Zakelijk

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Veelgestelde vragen arbeidsongeschiktheids­­verzekering


Onze top 3 arbeidsongeschiktheids­­verzekeraars

Het antwoord op de veelgestelde vraag “Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?”, is nee, het is op dit moment voor niemand verplicht. Dit gaat echter over een paar jaar veranderen. Dan kan je als zelfstandige wettelijk verplicht worden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen en je zo te beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.

Financiële zekerheid

Het handige van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat als je arbeidsongeschikt raakt, een maandelijkse uitkering ontvangt van de verzekering. Van dat bedrag kun je je financiële lasten door blijven betalen wanneer je geen salaris inkomsten meer hebt bij bijvoorbeeld ziekte of ongeval. Mensen in loondienst krijgen meestal een financieel vangnet van hun werkgever, ondernemers moeten alles zelf sparen. Het kan dus erg handig zijn voor onder andere ZZP’ers, zelfstandige ondernemers en beroepsbeoefenaren om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Over een aantal jaar wordt voor hun de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht.

Waarom wordt de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Volgens het kabinet is er op dit moment een oneerlijke concurrentiestrijd die werknemers met zelfstandigen voeren. ZZP’ers zijn vaak niet verzekerd waardoor ze voor de werkgever relatief goedkoper zijn dan mensen in loondienst. Daarnaast wil het kabinet grote inkomensrisico’s voor individuen voorkomen. Mede door de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht te stellen kun je dit risico wegnemen.

Hoe wordt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering vormgegeven?

De regeling van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is nog niet zeker vastgesteld. Wel is er een advies opgegeven door de StvdA:

  • Zelfstandigen die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling. Dit moet dan wel hetzelfde minimale bedrag dekken;
  • De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering geldt voor zzp’ers, beroepsbeoefenaars, meewerkende echtgenoten en dga’s. Voor zelfstandige ondernemers met personeel geldt het dus niet;
  • De maandelijkse premie zal maximaal € 220 bruto zijn. Deze premie is fiscaal aftrekbaar;
  • De premie is inkomensafhankelijk, naar schatting 8% van het inkomen;
  • De eigenrisicoperiode is standaard 52 weken. De wachttijd kan aangepast worden, dan wordt de premie ook aangepast;
  • Het zal tot de AOW-leeftijd lopen;
  • De premie wordt geïnd door de Belastingdienst. Het UWV is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verzekering.

Slim om je arbeidsongeschiktheidsverzekering nu al te regelen

Het zal nog minstens tot 2024 duren voordat de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht wordt. Voor die tijd kan het al gebeuren dat je onverhoopt een paar maanden of langer niet meer kunt werken. Zorg er daarom voor dat je voorbereid bent als dit gebeurt en voorkom zo de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus niet verplicht, maar geeft wel extra financiële zekerheid. Geïnteresseerd geworden in een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Vergelijk hier de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Verzekering.nl is een vergelijkingswebsite die zich kenmerkt door haar objectieve, professionele en vooral onafhankelijke houding in het zoeken naar de goedkoopste verzekering die het beste bij je past. Wij helpen je graag.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven