Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht om af te sluiten?

Veelgestelde vragen aansprakelijkheidsverzekering


Start met kiezen

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht om af te sluiten?

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht of niet?

Een aansprakelijkheidsverzekering kan je erg goed van pas komen. Per ongeluk de peperdure vaas van één van jouw vrienden omver gestoten? Dat kan gebeuren. Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, hoeven jij en jouw vriend zich geen zorgen te maken om de rekening. Dat scheelt je veel geld én wellicht zelfs ruzie. Is zo een handige wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dan ook verplicht of niet?

Is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Dat vele Nederlanders denken dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Dat komt omdat een wettelijke aansprakelijkheids (WA) verzekering dat wel is. Dit type verzekering is echter iets anders dan een aansprakelijkheidsverzekering en heeft specifiek betrekking tot motorvoertuigen. De particuliere wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is daarentegen niet verplicht. Bij de particuliere aansprakelijkheidsverzekering gaat het om de schade aan andermans eigendommen en letselschade. Bij letselschade kun je denken aan een gebroken arm na een bedrijfsongeval of aan geestelijke schade. Deze schade kan erg duur zijn. Het is dan ook verstandig om toch na te denken over het afsluiten van een particuliere wettelijk aansprakelijkheidsverzekering.

Is de WA-verzekering voor bedrijven verplicht?

Ook voor bedrijven is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Wel is deze verzekering sterk aan te raden, vooral wanneer je veel medewerkers in dienst hebt. Wanneer een medewerker schade veroorzaakt aan andermans eigendommen, hoef je namelijk niet voor veel kosten op te draaien wanneer je verzekerd bent. De reparatiekosten zullen beperkt blijven. Wees wel voorbereid op de premie die je hiervoor betalen moet. Deze ligt namelijk aan de zeer hoge kant.

Is een WA verzekering verplicht??

Is een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Nee. Veel mensen denken echter van wel omdat ze de particuliere aansprakelijkheidsverzekering door elkaar halen met de WA- verzekering. Een WA-verzekering voor je motorrijtuig is wel verplicht in Nederland. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden als je kinderen en huisdieren hebt.

Verplicht of niet, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is handig

Ondanks het afsluiten van een particuliere WA-verzekering dus niet verplicht is, is het erg verstandig om er wél een af te sluiten. Deze verzekering kan je namelijk zeer veel geld schelen en eventueel faillissement. Vooral letselschade kan gepaard gaan met een zeer hoge rekening die maar weinig mensen zelf betalen kunnen. Het is om die reden dan ook fijn om een verzekeraar te hebben bij wie je kunt aankloppen wanneer er wat misgaat. Vind snel bij welke verzekeraar je het beste een aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven