Zakelijk

Aansprakelijkheidsverzekering kind: Wanneer zijn je kinderen meeverzekerd?

Veelgestelde vragen aansprakelijkheidsverzekering


Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Niet alleen jij, maar ook jouw kinderen kunnen schade of letsel bij een ander aanrichten. Verzekeraars realiseren zich dat het fijn is om maar één aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten in plaats van meerdere voor alle gezinsleden. Om die reden kun je dan ook vaak kinderen meeverzekeren bij een aansprakelijkheidsverzekering. Wel moet je rekening houden met enkele zaken wanneer je jouw kinderen wilt meeverzekeren.

Tot welke leeftijd kan ik mijn kind meeverzekeren?

Bij een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is je kind automatisch meeverzekerd vanaf de geboorte. Je hoeft dan niks door te geven aan de verzekering. Bij de meeste verzekeraars kun je jouw kind meeverzekeren tot het 23e of 27e levensjaar. Een van de voorwaarden is wel dat het kind óf thuis woont óf op kamers woont en studeert. Het is belangrijk om van tevoren vooral goed de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door te nemen. Zo weet je zeker dat jouw kind meeverzekerd is en onder dezelfde aansprakelijkheidsverzekering valt.

Wanneer is er een aparte aansprakelijkheidsverzekering voor je kind nodig?

Op een bepaald punt mag je jouw kind niet meer meeverzekeren bij jouw aansprakelijkheidsverzekering. Dit punt verschilt per situatie en hangt af van verschillende factoren. In de onderstaande gevallen moet jouw kind in ieder geval een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten:

  • Wanneer jouw kind stopt met zijn of haar studie, maar nog wel op kamers blijft wonen: wanneer je jouw kind dat buiten de deur woont wilt meeverzekeren, moet deze studeren. Indien het kind stopt met de studie of deze afrondt, moet het kind een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Als student kun je dus wel je aansprakelijkheidsverzekering bij je ouders hebben.
  • Wanneer jouw kind thuis woont, geen student is en ouder dan 23 of 27 jaar is. Zoals eerder aangegeven is 23 of 27 de maximale leeftijd tot wanneer je een kind kunt meeverzekeren. Deze leeftijd hangt af van de polisvoorwaarden.
  • Wanneer je kind studeert en uitwonend is, maar wel ouder dan 23 of 27 jaar. Ook dit hangt af van de polisvoorwaarden. Als je kind gaat trouwen maar nog wel thuis woont: wanneer het kind gehuwd is, bestaat de mogelijkheid tot meeverzekeren per direct niet mee voor de aansprakelijkheidsverzekering.

Mag ik de kosten van de schade die mijn meeverzekerde kind maakt verhalen?

Wanneer jouw meeverzekerde kind schade aanricht of zorgt voor letselschade, is het fijn als je deze kosten kunt verhalen. Helaas kunnen de kosten van de veroorzaakte schade niet verhaald worden wanneer jouw kind binnen het gezin schade aanbrengt. Wanneer jouw kind een eigen aansprakelijkheidsverzekering had gehad, had dit wel gemogen.

De reden hiervoor is dat elk van de gezinsleden dan een eigen aansprakelijkheidsverzekering zou hebben waar zij zelf voor zouden moeten betalen. Wanneer jouw kinderen onder de gezinsdekking van een aansprakelijkheidsverzekering vallen, moet je zelf de kosten betalen van de door het kind aangerichte schade.

Als je kind of baby schade aanricht aan derden is deze schade wel verzekerd mat jouw aansprakelijkheidsverzekering.

Meer weten over een aansprakelijkheidsverzekering bij schade door eigen kind?

Wil je meer weten hoe je je kinderen het beste kunt meeverzekeren en met welke voorwaarden je te maken krijgt? Verzekering.nl zet alle soorten verzekeringen voor je op een rij en geeft antwoord op al je vragen omtrent verzekeringen. Daarnaast kun je bij ons gemakkelijk en snel aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken, waarbij je aan de hand van het filter eenvoudig een overzicht kan krijgen van de verzekeringen die van toepassing zijn op jouw situatie.

Vergelijk je aansprakelijkheidsverzekering op Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven