Zakelijk

Wat is een naturapolis?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Een naturapolis is een type zorgverzekering waarbij je zorgkosten rechtstreeks worden betaald door je zorgverzekeraar, maar alleen als de zorgverlener een contract heeft met de verzekeraar. Alleen de zorg bij gecontracteerde zorgverleners wordt volledig vergoed, en als je naar een zorgaanbieder gaat zonder contract, moet je mogelijk een deel van de rekening zelf betalen.

Zorgverzekering

Zorgverzekeringen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: de basisverzekering, aanvullende verzekering en tandartsverzekering. Binnen de basisverzekering zijn er verschillende soorten polissen, waaronder de naturapolis, restitutiepolis en combinatiepolis. Je kunt de basisverzekering aanvullen met een aanvullende zorgverzekering en/of tandartsverzekering.

Wat is een naturapolis?

Bij een natura zorgverzekering vergoedt de zorgverzekeraar de zorg uit het basispakket alleen volledig als er een contract is met de behandelaar. Dit contract regelt de prijs en kwaliteit van de behandelingen. Als je naar een behandelaar gaat zonder contract, betaalt de verzekeraar slechts een deel van de kosten, en de rest moet je zelf betalen. Het is essentieel om te controleren of jouw behandelaar een contract heeft met de verzekeraar om de zorg volledig vergoed te krijgen. De verzekeraar betaalt de zorgkosten rechtstreeks aan de behandelaar.

Hoe werkt een naturapolis? 

Als je medische zorg nodig hebt, vergoedt je zorgverzekeraar de kosten alleen als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Kies je voor een zorgaanbieder zonder contract, dan moet je waarschijnlijk een deel van de kosten zelf betalen, meestal ongeveer 20% van de gehele rekening.

Nadelen

Nadelen van een naturapolis zijn onder andere de beperking dat je alleen naar zorgaanbieders kunt gaan waarmee je verzekeraar een contract heeft, wat extra kosten met zich mee kan brengen als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Dit geldt niet voor spoedeisende hulp, waar je altijd naar het ziekenhuis van jouw keuze kunt gaan.

Voordelen

Een belangrijk voordeel van een naturapolis is dat het doorgaans goedkoper is in vergelijking met een restitutiepolis. Dit prijsverschil komt voort uit de contracten die de zorgverzekeraar heeft afgesloten met zorgverleners. Een ander positief aspect is dat je vaak geen rekeningen hoeft voor te schieten wanneer je gebruikmaakt van gecontracteerde zorgverleners. Dit kan zorgen voor meer financieel gemak en minder administratieve rompslomp voor verzekerden.

Vergelijk zorgverzekering via Verzekering.nl

Kortom, een naturapolis biedt gemak doordat de zorgverzekeraar direct de kosten dekt, maar je bent beperkt tot gecontracteerde zorgverleners en moet bij niet-gecontracteerde zorgkosten vaak een deel zelf betalen. Het is belangrijk om je te informeren bij je zorgverzekeraar en behandelaar om de juiste polis en vergoedingen te begrijpen.

In onze vergelijking geven we aan of je de vrijheid hebt om zelf je zorgaanbieders te kiezen. Als je een kruisje ziet staan bij de verzekeraar van jouw keuze, betekent dit dat je niet altijd naar het ziekenhuis of de zorgaanbieder van jouw voorkeur kunt gaan. In dat geval is het raadzaam om verder te kijken naar de details van de polis om te achterhalen welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn en welke niet. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen over welke zorgverzekering het beste bij jouw wensen en behoeften past. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen snel via Verzekering.nl of binnen een paar minuten met de knop hier beneden.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven