Zakelijk

Autoverzekering opzeggen of opschorten?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Opzeggen autoverzekering

Hoe je jouw autoverzekering precies moet opzeggen, verschilt per verzekeraar. De meeste verzekeraars accepteren alleen schriftelijke opzeggingen per post of e-mail. Wanneer je overstapt van verzekering biedt jouw verzekeraar vaak een opzegservice. De opzegservice houdt in dat de nieuwe verzekeraar alle zaken omtrent het opzeggen voor je regelt. In dit geval hoef je zelf dus geen actie te ondernemen.

Wanneer opzeggen autoverzekering?

Je kunt je autoverzekering op drie momenten opzeggen:

Verkoop van de auto

Wanneer je de auto verkoopt aan iemand anders of naar de schroot brengt, kun je je verzekering opzeggen.

Vervallen einddatum

Wanneer de einddatum van het contract is verlopen, kun je je autoverzekering opzeggen.

Wijziging polisvoorwaarden

Wanneer de verzekeraar een wijziging aanbrengt in de polisvoorwaarden heb je het recht om binnen een maand de verzekering op te zeggen.

Autoverzekering opzeggen bij verkoop

Wanneer je je auto hebt verkocht, wil je natuurlijk je autoverzekering opzeggen. In dat geval moet je een kopie van je vrijwaringsbewijs naar je autoverzekeraar opsturen en door middel van een schriftelijke brief bij je autoverzekeraar aangeven dat je je autoverzekering wilt opzeggen. Indien je je premie voor de aankomende maand al betaald hebt, krijg je deze in de meeste gevallen terug van je verzekeraar. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn, zorg er dus voor dat je de brief zo snel mogelijk opstuurt. Het aantal schadevrije jaren blijft 1 jaar geldig. Indien je dus langer dan een jaar geen autoverzekering heeft, komen de tot dan toe opgebouwde schadevrije jaren te vervallen. Je bent verplicht een autoverzekering af te sluiten wanneer je een kenteken op jouw naam hebt staan. Wanneer dit kenteken dus niet meer op jouw naam staat, kun je jouw autoverzekering opzeggen. Bij het overschrijven van het kenteken op de naam van iemand anders ontvang je een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet je laten zien aan je verzekering om aan te tonen dat je daadwerkelijk niet meer de eigenaar bent van de auto.

Opschorten autoverzekering

Je kunt er ook voor kiezen om je autoverzekering op te schorten in plaats van op te zeggen. In dat geval blijft de verzekering wel in stand, maar hoef je geen premie te betalen. Als je dan vervolgens weer een nieuwe auto koopt, kan je verzekering op je nieuwe auto worden bijgeschreven. Je hebt dan dezelfde dekking op je nieuwe auto als bij de vorige auto. Het voordeel van opschorten is dat je schadevrije jaren drie jaar lang blijven staan.

Het is erg eenvoudig om te besparen op je autoverzekering en zoals je eerder hebt gelezen kan het je ook nog eens een hoop geld schelen. Daarom raad Verzekering.nl je aan om onze vergelijker voor autoverzekeringen te gebruiken als je autoverzekeringen wil vergelijken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven