Zakelijk

Zorgverzekering 18 jaar

Zorgverzekering 18 jaar

Ben je al 18 jaar of word je binnenkort 18 jaar? Dan moet je een zorgverzekering afsluiten. In Nederland moet iedereen boven de 18 jaar een zorgverzekering hebben. Tot je 18e verjaardag was je automatisch verzekerd tegen ziektekosten via je ouders, zonder extra kosten. Echter zodra je 18 wordt, zullen er veranderingen in je zorgverzekering plaatsvinden. Het maakt hiervoor niet uit of je nog thuis woont of al op kamers zit als student. Benieuwd hoe je het best geld kun besparen als 18 jarige?

Zorgverzekering opties

Voor de zorgverzekering heb je de basis zorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering. De basisverzekering is wettelijk verplicht. Als je meer uitgebreide dekking wenst dan wat het basispakket biedt, kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Als je bijvoorbeeld regelmatig naar de fysiotherapeut of tandarts moet, is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering te overwegen. Je hebt ook de optie om een aparte tandartsverzekering af te sluiten. Dit kan handig zijn als je verwacht volgend jaar meerdere behandelingen nodig te hebben of grote ingrepen moet ondergaan.

Tandartsverzekering

Vóór je 18e verjaardag werden tandartskosten vergoed via de basisverzekering. Helaas is dit niet langer standaard opgenomen zodra je 18 wordt. Als je frequente tandartsbezoeken hebt gepland of liever geen onverwachte kosten wilt riskeren, overweeg dan om een aparte tandartsverzekering af te sluiten bij je basis zorgverzekering. Houd er rekening mee dat het toevoegen van een tandartsverzekering je maandelijkse premie zal verhogen. Het is daarom verstandig om zorgvuldig de totale kosten van tandheelkundige zorg en de bijbehorende premies te overwegen.

Zorgverzekering voor 18-jarigen

Alles wat een (toekomstige) 18-jarige moet weten over zijn of haar zorgverzekering. Ben je net 18 jaar geworden? Dan kun je zelf een zorgverzekering kiezen. Hier heb je vanaf je 18e verjaardag één maand de tijd voor. 

Daarnaast zijn de belangrijkste punten:

 • Je dient je premie te betalen aan je zorgverzekeraar.
 • Als je zorgkosten maakt, ben je verantwoordelijk voor je eigen risico.
 • Je kunt zorgtoeslag aanvragen.
 • Tandartskosten worden niet meer vergoed.

Deze regels zijn van toepassing op alle jongeren. Of je nu thuiswonend bent, student die op kamers woont of een full time baan hebt en al op jezelf woont. Het is niet mogelijk om zelfstandig een zorgverzekering af te sluiten vóór je 18e verjaardag. De premieplicht voor je zorgverzekering begint op de 1e dag van de maand nadat je 18 bent geworden. Als je bijvoorbeeld op 22 september 18 jaar oud wordt, dien je vanaf 1 oktober premie te betalen.

Welke opties heb je?

Als je 18 bent geworden, heb je 2 mogelijkheden:

 1. Je neemt een ziektekostenverzekering op je eigen naam. Oftewel, je sluit zelf een zorgverzekering af.
 2. Je kiest ervoor om de verzekering die momenteel bij je ouders loopt door te laten lopen.

Zelf afsluiten
Je kunt het best zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten zodra je 18 wordt. Dit kan bij elke zorgverzekeraar in Nederland. Als je voor deze optie kiest, heb je dus vanaf je 18e verjaardag 1 maand de tijd om een verzekering af te sluiten. Er zijn natuurlijk wel een aantal voor- en nadelen verbonden aan het afsluiten van een eigen zorgverzekering:

Voordelen:

 • Je kunt zelf kiezen welke dekking je wilt, waardoor de verzekering vaak ook goedkoper is omdat je niets onnodigs laat verzekeren.
 • Er worden vaak kortingen aangeboden voor studenten en jongeren.

Nadelen: 

 • Als je de best bij jou passende zorgverzekering wilt, zul je zelf de verschillende verzekeringen met elkaar moeten vergelijken en afsluiten. 
 • Je zal ook zelf de premie moeten bepalen die het beste bij jouw situatie past.

Zorgverzekering via je ouders
Als student of thuiswonende kun je de zorgverzekering vanaf je 18e nog steeds via je ouders laten doorlopen. Bij deze optie hoef je niets te doen en zal de zorgverzekering die je voor je 18e had, blijven lopen bij je ouders. Je kunt er ook voor kiezen dat je ouders een andere zorgverzekering voor jou afsluiten. Als je hiervoor kiest, zal één van je ouders wel de verzekeringnemer blijven.

Voordelen:

 • Het is eenvoudiger, omdat je niet zelf zorgverzekeringen hoeft te vergelijken en uit te zoeken wat je precies wilt.
 • Wellicht blijven je ouders de premie voor je betalen, afhankelijk van je thuissituatie.

Nadelen: 

 • De kans is vrij groot dat je meer zal betalen dan dat nodig is, vooral als je ouders een uitgebreide dekking hebben.
 • Doordat je de huidige zorgverzekering door laat lopen, is de kans aanwezig dat deze niet aan al jouw wensen en behoeften zal voldoen. 

Goedkope zorgverzekeringen 18 jaar

Er bestaan ook aanvullende zorgverzekeringen die speciaal zijn ontworpen voor jongeren. De student zorgverzekering is meestal een stuk goedkoper dan de andere zorgverzekeringen. Dit komt doordat men ervan uitgaat dat jongeren over het algemeen gezonder zijn en dus minder zorgkosten zullen maken. Daarnaast omvatten de pakketten voor jongeren doorgaans minder dekking, wat resulteert in lagere premies.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een financiële compensatie die je krijgt om de premie te betalen. Als je 18 bent geworden, heb je hier bijna altijd recht op. Je krijgt elke maand rond de 20e de zorgtoeslag op je rekening gestort. Als je te veel verdient of een te hoog vermogen hebt, kom je niet in aanmerking voor de zorgtoeslag. Je kunt dit gemakkelijk controleren via de website van de Belastingdienst

Eigen risico

Aan je zorgverzekering zit ook een eigen risico verbonden. Dit houdt in dat als je zorg, behandelingen of medicijnen krijgt, je een eigen bijdrage moet leveren voordat je de rest vergoed krijgt. In 2024 zal het eigen risico standaard €385 bedragen, en dit bedrag is vastgesteld tot en met 2026. Over de zaken die buiten je basis zorgverzekering vallen, zoals bijvoorbeeld in je aanvullende- of tandartsverzekering hoef je geen eigen risico te betalen.

Premiekorting
Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen, met een maximum van €500. Door je eigen risico te verhogen, wordt je premie lager. Dit kan in sommige gevallen voordeliger zijn, maar het voordeel verdwijnt zodra er iets gebeurt en je zorg nodig hebt. Stel dat je het eigen risico naar €685 hebt verhoogd, zal je dus eerst €685 moeten afrekenen bij de verzekeraar in plaats van de oorspronkelijke €385.

Zorgverzekering afsluiten

Wil je een zorgverzekering afsluiten, maar je weet nog niet welke het beste bij je past. Met onze handige vergelijkingstool kun je eenvoudig verschillende zorgverzekeraars vergelijken. Je hebt de vrijheid om je eigen dekking te kiezen, en wij zullen de beste zorgverzekeringen voor jou identificeren. Klik simpelweg op de knop ‘vergelijk zorgverzekering’ en bereken snel je premie. Vergelijken, afsluiten en geld besparen doe je met Verzekering.nl.
Zorgverzekering voor 2024 vergelijken

Scroll naar boven