Overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een hypotheek

Direct en veilig een verzekering afsluiten

Onze top 5 overlijdensrisico­verzekeraars

 

Een hypotheek afsluiten is een waarschijnlijk een van de meest impactvolle beslissingen van je leven. Met deze beslissing zorg je ervoor dat je een eigen huis kan kopen, maar ook dat je minimaal de komende dertig jaar flinke uitgaven zal hebben aan het aflossen van de hypotheek. Het is goed om bij zo’n belangrijke beslissing goed na te denken en de juiste afwegingen te maken. In veel gevallen wordt een overlijdensrisicoverzekering ook genoemd wanneer je het proces begint om een hypotheek af te sluiten. Hieronder zul je lezen wat de plus- en minpunten hiervan zijn, maar ook of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is om af te sluiten bij een hypotheek.

Verplicht een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een hypotheek

Tijdens het afsluiten van een hypotheek ga je als geldnemer een gigantische schuld aan. De bank ‘geeft’ je dan genoeg geld, zodat je het huis kunt kopen. Daarvoor willen zij altijd de garantie dat zij het uitgeleende geld terug zullen krijgen. Jouw huis wordt hun onderpand. Daarnaast zul je in veel gevallen een overlijdensrisicoverzekering moeten afsluiten. Hiermee verzekert de bank dat als je komt te overlijden de schuld alsnog afgelost wordt.

Het is niet bij wet verplicht dat de hypotheeknemer een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten. De praktijk leert echter dat in de meeste gevallen dit wel wordt geëist van de hypotheekverstrekker. Hiermee garandeert de bank dat zij (een groot gedeelte van) het uitgeleende bedrag terug zullen krijgen.

Overlijdensrisicoverzekering samen met een hypotheek afsluiten: de voor- en nadelen


Het is geen onderwerp waar je graag over nadenkt, maar toch is het belangrijk om goed te regelen hoe jij jouw nabestaanden achterlaat. Eén van de dingen die je dan zou kunnen regelen, is een overlijdensrisicoverzekering. Hieronder zullen aantal voor- en nadelen beschreven worden.

Voordelen overlijdensrisicoverzekering met hypotheek

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten samen met een hypotheek kent enkele voordelen. Deze voordelen zijn vooral van toepassing op de nabestaanden. Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt er namelijk pas uitbetaald als de verzekerde binnen de looptijd komt te overlijden.

Het grootste voordeel van een overlijdensrisicoverzekering is de financiële zekerheid die jij jouw nabestaanden meegeeft. In de meeste gevallen heeft de overlijdensrisicoverzekering dezelfde grootte als de hypotheek die is afgesloten. Dit zorgt ervoor dat jouw partner de hypotheek kan aflossen en zich geen zorgen hoeft te maken over een eventuele gedwongen verkoop van het huis.

 

Nadelen overlijdensrisicoverzekering met hypotheek

Zoals bij alles kent ook de overlijdensrisicoverzekering niet alleen maar pluspunten. Om een goede afweging te maken, is het belangrijk om ook de nadelen van een overlijdensrisicoverzekering in kaart te brengen.

Het grootste nadeel van de overlijdensrisicoverzekering is de mogelijkheid dat je komt te overlijden als de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering is verlopen. Je nabestaanden krijgen dan geen premie uitgekeerd. In veel gevallen is de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering dertig jaar. Gelukkig is na een periode van dertig jaar in veel gevallen een groot gedeelte tot de gehele hypotheek afgelost.

Ook is het verpanden van een overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek niet prettig voor klanten. Jij hebt als klant toestemming nodig van jouw hypotheekverstrekker voor elke wijziging met betrekking tot de overlijdensrisicoverzekering. Dit kost vaak veel moeite en vertraagd het proces enorm. Gelukkig wordt er regelmatig toestemming gegeven voor de wijziging.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Naast de traditionele overlijdensrisicoverzekering om een hypotheek af te dekken, kun je ook kiezen voor een NHG-hypotheek (Nationale Hypotheek Garantie). Bij het afsluiten van een NHG-hypotheek verplicht de hypotheekverstrekker je niet meer om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De NHG zorgt ervoor dat jij als hypotheeknemer verantwoord en betaalbaar kan lenen.

De NHG staat garant voor jouw hypotheek tot maximaal € 355.000 als jij jouw maandlasten niet meer kunt betalen, doordat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geraakt. Het niet meer kunnen betalen van jouw maandlasten zorgt ervoor dat je gedwongen je huis zal moeten verkopen. Wanneer de verkoop lager is dan de hypotheek, komt de NHG-hulp bieden. Zij betalen de restschuld aan de bank, zodat jij zonder schulden verder kunt.

De NHG staat niet voor iedereen garant. Het afsluiten van een NHG-hypotheek kost eenmalig 0,6% van de koopsom van het huis. Daar tegenover staat wel de rentekorting die jij ontvangt van jouw hypotheekverstrekker. Deze korting loopt op tot maximaal 0,6%. Dit kan (afhankelijk van je precieze situatie) honderden euro’s per jaar schelen.

Overlijdensrisicoverzekeringspremie berekenen en vergelijken

Zoals eerder beschreven is het belangrijk goed na te denken over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering in combinatie met een hypotheek. Bij verzekering.nl kan je onafhankelijk de beste overlijdensrisicoverzekering met elkaar vergelijken. Zoek de beste overlijdensrisicoverzekering die bij u past en sluit er vandaag nog een af.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven