Plastische chirurgie

Vergoedingen voor plastische chirurgie in je zorgverzekering

Plastische chirurgie kan voor verschillende doeleinden worden overwogen: soms vanwege medische noodzaak, soms om esthetische redenen. Maar wat zijn de regels en vergoedingsmogelijkheden voor plastische chirurgie binnen je zorgverzekering? Hier leggen we alles uit wat je moet weten.

Basisverzekering en plastische chirurgie

Plastische-chirurgie behandelingen vallen vaak onder de basisverzekering, maar niet altijd. Behandelingen die bijvoorbeeld alleen cosmetisch zijn en dus niet noodzakelijk en vaak voor het verbeteren van het uiterlijk, vallen niet binnen het basispakket. Je krijgt de behandeling vergoed als je een ziekte of ernstige afwijking hebt. Voor een vergoeding van een plastische-chirurgie behandeling heb je van tevoren toestemming nodig van de verzekeraar.

Toestemming nodig van de zorgverzekeraar

Voor elke plastisch-chirurgische behandeling dien je vooraf toestemming (een machtiging) aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Dit geldt zowel voor behandelingen die wel als niet in de basisverzekering vallen. De zorgverzekeraar beoordeelt of aan de voorwaarden voor vergoeding wordt voldaan.

Wanneer wordt plastische chirurgie vergoed vanuit de basisverzekering?

Vanuit de basisverzekering wordt een behandeling van een afwijking in het uiterlijk alleen vergoed als:

  • Bij aantoonbare lichamelijke functiestoornissen vergoedt de behandeling als een afwijking in het uiterlijk gepaard gaat met een meetbare lichamelijke functiestoornis, zoals beperkingen in beweging of gezichtsveld.
  • Als er sprake is van verminkingen aan het uiterlijk als gevolg van een ziekte, ongeval of medische ingreep, vooral wanneer deze ernstig zijn en direct zichtbaar, zoals misvormingen door brandwonden, reuma, verlammingen van de aangezichtszenuw, amputaties, of geamputeerde borsten.
  • Het wordt vergoed in geval van specifieke aangeboren afwijkingen, zoals lipspleten, kaakspleten, gehemeltespleten, misvormingen van het benige gezicht, goedaardige woekeringen van bloedvaten, lymfevaten of bindweefsel, geboortevlekken, en misvormingen van urinewegorganen en geslachtsorganen.
  • Ook het aanpassen van primaire geslachtskenmerken die al bij de geboorte aanwezig zijn, valt onder de basisverzekering bij vastgestelde transseksualiteit.
 

Specifieke regels voor bepaalde behandelingen

Voor enkele behandelingen gelden specifieke regels:

  • Bovenooglidcorrectie: Is mogelijk als er sprake is van een ernstige gezichtsveldbeperking, als deze het gevolg is van een aangeboren afwijking, of als het voortkomt uit een chronische aandoening die bij de geboorte aanwezig is.
  • Operatief plaatsen en vervangen van borstprotheses: Is mogelijk als er sprake is van een borstamputatie of wanneer er geen natuurlijke borstvorming is bij vrouwen, en in bepaalde gevallen ook bij transseksualiteit.
  • Operatief verwijderen van borstprotheses: De basisverzekering dekt operatieve verwijdering van borstprotheses als er een medische noodzaak is, zelfs als de prothese eerder om cosmetische redenen is geplaatst.
  • Liposuctie van de buik valt niet onder de dekking van plastische chirurgie in de basisverzekering.

Vergoeding plastische chirurgie via aanvullende verzekering

Sommige zorgverzekeraars bieden dekking voor plastische chirurgie via aanvullende zorgverzekeringen. Dit geldt met name voor medisch noodzakelijke ingrepen, zoals borstverkleiningen of chirurgische ingrepen vanwege medische aandoeningen zoals snurken. Let op dat de dekking kan variëren tussen aanvullende verzekeringen en dat de premie die je betaalt in verhouding moet staan tot de vergoeding die je kunt ontvangen. 

Voor alle ingrepen geldt dat je vooraf moet overleggen met je huisarts en zorgverzekeraar om de voorwaarden en vergoedingen te begrijpen voordat je een plastisch-chirurgische behandeling ondergaat. In de wereld van plastische chirurgie is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn en te begrijpen welke behandelingen je zorgverzekering wel of niet vergoedt. 

We raden je aan om altijd contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over jouw situatie en de beschikbare vergoeding opties. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen over plastische chirurgie en je zorgverzekering.

Zorgverzekering afsluiten via Verzekering.nl

Onthoud altijd dat de wereld van plastische chirurgie complex is, en dat elke situatie uniek is. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen bij je huisarts en je zorgverzekeraar om ervoor te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt voor je gezondheid en welzijn, en om eventuele financiële zorgen te minimaliseren. Als je op zoek bent naar een zorgverzekering die bij jouw behoeften past en waar je dekking kunt krijgen voor plastische chirurgie, dan kun je overwegen om zorgverzekeringen te vergelijken op Verzekering.nl. Hier kun je verschillende zorgverzekeringsopties vergelijken en er een afsluiten die aansluit bij jouw specifieke wensen en eisen.

Zorgverzekering 2024 vergelijken

Scroll naar boven