Zakelijk

Zorgverzekering overstappen

Zit je eraan te denken om van zorgverzekering over te stappen? Of wil je weten waarom het handig kan zijn om over te stappen van zorgverzekering? Op deze pagina staat alles uitgelegd wat je moet weten bij het overstappen van zorgverzekering.

Wat is een zorgverzekering?

Ten allereerste, wat is een zorgverzekering en waarom is het van belang er een te hebben? Een zorgverzekering is een verzekering, waarmee je de kosten voor (noodzakelijke) zorg en medicatie in Nederland kunt dekken.

Is een zorgverzekering verplicht?

Is het hebben van deze verzekering belangrijk? Ja, is het antwoord. Het is namelijk wettelijk verplicht in Nederland voor iedere persoon om zichzelf te verzekeren met een zorgverzekering. Elk jaar is het mogelijk om in de periode tussen half november en eind december over te stappen.

Belangrijkste veranderingen zorgverzekering 2024

De belangrijkste veranderingen omtrent de zorgverzekering 2024 zijn dat de premie weer zal stijgen. Dit zal per maand €12 meer zijn dan in 2023. De financiële ondersteuning zal weggaan in 2024. Gelukkig zal de zorgtoeslag wel toenemen. Voor alleenstaanden zal de maximale zorgtoeslag stijgen van €111 naar €127 per maand. Voor gezinnen zal de zorgtoeslag €243 per maand bedragen. Dit helpt om de extra kosten van de zorgpremie gedeeltelijk te compenseren. Het eigen risico heeft de overheid vastgesteld op €385. Dit geldt tot en met 2026.

Soorten zorgverzekeringen en waar op te letten

Voor de zorgverzekering heb je de basis zorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering. De basis verzekering is wettelijk verplicht. Als je graag uitgebreider verzekerd wilt zijn dan het basispakket, kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Als je bijvoorbeeld vaak naar de fysiotherapeut of tandarts moet, kun je beter gaan voor een aanvullende zorgverzekering.

Je kunt ook een tandartsverzekering afsluiten. Dit kan handig zijn als je meerdere behandelingen nodig hebt of verwacht grote ingrepen te moeten ondergaan volgend jaar. Elke leeftijdscategorie heeft een ander zorgpakket nodig. Vergelijk zorgverzekeringen dus goed en kijk naar wat je nodig hebt en waar je dit het goedkoopst kunt krijgen.

 • Studenten: voor studenten is er nog een extra optie, namelijk de studenten zorgverzekering. Deze verzekering is goedkoper dan de basis zorgverzekering. Dit komt doordat hier andere zorg in gedekt wordt. Zo wordt er bij de studenten zorgverzekering bijvoorbeeld anticonceptie, fysiotherapie bij sportblessures, dekking student tijdens stage in buitenland en nog meer punten aangeboden. Dit zijn dekkingen die relevant zijn voor studenten, maar niet voor 65-plussers. Aangezien studenten over het algemeen wel fit zijn, kan het dus een stuk voordeliger zijn om over te stappen op de studenten zorgverzekering
 • 50-plus: je moet denken aan zorg die je in de toekomst nodig hebt en je hoeft je niet meer te verzekeren voor bijvoorbeeld gezinsuitbreiding. Je kunt dus in dit geval speciaal gemaakte aanvullende pakketten vergelijken.
 • Gezinnen: in een gezin heb je andere zorg nodig dan wanneer je alleenstaand bent. Je moet namelijk niet alleen aan je eigen zorg denken, maar ook aan de zorg van je kinderen. Het verschilt per situatie, want sommige gezinnen beginnen net met gezinsuitbreiding terwijl in andere gezinnen de kinderen bijna de deur uit gaan. Bij het overstappen van zorgverzekering moet je goed kijken naar de zorg die wordt aangeboden voor jou en je kinderen. Zo kun je door middel van zorgverzekeringen vergelijken de beste premie voor jou en je gezin kiezen.

Periode om over te stappen van zorgverzekering

Je kunt van 12 november tot en met 31 december overstappen van zorgverzekering. Het is niet ongebruikelijk om over te stappen. In Nederland stappen jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen mensen over van zorgverzekering. Als je besluit over te stappen, zorgt de nieuwe zorgverzekeraar ervoor dat je oude zorgverzekering wordt beëindigd. Je oude zorgverzekering eindigt dan op 31 december en je nieuwe verzekering gaat in op 1 januari.

Om gebruik te kunnen maken van de overstapservice, moet je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:

 • De overstap moet vóór 31 december, aan het einde van het jaar, zijn voltooid.
 • Het betreft een overstap van een bestaande, lopende verzekering naar een nieuwe zorgverzekering.
 • Als er meerdere overstappen plaatsvinden in dezelfde overstapperiode (wat mogelijk is), moet de verzekerde zelf binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen de polis annuleren of opzeggen. Dit kan telefonisch of per e-mail met de verzekeraar worden geregeld.

Bij het overstappen naar een andere zorgverzekering wordt je over het algemeen direct geaccepteerd. Voor de basisverzekering moeten verzekeraars je direct accepteren, want hier geldt een acceptatieplicht voor. Voor bepaalde aanvullende- en tandartsverzekeringen gebruiken verzekeringsmaatschappijen echter een medische acceptatie.

Tussentijds overstappen

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om tussentijds over te stappen. Echter zijn er wel een aantal uitzonderingen. Voorbeelden van uitzonderingen zijn:

 • Als je net 18 jaar oud bent geworden.
 • Als je pas in Nederland komt wonen.
 • Als je te maken krijgt met een echtscheiding met je partner en je op 1 zorgpolis staat.

Wanneer is het verstandig om over te stappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering? Dat is mogelijk, maar is niet altijd noodzakelijk. Als je tevreden bent met je huidige verzekeraar, kun je natuurlijk je huidige zorgverzekering behouden. In sommige gevallen kan het echter voordeliger zijn om over te stappen van zorgverzekering. De 3 meest voorkomende redenen om over te stappen zijn:

 1. Je zoekt een lagere premie: de kans is groot dat je bij het overstappen van zorgverzekering een lagere premie kunt vinden. Dit komt doordat de premies van verzekeraars elk jaar veranderen, wat leidt tot prijs- en kwaliteitsverschillen. Dit is zowel op de basisverzekering als de aanvullende verzekering van toepassing. Het is handig om elk jaar zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken, omdat je huidige verzekering plotseling een hogere premie kan hebben, zelfs als er niets verandert.
 2. Je situatie verandert: het is mogelijk dat de dekking van je huidige zorgverzekering niet langer aansluit bij jouw behoeften. Door over te stappen, kun je een dekking kiezen die perfect aansluit op jouw wensen. Als je huidige zorgverzekeraar iets niet aanbiedt wat je wel wilt, is overstappen de beste optie.
 3. Je bent niet tevreden: het is ook mogelijk dat je ontevreden bent over de dienstverlening of de dekking van je huidige zorgverzekering. In dit geval kun je overwegen over te stappen naar een andere zorgverzekering waar je een betere dekking of service krijgt.

Aandachtspunten bij overstappen

Als je overstapt van zorgverzekering is het slim om rekening te houden met de volgende punten:

 1. Bedenktijd: bij overstappen heb je een bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen kun je ervoor kiezen om je nieuwe zorgverzekering kosteloos te annuleren.
 2. Nieuwe zorgverzekering afsluiten: je kunt na 31 december nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten, op voorwaarde dat je de oude zorgverzekering voor 1 januari hebt opgezegd en dat je de nieuwe verzekering uiterlijk op 31 januari van het nieuwe kalenderjaar aanvraagt.
 3. Basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars: je hebt de optie om de basisverzekering en een aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten. Echter, in veel situaties resulteert dit in een zogenaamde administratieve toeslag, waardoor de premie in het meest extreme geval 50 procent hoger kan zijn.
 4. Overstappen met een chronische ziekte: in principe vormt overstappen met een chronische ziekte of tijdens een lopende behandeling geen hindernis. Niettemin is het verstandig om vooraf grondig te controleren, vooral in het geval van fysiotherapie of orthodontie.
 5. Wachttijd: bij een aantal verzekeraars is er een wachttijd, dit kan oplopen tot 1 jaar, je zal bijvoorbeeld moeten wachten op een vergoeding voor orthodontie.
 6. Zorgverzekeringskaart: de afgelopen jaren is het eenvoudiger geworden om online over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dit komt doordat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zorgverzekeraars heeft verplicht om hun polisaanbod en informatie duidelijker te communiceren naar zowel bestaande verzekerden als potentiële nieuwe verzekerden. Om dit te kunnen halen, moeten alle zorgverzekeraars op hun website een speciale zorgverzekeringskaart plaatsen voor alle aangeboden basisverzekeringen.

Overstappen van zorgverzekering of afsluiten?

Wil je een zorgverzekering afsluiten? Of zelfs overstappen van zorgverzekering? Dan kan dat gemakkelijk online. Maak gerust gebruik van onze professionele en onafhankelijke vergelijkingstool. Op deze manier kun je zonder al te veel inspanning een goed overzicht krijgen over wat voor jou de meest geschikte zorgverzekeringen zijn. Met behulp van onze vergelijkingstools kun je binnen enkele minuten diverse premies en voorwaarden vergelijken van verzekeraars. bekijk wat er mogelijk is voor je zorgverzekering met de ‘zorgverzekering vergelijken 2024’ knop en bespaar enorm op je premie.
Zorgverzekering vergelijken 2024

Scroll naar boven