Zakelijk

Hoe toon je je schadevrije jaren aan?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Hoe toon je je schadevrije jaren aan?

Schadevrije jaren zijn essentieel bij het bepalen van de premie voor je autoverzekering. Elk jaar dat je zonder schade rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Hier lees je hoe je deze schadevrije jaren kunt aantonen bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

1. Roy-Data

Roy-Data is de centrale database waarin alle schadevrije jaren worden geregistreerd. Wanneer je je autoverzekering beëindigt, stuurt je verzekeraar de informatie over je schadevrije jaren naar Roy-Data. Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kan de nieuwe verzekeraar deze database raadplegen om je schadevrije jaren te verifiëren. Dit bespaart je veel papierwerk en zorgt ervoor dat de gegevens snel en betrouwbaar worden overgedragen.

2. Royementsverklaring

Als je een autoverzekering opzegt, ontvang je van je verzekeraar een royementsverklaring. Dit document vermeldt het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Deze verklaring kun je aan je nieuwe verzekeraar overhandigen als bewijs van je schadevrije jaren. Hoewel Roy-Data tegenwoordig veel werk uit handen neemt, is het handig om een kopie van deze verklaring te bewaren voor je eigen administratie.

3. Leaseverklaring

Heb je een leaseauto gereden? Dan worden schadevrije jaren vaak anders geregistreerd. Bij het overstappen van private lease naar een eigen autoverzekering kun je een leaseverklaring opvragen bij je leasemaatschappij. Deze verklaring kan door je nieuwe verzekeraar gebruikt worden om je schadevrije jaren alsnog in Roy-Data te registreren.

4. Inzagerechtformulier

Je kunt zelf je schadevrije jaren opvragen via een inzagerechtformulier op de website van SEPS. Dit proces kan echter langer duren en is vaak niet nodig als je al een royementsverklaring hebt of als je verzekeraar de gegevens rechtstreeks kan opvragen.

5. Polisblad

Het aantal schadevrije jaren vind je ook terug op het polisblad van je huidige autoverzekering. Dit document ontvang je jaarlijks van je verzekeraar en geeft een overzicht van je verzekeringsgegevens, inclusief je schadevrije jaren. Mocht je het polisblad niet kunnen vinden, neem dan contact op met je verzekeraar voor een kopie.

6. Geldigheid van schadevrije jaren

Schadevrije jaren blijven bij de meeste verzekeraars drie tot vijf jaar geldig na het beëindigen van je verzekering. Dit varieert per verzekeraar, dus het is belangrijk om te weten hoe lang jouw schadevrije jaren geldig blijven bij je huidige verzekeraar.

Door je schadevrije jaren correct aan te tonen, kun je profiteren van lagere premies en betere voorwaarden bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Vergeet niet om deze belangrijke informatie up-to-date te houden en altijd te verifiëren bij het afsluiten van een nieuwe polis.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven