Hoe werkt het stopzetten van een autoverzekering?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Bij de meeste verzekeraars moet je schriftelijk en bij voorkeur aangetekend je autoverzekering opzeggen. Houd bij het opzeggen rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekeraar. Hieronder lees je meer over over verschillende gevallen waarin je je autoverzekering kan opzeggen of opschorten.

Check je contractduur

Een nieuwe autoverzekering heeft tegenwoordig een standaard contractduur van één jaar. Na een eerste verlenging verandert het in een contract voor onbepaalde tijd. Je kan het contract opzeggen wanneer je wil met een opzegtermijn van één maand. Verzekeraars mogen het contract na het eerste jaar niet stilzwijgend verlengen. Ze dienen jou daar eerst van op de hoogte te brengen. Dit geldt overigens alleen voor autoverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

Bij sommige verzekeraars kan je je verzekering na het eerste jaar zonder opzegtermijn opzeggen. In een enkel geval is het zelfs mogelijk om binnen het eerste jaar zonder opzegtermijn op te zeggen. Maar controleer dit altijd eerst in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Het moment dat je je autoverzekering kan opzeggen is dus na één jaar met een opzegtermijn van een maand.

Mijn verzekeraar wijzigt de voorwaarden

Wanneer de autoverzekeraar de premie verhoogt of de voorwaarden verandert mag je direct je autoverzekering zonder opzegtermijn opzeggen. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen na de wijziging. Let wel op dat je je huidige autoverzekering niet opzegt voordat je een nieuwe autoverzekering hebt afgesloten.

Ik heb mijn auto verkocht

Bij het verkopen van je auto kan je direct je autoverzekering opzeggen, zonder opzegtermijn. Er is namelijk geen auto meer om te verzekeren. De verzekeraar zal om een kopie van het vrijwaringsbewijs vragen. Hierop staat dat de auto niet meer op jouw naam staat. Premie die al betaald is wordt door de autoverzekeraar teruggestort waarna de polis wordt beëindigd. De nieuwe auto kan je direct bij een andere verzekeraar verzekeren.

Mag mijn verzekeraar ook opzeggen?

Ook de verzekeraar zelf heeft in sommige gevallen het recht om jouw autoverzekering op te zeggen. In de polisvoorwaarden moet vermeld staan in welke situaties en met welke opzegtermijn dit kan gebeuren. De verzekeraar kan je verzekering opzeggen als je bijvoorbeeld teveel schade claimt.

Tussentijds opzeggen?

Wanneer je tussentijds je verzekering opzegt terwijl je contract nog niet is afgelopen kunnen er kosten in rekening worden gebracht door de autoverzekeraar. De opzegkosten worden niet altijd in de polisvoorwaarden vermeld, ze worden vaak als administratiekosten verrekend met al betaalde premie die de verzekeraar terug zal storten.

Je autoverzekering schorsen?

Wat ook mogelijk is, is om je oude autoverzekering op te schorten bij de verkoop van je auto. Je hoeft dan geen premie te betalen totdat je een nieuwe auto koopt en de verzekering weer activeert. Bij opschorten behoud je je schadevrije jaren tot drie jaar. Bij opzeggen blijven je jaren tussen de één en drie jaar geldig. Dit verschilt per verzekeraar.

Meer weten?

Heb je nog andere vragen over autoverzekeringen of wil je weten of je misschien goedkoper uit bent met een andere verzekering? Op Verzekering.nl vind je antwoord op allerlei veelgestelde vragen en kun je gemakkelijk en snel autoverzekeringen vergelijken met elkaar.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven