Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Basis zorgverzekering afsluiten

Kies de beste basis zorgverzekering

Basis zorgverzekering 2023

Aan het einde van elk jaar is het tijd om uw basisverzekering te vergelijken met die van andere aanbieders. Past uw verzekering nog bij uw situatie? Betaalt u niet te veel? De basisverzekering vergoedt bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar de premies kunnen verschillen. Daarnaast is er in de basisverzekering ook onderscheid tussen de vergoedingspolis, de naturapolis en de combinatiepolis. Om je te helpen bij die keuze, vergelijken we de beste basis zorgverzekeringen 2023 voor jouw situatie, zodat je snel een eenvoudig overzicht hebt van de mogelijkheden. Wil je een basis zorgverzekering afsluiten zonder onnodig te veel geld kwijt te zijn? Neem dan een kijkje op onze website en vergelijk de goedkoopste basis zorgverzekeringen van 2023.

Vergelijk basis zorgverzekeringen

Een basis zorgverzekering afsluiten

Een basis zorgverzekering of basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Het dekt de meest voorkomende zorgkosten zoals de huisarts of tandarts, maar bijvoorbeeld ook zorg en geneesmiddelen voor mensen met een chronische aandoeningen. Wat er precies onder de basisverzekering valt verschilt jaarlijks, maar is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De kosten kunnen echter afwijken, niet alleen per zorgverzekeraar, maar ook per type zorgverzekering basis.

Wat zit er in de basis zorgverzekering 2023?

Met een basis zorgverzekering worden onder andere de volgende kosten gedekt:

Een bezoek aan de huisarts

Met een zorgverzekering kun je jouw huisarts kosteloos bezoeken. De rekening van de arts wordt door jouw verzekeraar vergoedt en ook jouw eigen risico blijft onaangeraakt.

Een bezoek aan de tandarts

Kinderen tot 18 jaar mogen de tandarts geheel gratis bezoeken voor controle en simpele behandelingen. Het eigen risico blijft bij deze leeftijdsgroep onaangeraakt. Nederlanders boven de 18 jaar krijgen zowel chirurgische tandheelkundige hulp als röntgenonderzoek vergoed met een basis zorgverzekering. Wel moet deze groep eerst het eigen risico betalen.

Medicijnen

De meeste medicijnen worden met de basis zorgverzekering vergoed. Wel geldt voor iedere Nederlander dat zij eerst hun eigen risico moeten betalen. Indien je er zeker van wilt zijn dat jouw medicijnen vergoed worden, kun je het beste contact opnemen met jouw zorgverzekeraar en/of huisarts. Wat er allemaal onder een basis zorgverzekering valt, wordt elk jaar door de rijksoverheid gepubliceerd. Op de website van de overheid kun je lezen welke zorgverzekering kosten worden vergoed, voor welke zorg het eigen risico geldt en welke zorg om een eigen bijdrage vraagt.

Veranderingen in de basis zorgverzekering 2023

Niet alleen de premies van verzekeraars, maar ook de basis zorgverzekering zelf verandert ieder jaar. Ook dit jaar ziet de inhoud van het basispakket er anders uit. Voor 2023 zijn de volgende zaken veranderd:

• Paramedische herstelzorg ten gevolge van corona wordt verlengd. Sinds 18 juli 2020 tot 1 augustus 2022 zou de regeling worden gedekt onder bepaalde voorwaarden. Echter zal de regeling in de basis zorgverzekering van 2023 verlengd worden tot 1 augustus 2023.

• Vitamine D zal verdwijnen uit het basispakket van de zorgverzekering in 2023. Per 1 januari 2023 zal vitamine D uit de basis zorgverzekering van 2023 verdwijnen. Dit zal betekenen dat je vanaf dat moment de kosten van vitamine D uit je eigen portemonnee moet betalen. De vormen van vitamine D: Alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol zullen wel vergoed blijven in 2023.

• Verandering screening ongeboren kind. Een combinatietest bestaande uit een bloedtest en een nekplooimeting worden niet meer vergoed vanuit de basis zorgverzekering. In plaats daarvan wordt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) in het basispakket toegevoegd en dus vergoed per 1 januari 2023. Er zal hiervoor geen eigen risico gelden. De eigen bedrage van € 175 zal verdwijnen per 1 april 2023.

• Abemaciclib, het geneesmiddel tegen sommige vormen borstkanker, wordt sinds 1 september 2020 gedekt.

• Het eigen risico bij medische kosten na seksueel geweld is ingetrokken onder bepaalde voorwaarden per september 2020.

• Immunotherapie bij zeldzame kankervorm. Nivolumab, een medicijn dat wordt toegediend bij de zeldzame kankervorm van het type DMMR of MSI, wordt vanaf juli 2022 gedekt door de basisverzekering.

De verschillende typen basisverzekeringen

Er zijn dus verschillende soorten verzekeringen basis, drie om precies te zijn. Je hebt bij alle drie de verzekeringen recht op dezelfde zorg, alleen de hoogte van de vergoeding en de manier van vergoeden verschilt. Je hebt de volgende drie opties:

• Naturapolis;

• Restitutiepolis;

• Combinatiepolis.

Welke het best bij jou past is geheel afhankelijk van je situatie en je zorgbehoefte. Houd dit dus ook in je achterhoofd als er wat verandert aan jouw situatie.

Naturapolis

Als je een naturapolis afsluit worden de zorgkosten direct vergoed door de verzekeraar. Het gaat hierbij alleen wel om de zorgkosten die gemaakt zijn bij een zorgaanbieder waarmee je verzekeraar een contract heeft. Krijg je dus zorg bij een aanbieder die géén contract heeft met je verzekeraar dan worden de kosten niet of niet volledig vergoed.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis zit je niet gebonden aan zorgaanbieders die een contract hebben met je verzekeraar. Dit heeft als voordeel dat je dus bij alle geregistreerde zorgaanbieders de zorg vergoed krijgt. Daar staat wel tegenover dat een restitutiepolis duurder is.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is, de naam zegt het al, een combinatie tussen de twee bovenstaande polissen. Je kunt hierbij kosten van alle zorgaanbieders vergoed krijgen, maar niet bij elke zorgaanbieder zal dit de volledige kosten dekken. Bij een combinatiepolis krijg je namelijk het standaardbedrag vergoed voor het type behandeling. Ga je naar een zorgaanbieder waar je verzekeraar geen contract mee heeft? Dan kan het zijn dat die zorgverlener een hoger tarief vraagt dan gemiddeld en je dus zelf nog bij moet betalen.

Basis zorgverzekering 2023 vergelijken

De meest geschikte en best betaalbare basis zorgverzekeringen vind je bij Verzekering.nl. Als onafhankelijke vergelijkingssite bieden wij je een objectief en eerlijk overzicht van de beschikbare verzekeringen in Nederland. Je kunt gemakkelijk de basis zorgverzekering kosten vergelijken via onze vergelijkingstool en kunt vervolgens ook binnen een paar stappen overstappen naar een nieuwe verzekeraar. We vergelijken hierbij de hoogte van de premie, het eigen risico en de geldende voorwaarden. Hoef jij dat niet meer te doen en weet je direct welke basis zorgverzekering 2023 het best past bij jou! Alle informatie die nodig is voor een weloverwogen keuze voor een andere verzekering of verzekeraar is te vinden op Verzekering.nl. Door de vergelijkingstool in te vullen krijg je alleen de basis zorgverzekeringen te zien die voor jou relevant zijn. Ook voor alle aanvullende zaken vind je uitgebreide informatie bij ons. Je zult dus niet voor verrassingen komen te staan.

Basis zorgverzekering kosten?

Wat zijn de kosten voor een basisverzekering voor zorg? Gemiddeld betaal je voor een basis zorgverzekering een bedrag tussen de € 110 en € 134. Hoeveel premie je precies betaalt, is verschillend per verzekeraar. De kosten voor je basis zorgverzekering is afhankelijk van je verzekeraar, vrijwillig eigen risico, dekking en of je jouw premie per maand, per kwartaal of per jaar betaalt.

Eigen risico basis zorgverzekering 2023

Je basis zorgverzekering is dus verplicht als je woont of werkt in Nederland en wat er allemaal binnen de verzekering valt wordt bepaald door de overheid. Voor zorg uit het basispakket betaal je eerst het eigen risico. De hoogte van het verplichte eigen risico was in 2021 €385,- en in de basis zorgverzekering 2023 zal dit hetzelfde bedrag blijven. Kinderen tot 18 jaar zijn met hun ouders meeverzekerd en daarom geldt voor hen geen eigen risico.

Overstappen?

Overstappen is steeds makkelijker, dus vergelijk elk jaar je basis zorgverzekering met die van andere aanbieders. Over het algemeen kun je tot februari de overstap maken, maar dan moet je wel vóór 1 januari je oude verzekering opzeggen. Verstandiger is om dit gewoon al voor het einde van het jaar te doen, vaak neemt de nieuwe verzekeraar bovendien de opzegging op zich.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over je basis zorgverzekering afsluiten, onze vergelijker of iets anders? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via 070 2210633 of door een mailtje te sturen naar info@verzekering.nl.

Vergelijk basisverzekeringen

Wil je de kosten van je zorgverzekering vergelijken? Dan kan dat snel en eenvoudig via Verzekering.nl. Via Verzekering.nl kun je de beste basis zorgverzekeringen vergelijken. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie, weergeven wij de best mogelijke zorgverzekeringen voor jou. Zo kun je met 1 druk op de knop de basis zorgverzekeringen kosten vergelijken. Zie jij een verzekering, die goed aansluit op je persoonlijke wensen, dan kun je de zorgverzekering via ons afsluiten. Druk de knop hieronder en vergelijk de beste basisverzekeringen.

Vergelijk basis zorgverzekeringen

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright