Zakelijk

Wat is een restitutiepolis?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Je kunt de zorgverzekeringen eigenlijk in drie categorieën kunt indelen. De basisverzekering, aanvullende verzekering en de tandartsverzekering. Ook is het van belang dat je bekend bent met de verschillende soorten basisverzekeringen. Dit zijn de naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis. De basisverzekering kun je uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering en/of een tandartsverzekering.

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis wordt ook wel een verzekering met vrije keuze genoemd. Je kunt met een restitutiepolis zelf kiezen naar welke dokter, behandelaar of ziekenhuis je gaat, zonder extra te betalen Bij een restitutiepolis betaalt de zorgverzekeraar de kosten vanuit de basisverzekering bij alle behandelaars. Het kan wel zijn dat je de rekening eerst zelf moet betalen, later kun je dit bedrag terugvragen bij de zorgverzekeraar. Alleen als de rekening onredelijk hoog is, hoeft de verzekeraar deze niet volledig te vergoeden.
Let hierbij op dat de restitutiepolis geldt voor de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering worden krijg je niet bij alle zorgverzekeraars een vergoeding. Lees hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar.

Voordelen en nadelen bij een restitutiepolis

Een restitutiepolis kent verschillende voor- en nadelen. De voordelen zijn:

  • Je kan zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat
  • Deze keuze is niet van invloed op de vergoeding van de basisverzekering

De nadelen van de restitutiepolis zijn:

  • De premie is hoger dan bij een naturapolis
  • Het kan voorkomen dat je de rekening eerst moet voorschieten

Verschil tussen een zuivere- en een onzuivere restitutiepolis

Er zijn twee soorten restitutiepolissen. Namelijk de zuivere- en de onzuivere restitutiepolis. Een zuivere restitutiepolis wordt het volledige bedrag vergoed en bij een onzuivere restitutiepolis wordt alleen het marktconforme tarief vergoed. Het is belangrijk om goed te kijken of de term ´zuivere restitutiepolis´ staat vermeld als je ervoor kiest om de hele behandeling vergoed te laten worden. Een onzuivere restitutiepolis wordt nu een combinatiepolis genoemd.
Een restitutiepolis afsluiten? Kijk bij welke
zorgverzekeraar dit mogelijk is en of een aanvullende verzekering mogelijk is.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven