Alles over de zorgpremie in 2024

Hoe jouw zorgpremie en zorgverzekering in 2024 gaat veranderen?

Zorgverzekering 2024

Een nieuw jaar en een nieuwe zorgverzekering? Het is altijd verstandig om elk jaar opnieuw te kijken naar je zorgverzekering, zodat je er zeker van bent dat je verzekering goed aansluit bij je zorgbehoeften in het komende jaar. Maar wat kun je verwachten met betrekking tot zorgverzekeringen in 2024? In dit artikel hebben we de belangrijkste zaken omtrent de zorgverzekering 2024 voor jou opgezocht en hieronder op een rijtje gezet. Lees gerust verder.

Belangrijke data omtrent zorgverzekeringen in 2024

Voordat je de zorgverzekering van 2024 gaat vergelijken en afsluiten, is het verstandig om te kijken naar een aantal zaken. Hieronder geven we de belangrijkste informatie omtrent de zorgverzekering van het komende jaar:

 • 19 september 2023 (Prinsjesdag + bekendmaking belangrijkste veranderingen basisverzekering 2024).
 • 28 september 2023 (DSW-bekendmaking zorgpremie).
 • 13 november 2023 (Mogelijkheid voor zorgverzekering 2024 vergelijken start nu!).
 • 31 december 2023 (Dit is de uiterste overstapdatum).
 • 31 januari 2024 (Dit is de uiterste datum voor zorgverzekering 2024 afsluiten).

Wat verandert er in je verzekering van 2024?

In 2024 zullen er een aantal dingen veranderen met betrekking tot je zorgverzekering. Wat precies? Dat heeft de overheid op 19 september 2023 bekendgemaakt. Op deze dag heeft de overheid de veranderingen in de basisverzekering bekendgemaakt, en zullen de verzekeraars daarna hun premies bekendmaken. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen die invloed kunnen hebben op je zorgverzekering:

Zorgverzekering en zorgtoeslag 2024

Zorgpremie

Op Prinsjesdag werd de nominale premie, ook wel bekend als de rekenpremie, bekendgemaakt. Uit deze aankondiging blijkt dat de zorgpremie voor 2024 gemiddeld zal stijgen met 12 euro per maand.

Deze stijging van de zorgpremie wordt voornamelijk toegeschreven aan factoren zoals inflatie, vergrijzing, een groeiend aantal mensen met chronische aandoeningen en hogere salarissen in de zorgsector. Het kabinet verwacht dat de nieuwe basis zorgpremie in de buurt van 1.792 euro zal liggen, wat overeenkomt met ongeveer 149 euro per maand voor de basis zorgpremie.

Zorgtoeslag

Hoewel de zorgpremie in 2024 stijgt, is er nog minder positief nieuws: de zorgtoeslag zal worden verlaagd. In 2024 zal de zorgtoeslag aanzienlijk dalen naar € 123 per maand, vergeleken met het voormalige bedrag van € 154.

De zorgtoeslag ondergaat een flinke daling in 2024, zoals blijkt uit de Miljoenennota, omdat de tijdelijke verhoging van de toeslag, die bedoeld was voor koopkrachtsteun, wordt stopgezet. Dit resulteert in een maandelijkse daling van ongeveer € 31 voor alleenstaanden en € 29 voor gezinnen met de maximale zorgtoeslag.

Eigen risico

Een ander belangrijk aspect van de zorgverzekering is het eigen risico. Het eigen risico vertegenwoordigt het bedrag dat je zelf moet betalen voordat je recht hebt op vergoeding van zorgkosten door je verzekeraar. Je hebt de mogelijkheid om dit eigen risico vrijwillig te verhogen tot een maximum bedrag van € 885.

Tot en met het jaar 2026 blijft het wettelijk vastgestelde eigen risico echter onveranderd op € 385, ook in 2024. Voor meer gedetailleerde informatie over het eigen risico kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Wat verandert in het basispakket 2024

In het basispakket voor het jaar 2024 zijn er enkele belangrijke wijzigingen die van invloed zijn op jouw zorgverzekering:

Valpreventie Trainingen voor Ouderen: 

Trainingen om valongelukken bij ouderen te voorkomen, worden nu opgenomen in het basispakket. Ouderen hebben een verhoogd risico op vallen, wat vaak leidt tot ernstige gevolgen zoals langdurige revalidatie en verminderde zelfredzaamheid. Deze nieuwe regeling stelt ouderen in staat speciale trainingsprogramma’s te volgen om het risico op vallen te verminderen. Dit initiatief is gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat deze trainingen effectief zijn.

Uitbreiding van Kraamzorg: 

Kraamzorg, die al wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor een periode van minimaal 24 tot maximaal 80 uur, wordt uitgebreid. De standaardperiode van 10 dagen na de geboorte wordt verlengd tot zes weken. Hierdoor hebben nieuwe ouders meer flexibiliteit te geven, waardoor het beter kan worden aangepast aan de individuele behoeften van gezinnen.

Verlengde Zorg voor Long Covid:

Patiënten met langdurige klachten na een Covid-19-infectie, bekend als Long Covid, krijgen hun benodigde zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Deze dekking wordt verlengd tot minimaal 1 januari 2025. Hierdoor hebben mensen die te maken krijgen met langdurige Covid-19-klachten in ieder geval tot dat moment toegang tot paramedische zorg, waaronder fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie, om te helpen bij hun herstel. Deze verlenging is van toepassing op patiënten in 2023 en daarna.

Onze top 5 zorgverzekeraars

Waarop zijn de premies van de zorgverzekering gebaseerd?

De getoonde top 5 toont slechts de zorgverzekeraars waarmee wij een actieve samenwerking hebben en geeft nadrukkelijk geen totaalbeeld van de gehele zorgverzekering markt.
De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Geboortedatum 01-01-1970
 • Postcode 9971 AA
 • Alleenstaand
 • Basisverzekering, zonder voorkeur voor type polis
 • Standaard eigen risico
 • Geen aanvullende dekking

Datum berekening: 13 november 2023

Relevantie van de zorgverzekering

Een zorgverzekering is een van de belangrijkste verzekeringen die je kunt afsluiten in Nederland. De reden hiervoor is dat deze verzekering wettelijk verplicht is gesteld voor iedereen die woont of werkt in Nederland. Een zorgverzekering is relevant omdat het je kan beschermen tegen onverwachte hoge zorgkosten. Door jezelf in te dekken met een zorgverzekering in 2024 kun je ervoor zorgen dat je verzekerd bent voor de benodigde en noodzakelijke zorg.

Nieuwe zorgverzekering in 2024 afsluiten? Let hier op!

Stel je voor dat je 18 wordt of dat je momenteel ontevreden bent over je huidige zorgverzekering. Dan is het slim om in het komende jaar alvast te oriënteren op de zorgverzekeringen van 2024. Een van de beste en snelste manieren om een passende zorgverzekering te vinden is zorgverzekeringen vergelijken. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen voor 2024 is het belangrijk dat je let op een aantal punten:

 • De hoogte van de premie.
 • Dekkingen en voorwaarden van zorgverzekeringen.
 • Het eigen risico.
 • Eventuele aanvullende zorgverzekeringen.
 • Keuzevrijheid van zorgaanbieders.
 • Zorgverzekering en gemoedsrust.

Waarom de zorgverzekering 2024 vergelijken en afsluiten via Verzekering.nl?

De inhoud van het huidige (2023) basispakket kun je vinden op de site van Zorginstituut Nederland. De inhoud van de zorgverzekeringen in 2024 zal op 19 september 2023 bekend worden gemaakt. Vanaf 13 november 2023 is het mogelijk om over te stappen of een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Verzekering.nl kan in dit geval een goede uitweg bieden voor je. Via onze moderne en onafhankelijke vergelijkingstools kun je aan de hand van je gegevens (leeftijd, geslacht en gezinsleden) binnen enkele minuten de best passende zorgverzekeringen van 2024 vergelijken met elkaar. Wij geven je de mogelijkheid om de verschillen in premie, voorwaarden, dekkingen en verzekeraars in te zien, zodat je niet onnodig te veel geld kwijt bent aan je zorgverzekering. Zorgverzekering 2024 vergelijken doe je snel en gemakkelijk via Verzekering.nl!  

Scroll naar boven