Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht om af te sluiten?

Antwoord

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht of niet?

Een aansprakelijkheidsverzekering kan je erg goed van pas komen. Per ongeluk de peperdure vaas van één van jouw vrienden omver gestoten? Dat kan gebeuren. Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten hoeven jij en jouw vrienden zich geen zorgen te maken om de rekening. Dat scheelt je veel geld én wellicht zelfs ruzie. Is zo'n handige wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dan ook verplicht of niet?

Is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Dat vele Nederlanders denken dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Dat komt omdat een wettelijke aansprakelijkheids (WA) verzekering dat wel is. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is echter iets anders dan een aansprakelijkheidsverzekering particulieren en heeft specifiek betrekking tot alle motorvoertuigen. De particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk en dus niet verplicht. Bij de particuliere aansprakelijkheidsverzekering gaat het om de schade aan andermans eigendommen en letselschade. Bij letselschade kun je denken aan bijvoorbeeld een aanrijding door jouw schuld op de fiets met een voetganger waarbij de voetganger erg ongelukkig terecht komt en verlamd raakt. Deze schade kan erg duur zijn. Het is dan ook verstandig om toch na te denken over het afsluiten van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Is de WA-verzekering voor bedrijven verplicht?

Ook voor bedrijven is de (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Wel is deze verzekering sterk aan te raden vooral wanneer je veel medewerkers in dienst hebt. Wanneer een medewerker schade veroorzaakt aan andermans eigendommen hoef je namelijk niet voor deze kosten op te draaien wanneer je verzekerd bent. Daarnaast ben je ook verantwoordelijkheid wanneer je medewerkers zelfs schade oplopen tijdens het werk.

Is een WA verzekering verplicht??

Is een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Nee. Veel mensen denken echter van wel omdat ze de particuliere aansprakelijkheidsverzekering door elkaar halen met de WA- verzekering. Een WA-verzekering voor je motorrijtuig is wel verplicht in Nederland. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden als je een eigen woning, kinderen of een huisdieren hebt.

Verplicht of niet, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is handig

Ondanks het afsluiten van een particuliere WA-verzekering dus niet verplicht is, is het erg verstandig om er wél een af te sluiten. Deze verzekering kan je namelijk zeer veel geld schelen en eventueel faillissement. Vooral letselschade kan gepaard gaan met een zeer hoge rekening die maar weinig mensen zelf betalen kunnen. Het is om die reden dan ook fijn om een verzekeraar te hebben bij wie je kunt aankloppen wanneer er wat misgaat. Vind snel bij welke verzekeraar je het beste een aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten.

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright