Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Boot verzekeren verplicht?

Bekijk welke bootverzekering het beste past bij jou

Antwoord

Boot verzekeren verplicht?

In Nederland is het hebben van een bootverzekering wettelijk niet verplicht. Dit betekent dat je geen bootverzekering hoeft te hebben, als je in Nederlandse wateren vaart. Wil je varen naar het buitenland? Dan gelden er andere voorwaarden.

Moet je een boot verzekeren?

In sommige gevallen kan het voorkomen dat een bootverzekering wel verplicht is. Vaak is het verplicht om een bootverzekering te hebben als je vaart in de Middellandse zee. De landen waarin je een bootverzekering moet hebben zijn:

  • Spanje
  • Italië
  • Griekenland
  • Kroatië

Wanneer je vaart in deze landen kun je jouw bootverzekering aantonen door je internationale verzekeringsbewijs te laten zien. Je internationale verzekeringsbewijs kun je aanvragen bij je verzekeraar.

Bootverzekering verplicht

Waarom is het verstandig om een boot minimaal WA te verzekeren?

Hoewel het hebben van een bootverzekering niet verplicht is in Nederland, kan het wel verstandig zijn om je boot minimaal met een WA aansprakelijkheidsverzekering voor boten te verzekeren. De kans op een aanvaring met je boot is aanwezig. Als je een bootverzekering afsluit, ben je goed verzekerd tegen schade, die je aanbrengt aan anderen. Veel mensen denken dat je met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering al gedekt bent voor schade met je boot. Dit is echter niet zo. Als je jezelf wilt indekken voor schade die je toebrengt aan een ander, dan moet je een bootverzekering afsluiten.

Soms kan het voorkomen dat er een bootverzekering wordt geëist. In deze gevallen wordt er van je gevraagd om je boot minimaal WA te verzekeren. Er wordt in sommige gevallen een bootverzekering geëist als je:

  • Wanneer je jouw boot in specifieke jachthavens wilt laten liggen.
  • Wanneer je jouw boot wilt gebruiken voor het varen van wedstrijden.
  • Wanneer je jouw boot in een bootstalling wilt plaatsen.

Waarom is het slim om een bootverzekering af te sluiten?

Het is zeer verstandig om een bootverzekering af te sluiten. Als je een boot aanschaft kost dat je al gauw duizenden euro’s. In de meeste gevallen heb je lang voor je droomboot gespaard. Je wilt dan ook niet dat je boot iets overkomt. De kans op diefstal is echter wel aanwezig. In Nederland worden er jaarlijks meer dan 1.200 boten en circa 2.100 buitenboordmotoren gestolen. Als je jezelf wilt indekken tegen diefstal, kun je jouw boot verzekeren met een bootverzekering. Naast diefstal is de kans op schade door vorst ook groot. Vorst is de meest voorkomende schadeoorzaak bij boten. Gemiddeld keren verzekeraars een bedrag van 4.800 euro uit voor zulke schades. Verder zijn veel voorkomende schades: aanvaringen met andere boten, het raken van een obstakel onder water en het raken van de bodem. De kosten van de voorgenoemde schadeoorzaken kunnen enorm oplopen. Een bootverzekering is dan ook goed aan te raden, wanneer je je bevindt op de wateren met je boot.

Wel of niet boot verzekeren

Een boot verzekeren is niet verplicht. Wel is het verstandig om een goede afweging te maken of je wel of niet je boot wilt verzekeren. Belangrijke factoren die een rol spelen bij deze afweging zijn: hoe vaak je vaart, wat de waarde van je boot is en in hoeverre je financieel in staat bent om tegenslagen of schadegevallen zelf te dekken. Wil je weten wat de hoogte van de premies zijn voor je boot verzekeren? Druk dan de knop onderaan de pagina en vergelijk de goedkoopste bootverzekeringen.

Vergelijk bootverzekeringen

Wil je een bootverzekering afsluiten? Bekijk dan de goedkoopste bootverzekeringen via Verzekering.nl. Via onze site kun je de beste verzekeringen voor je boot vergelijken en afsluiten. Wij hebben een groot aanbod aan verzekeraars, zodat jij een ruime keuze hebt uit de beste bootverzekeringen. Bekijk je mogelijkheden met behulp van de knop hieronder. Vergelijk gemakkelijk en snel via Verzekering.nl!

Vergelijk bootverzekeringen

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright