Zakelijk

Basis zorgverzekering afsluiten

Kies de beste basis zorgverzekering

Basis zorgverzekering 2024

Aan het einde van elk jaar is het tijd om jouw basisverzekering te vergelijken met die van andere aanbieders. Past jouw verzekering nog bij jouw situatie? Betaal je niet te veel? De basisverzekering vergoedt bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar de premies kunnen verschillen. Daarnaast is er in de basisverzekering ook onderscheid tussen de vergoedingspolis, de naturapolis en de combinatiepolis. 

Om je te helpen bij die keuze, vergelijken we de beste basis zorgverzekeringen 2024 voor jouw situatie, zodat je snel een eenvoudig overzicht hebt van de mogelijkheden. 

Een basis zorgverzekering afsluiten

Een basis ziektekostenverzekering of basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Het dekt de meest voorkomende zorgkosten zoals de huisarts of tandarts. Het dekt ook zorg en geneesmiddelen voor mensen met een chronische aandoening. 

Wat er precies onder de basisverzekering valt verschilt jaarlijks, maar is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De kosten kunnen echter afwijken, niet alleen per zorgverzekeraar, maar ook per type zorgverzekering basis.

Wat zit er in de basis zorgverzekering 2024?

Met een basis ziektekostenverzekering worden onder andere de volgende kosten gedekt:

Een bezoek aan de huisarts

Met een zorgverzekering kun je jouw huisarts kosteloos bezoeken. De rekening van de arts wordt door jouw verzekeraar vergoed en ook jouw eigen risico blijft onaangeraakt.

Een bezoek aan de tandarts

Kinderen tot 18 jaar mogen de tandarts geheel gratis bezoeken voor controle en eenvoudige behandelingen. Het eigen risico blijft bij deze leeftijdsgroep onaangeraakt.

Nederlanders boven de 18 jaar krijgen zowel chirurgische, tandheelkundige hulp als röntgenonderzoek vergoed met een basis zorgverzekering. Wel moet deze groep eerst het eigen risico betalen.

Medicijnen

De meeste medicijnen worden met de basis zorgverzekering vergoed. Wel geldt voor iedere Nederlander dat zij eerst hun eigen risico moeten betalen. Indien je er zeker van wilt zijn dat jouw medicijnen vergoed worden, kun je het beste contact opnemen met jouw zorgverzekeraar en/of huisarts. 

Wat er allemaal onder een basis ziektekostenverzekering valt, wordt elk jaar door de rijksoverheid gepubliceerd. Op de website van de overheid kun je lezen welke zorgverzekeringskosten worden vergoed, voor welke zorg het eigen risico geldt en welke zorg om een eigen bijdrage vraagt.

Veranderingen in de basis zorgverzekering 2024

Niet alleen de premies van verzekeraars, maar ook de basis zorgverzekering zelf verandert ieder jaar. Ook dit jaar ziet de inhoud van het basispakket er anders uit. Voor 2024 zijn de volgende zaken veranderd:

  • Valpreventie Trainingen voor Ouderen: Trainingen om valongelukken bij ouderen te voorkomen, worden nu opgenomen in het basispakket. Ouderen hebben een verhoogd risico op vallen, wat vaak leidt tot ernstige gevolgen zoals langdurige revalidatie en verminderde zelfredzaamheid. Deze nieuwe regeling stelt ouderen in staat speciale trainingsprogramma’s te volgen om het risico op vallen te verminderen. Dit initiatief is gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat deze trainingen effectief zijn.

  • Uitbreiding van Kraamzorg: Kraamzorg, die al wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor een periode van minimaal 24 tot maximaal 80 uur, wordt uitgebreid. De standaardperiode van 10 dagen na de geboorte wordt verlengd tot zes weken. Hierdoor hebben nieuwe ouders meer flexibiliteit te geven, waardoor het beter kan worden aangepast aan de individuele behoeften van gezinnen.

  • Verlengde Zorg voor Long Covid: Patiënten met langdurige klachten na een Covid-19-infectie, bekend als Long Covid, krijgen hun benodigde zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Deze dekking wordt verlengd tot minimaal 1 januari 2025. Hierdoor hebben mensen die te maken krijgen met langdurige Covid-19-klachten in ieder geval tot dat moment toegang tot paramedische zorg, waaronder fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie, om te helpen bij hun herstel. Deze verlenging is van toepassing op patiënten in 2023 en daarna.

De verschillende typen basisverzekeringen

Er zijn dus verschillende soorten basisverzekeringen, drie om precies te zijn. Je hebt bij alle drie de verzekeringen recht op dezelfde zorg. Het enige is dat de hoogte van de vergoeding en de manier van vergoeden verschilt. Je hebt de volgende drie opties:

Naturapolis

Als je een naturapolis afsluit, worden de zorgkosten direct vergoed door de verzekeraar. Het gaat hierbij alleen wel om de zorgkosten die gemaakt zijn bij een zorgaanbieder waarmee je verzekeraar een contract heeft. Krijg je dus zorg bij een aanbieder die géén contract heeft met je verzekeraar, dan worden de kosten niet of niet volledig vergoed.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis zit je niet gebonden aan zorgaanbieders die een contract hebben met je verzekeraar. Dit heeft als voordeel dat je dus bij alle geregistreerde zorgaanbieders de zorg vergoed krijgt. Daar staat wel tegenover dat een restitutiepolis duurder is.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is, de naam zegt het al, een combinatie tussen de twee bovenstaande polissen. Je kunt hierbij kosten van alle zorgaanbieders vergoed krijgen, maar niet bij elke zorgaanbieder zal dit de volledige kosten dekken. 

Bij een combinatiepolis krijg je namelijk het standaardbedrag vergoed voor het type behandeling. Ga je naar een zorgaanbieder waar je verzekeraar geen contract mee heeft? Dan kan het zijn dat die zorgverlener een hoger tarief vraagt dan gemiddeld en je dus zelf nog bij moet betalen.

Welke het beste bij jou past is geheel afhankelijk van je situatie en je zorgbehoefte. Houd dit dus ook in je achterhoofd als er wat verandert aan jouw situatie.

Onze top 5 zorgverzekeraars

Waarop zijn de premies van de zorgverzekering gebaseerd?

De getoonde top 5 toont slechts de zorgverzekeraars waarmee wij een actieve samenwerking hebben en geeft nadrukkelijk geen totaalbeeld van de gehele zorgverzekering markt.
De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

  • Geboortedatum 01-01-1970
  • Postcode 9971 AA
  • Alleenstaand
  • Basisverzekering, zonder voorkeur voor type polis
  • Standaard eigen risico
  • Geen aanvullende dekking

Datum berekening: 13 november 2023

Basis zorgverzekering 2024 vergelijken

De meest geschikte en best betaalbare basis zorgverzekeringen vind je bij Verzekering.nl. Als onafhankelijke vergelijkingssite bieden wij je een objectief en eerlijk overzicht van de beschikbare verzekeringen in Nederland. 

Je kunt gemakkelijk de basis zorgverzekering kosten vergelijken via onze vergelijkingstool en kunt vervolgens ook binnen een paar stappen overstappen naar een nieuwe verzekeraar. We vergelijken hierbij de hoogte van de premie, het eigen risico en de geldende voorwaarden. Hoef jij dat niet meer te doen en weet je direct welke basis ziektekostenverzekering 2024 het beste past bij jou! 

Alle informatie die nodig is voor een weloverwogen keuze voor een andere verzekering of verzekeraar is te vinden op Verzekering.nl. Door de vergelijkingstool in te vullen krijg je alleen de basis zorgverzekeringen te zien die voor jou relevant zijn. Ook voor alle aanvullende zaken vind je uitgebreide informatie bij ons. Je zult dus niet voor verrassingen komen te staan.

Goedkoopste zorgverzekering vinden

In 2024 betalen mensen gemiddeld €1.792 per jaar, wat neerkomt op ongeveer € 149,00 per maand, voor hun basisverzekering. Echter, de variatie tussen de duurste en goedkoopste basisverzekeringen is aanzienlijk. Dit benadrukt het belang van vergelijken en het kiezen van de meest betaalbare basisverzekering die past bij jouw persoonlijke situatie. 

Het vinden van de goedkoopste basis zorgverzekering kan een uitdaging zijn, omdat het afhangt van individuele behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de dekking en de eigen bijdrage. Bij Verzekering.nl staan we klaar om je hierbij te helpen. 

Na het invullen van je eigen gegevens presenteren wij de premies voor de beschikbare basisverzekeringen die voor jou relevant zijn. Zo kun je snel zien welke verzekeraar de meest voordelige zorgverzekering voor jou biedt. 

Eigen risico basis zorgverzekering 2024

Je basis ziektekostenverzekering is dus verplicht als je woont of werkt in Nederland en wat er allemaal binnen de verzekering valt wordt bepaald door de overheid. 

Voor zorg uit het basispakket betaal je eerst het eigen risico. De hoogte van het verplichte eigen risico was in 2021 vastgesteld op €385,- tot en met 2026. In de basis zorgverzekering 2024 zal dit dus hetzelfde bedrag blijven, wel kan je hem eventueel verhogen. 

Voorbeeld eigen risico

Stel je voor dat de vrouw in het gezin met 2 kinderen over het algemeen gezond is en slechts af en toe een bezoek brengt aan de huisarts voor routinematige controles. In dit geval kan ze kiezen voor een basis zorgverzekering met een hoog eigen risico, bijvoorbeeld €885, om haar maandelijkse premie laag te houden. 

Aan de andere kant heeft de man in het gezin meer medische zorg nodig vanwege een chronische aandoening. Hij kiest daarom voor een basis zorgverzekering met een lager eigen risico, bijvoorbeeld €385, om zijn financiële lasten te beperken, zelfs als hij maandelijks een hogere premie moet betalen. 

Dit lagere eigen risico betekent dat hij minder uit eigen zak hoeft te betalen bij zijn frequente doktersbezoeken en medicatiekosten. In dit gezin profiteert de vrouw van lagere maandelijkse premies vanwege haar hoog eigen risico, terwijl de man profiteert van lagere kosten voor zijn veelvoorkomende zorgbehoeften vanwege zijn laag eigen risico. 

Het kiezen van verschillende eigen risico’s kan hen helpen hun zorgkosten op jaarbasis te beheren op basis van hun individuele gezondheidssituaties. Let op! Kinderen tot 18 jaar zijn met hun ouders meeverzekerd en daarom geldt voor hen geen eigen risico.

Vergelijk basisverzekeringen

Wil je de kosten van je zorgverzekering vergelijken? Dan kan dat snel en eenvoudig via Verzekering.nl. Via Verzekering.nl kun je de beste basis zorgverzekeringen vergelijken. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie, weergeven wij de best mogelijke zorgverzekeringen voor jou. 

Zo kun je met 1 druk op de knop de basis ziektekostenverzekering kosten vergelijken. Zie jij een verzekering die goed aansluit op je persoonlijke wensen, dan kun je de zorgverzekering via ons afsluiten. Druk de knop hieronder en vergelijk de beste basisverzekeringen.

Overstappen?

Overstappen is steeds makkelijker, dus vergelijk elk jaar je basis zorgverzekering met die van andere aanbieders. Over het algemeen kun je tot februari de overstap maken, maar dan moet je wel vóór 1 januari je oude verzekering opzeggen. Verstandiger is om dit gewoon al voor het einde van het jaar te doen, vaak neemt de nieuwe verzekeraar bovendien de opzegging op zich.

Zorgverzekering vergelijken 2024

Scroll naar boven