Zakelijk

Heb ik recht op aftrek zorgkosten?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Belastingdienst aftrek zorgkosten

De belasting die je moet betalen, kun je verminderen door zorgkosten af te trekken van je inkomsten. Als je het afgelopen jaar aanzienlijke uitgaven hebt gehad voor gezondheidszorg, dan is het de moeite waard om meer te weten te komen over deze mogelijkheid. Er zijn echter bepaalde voorwaarden waaraan deze zorgkosten moeten voldoen voordat je ze aftrekbaar zijn. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar we zullen alles stap voor stap uitleggen.

Voorwaarden voor zorgkosten die aftrekbaar zijn in 2023

Er zijn enkele voorwaarden waarmee je rekening moet houden bij het aftrekken van zorgkosten:

 • Niet aftrekbaar als het zorgkosten zijn die onder je verplichte en/of vrijwillige eigen risico vallen.
 • Alleen noodzakelijke kosten die verband houden met ziekte of invaliditeit kunnen worden afgetrokken.
 • Je kunt alleen kosten aftrekken in het jaar waarin je ze hebt betaald.
 • Alleen kosten die je zelf hebt betaald of waarvoor je een lening bent aangegaan om ze te betalen, kunnen worden afgetrokken.
 • Je kunt alleen het deel van de kosten aftrekken waarvoor je geen vergoeding hebt ontvangen van bijvoorbeeld je (aanvullende) zorgverzekering of waarvoor je bijzondere bijstand hebt ontvangen.
 • Als je eerst zelf kosten hebt betaald en later een vergoeding hebt gekregen van je zorgverzekeraar, mag je dat deel van de kosten niet aftrekken.
 • Kosten voor zorg die onder het basispakket vallen en die je zelf moet betalen als je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest, kunnen niet worden afgetrokken. Kosten voor niet-gecontracteerde zorg die onder een aanvullende verzekering vallen, kunnen wel worden afgetrokken.

 

 

 

Let op! Het is belangrijk om bewijsstukken van je kosten, zoals facturen, overzichten van je zorgverzekeraar en bankafschriften, gedurende vijf jaar na het einde van het kalenderjaar te bewaren, omdat de belastingdienst deze kan opvragen.

Overzicht van zorgkosten die aftrekbaar zijn voor 2023:

Op de site van de Belastingdienst is een geheel overzicht te vinden van wat aftrekbaar is. Samen met alle voorwaarden en bedragen.

Drempelbedrag zorgkosten 2024

Het bedrag dat je kunt aftrekken, wordt bepaald door een drempelbedrag. Alleen de zorgkosten die boven dit drempelbedrag uitkomen, zijn aftrekbaar. Als je je zorgkosten invult in je online belastingaangifte, wordt het drempelbedrag automatisch berekend, samen met het bedrag dat je kunt aftrekken. Bekijk hieronder de vastgestelde drempelbedragen 2023:

Drempelbedrag 2023: wanneer je niet het hele jaar een fiscale partner hebt gehad:

 • Inkomen tot en met €8.603 geldt er een drempel van €149
 • Tussen €8.604 en €45.695 geldt er een drempelinkomen van 1,65%
 • Boven €45.696 geldt er een drempel van €753 + 5,57% van het bedrag boven €45.695

Drempelbedrag 2023: wanneer je het hele jaar een fiscale partner hebt gehad:

 • Inkomen tot en met €17.206 geldt er een drempel van €298
 • Tussen €17.207 tot en met € 45.695 geldt er een drempelinkomen van 1,65% 
 • Boven €45.696 geldt er een drempel van €753 + 5,75% van het bedrag boven €45.695

Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2024?

Naast de zorgkosten die aftrekbaar zijn, zijn er ook elk jaar veranderingen in zorgverzekeringen. Als je nieuwsgierig bent naar de wijzigingen voor het komende jaar, kun je onze pagina over de zorgverzekering in 2024 bekijken, waar we alle aanstaande veranderingen overzichtelijk op een rij zetten. 

Vanaf 13 november 2023 is het mogelijk om over te stappen of een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Verzekering.nl kan in dit geval een goede uitweg bieden voor je. Via onze moderne en onafhankelijke vergelijkingstools kun je aan de hand van je gegevens (leeftijd, geslacht en gezinsleden) binnen enkele minuten de best passende zorgverzekeringen van 2024 vergelijken met elkaar. Wij geven je de mogelijkheid om de verschillen in premie, voorwaarden, dekkingen en verzekeraars in te zien, zodat je niet onnodig te veel geld kwijt bent aan je zorgverzekering. Zorgverzekering 2024 vergelijken en afsluiten doe je snel en gemakkelijk via Verzekering.nl!

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven