Zakelijk

Schadevrije jaren scooterverzekering en autoverzekering overdraagbaar?

Autoverzekering nieuws

Schadevrije jaren scooterverzekering en autoverzekering overdraagbaar?

2 minuten leestijd
Het opbouwen van schadevrije jaren kun je zowel met een auto als een scooter doen. Wel zitten hier nog kleine verschillen in. Nu is de vraag of deze schadevrije jaren overdraagbaar zijn.

Bij een autoverzekering bouw je schadevrije jaren op zodra je deze op je eigen naam hebt gezet. Er komt een schadevrij jaar bij als je een jaar geen schade hebt gehad. Maar zijn de schadevrije jaren ook overdraagbaar? 

Schadevrije jaren 

De verzekeraar zet de opgebouwde schadevrije jaren in een landelijke database als je je verzekering beëindigd hebt. Op die manier kan je nieuwe verzekeraar de schadevrije jaren weer ophalen uit de database en gebruiken voor je autoverzekering. Wel is het belangrijk om te weten dat dit alleen geldt voor de schadevrije jaren die je opbouwt bij een Nederlandse verzekeraar. Het kan wellicht zo zijn dat je verzekeraar rekening kan houden met een eventuele schadevrije periode in het buitenland, maar dan zal je dit wel moeten bewijzen. Bij het overstappen tussen Nederlandse verzekeraars zal de overname van de schadevrije jaren automatisch gaan.

Schadevrije jaren scooterverzekering

Bij scooterverzekeringen is er geen landelijke database. Maar ook bij een scooterverzekering bouw je schadevrije jaren op. Alleen worden ze dus niet opgeslagen, hierdoor kun je dus niet terugvallen op een systeem dat het aantal schadevrije jaren bijhoudt. Je krijgt wel eenmalig een bewijs (royementsverklaring) van je opgebouwde schadevrije jaren als je je scooterverzekering opzegt. Bij het afsluiten van een volgende verzekering moet je de royementsverklaring als bewijs opsturen, mocht je gebruik willen maken van de schadevrije jaren. Zonder de royementsverklaring kun je geen gebruik maken van de schadevrije jaren die je had opgebouwd.

Schadevrije jaren overdraagbaar?

De schadevrije jaren van je autoverzekering kun je niet gebruiken voor je scooterverzekering of andersom. Beide verzekeringen werken apart van elkaar. Bij hoge uitzondering zou het wel mogelijk kunnen zijn, dit is alleen niet aan te raden. Je zou kunnen aangeven bij je verzekeraar dat je je schadevrije jaren van je autoverzekering wilt gebruiken voor je scooterverzekering, omdat je bijvoorbeeld niet meer van plan bent om te gaan autorijden. Maar de omgezette schadevrije jaren voor je scooterverzekering kun je later niet weer terug omzetten naar schadevrije jaren voor je auto en zal je deze dus kwijt zijn. De schadevrije jaren van je scooterverzekering kun je sowieso niet om laten zetten naar schadevrije jaren voor je autoverzekering.

Wil je meer informatie over autoverzekeringen of wil je autoverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven