Hoe toont u uw schadevrije jaren aan?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Start met kiezen

Hoe toont u uw schadevrije jaren aan?

Roy Data

Wanneer u na 1 september 2007 uw autoverzekering hebt afgesloten, staan uw opgebouwde schadevrije jaren in de centrale database ‘Roy Data’. Wanneer u een verzekering af gaat sluiten bij een nieuwe verzekeraar, controleert deze in de database de door u opgegeven jaren. Vervolgens krijgt u zelf een brief van de verzekeraar waarin het aantal schadevrije jaren wel of niet bevestigd wordt.

Leaseverklaring

Wanneer u in een leaseauto hebt gereden, moet u een verklaring van eventuele schades aanvragen bij de leasemaatschappij. Vervolgens stuurt u deze verklaring op naar uw verzekeraar. In de meeste gevallen gaat de verzekeraar akkoord met de leaseverklaring, aangezien leasemaatschappijen schades altijd goed registreren.

Royementsverklaring

Nadat u uw autoverzekering heeft opgezegd, krijgt u van uw verzekeraar een royementsverklaring. Een royementsverklaring bewijst het aantal door u opgebouwde schadevrije jaren. Wanneer u voor 1 september 2007 voor het laatst een autoverzekering hebt afgesloten, moet u uw schadevrije jaren aantonen met de originele versie van uw royementsverklaring. Deze verklaring is een waardedocument dat slechts één keer wordt verstrekt. De verklaring is tevens maar één jaar geldig, daarna komen uw opgebouwde schadevrije jaren te vervallen. In enkele gevallen kan door middel van overleg met uw verzekeraar een verklaring die ouder is dan één jaar ook worden overgenomen. Deze kans is helaas wel klein.

No-claim beschermer

Wanneer u een no-claimbeschermer heeft, behoudt u bij een schadeclaim uw no-claimkorting op uw premie. Het gevolg hiervan is dat u op dezelfde trede van de bonus/malus-ladder blijft staan. Wanneer u overstapt naar een andere verzekeraar moet u er echter wel goed opletten. Het lijkt misschien dat u niet bent gezakt op de bonus/malus-ladder, maar de verzekeraar haalt het werkelijke aantal schadevrije jaren uit de centrale database Roy Data. Hier wordt wel het moment van schade rijden in vermeld, ondanks de no-claimbeschermer, en de verzekeraar zal dit werkelijk aantal schadevrije jaren overnemen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven