten. Naast de premies en voorwaarden moet je letten op enkele andere zaken en wij helpen je daar als onafhankelijke autoverzekering vergelijker graag bij.
Bij het vaststellen van je autoverzekering premie kijken verzekeraars naar je rijgedrag van de afgelopen jaren. Wie nooit schade claimt, staat hoger op de bonus malus ladder en krijgt een relatief lagere premie voor zijn autoverzekering. Andersom geldt; wie vaak schade heeft geclaimd, staat lager op de bonus malus ladder en betaalt een relatief hogere premie. Als je minder schade claimt, wordt de verzekering van je auto dus goedkoper. Autoverzekeraars gaan daarbij uit van een basispremie en afhankelijk van je schadevrije jaren stijgt of daal je op deze ladder.
Naast je schadevrije jaren en je positie op de bonus malus ladder hangt de premie van een autoverzekering ook af van onder andere:
• Je leeftijd
• Het autotype
• Je postcode
• Het aantal gereden kilometers
• De staat van je auto
Leeftijd heeft invloed op je premiebedrag. Jongeren lopen bijvoorbeeld grotere risico's omdat ze niet veel rijervaring hebben. Daardoor betaalden ze meer verzekeringspremies.
Autoverzekeringsmaatschappijen kijken naar het gewicht en de kracht van de auto. Hoe zwaarder de auto, hoe meer vermogen en hoe hoger de premie. Bij het berekenen van de autoverzekeringspremies houden verzekeringsmaatschappijen ook rekening met de waarde van de auto en in welke klasse deze wordt beveiligd. Aan de hand van deze gegevens weet de verzekeraar wat voor bedrag ze moeten uitkeren bij schade of diefstal
Het premiebedrag is afhankelijk van waar je woont. Woon je bijvoorbeeld in een gemeente waar veel autodiefstallen voorkomen? Dan moet je wellicht hogere premies betalen.
Voor het berekenen van een autoverzekering heb je ook het aantal kilometers nodig dat je verwacht jaarlijks te reizen. Weet je niet zeker hoeveel kilometers er het afgelopen jaar zijn gereden? Dan kan je ook een inschatting maken.
De staat van je auto heeft ook invloed op de premie van uw autoverzekering. Hoe uitgebreider de verzekering die je wilt, hoe meer je logischerwijs betaalt. Een aansprakelijkheidsverzekering (WA) is bijvoorbeeld meestal de goedkoopste en een all-risk autoverzekering is de duurste autoverzekering. Daartussenin zit de WA beperkte casco.
Laat bij het kiezen van de dekking je niet alleen leiden door de premie wat je per maand moet betalen. Je te uitgebreid (en misschien onnodig) verzekeringen kost je een hoop geld per maand, andersom is onderverzekerd rondrijden ook niet erg handig wanneer je schade rijdt en uiteindelijk zelf de portemonnee moet trekken.
In het algemeen geldt:
Auto > dan 10 jaar WA verzekering
Auto tussen 6 – 10 jaar oud WA beperkte casco
Auto < 5 jaar All Risk
De eerste stap van het afsluiten van een autoverzekering is het invullen van de gegevens. De vergelijker vraagt je om je kenteken, geboortedatum, postcode en huisnummer en schadevrije jaren. Wanneer je deze gegevens hebt ingevuld, word je doorverwezen naar een uitgebreider formulier. De ontvangen gegevens staan al voor je ingevuld. Je wordt hier gevraagd om het soort dekking voor je autoverzekering te kiezen.
Voor een auto kun je drie soorten verzekeringen afsluiten, namelijk een WA-verzekering, een WA Beperkt Cascoverzekering of een WA Volledig Cascoverzekering (allrisk).
WA-verzekering
Wanneer je in het bezit bent van een auto ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid en houdt in dat je aansprakelijk gesteld kunt worden voor de kosten van schade die je bij een ander veroorzaakt. Een WA-verzekering dekt alleen dit soort schade en is vaak het goedkoopst.
WA Beperkt Casco
De beperkt casco autoverzekering dekt alle schade die je veroorzaakt bij een ander, en ook een aantal schadeoorzaken zoals ruitschade, diefstal en schade door extreme weersomstandigheden.
WA Volledig Casco
Deze verzekering is de meest uitgebreide soort verzekering en wordt ook wel de allriskverzekering genoemd. Deze autoverzekeringen dekken de schade die je veroorzaakt bij anderen, maar ook schade die je is aangedaan en schade die je bij jezelf veroorzaakt door je eigen schuld. Elke verzekeraar hanteert wel een aantal uitzonderingen. Deze uitzonderingen verschillen per verzekeraar, dus lees de polisvoorwaarden goed na.
De vergelijker heeft op basis van je gegevens en voorkeuren een ranglijst gemaakt met de autoverzekeringen die het beste hierbij passen. De resultaten worden beoordeeld op premiebedrag, de hoogte van het eigen risico en de polisvoorwaarden van de verzekering. Deze verschillende autoverzekeringen kun je onderling met elkaar vergelijken. Zo krijg je een overzichtelijk beeld van de verschillen en overeenkomsten van de verzekeringen en kun je en weloverwogen keuze maken.
Voordat je een autoverzekering afsluit, moet je zeker weten of je contractduur al verlopen is, zodat je je oude verzekering op kunt zeggen. Veel verzekeraars hanteren een andere opzegtermijn en contractduur, dus lees dit goed na in de polisvoorwaarden.
Wanneer je een autoverzekering hebt gekozen, kun je ervoor kiezen om aanvullende modules af te sluiten, zodat je nog vollediger verzekerd bent. Deze aanvullende verzekeringen zijn echter niet verplicht. Vaak kun je kiezen uit de volgende modules:
Schadeverzekering/inzittendenverzekering
Deze inzittendenverzekering dekt de schade bij de passagiers van de bestuurder na een ongeval. Hieronder valt schade aan de persoon, de kleding en de eigendommen van de persoon die in de auto aanwezig waren tijdens het ongeval. Wanneer een passagier overlijdt of ernstig letsel oploopt tijdens het ongeval wordt een vast bedrag uitgekeerd.
Rechtsbijstand
Deze aanvullende module voor een autoverzekering vergoedt juridische hulp die je nodig hebt bij het verhalen van schade op de tegenpartij.
No claim beschermer
De no claim module beschermt je tegen het stijgen van je premie wanneer je schade claimt. Als je deze verzekering hebt afgesloten, kun je éenmaal per jaar een schade claimen zonder dat je premie omhoog gaat.
Pechhulp Nederland/Buitenland
Deze aanvullende module voor een autoverzekering dekt kosten voor hulp bij pech aan je auto. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een module voor Nederland en het Buitenland.
Wanneer je al je gegevens hebt ingevoerd en je (aanvullende) dekkingen hebt geselecteerd, wordt de aanvraag verstuurd naar de verzekeraar. Dan moet je wachten tot de verzekeraar je accepteert als verzekerde. Soms gebeurt dit direct, maar er kan ook een langere tijd overheen gaan.
In de tijd tussen de aanvraag en de bevestiging van je autoverzekering krijg je van Verzekering.nl een voorlopige dekking. Dit betekent dat je in de tussentijd wel gewoon verzekerd in je auto kunt rijden.
Wanneer je in het verleden veel schade hebt geclaimd of niet netjes je premie hebt betaald, kan een verzekeraar je weigeren. Mocht dit het geval zijn, kun je bij een andere verzekeraar een nieuwe verzekering aanvragen.
Een verzekeraar mag je voor een autoverzekering weigeren; royeren noemen we dat. Weigeren doen ze wellicht wanneer je in het verleden veel schade hebt geclaimd of wanneer je hebt verzuimd je premie te betalen. Word je geweigerd, dan mag je bij een andere verzekeraar een nieuwe autoverzekering aanvragen.
Wanneer je geaccepteerd bent door je verzekeraar kun je je andere verzekering opzeggen en kun je goed verzekerd de weg op.
Wanneer je een autoverzekering hebt gekozen, moet je je andere verzekering (als je die hebt) opzeggen. Je moet hierbij rekening houden met een opzegtermijn van je oude autoverzekering. De meeste verzekeraars hanteren een maand opzegtermijn na het eerste jaar. Je kunt op verschillende manieren je verzekering opzeggen.
Aangetekende brief
Wanneer je schriftelijk je autoverzekering op moet zeggen, kun je ervoor kiezen dit als een aangetekende brief te versturen. Dit betekent dat de brief alleen persoonlijk ontvangen mag worden door degene waarvoor hij bestemd is. De ontvanger moet hier ook voor tekenen. Zo kun je er zeker van zijn dat je opzegbrief ook daadwerkelijk is ontvangen en dat de verzekeraar de opzegging van je autoverzekering dus moet doorvoeren.
Je kunt bij de meeste verzekeraars je autoverzekering opzeggen via de e-mail. Vaak wordt je gevraagd om een opzegformulier in te vullen. Je kunt dan ook digitaal ondertekenen.
Opzegservice
Sommige verzekeraars bieden een opzegservice. Dit houdt in dat je eigenlijk niets hoeft te doen aan het opzeggen van je oude autoverzekering, maar dat je nieuwe verzekeraar deze voor je opzegt.