Geldt het eigen risico ook voor kinderen?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Kinderen tot 18 jaar vallen onder de zorgverzekering van hun ouders. Aangezien kinderen tot 18 jaar onder de naam van hun ouders zijn verzekerd en dus geen eigen zorgverzekering hebben, hoeft er geen eigen risico te worden betaald.

Onder de 18 jaar

Voor kinderen onder de 18 jaar die meeverzekerd zijn bij hun ouders, hoeft er nooit extra zorgpremie te worden betaald. Het zorgpakket die de ouders hebben, geldt automatisch ook voor de kinderen. Door je kind mee te laten verzekeren bij de ouder die de meest uitgebreide aanvullende verzekering heeft, zal je kind gratis zo uitgebreide zorg mogelijk krijgen.

Boven de 18 jaar

Als je kind 18 wordt, zal deze een eigen zorgverzekering moeten afsluiten of ervoor moeten kiezen om onder de verzekering van zijn of haar ouders verzekerd te blijven. Maar zodra je kind 18 wordt, geldt er wel een eigen risico.

 

 

 

 

 

 

Eigen bijdrage

In sommige gevallen zal de basisverzekering maar een deel van de zorgkosten vergoeden. Voor deze kosten moet je altijd een deel zelf betalen. Dit wordt de “eigen bijdrage” genoemd. Voor iedereen geldt de eigen bijdrage, dus ook voor kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. De eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. Afhankelijk van de situatie kan het zo zijn dat je kind via een aanvullende verzekering wel een vergoeding voor de eigen bijdrage ontvangt.

Een voorbeeld wanneer je wel of geen een eigen bijdrage moet betalen voor zorgkosten van je kind:

Wel eigen bijdrage: Wettelijke eigen bijdragen voor bepaalde medicijnen. Deze wettelijke eigen bijdragen betaal je ook voor de medicijnen van je kind.
Geen eigen bijdrage: Als je kind een gehoorapparaat nodig heeft. Dit wordt 100% gedekt vanuit de basisverzekering, terwijl bij volwassenen hier een eigen bijdrage van 25% voor geldt vanuit de basisverzekering.

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk zorgverzekeringen om zo de beste premie bij jouw situatie te vinden. Wordt je kind binnenkort 18 jaar? Dan is het ook verstandig om zorgverzekeringen te gaan vergelijken om de beste bij de wensen en behoeften van jouw kind te vinden. Maak gebruik van onze vergelijkingstool om eenvoudig zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Vergelijk, sluit af en bespaar met Verzekering.nl.

Vergelijk zorgverzekering

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven