Je kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten als je momenteel in een juridisch conflict zit. Alleen je kunt de kosten van het huidige conflict niet declareren. Wel kun je bij de meeste verzekeraars terecht voor advies over het conflict en soms geven verzekeraars korting op hun juristen. Zo heb je tijdens het conflict toch nog profijt van je rechtsbijstandverzekering. De rechtsbijstandverzekeringen dekken alleen toekomstige juridische geschillen en niet de problemen die al spelen op het moment van afsluiten. Hieronder leggen we uit hoe dit precies werkt en wat je opties zijn.
Waarom geen dekking voor lopende geschillen?
Verzekeraars hanteren een belangrijke regel: je kunt geen lopend juridisch probleem verzekeren. Dit komt doordat een rechtsbijstandverzekering bedoeld is voor onverwachte juridische kwesties die in de toekomst ontstaan. Wanneer je een verzekering afsluit, vraagt de verzekeraar vaak of er al juridische problemen zijn. Als dat het geval is, vallen deze buiten de dekking.
Bovendien geldt er meestal een wachttijd van enkele maanden na het afsluiten van de verzekering. Tijdens deze periode kun je geen aanspraak maken op hulp voor nieuwe conflicten. Deze wachttijd varieert doorgaans van drie tot zes maanden, afhankelijk van de verzekeraar.
Wat kun je doen bij een lopend juridisch probleem zonder rechtsbijstandverzekering?
Als je al een juridisch probleem hebt, kun je helaas geen gebruik maken van een rechtsbijstandverzekering. Wel zijn er andere opties:
- Advocaat of jurist inschakelen: Je kunt eenmalig juridische hulp inkopen bij een advocaat of juridisch adviseur. Dit kan echter kostbaar zijn.
- Het Juridisch Loket: Voor gratis en onafhankelijk juridisch advies kun je terecht bij het Juridisch Loket. Hier krijg je tips over hoe je jouw zaak kunt aanpakken.
- Gesubsidieerde rechtsbijstand: Als je een laag inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt geregeld via de Raad voor Rechtsbijstand.
Wees voorbereid op de toekomst
Hoewel een rechtsbijstandverzekering geen lopende conflicten dekt, is het verstandig om er een af te sluiten voor toekomstige juridische problemen. Hiermee ben je verzekerd van deskundige hulp als er in de toekomst een conflict ontstaat, zoals bij arbeidsconflicten, burenruzies of geschillen met een leverancier.
Wil je meer informatie over rechtsbijstandverzekeringen of hulp bij het kiezen van een passende polis? Probeer dan onze vergelijker en vergelijk de best passende rechtsbijstandverzekering voor jou!